fbpx

Prikaz servisa Oceni.rs

U posledjih nekoliko godina više puta sam na javnim skupovima ali i u privatnim razgovorima pominjao da postoji nekoliko vrsta ozbiljnih online servisa koji nedostaju u Srbiji, od kojih je jedan – Web servis za prikaze raznorodnih proizvoda od strane korisnika.

Pre neki dan sam na Novom Beogradu video bilbord za Web sajt Oceni.rs, i pomislih – Da li je to servis za korisnički prikaz proizvoda, a još se reklamira offline (znači neko ima sredstva i interes za promociju ovakvog servisa)?

Ovaj web sajt postoji od 2010. g. i za ovo vreme prikupio je sasvim dovoljno prikaza raznorodnih proizvoda, a i broj komentara sa prikazima korisnika po proizvodima nije mali.

Opis ovog servisa:

“Svi mi imamo pravo na informisanost (raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene oglasne poruke ili oznake na proizvodima koje mogu potrošača da dovedu u zabludu) i izbor (mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po prihvatljivim cenama i uz garantovano dobar kvalitet).

Naša misija je da pokušamo da pomognemo u sticanju ovih prava (a ona potiču, citirana su, iz Zakona o zaštiti potrošača Republike Srbije). I zato ako imate neko lepo iskustvo sa određenim proizvodom i uslugom – podelite ga sa nama!”

Na osnovu uslova korišćenja na ovom servisu vidi se da je neko dobro proučio da postoji dosta problema koje ocenjivanje korisnika može da donese vlasniku Web sajta, pa je ova stranica puna detalja koji maksimalno štiti same vlasnike sajta.

Jedini, ali veoma veliki problem sa ovim Web sajtom jeste činjenica da se na njemu nigde ne vidi ko je njegov vlasnik!

Postavljaju se sledeća pitanja:

  • Koliko se može generalno verovati nekom Web servisu ako se ne zna ko je njegov vlasnik, i da li postoje prikriveni motivi za njegovo kreiranje?
  • Da li se možda u određenim kategorijama proizvoda i usluga na ovom servisu kriju negativni komentari koji su namerno tamo postavljeni zbog uticaja na mišljenje o konkurenciji?
  • Da li se putem ovakvog servisa utiče na mišljenja o proizvodima pojedinih kompanija s kojima je vlasnik Web sajta napravio posebne dogovore za tako nešto?

Sva ovakva pitanja se mogu s pravom postavljati kada se ne zna ko je vlasnik servisa!

Zašto su važni servisi za objavljivanje prikaza od strane korisnika?

Review-based Web sajtovi predstavljaju veoma dobro mesto za kompanije da uvide šta sve nije u redu sa njihovim proizvodima i uslugama, kada veći broj različitih korisnika skreće pažnju na istu stvar.

Da bi servis ovakvog tipa bio relevantan, potrebno je da ima što ozbiljniji sistem ocenjivanja (Reputation System) korisnika Web servisa, njihove međusobne veze i motive većeg broja prikaza proizvoda od strane pojedinačnih korisnika. U slučaju servisa Oceni.rs, kao mera reputacije koristi se ocena prikaza (i za glavni prikaz, i za komentare ostalih korisnika), što je tehnički izvedeno na nivou jednostavnih dodataka za blog platformu WordPress (servis je urađen na ovoj platformi, bez naročitih prilagođavanja).

Na engleskom govornom području postoje veoma uspešni servisi ovog tipa, kao što je npr. Yelp.com, ali neki od ovakvih servisa znaju da upadnu u “zamku ucenjivanja” pojedinih kompanija kojima se ponudi mogućnost brisanja određenih negativnih kritika za određenu novčanu svotu.

Upavo iz razloga veoma osetljive tematike tipova ostavljenih komentara korisnika (na koji se način “brani” relevantnost ovakvih servisa), ali i načina očuvanja reputacije vlasnika ovakvih servisa, značajno je da ako neko želi da kreira ozbiljan servis koji je zasnovan na komentarima korisnika, da ispoštuje sve potrebne korake u sticanju poverenja – i korisnika, ali i kompanija koje su predmet komentara na ovakvim servisima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Prikaz servisa Oceni.rs, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/08/2011, RSS

8 odgovora na Prikaz servisa Oceni.rs

  1. ivana m says:

    Na loopiji piše aktivirana je zaštita podataka o korisniku za domen oceni.rs:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Данило says:

    Колико ја примећујем, ти услови коришћења су писани ногама, да не употребим неки лепши израз. На пример, захтева се одрицање од моралних ауторских права, а то по нашем закону о ауторским и сродним правима није могуће. Не бих улазио у граматичке бисере као „не ексклузивна права“ (уместо „неискључива права“), пошто би то било бесмислено. Очигледно су превођени услови неког америчког сајта који има и европске кориснике (пошто се морална права иначе не би ни помињала да је у питању чисто амерички сајт).

    У сваком случају, постоји потреба за сајтом који је потпуно независан и омогућава овакво оцењивање, хваљење и куђење услуга и производа, али Оцени.рс је далеко од правог пута.

    Мени лично је чак и веома ружан, но то је већ ствар укуса.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  3. ben 10 igre says:

    Ovako nešto nedostaje i kod nas u RH. A sajt je mrak za korisnike!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. Krle says:

    Ja ga posecujem (i autor sam nekih tekstova 🙂 ) i meni je odlican, i vizueo i tematski… Zaista smatram da je Srbiji konacno trebalo nesto ovakvo a nezavisno, a iz licnog iskustva mogu reci da su moje tesktove vrlo malo preuredili (prvenstveno bas gramaticki) ali je ostala moja sustina (ceo tekst, naravno) sto je priznacete veoma dobro i objektivno… Takodje, ispod svih tekstova (koje sam ja citao) ima i negativnih i pozitivnih komentara, tako da ta nedoumica oko objektivnosti pada u vodu jer svi mogu da procitaju i dobre i lose osobine nekog prozivoda, pa sami da odluce sta i kako, ja sam npr. tako kupio neki bokal/fiter za vodu, bas iz iskustva drugih sa sajta… 😉 A gospodinu Danilu porucujem kad se vec frlja gramatikom, da nauci kad se koristi rec “posto” a kad “kako” “s obzirom” i sl…. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. Vahid Cifric says:

    Slazem se sa Vama dosita Srbiji je potrebno jos ozbiljnih web servisa kako bi se gradjani mogli informisati sto tacnije i preciznije o odredjenim temama, proizvodima ili ti uslugama.

    O pomenutom servisu, sve naj naj, konstruktivna kritika od mene bi bila promena WordPress ver ili trenutne theme jer ovako generisani source code nimalo nije SEO frendly, ali neke spec zamerke na dizajn nemam, jer za mene je sadrzaj uvek ispred dizajna a rezultat uspeha je google rejting.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  6. pcelica Maja says:

    Oceni je po meni nesto novo i korisno u smislu edukacije potrosaca koji zasluzuju da znaju i da budu saslusani. Meni je sajt odlicno dizajniran (malo sam iz tog sveta pa sam kompetentna da komentarisem) i prvenstveno me je zbog toga privukao, s obzirom da nisam tip koji posecuje suvoparne forume…
    Iskreno, nijednog trenutka nisam nanjusila neku pristrasnost u izboru proizvoda i proizvodjaca o kojima se pise, narocito ne kada su komentari u pitanju.
    Ako sam dobro shvatila, ovde je najveca zamerka nasa klasicna paranoja oko toga: ko se zapravo krije iza svega?…c,c,c…
    Licno najvise uzivam u recenzijama filmova, knjiga i pozorisnih predstava (po tekstovima jedne od jacih kategorija na sajtu) pa tipujem da su misteriozni finansijeri: Kolosej, Laguna i JDP?…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  7. igre kuhanja says:

    E sad…Već mogu vidjeti neku ekipu koja će raditi fejk recenzije i ocjene neke usluge-proizvoda 🙂
    Zapravo to ne bi bilo ništa čudno i to se dešava i u razvijenom svijetu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  8. Boske says:

    Ozbiljni i relevantni. Zatekao sam ozbiljne razmene misljenja na muske teme, a gomilu toga sam i naucio. Sto se mog okruzenja tice retko pismen, lep i kulturan sajt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)

Komentari su zatvoreni.