fbpx

Korak ka poslovnijoj upotrebi Weba? – Google Sites

Kako koristim Google Apps servis, dobio sam mailom info o pokretanju njihovog novog servisa Google Sites. Neke od komentara o ovom servisu već možete videti ovde, a ja sam se malo igrao (ništa konkretno nisam napravio), i to dovoljno da bih stekao utisak o ovoj interesantnoj novotariji od Google-a.

Google Sites povezuje dalje priču o razvoju Google poslovnih Web servisa za (uglavnom) male i malo veće firme, koje sada praktično besplatno mogu da dobiju jednostavni intranet Web site, sa profilima zaposlenih, kao i jednostavno kreiranje Web sajta za vođenje projekata.

Videćemo u praksi kako će ići korišćenje ovakvih pogodnosti za firme koje su počele da uviđaju da im je potreban ozbiljniji online poslovni nastup, kako prema spoljnjem poslovnom okruženju, ali isto i za unapređenje poslovnih procesa u samoj firmi, ali mislim da je ovo samo početak, i to u dobrom pravcu.

Ako postoji način da manja firma napravi sebi za početak besplatno varijantu intranet sajta, task management ili project management sajta, a pride zaposleni sebi kreiraju personalne stranice, to je dobar početak da se tako nešto odradi i ozbiljnije (i više ne besplatno), kada porastu potrebe firme usled intenzivnije primene ovakvog načina rada.

Konkretna prva iskustva…

Ali, kada sam malo isprobavao šta se može uraditi preko ovog servisa, i koliko je to stvarno jednostavno, situacija je ipak malo drugačija:

 • Ako u firmi ne postoji osoba (ili osobe) koja će se igrati sa ovim servisom satima da bi ga osposobila, teško da će firma uopšte bilo šta napraviti. Prvo treba znati šta uopšte želeti od ovog servisa, sledeće treba znati da li se već nešto koristi od postojećih Google servisa (integracija sa ostalim servisima je urađena sasvim OK – Google programi i iGoogle Widgeti) i onda to implementirati (sve akcije uzimaju dosta vremena dok ne shvatite kako servis radi) – znači potreban je svakako i najjednostavniji plan za ovakav Web site (web sajtove).
 • Postoji mali izbor različitih template-a, od kojih su svi urađeni u istom obliku, bez predefinisane varijante ponuđenih widgeta (kako to funkcioniše u temama za besplatne CMS-ove), i ako Google ovo brzo ne ponudi kao opciju (kompletna tema sa predefinisanim widgetima), prva ozbiljna konkurencija sa dobrom reklamom mogla bi da pomuti račune Google-u na ovom planu. Nisam npr. otkrio kako dodati svoj template.
 • Ako widgeti koje želite da koristite niste prethodno predefinisali koristeći iGoogle, teško ćete ih namestiti za sajt u obliku koji želite (bar ja to nisam uspeo). Isto važi i za neke vaše feed-ove koje biste želeli tamo da postavite. Kako se meni inače ne dopada naročito upotrebljivost (podešavanje) widgeta u iGoogle-u (poredeći ga npr. sa Netvibes.com), nije me začudilo što sam bio nezadovoljan.
 • Viđao sam mnogo ozbiljnije sisteme editovanja kompleksnih Web stranica (učključujući i besplatne varijante), gde je primena i dodavanje složenih aplikacija u sklopu stranica mnogo jednostavnije i upotrebljivije odrađena.

Sa jedne strane se verovatno ne bi trebalo biti toliko zahtevan za nešto što se besplatno nudi, dok sa druge strane, iskustvo sa drugim Google servisima govori da je Google Sites mnogo lošije odrađen sa različitih aspekta korisničkog doživljaja u odnosu na servise kao što je Google Analytics, Gmail, itd.

Mislim da je puštanje ovakvog servisa veoma dobra ideja u cilju povećanja ozbiljnije poslovne upotrebe Internet, ali ćemo videti u praksi koliko će firmi to uopšte koristiti. Voleo bih da vidim veći broj ovdašnjih firmi koje bi za početak koristile besplatno intranet rešenje, ili project management site, HR site, ali videćemo…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Korak ka poslovnijoj upotrebi Weba? - Google Sites, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Korak ka poslovnijoj upotrebi Weba? – Google Sites

 1. molim vas da kazete neki komentar o mom sajtu na moj E-mail
  [email protected]

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. molim vas da kazete neki komentar o mom sajtu na moj E-mail
  srdjanpetrovic95 (at) gmail.com
  http://sites.google.com/site/srdjanpetrovic95/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.