fbpx

Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Treći deo

U trećem nastavku ovog serijala na temu konsaltinga iz oblasti poslovne primene Interneta pozabaviću se konkretnim poslovima koje radim u poslednjih nekoliko godina.

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

Generalno, postoji tri načina na koje moja konsalting agencija obavljanja usluge konsaltinga: putem pisanih dokumenata (deliverables), edukacija (treninzi) i lično prisustvo/učestvovanje u projektu. Praktično sve vrste usluga mogu se obaviti na neki od ova tri načina (ili kombinovano). Akcenat je na tome da kroz bilo koji od datih oblika pružanja usluga, usluga se obavlja na takav način da jednom izvršena usluga ne naplaćuje se ponovo, odnosno klijent ima mogućnost da kasnije samostalno obavlja poslove koji su odrađeni konsaltingom, u odnosu na prethodno data uputstva na jedan od pomenutih načina vršenja usluge konsaltinga.

Projekti se dele prema obimu i raspoloživom budžetu, a ne prema veličini firme. Činjenica je da u zavisnosti od veličini firme zavise i usluge koje se traže (manje firme traže specifične usluge manjeg obima, a veće firme usluge koje obuhvataju više detalja), ali ima usluga koje se traže bez obzira na vrstu firme.

Do konkretno potrebnih poslova dolazi se na taj način što kada se sagleda situacija u firmi sa aspekta želja klijenta, njihovih mogućnosti i postavljenih ciljeva, određuje se šta bi se sve moglo uraditi da bi se to postiglo, a da se to uklapa u budžet za projekat.

Konsalting oblasti koje smo do sada radili kod nas i u inostranstvu:

E-poslovanje

  • Konkretna implementacija poslovnih funkcija Web sajta (online nastupa) u postojeće poslovne funkcije.
  • Određivanje potrebnih ljudskih resursa i vrste njihovih poslova.
  • Različite vrste management obuka koje se odnose na vođenje poslovanja u vezi sa Internetom.
  • Vođenje određenih delova projekata ili cele projekte u vezi sa e-poslovanjem.

Internet marketing

  • Projekti kreiranja ili redefinicije nastupa organizacije na Internetu.
  • Strategija definisanja nastupa organizacije na internetu.

Online PR/Onlajn komunikacija

  • Konsalting i edukacija iz oblasti usvajanja i implementacije strategije onlajn komunikacije.

Najčešće vrste usluga iz oblasti poslovne primene Interneta
(u slučaju moje agencije)

Izrada Web sajta

  • Kreiranje projekta izrade Web sajta (nacrt projekta i/ili glavni projekat). Ova vrsta usluge se radi direktno preko klijenta, ili firma/pojedinac angažuje moju agenciju kao pod-izvođača za definiciju projekta, najčešće zbog tačnijeg određivanja cene izrade Web sajta. Na žalost, najčešće firme naručuju kreiranje ovakvih projekata tek nakon odabira firme koja je dala cenu, pa se često dešava da inicijalna ponuda i konačan posao nisu istog obima. Do sada mi se sam tri puta desilo da je firma prvo naručila glavni projekat, pa da je tek nakon toga tražila zahtev za ponudu izrade sajta.
  • Zahtev za ponudu izrade Web sajta. Ovu uslugu obično traže firme koje bi želele da dobiju više različitih ponuda i da između njih odaberu njima odgovarajuće rešenje.
  • Web rešenje po principu “ključ u ruke” (turnkey solution). Usluga koja uključuje konsalting i izradu Web sajta, gde moja agencija angažuje firmu za izradu Web sajta.
  • Praćenje rada na projektu, tj. monitoring tehničke realizacije projekta. Veći broj firmi ima strah da li će dobiti ono što su želeli i zamislili, i da li su za date pare dobili manje ili više nego što bi trebalo.

SEO/SEM

  • Osnovna i/ili dodatna SEO (poboljšanje rejtinga sajta na pretraživačima) usluga. Optimizacija na sajtu klinjenta i optimizacija za pretraživače na nivou promotivnih aktivnosti van veb sajta koje su usmerene za bolje pozicioniranje na Guglu.
  • PPC konsalting, odnosno uglavnom edukacija za usvajanje strateškog/sistemskog načina postavljanja prema kontekstualnom oglašavanju.

 

Prodajne strategije

  • Formiranje online proizvoda. Ovakva usluga je aktuelna kada postoji realna mogućnost da se koncepcijski u firmi pojave novi proizvodi koji postoje samo na Internetu.
  • Formiranje različitih cenovnika online usluga. Najčešće smo radili formiranje cenovnika za online oglašavanje.
  • Procena vrednosti Web sajta i ponuda za prodaju Web sajta. Od kada su se pojavile vesti o prodajama kod nas povećao se broj ovakvih zahteva.
  • Unapređenje prodaje postojećeg Web sajta. Veoma različte varijante konsaltinga, koje primarno zavise od vrste poslovnih modela i modela zarade.

Detaljnije o oblastima onlajn konsaltinga i cenama možete pročitati ovde.

Naravno, postoje i druge usluge koje su tokom ovih 14 godina (!) rađene kao konsalting, ali ovo su poslovi koji su indikativni i najčešće su u opticaju.

Problemi

Najčešći problem koji imam kod ugovaranja poslova je da u značajnom broju slučajeva imam kontakte sa pojedincima i firmama koji bi želeli puno toga, ali bi da se sve to odradi samo za procentualni udeo, kada posao proradi. Ovo generalno zvuči OK, ali možda za nekog sa manje iskustva u ovom poslu.

Kada se pojavi ovakva ponuda za posao, to faktički znači da bih morao da uđem u sopstveni finansijski dil sa onim ko želi ovakav tip aranžmama, tj. da finansiram rad sopstvene agencije, a štos kod finansijera je da oni biraju koji će projekat finasirati, iz čisto komercijalne perspektive. Ono što se obično zaboravlja kod ovakvih dilova jeste da uvek postoje materijalni troškovi koji nikako nisu predmet procentualnog udela. Imao sam nekoliko ovakvih poslova u kojem postoji realna podela procentualnog udela i definisanja materijalnih troškova koji se moraju platiti, ali ovakvi projekti kod nas su veoma retki.

Interesantno je da su mi se obraćali za varijantu razrade online prodaje porno materijala (ovo ne radim), neke MLM šeme (ni ovo ne radim), a čak sam imao zahtev za varijantu prodaje bubrega (neverovatno šta sve ljudima pada na pamet kada su u novčanoj krizi)!

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

I na kraju…

Nadam se da sam malo približio oblast Internet konsaltinga kojom se bavim kroz svoju agenciju, u kojoj se angažuje određeni broj adekvatnih osoba po potrebu, u zavisnosti od obima projekata.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Treći deo, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/11/2007, RSS

Komentari su zatvoreni.