fbpx

Economy Web Specijal Intervju

Na sajtu Economy.rs pojavio se veoma interesantan Web Specijal: 10 stručnjaka – 10 pitanja – 100 odgovora.

U nastavku sledi moj intervju:

1. Nekoliko nedelja preostalo je do ulaska u drugu deceniju ovog veka. Kako biste ocenili proteklih 10 godina, od 2000. godine u pogledu razvoja Interneta u Srbiji?

Za Srbiju je bilo karakteristično svih ovih godina da posmatranjem razvoja Interneta za prethodnu godinu, nije se baš mogao videti neki naročiti napredak u poslovnoj i ličnoj primeni, ali kada se pogleda period od 2000. g. do danas, može se videti ogroman napredak u svim segmentima razvoja Interneta:
– Drastično su sniženi troškovi pristupa Internetu, zakup Internet prostora i cene izrade relativno složenijih prezentacija (zasnovane na open-source tehnologiji)
– Od praktično simboličnih iznosa prodaje proizvoda i usluga preko Interneta, pojedinačne kompanije su se približile milionskim godišnjim prihodima u EUR.
– Od simboličnih iznosa za online oglašavanje stigli smo do iznosa koji prevazilaze 3-4 mil. EUR.
– Broj korisnika Interneta je povećan bar za 6 puta.
– Drastično je povećan broj kvalitetnih Web sajtova.
– Sve brojke Interneta u Srbiji su se veoma poboljšale u poslednjih deset godina, ali u apsolutnom iznosu iste brojke govore da je još potrebno neko vreme da Internet stvano bude posmatran ravnopravno sa ostalim privrednim segmentima tržišta u Srbiji.

2. Kako vidite ulogu države i na koji način bi u budućem periodu mogla da doprinese daljem razvoju Internet tržišta i usluga?

Svih ovih godina bilo je dobro što država nije puno odmagala, kada već nije pomagala značajnije razvoj Interneta u Srbiji. U narednom periodu ćemo videti da li država može u narednom periodu da značajnije utiče na razvoj Interneta, što nije naročito verovatno.

3. Evidentno je da poslovni sektor zaostaje u primeni Interneta i web alatki koje  mogu u značajnom meri da povećaju produktivnost poslovanja.  Po vašem mišljenju, koji su razlozi i i na koji način pomoći firmama u Srbiji da iskoriste potencijale Interneta?

Najveća barijera ozbiljnije primene Interneta u poslovanju jeste svest privrednika o mogućnostima Interneta. Jedini način kako se ta “barijera” uklanja jeste edukacija, ali u našim krajevima unapređenje poslovanja stalnom edukacijom vlasika i zaposlenih u firmi nije naročito česta pojava. Praksa u svetu je pokazala da ozbiljna konkurencija na Internetu sa aspekta poslovnih prihoda na pojedinačnim tržištima, najefikasnije dovodi do osmišljavanja i sprovođenja ozbiljnijeg online nastupa kompanija (kada se na pojedinim tržištima desi da ako kompanija nije adekvatno na Internetu, da gubi tržište).

4. Internet oglašavanje i očekivani prihod od njega najčešći su razlozi pokretanja, ali i propadanja velikog broja internet projekata u Srbiji. Kako biste ocenili tržište internet advertajzinga u Srbiji? Broj internet oglašivačkih mreža postaje značajan, ali čini se da su prihodi od prodaje oglasnog prostora na sajtovima i dalje veoma niski?

Razvoj tržišta online oglašavanja isključivo zavisi od drzvoja e-trgovine. Kada u Srbiji pogledate na sajtovima prosečne cene oglašavanja i broj oglašivača po sajtovima, očigledno je da je bolje osmisliti Internet poslovne modele koji nisu zavisini samo od advertajzing prihoda, jer od prihoda na od nekoliko hiljada EUR na mesečnom nivou ne možete ozbillnije planirati poslovanje. I ovih nekoliko hiljada EUR godišnje ostvaruje do 50 sajtova.

Kada se uzme da oglasne mreže uzimaju uglavnom oko 50 odsto prihoda koje donose Web sajtu, a one imaju smisla za sajtove koji imaju preko 10.000 posetilaca na dnevnom nivou.

5. Iako smo u jeku ekonomske krize, ovu godinu najviše je obeležio značajan rast broja internet prodavnica. Koliko ćemo još čekati da prodaja i kupovina na Internetu postanu uobičajena aktivnost u Srbiji? Šta očekivati u narednom periodu?

Prodaja i kupovina preko Interneta u Srbiji je na nekim tržištima (privrednim granama) već uobičajena aktivnost. Može se očekivati da u naredne dve godine biti značajno povećan broj oblasti gde će e-trgovina biti uobičajena, a to je period u kojem se može očekivati i značajniji porast različitih vrsta online prihoda.

6. Kako neki stručnjaci smatraju, kod naših zapadnih suseda desio se ‘’slučaj Severina’’ kao nešto što je na svojstven način promovisalo Internet, dok se u Srbiji ‘’desio Fejsbuk’’. Pretpostavlja se da čak 1,2 miliona stanovnika Srbije aktivno koristi ovu društvenu mrežu – da li su internet društvene mreže, blogovi, mikro-blogovi i video-blogovi budućnost internet komunikacija?

Društveni mediji su sadašnjost, čak i u Srbiji. Veliki broj osoba npr. koristi blogove, a ni ne znaju da su to blogovi. Ono što nas čeka u narednom periodu jeste smislenija eksploatacija društvenih medija, odnosno porast efikasne upotrebe društvenih medija koji sigurno mogu značajno da utiču i na povećanje profita kompanija, ako se koriste na pravi način.

7. Najčešće aktivnosti prosečnog stanovnika Srbije na Internetu su korišćenje Fejsbuka, slanje elektronske pošte i ‘’arčenje Jutjuba’’. Komentar?

Od nastanka Interneta, najveći broj korisnika ga eksploatiše za zabavu. Preko 95 odsto svih korisnika Interneta ne zna da ga koristi na najbolji način. To treba znati kada se kreira online strategija nastupa kompanije na Internetu.

8. Rupert Mardok – da ili ne? (besplatan sadržaj na Internetu – da ili ne?) i vaše mišljenje u vezi toga.

Veoma je verovatno da će Internet za dve godine izgledati kao satelitska TV. Puno besplatnih mesta i neka koja su plaćena. Ako imate sadržaj za koji vredi platiti, taj sadržaj ćete naplatiti.

9. Vaše mišljenje i očekivanja za budućnost u vezi razvoja internet usluga i tržišta (poželjno na globalnom nivou + Srbija)

Za razliku od Srbije gde se tek očekuje ozbiljnije povećanje ponude sve većeg broja čisto Internet usluga (što je u direktnoj vezi sa generalnim razvojem ovdašnjih online tržišta), u razvijenim zemljama bilo koja pojedinačna oblast online tržišta, čak i uski segmenti tržišta (tržišne niše) su veoma konkurentni, odnosno svuda se mogu očekivati prihodi, ako je neki servis dobro pozicioniran. U Srbiji ovakav razvoj online tržišta se ne može očekivati pre sredine druge dekade ovog veka (od 2015. g.).

10. Opišite Vaše sadašnje i buduće projekte, Vaš rad… (Slobodan tekst promocije)

Trenutno sam angažovan na in-house edukacijama u sklopu konsalting poslova u vezi sa unapređenjem online nastupa, a radim i za jednu firmu u SAD na poslovima SEO analitičara. Pored navedenog, sam angažovan na Visokoj školi računrstva i elektrotehnike u Beogradu (predmet Internet marketing) i delu vežbi iz e-poslovanja na master studijama na  FTN, Novi Sad. Uskoro kreću specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja na FTN-u gde sam koordinator ovih studija, a online projekat koji razvijam u poslednjih šest meseci je servis za distribudiju saopštenja – PRObjave.com.

Očekujem početkom naredne godine početak jednog većeg internacionalnog projekta u kojem ću učestvovati, i nadam se da ću napokon uspeti da tokom naredne godine završim dve knjige iz oblasti poslovne primene Interneta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/12/2009, RSS

1 odgovor na Economy Web Specijal Intervju

  1. Jasno, precizno i tačno…

    Ipak, veliki naglasak treba staviti na predmete i praksu u toku formalnog školovanja na našim školama i fakultetima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.