fbpx

Šta je potrebno znati da bi se zarađivalo od bloga u ovim krajevima?

Već duže vreme planiram da napišem ovaj tekst, još od perioda od pre više od godinu dana kada smo Goran Aničić i ja diskutovali preko Tvitera na temu – koliko je komplikovano doći do zarade koja je dovoljna da se živi od vođenja sopstvenog bloga (zarada veća od prosečne plate). Goran Aničić već godinama zarađuje od svojih blogova sasvim respektabilna sredstva, pa je samim tim sasvim adekvatan sagovornik na ovu temu.

U osnovi, ako imate nameru da zarađujete od bloga (oni koji pišu blog iz zabave, dosade i sl. nisu tema ovog teksta), postoje samo tri važna segmenta kreiranja i vođenja bloga – odabir tematike bloga, vidljivost (posećenost) bloga i znanje iz oblasti prodaje.

Odabir teme bloga

Veoma je dobro ako vam se tema vašeg bloga nešto što vas interesuje ili nešto o čemu puno znate, ali ako se radi o oblasti u kojoj ciljna grupa vašeg bloga sa datim sadržajem nije dovoljno definisana i/ili nema baš puno kompanija koje su zainteresovane za tu ciljnu grupu, tada ćete teško prodati bilo šta – neke proizvode/usluge preko vašeg sajta krajnjim korisnicima, podati oglasna mesta, ugovoriti praćenje aktivnosti određenih kompanija, i sl.

Najjednostavniji način da biste ustanovili u kojim vrstama oblasti/sadržaja ima dovoljno zainteresovanih korisnika (posećenost) i kompanija koje su zainteresovane za date ciljne grupe korisnika jeste da pregledate Web sajtove i reklame za koje znate da su sigurno plaćene.

Tema bloga bi trebalo da bude nešto što je autorski jedinstveno iz oblasti u kojoj se po mogućnosti “iz aviona” vidi ko je ciljna grupa, i u slučaju prodajne funkcije bloga da iz odabrane oblasti postoji potreba za kupovinom datih proizvoda i usluga. Ako se nešto prodaje u klasičnom biznisu, postoji velika mogućnost da se može isto prodavati i online, a ako je obrnuto – nećete ništa ni online prodati.

Ako npr. odaberete oblast koja je nešto u vezi sa ženama (veoma česta i zahvalna ciljna grupa), veoma ćete teško uraditi bilo šta ako niste preciznije definisali šta bi bila tema, i/ili jedinstveni način kako ćete predstaviti datu tematiku. Trenutno, na ovdašnjem Webu ima hiljade sajtova/blogova koji su posvećeni ženskim temama, i zašto bi neko baš kod vas došao nešto da čita/gleda/sluša, ako to isto može da pročita na ostalim sajtovima/blogovima.

Najjednostavniji način kreiranja jedinstvenog sadržaja jeste njegovo oblikovanje iz vaše percepcije, odnosno ispisivanje vašeg REALNOG i ARGUMENTOVANOG mišljenja o datoj tematici. Pregledajte najznačajnije sajtove/blogove iz date oblasti, ocenite iz kojih uglova nisu dovoljno dobro pokrili tu tematiku, pa pišite iz te perspektive.

U Srbiji trenutno ima puno oblasti u kojima nema dovoljno blogova koji kvalitetno pokrivaju date tematike, i tu postoji šansa za kreiranje isplativog bloga.

Vidljivost/posećenost bloga

Pod vođenjem bloga se podrazumeva i njegova promocija, i ako želite da imate koristi od njega, morate dobro naučiti kako da ga promovišete. Deljenje vaših sadržaja preko društvenih mreža nije problematično, ali je takođe potrebno da znate i osnove dobrog pozicioniranja vaših tekstova na pretraživačima (SEO). Preporučujem da proučite kratak SEO kurs Istoka Pavlovića iz ove oblasti.

Ipak, najjednostavniji savet za kvalitetno pozicioniranje na pretraživačima je kreiranje relevantnog i veoma kvalitetnog sadržaja, koji po mogućnosti može da bude aktuelan duže vremena. Možete na primeru pretrage fraze “MBA studije” videti u rezultatima pretrage visoko pozicioniran moj članak koji je napisan 2006. g. (pre 6 g.). Ovakva vrsta tekstova ima duže vremena značajniju posećenost, i kada posećenih tekstova koji su duže vreme aktuelni ima veći broj, tada imate obezbeđenu startnu veću posećenost, obzirom da je poznato da kod blogova posećenost raste kada se napiše novi tekst.

Prodaja, prodaja, prodaja!

Ako hoćete da živite od nekog posla, osnovno je pravilo da MORATE DA RADITE. Pare ne padaju s neba, prodaja ne pada s neba, oglašivači ne dolaze sami (sem ako nemate najposećenije sajtove) – što znači da morate da zasučete rukave i da krenete u prodaju onoga što nudite – bilo to vođenjem računa o prodaji na samom blogu, ili da idete do potencijalnih oglašivača kojima ćete objasniti zašto je važno da baš kod vas oni postave oglas.

Svaka osoba može da nauči kako se prodaje, a ako stvarno mislite da to ne znate i da niste talentovani – upišite kurs iz prodaje, pa naučite. Čovek od malih nogu nešto prodaje – prvo roditeljnima (kako ste ih ubeđivali da vam daju džeparac), pa dečku ili devojci, zatim ženi/mužu, rodbini, prijateljima, itd. U osnovi, odnosi među osobama su zasnovani na različitim tipovima interesa, i ako ste uspešni u bilo kakvoj varijanti odnosa sa vašom rodbinom, prijateljima, supruižnicima…, znači da dobro ostvarujete vaše određene interese, a prodaja je samo jedna od vrsta zadovoljenja vaših interesa.

Preporuka: Postavite sebi cilj na početku meseca koliko želite ovog meseca da zaradite, koliko treba za to da ostvarite prodaja – i krenite dok bar to ne zadovoljite (a možda može i više).

Jedna reklama na blogu znači samo početak

Kada ostvarite prvu prodaju, tada bi trebalo da još žešće krenete u predstavljanje onoga što radite na takav način da adekvatni predstavnici kompanija uvide da je njihopa ciljna grupa baš na vašem blogu. Naravno, prodaja ne može da krene od prvog meseca kada napravite blog… Mora proći vreme da vas vaši čitaoci upoznaju i počnu da vam veruju. Ako ste veoma dobri u vođenju bloga, već za tri-šest meseci se mogu očekivati efekti (hvala Deda).

Pokrenuta akcija samozapošljavanja blogera ulazi u svoj treći mesec, i izvesno je da će se pored kompanije Link Group uskoro pridružiti dodatne tri ili četiri komapnije, ali u ovom slučaju je fokus na činjenicu da ako dobijete jednog oglašivača na godinu dana, imate tih godinu dana da sami razvijete prodaju za vaš blog – i to morate sami da radite. Ne očekujte da će drugi da uradi prodaju za vas, i sigurno ćete imati bolje efekte nego da čekate da vam pare padnu s neba.

Zaključak – “Nema ‘leba bez motike”

Ono u čemu smo se složili Goran Aničić i moja malenkost je činjenica da u Srbiji ima odavno mogućnosti da se živi od blogovanja, ali je potrebno puno rada, truda i znanja iz oblasti promocije i prodaje. “Ko čeka, umire u nadi”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 5 votes)
Šta je potrebno znati da bi se zarađivalo od bloga u ovim krajevima?, 7.8 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/05/2012, RSS

12 odgovora na Šta je potrebno znati da bi se zarađivalo od bloga u ovim krajevima?

  1. Deda says:

    Nista ne moze preko noci, potrebno je pored velikog rada i odredjeno vreme kako bi se stiglo do prepoznatljivosti, do indeksiranja i posete, do trenutka da potencijane kompanije prepoznaju da je upravo vas blog mesto gde oni treba da postave svoju reklamu.

    Jedan od nacina zarade je i pisanje narucenih tekstova. Za takve tekstove nije potrebna velika posetaali je potrebno da se izgradite kao bloger i steknete digitalni identitet kako bi dobili ponudu da bas vi pisete.

    Sadrzaj je majka, ali je sadrzaj i sve ono sto unesete na vas blog, zato vodite racuna da vas ne prepoznaju po losim recima, po losim i neargumentovanim kritikama ili po vulgarnostima. Gradite vas blog i svoj identitet na najlepsi nacin, jer sve zapisano i objavljeno ima svoje foldere pa vas potencijalni oglasivaci vide upravo onako kako vas vide i pretrazivaci.

    Prodaja je jako bitna. Vodite racuna kome nudite svoj proizvod jer je i saradnja i umrezavanje, prezentacija drugih u stvari vasa prezentacija.

    Pre nekoliko godina nisam imao hrabrosti da napustim posao i budem profi bloger. Sada sam spreman u svakom trenutku da se samo blogovanjem bavim i toliko sam siguran u sebe da se od blogovanja moze ziveti da svakoga dana sve oko sebe ucim, ubedjujem, upucujem i savetujem kako da dodju do tacke kada ce im blog vratiti mnogostruko ulaganje svih resursa.

    Srecno svima, ovo su lepe smernice i neke od najosnovnijih koje je Dragan objavio u ovom tekstu a uzeo je dva najbolja primera u nasem okruzenju a to su Goran Anicic i Dragana Pusica aka Gaga Grne.

    Za sve pocetnike preporuka je da izdvoje svoje vreme i procitaju sve, ali sve teksotove na ovom blogu jer je Dragan “blogotac” kako ga je velicanstvena Dragana Djermanovic skoro nazvala u jednom neformalnom razgovoru.

    Ja sam MNOGO naucio od Dragana Varagica, Anicica i jos nekih ljudi, iskoristite ih i vi na pravi nacin, steknite i vi sigurnost kakvu ja imam i budite uspesni blogeri!!!

    SRECNO svima, Dragane hvala ti!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dragan je izrekao suštinu, nema ništa preko noći (blog postoji 9 godina i njemu se aktivno radi) i treba raditi, i baviti se temama koje su vama bliske. Da napomenem, da par nabrojanih blogera nije sve, postoji u Srbiji mnogo “anonimnih” blogera koji uspešno vode svoje sajtove. Pomenuću Dušana Belića sa http://www.intomobile.com/ koji je i prodao svoj blog, a pomenuću i blog za koji sigurno ne znate a vodi ga naša sugrađanka.

    Reč je o blogu posvećenom ženskom tenisu http://www.womenstennisblog.com/ koji vodi novosađanka Marija Zivlak. Blog je profi u svakom smislu i potpuno fokusiran, te među prvim u svetu u svojoj kategoriji.

    Ima puno mesta za mnoštvo blogera, ali je njih nakon početnog ushićena pre jedno 5-6 godina, napustila strast. Sada redovne blogere u Srbiji možete nabrojati na prste, ali treba očekivati njihov porast.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Vrlo jasno i vrlo korisno uputstvo za buduće profesionalne blogere. Drago mi je što ste, uz izbor teme i vidljivost bloga, naglasili znanje iz oblasti prodaje kao važan faktor za uspeh.
    Mnogi početnici u on- i off- lajn poslovima često previđaju važnost znanja prodaje i smatraju da će amatersko znanje prodaje (iz porodičnih odnosa i sl., kako ste opisali u tekstu) da im donese profesionalni uspeh.
    Voleo bih kada bi postojao neki tekst koji bi nudio sažete informacije o prodaji, poput onog o SEO Istoka Pavlovića. Ili možda postoji?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kada sam ja pre 5 godina počela da pišem blog, oni koji su me naterali da uopšte krenem i koji su me naučili svemu po pitanju blogovanja (mada još uvek učim i ne znam sve) su spominjali i ovo. Iskrena da budem bila sam malo skeptična i nisam ih baš shvatala ozbiljno. Ja sam strogo tematski bloger i tačno znam koja je moja ciljna grupa. Vremenom sam došla do faze gde jesam, a to je da sam u poziciji da mogu da zarađujem od svog blogovanja. Ne kažem da je to konstantno, ali može da bude. Da li ću tu šansu propustiti? Naravno da neću! Trudim se da iz dana u dan učim i napredujem u ovome što radim. Imam cilj koji želim da ispunim, imam podršku porodice, prijatelja i online zajednice. Šta mi je još potrebno za uspeh? Pa mislim da sada više ništa, raskrstila sam sa strahovima koji su me mučili i više nema odustajanja.
    Hvala što ste me naveli kao jedan primer.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Marijana Jelisavcic says:

    Skroz sam odusevljena sa tekstom i komentarima i zao mi je sto sam formu bloga kao izvor prihoda potcenila :(.
    Moracu ja da malo uozbiljim pa da vidim koliko sam dobra kao pisac i kao trgovac…novi izazov 😉

    Nego da vas pitam …svi vi koji prodajete oglasni prostor na blogu.
    Kakvi su zakoni ? Da li vi imate registrovane agencije za oglasavanje(ili slicne agencije) i vase ziro racune ili je to jos uvek neregulisano ?
    I jos jedno pitanjce da li je bolje otvoriti blog na nekom sajtu koji nudi besplatno otvaranje ili negde gde se placa na godisnjem nivou pretplata ? Hvala 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Sve je tačno u ovom članku,… ja bi samo dodao:
    – ako nemate čeličnu volju i stalan posao, mislim da je veoma upitno vođenje bloga na profi razini koja donosi profit.

    Za veliku frekventnu posjećenost treba objavljivat često članke (min 2 puta sedmično),… jer malo tko će se vraćati dva-tri puta da čita jedan te isti članak. A sumnjam da ce jedna osoba moći više od dva članka sedmično da piše ?! … prosto ne održivo na duge “staze”.

    Dok je drugi slučaj sa portalima,..tamo se štancaju članci kao na pokretnoj traci … copy-paste and edit 🙂

    Jedino po meni blog ima prosperitet da donosi profit ako teži da bude autoritet u temi o kojoj piše jer tako će posjetioci shvatiti oglase dosta ozbiljnije i kupit ce od firme koja se oglasava na tom blogu jer će ta firma zadobit startno povjerenje potencijalnih kupaca preko stečenog povjerenja samog bloga na kome se oglasi vrte 😉

    Tako da nažalost vrijedi ova izjava: “vrhunski blogovi zarađivaju solidno” a svi ostali (dobri, prosječni i loši) dobijaju sve osim novac 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Ova oseka blogova i vidno nestajanje blogovanja iz spiska popularnih hobija ili poslova, izuzetno je loša stvar. Na blogu, po postovima, komentarima i komentatorima, neuporedivo bolje stičemo valjan uvid u nečije znanje, sposobnosti, talent, umeće…

    Reputacija koju daje blog znatno više je utemeljena i postojanija je nego ova instant popularnost koja se može steći na društvenim mrežama.

    Mreže imaju odličan potencijal da nekog “izbace” na površinu kao estradnu zvezdu, ali sa ne baš jasnom slikom o tome kakva se vrednost nalazi u tim “slavnim licima.”

    Blog je preciznija vaga, često namenjena zlatarima, i retko će omogućiti nekom neutemeljenom “mudrijašu” da postane priznat. Zapravo, uopšte i ne znam za takav slučaj.

    Zato podržavam svaki tekst koji može ili bar pokušava da revitalizuje domaće posustalo blogovanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Dragane Radoviću, dobra tema – Tviter i Fejsbuk Vs. Blog… Pisaću o tome…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Odlični komentari, nadam se da će podstaći neke da počnu ili revitalizuju sopstvene blogove 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  10. Kolege iz Londona su me kontaktirale pre oko mesec i po dana sa idejom da kampanju koju rade regionalno sprovedem u Srbiji. Trebalo je uključiti deset kvalitetnih i popularnih blogera koji redovno pišu.

    Jedino što sam mogao da uradim je da ih pitam “Kojih deset kvalitetnih i popularnih blogera koji redovno pišu?”
    OK ciljna grupa su bili srednjoškolci ali kapirate poentu 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Danijel Kopčinović says:

    Nekoliko riječi iz aspekta Hrvatske i njene blogosfere. Situacija je vrlo slična kao u Srbiji: malo popularnih i utjecajnih blogova što je direktno povezano s činjenicom da je malo klijenata spremno investirati u promociju preko blogova. A klijenti nisu spremni investirati u promociju preko blogova jer je nejasan benefit koji im to donosi. Iako to generalno vrijedi za bilo koju marketinšku/PR aktivnost, nove opcije se teško probijaju pored etabliranih kao što su TV ili tisak.
    U osnovi postoje dva moguća benefita koje je moguće ponuditi klijentima: brendiranje i interakcije (klikovi, lajkovi itd.). Puno interakcija je teško postići zbog, najčešće, nedovoljnog dosega bloga i inertnosti korisnika da reagiraju na nekakav promo materijal. Ostaje brendiranje, a za to bloger treba biti stvarno jak brend, što je teško postići (ne i nemoguće). Prema mom iskustvu bolje je izgraditi blog kao svoj osobni brend nego se fokusirati samo na neku tematsku nišu, jer je za opciju brendiranja kroz blog/blogera puno lakše naći klijente nego ako se ograničite na usku nišu u kojoj, pogotovo na našim prostorima, imate jedva nekoliko potencijalnih klijenata.
    Dodatni je problem u monetiziranju blogova taj što kod samih blogera ne postoji svijest da su njihovi blogovi vrijednost i da ih mogu i trebaju naplatiti. Dio blogera gleda na svaku komercijalizaciju kao na prodaju vlastite vjerodostojnosti, dio ih je super sretan raditi za neku kompenzaciju (tipa proizvod ili brand čiji su fanovi) itd. U tom smislu ovakve inicijative (pogotovo ako se podignu na razinu regije) su pohvalne, ali mislim da ima još puno posla.
    Još samo jedna opaska: blogeri su prije svega stručnjaci i kreativci i bolje je da se fokusiraju na kreativni dio posla, a da prodaju, koja ima svoje zakonitosti i logiku koja se često kosi s kreativom, prepuste nekom tko je tu više “doma”, ali naravno pod pretpostavkom da taj netko razumije cijelu priču i da postoji uzajamno povjerenje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Samo želim da potvrdim da je upornost i veliki trud ključna stavka u uspehu sajta. Skoro tri godine moj sajt radi u minusu (bavi se ekologijom, ali pošto nisam stručnjak – ekolog, naglašavam magazinsku stranu sajta) i evo tek sad polako kreće prodaja. Do sada imam što svojih, što tuđih, što prevedenih preko 1300 članaka. U prevodu, mnogo posla. A opet, retki su danas oni koji bez puno rada zarađuju novac. Možda nisam talentovan za prodaju, ali učim se polako.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.