fbpx

#BlogOpen i #BlogB92 “sektašenje”

Situacija koja se dešavala tokom 15. i 16. oktobra 2010. g. zbog ovog teksta, koji je za posledicu imao blog-reakciju Dede, Bluesman-a, Mahlat i Čarolije (za sada), samo je najdirektnija moguća manifestacija ranije primećene velike zatvorenosti raznorodnih domaćih blog zajednica, koje uključuju i blogove na Web sajtovima klasičnih medija.

Mene je cela ova priča podsetila na mnoge žurke kojima sam prisustvovao kao srednjoškolac, kada se na jednom mestu pojavi dve ili više potpuno raznosrodne grupe osoba (npr. tadašnji “kremaši” i “hejvi-metalci”), i veoma brzo nastanu različite varijante sukoba zbog potpune nemogućnosti da se u datom mestu i u to vreme na bilo koji način uspostavi normalan dijalog između “pripadnika” različitih grupa. Iste te osobe, pojedinačno van tog mesta i vremena – sasvim su lepo mogle da komuniciraju… Ali kada te povuče društvo…

Reakcija blogera sa blog agregata B92 koji nije znao da postoji skup blogera “BlogOpen” i koji je saznao za taj skup preko Web sajta B92, kao i kasniji komentari “okupljenih” na istom blog mestu, prouzokovali su logičnu “lavinu” reakcija “iz drugog tabora”.

Po mom mišljenju suština konkretnog “incidenta” nalazi se u činjenicama koje je u jednom komentaru prezentovala Zubarica:

“Po Sebi Samom – on je VIP bloger na B92, zna da se zove i naziva blogerom, i to je to 🙂 .

Očigledno je da je sasvim neiskusan u online bivstvovanju, kao i mnogi drugi B92 blogeri (čast izuzecima 🙂  ), a meni je totalno komično kako ne umeju da prepoznaju ko je “njihov”, a ko “nije” – no, to je opet normalna posledica nepoznavanja virtuala kao koncepta, da ne idem dalje…:).

A čovek je, da je znao, mogao celu temu da postavi sasvim drugačije…”

Kako sam veoma često u kontaktu sa osobama koje stvarno veoma malo poznaju kako funkcioniše Internet, znam da većina osoba koja dugo vremena bloguje na besplatnim blog platformama-agregatima (kao što su B92 blogovi, Blog.rs, Mojblog.rs…) u većini slučajeva ima veoma ograničeno poznavanje kako uopšte da dođe do različitih blogova na nekim drugim mestima (osim “svog” mesta), sa druge strane “ovde sve poznaje” – a tamo su neki “stranci” koje je tek potrebno upoznati.

Sve ovo strašno podseća na probleme socijalizacije i u realnom svetu…

Jedna moja rođaka je više od godinu dana koristila Internet kada smo se videli (pre nekoliko godina) i pričali, i prilikom razgovora sam joj pomenuo da imam blog. Ona mi je ushićeno odgovorila da zna šta su blogovi, jer ih čita na B92. Pokušao sam da joj dam adresu svog bloga da ga pogleda, ali mi je tada usplahireno rekla da ne zna ona “to tako da vidi” – ona je tih godinu dana i nešto provela samo na sajtu B92 (“bojim se da uradim nešto drugo, pa da pokvarim”), pa je tako našla i blogove! Posle je naučila malo više…

Kada se ne-znanje udruži sa problemima socijalizacije (upoznavanje novog društva), eto jednog dobrog odgovora zašto je naša blogosfera tako “rasparčana”, bez obzira koliko bih ja ali i mnogi drugi voleli da postoji mnogo veća komunikacija/dijalog između većeg broja veoma raznorodnih blogera na različitim blog agregatima. Za sada je to velika retkost…

Videćemo da li će možda u narednim godinama upravo BlogOpen možda biti mesto za više dijaloga između toliko različitih blog zajednica…

P.S. Zašto “sektašenje”? Pa zato što sam sada već u više navrata čuo od onih koji nisu baš naročito česti na blogovima, ali ih posećuju, da im sve to liči na neke sektaše koji se međusobno posećuju i komentarišu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
#BlogOpen i #BlogB92 "sektašenje", 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/10/2010, RSS

64 odgovora na #BlogOpen i #BlogB92 “sektašenje”

  1. Džejn says:

    Moram da se složim sa onima koji smatraju da je ovom “sukobu” pridata veća važnost, nego što to realno zaslužuje.
    Da se ne lažemo, blogeri sa B92 predstavljaju jednu pomalo zatvorenu i “samodovoljnu” zajednicu. I to je OK. Ima par blogova koje pratim, ali nikada ne komentarišem iz prostog razoga što mi je smor da se registrujem, samo da bih mogla da kažem svoje mišljenje a propos nekog teksta. A to je sasvim dovoljan pokazatelj koliko su “otvoreni” za input van zajednice.
    Mogla bih i da prokomentarišem i to što su tekstovi na blogovima više kao threadovi na forumu, mada to ne znači da se tu ne vode kvalitetne diskusije. Verovatno da tu ima polemika i debata, samo što je to veoma teško ispratiti, osim ako ste već “član škvadre”…
    Ali opet, ponavljam, sve je to OK. Imaju pravo da svoje dvorište uređuju kako im je volja. Samo, nadam se da će ako ništa drugo, zbog ovog sukoba shvatiti da su oni ti koji su na gubitku. I da van njihovog dvorišta postoji ceo jedan grad, prepun gotivnih likova. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. milan says:

    @Deda
    Pa ako je Vama pristojno šta ona gospođa napisa i gde da je poljube, nemam ništa protiv ali imam i smatram primitivcem onoga ko
    takav komentar meni uputi.
    OK

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Mahlat says:

    @milan

    Niste trebali to tako ozbiljno da shvatite,to je samo u duhu avatara ove gospodje a ako ste pročitali moj post što pretpostavljam da jeste čim ste stigli do tog mog primitivizma, mogli ste valjda da zaključite da je sve bila samo šala. A da ste ikada pročitali još neki moj tekst tek onda biste videli da niste imali niti jedan razlog da mi se ”svetite” na svom blogu gde ja ne mogu da se ”branim”

    Pa čak i da nije šala, nisam rekla da me poljubite Vi nego ”oni”, zašto ste se jedino Vi u tome pronašli?

    Za mene je na Vašem blogu napisano da sam srBkinja, primitivna i ostalo i to ”SrBkinja” je za mene veća uvreda nego da ste mi rekli nešto slično onome što ste Vi primili k srcu ne razmišljajući u kom duhu je napisano. To je vaš hendikep, mislim i na Vas i na vas koji ste se zatvorili u svoj VIP blog pa se eto desilo da iz vesti saznate da u Srbiji postoje i drugi blogeri sem vas. Kao što ste videli iz komentara, mi vas čitamo a vi čak ne znate ni da mi postojimo. Čista šteta za sve vas, naglašavam – za vas a ne samo za Vas.

    Kao što reče @Džejn, sa ove strane plota postoji čitav jedan grad pun gotivnih likova i odličnih blogera. Da ste ikada bacili pogled preko ne biste bili šokirani činjenicom da se navodno nešto dešavalo iza vaših leđa.

    Meni je sve ovo smešno, isto kao što je bilo u trenutku kad sam napisala ono što sam napisala.

    Varagiću, izvinjavam se što se ”perem’ ovde, morala sam, teško da će gos’n @milan da svrati kod mene pošto je uvredjen a ovde će se sigurno vratiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kada ste pomenuli “sektašenje”… Mnogi iz moje okoline su rekli nešto slično i mislim da je taj negativni naboj posledica već viđenih prepucavanja b92 blogera sa drugim…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. zubarica says:

    @Mahlat,
    ako je na gospodina od sve naše silne priče ostavio konačni utisak baš tvoj poziv i tvoja… tvoj deo tela, ekhm, onda smo stvarno trebali drugačije da postavimo komunikaciju, uz izvinjenje profesoru – kojeg STVARNO smatram majstorom online komunikacije….

    @Milan,
    kako već rekoh, vaše pojavljivanje ovde je zaista, ali zaista, iznimno zanimljivo, svaka čast :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. milan says:

    @Mahlat
    onda je OK
    a ako nekog ovo interesuju biće mi drago
    blog

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Marko says:

    @milan
    Među “nezavisnim, open” blogerima postoje oni koji imaju razna politička viđenja, tako da lično smatram veoma nepristojnim doći na nečiji blog i promovisti neka svoja politička uverenja, ako sam autor nije postavio takvu temu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. milan says:

    @Marko
    prvo su me napali da ne znam da linkujem i što nisam linkovao a ja se branio upravo da bi mi neko prebacio da se samopromovišem.
    Kako god čovek da uradi nekome ne odgovara.Ja ovde ne promovišem svoja uverenja već postavljam problem, a kome se ne sviđa tekst i pristup neka slobodno ignoriše.
    pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. milan says:

    @EastWeekendFest
    Hvala Vam puno, konačno da ima neko ko razume o čemu se radi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. bocvena says:

    Hvala K.-u što mi vas je otkrio (a nije ni hteo:).

    Ovo što pročitah u komentarima zvuči vrlo optimistično, pošto moje iskustvo na blog agregatima nije takvo. Na početku sve izgleda kao bajka… toliko novih ljudi, ideja, misli, muzike, a onda ispliva najobičnija ljudska sujeta, naprave se klanovi i onda hebu kevu jedni drugima. Kao vrtić. Umesto da nepregledni net bude dovoljno veliki za sve, slika se suzi i postane užasno klaustrofobično.
    Pošto nisam pisac u srcu i duši, sigurna sam da moj samostalni blog ne bi čitalo više od desetoro ljudi (muž, najbolja drugarica i osmoro zalutalih:)
    Dakle, drago mi je što ste mi proširili sliku. Ionako mi je zabavnije da čitam nego da pišem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Јовица Јовановић says:

    Око чега се ви расправљате?
    Јел ово неки рат светова?
    Екипа око БлогОпена и Варагића гура свој фазон, спинује ствари које њима одговарају. Истина је да детаљнијом претрагом можемо доћи до уског круга људи који се може сврстати у тзв. секту, и то је ок, јер на крају интернет је слободан. Не можете себе називати блог гуруима, и не можете тврдити да је ваш пут, прави пут. Поставите себи питање колико сте уствари отворени за другачије мишљење у својо малој блог-твит заједници?
    Не правдам Б92 екипу, јер све горе наведено могу слободно прилепити и њима.
    Из мора ваших блогова морам признати да сам се враћао најчешће код Истока и Блоговског, остали ме нису задржали дуго. Код Б92 читам dirtyharry-а. Постоји још пуно блогова које не припадају ни једном од ових кланова а вредни су читања. Пример japanci.blogspot.com!
    Дударим је својим стилом навукао многе да крену писати блогове, па на крају и мене.

    И на крају да додам, из личног искуства упознавања неких блогера, није битно ко си и какав си него како се представиш тј продаш на интернет маркету.
    🙂

    Поздрав!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. zubarica says:

    @Jovica Jovanović,
    vidite, već rekoh da nije loše pokušati sagledati širu sliku:
    http://tiny.cc/63mf7

    Nije B92 jedini, niti je gospodin Karagaća usamljen; u pitanju su različiti svetovi, i realne i virtuelne igre iza igara; ako se samo malko zaputite u čitanje o blogovima, možete da vidite i ovo, recimo:
    http://tiny.cc/h5x66

    Prijatan dan :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. A meni je sve ovo pomalo smešno, neki ljudi, ma koliko blogovali, izgleda ipak ne razumeju naskroz poentu bloga a rekao bih i samog Blog Open-a. Biće toga još dosta ovde čini mi se, ali u svakom slučaju dobra i važna tema.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Angelico says:

    E to je glavni problem u našem društvu, ne blog, ne politika, nego deljenje. Stavi 4 Srbina na jednu stolicu, i uskoro će da se posvađaju i krenu da svako odlomi jednu nogu od stolice. I upošte se ne razmišlja da posle neće imati gde da se sedi. E tako funkcioniše naše društvo u skoro svim aspektima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.