fbpx

Šta se i koliko čita na Wikipediji u regionu?

Na osnovu Telegraph-ovog članka o najpopularnijim terminima na engleskoj Wikipediji u 2008. i 2009. g. napravio sam uporednu tabelu popularnih termina na ovdašnjim jezicima u 2009. g. prema servisu http://wikistics.falsikon.de/.

Možete sami pregledati podatke za srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski, bosanski, slovenački i makedonski jezik.

Ne bih ulazio u samo komentarisanje rezultata popularnosti stranica po jezicima, ali ono što svakako mogu reći je da onima kojima se ne dopadaju dati popularni termini – što više osoba linkuje svoje popularne termine na različitim mestima, i oni će biti veoma vidljivi u rezultatima pretraživanja, pa će ovakve liste biti sasvim drugačije (naravno, bitno je i imati predstavu o kapacitetima/posećenosti pojedinačnih ključnih reči i fraza).

Same liste su formirane na taj način da stranice koje ne predstavljaju konkretne termine nisu posebno predstavljene, a među njima u svim jezicima ima stranica koje su u vezi sa samim upisivanjem termina na Wikipediji, kao i stranica kojima korisnici pristupaju preko prve stranice (glavna stranica/index) ovog servisa.

Obzirom da su stranice sa Wikipedije veoma vidljive na pretraživačima, u nekim rezultatima ove liste mogu se pročitati veoma ne-kvalitetni i spam unosi (pogledati npr. termin RSS), što samo govori o tome da je na ovim prostorima i dalje bitnije imati što veći broj članaka po jeziku, u odnosu na to koliko se osoba angažuje oko toga da ti unosi budu što kvalitetniji. Ovo ne znači da na ovdašnjim jezicima ne postoje kvalitetni unosi, ali ih je značajano (procentualno) manji broj nego na “velikim” jezicima.

Kako je Wikipedija svakako jedan od najposećenijih sajtova na svakom od pojedinačnih jezika (korisnici posećuju veliki broj stranica Wikipedije – Long Tail), interesantno je videti koji su to termini koj se izdvajaju po poećenosti.

Ako vas interesuju podaci za 2008. g. po pojedinačnim jezicima, u Web adresi po jeziku promenite godinu sa 2009 na 2008.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/09/2009, RSS

1 odgovor na Šta se i koliko čita na Wikipediji u regionu?

  1. Mislim da to baš i ne odražava stvarno stanje popularnosti tih tema u regiji vec se odnosi na dobar ranking odredenih tema na regionalnim wikipedijama na trazilicama te volumena pretraga za istim terminima.

    Na primjer, u Srbiji wikipedia ocito en rangira pri vrhu za termine youtube ili facebook dok u Hrvatskoj da i zato se to tako odrazava i na “citanost” tih tema na wikipediji.

    Zanimljivo bi bilo imati podatke o bounce rate-u ovih najpopularnijih stranica 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.