fbpx

Šta je (online) uticaj? Primer – Brat Pantela protiv Andželine Džoli

Update 05.02.2012. – Reakcija na Twitter nalogu Brata Pantele – slika (različita osoba od istomenog FB naloga):

Brat Pantela ima posle Novaka Đokovića najpopularniji FB nalog osobe iz Srbije, a tretira se kao „kradljivac” alter-ega fudbalera Marka Pantelića (a on ima i jedan od najpraćenijih srpskih Tviter naloga). Poznat je po anti-pravopisnom slengu koji se širi ovom državom, jer ga mnogi smatraju smešnim.

Razlog zašto pominjem Pantelu jeste njegova online reakcija na tekst iz Kurira od 18.01. o filmu “U zemlji kvi i meda”, gde se pominje teza da je rediteljka filma Andželina Džoli (Angelina Jolie) izjavila kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, što se kasnije ispostavilo kao netačno. Pantela je istog dana pozvao svoje фенове da glasaju sa ocenom jedan na IMDB stranici ovog filma (najvažniji svetski Web sajt iz oblasti filma).

Nakon dva dana bilo je preko 2.000 glasova sa ocenom jedan, što je donelo rejting ovog filma ispod ocene 5 (ocena kritičara za ovaj film je 5.6).  20.01 Kurir objavljuje tekst gde opisuje ovu akciju na IMDB. U poslednjih nekoliko dana ocena se stabilisala na vrednosti od 3.2, sa trenutno preko 11.600 ocena 1 od strane korisnika. Ovaj film je do kraja januara zaradio oko 220.000 $US, a budžet za ovaj film je procenjen na 10 mil. $US.

Iako IMDB u osnovi ima veoma kvalitetan algoritam koji može lako da reguliše ovakve spam aktivnosti, to se još nije desilo. Inače, veliki broj osoba u svetu upravo na osnovu ocena sa ovog Web sajta, u kombinaciji sa prikazima korisnika, bira koje će filmove gledati ili ne, što za krajnju posledicu u ovom slučaju može imati da se film slabije prodaje i generalno gleda – ako ovakav rejting filma ostane.

Komponente uticaja na društvenim medijima

Ovaj primer može veoma slikovito da posluži za prikaz elemenata aktivnosti online korisnika koje čine različite tipove uticaja (ne obrađuje se kompletna sfera društvenog uticaja).

Na ovom blogu ima više tekstova na temu uticaja, a naročito bih skrenuo pažnju na definisanje razlike između popularnosti i uticaja (uključujući i metodologiju stvaranja uticaja), kao i vodič za online influensere.

2008. g. sam u Skoplju držao predavanje na temu merenja uticaja na blogovima, i u tom predavanju se pominje metodologija definisanja elemenata uticaja Džeremaje Ovijanga (Jeremiah Owyang), koju bih ovde delom prikazao i objasnio kroz još nekoliko primera:

1. Aktivacija (online) zajednice ili poziv na akciju:

Pomenuti primer Brata Pantele predstavlja prikaz najozbiljnije komponente uticaja, a to je direktna aktivacija korisnika da nešto urade. Nisam do sada imao prilike da vidim ili da čujem za primer da je neko u Srbiji ovoliko osoba aktivirao preko društvenih mreža/medija.

2. Uticajne ideje (Meme):

Jedan od najozbiljnijih sistema promocije predstavlja drugu najvažniju komponentu uticaja – kreiranje ideja koje se kasnije ponovo obrađuju u samoj online zajednici (kreiranje aktivnosti ili sadržaja koji iniciraju druge online sadržaje, a naročito blog postove), a često se prenose i u klasiče medije. Kada neka osoba često “produkuje” uticajne ideje, one postaju važna komponenta uticaja te osobe (što je osoba uticajnija, češće se dešava da se “izjave” te osobe koriste na mnogim mestima kao osnovna ideja za kreirani dodatni sadržaj).

Šta je Internet meme? by Istok Pavlović

Dati primer predstavlja i uticajnu ideju, kao što je npr. i jučerašnji poziv Zorana Torbice na #LopataUp, ili npr. akcija #MojeDojkeSuOK.

3. Menjanje stavova:

Da li i koliko često određeni sadržaji ili aktivnosti posmatranog korisnika menjaju stavove onih koji prate online tog korisnika.

Ovo je jedna od veoma čestih karakteristika online servisa koji su vezi sa prikazima proizvoda i usluga, blogova (…), ali i pojedinih naloga na društvenim mrežama. Ovo je i komponenta uticaja koja je zaslužna za to što mnogi ovde misle da ako imaju dosta posetilaca na blogu, nekoliko hiljada fanova i pratilaca – da su uticajni. Ova komponenta uticaja je mnogo manje značajna nego što su prethodne dve komponente, i ona postaje indikativna kada je posmatrani korisnik često u situaciji da svojim sadržajima i aktivnostima menja stavove drugih osoba.

Dobar primer načina kako se argumentacijom menjaju stavovi jeste članak Dragane Đermanović na temu “dobronamernog građanina” za kojeg se ispostavilo da baš i nije bio toliko dobronameran prema banci Intesa kako se prvo mislilo. Ovaj tekst je i dobar primer sledeće važne komponente uticaja – relevantnosti.

4. Relevantnost (sadržaja i aktivnosti)

Obično se podrazumeva da su veoma uticajne osobe i relevantne za oblast u kojoj su uticajne, ali je važno napomenuti da relevantnost nije promenljiva kategorija, već da je osoba koja je relevantna za određene oblasti dugo u toj materiji u koju se veoma dobro razume. Relevantnost kao komponenta uticaja je u tesnoj vezi sa menjanjem stavova, ali ne i sa dve najvažnije kategorije uticaja.

5. Veze i odnosi u (online) zajednici

Čuveno pravilo “nije bitno šta znaš, nego koga znaš” predstavlja veoma važnu komponentu uticaja, ali samo do segmenta koga. Kada tog nekog poznajete (i veoma je važno da taj neko zna i ko ste vi), onda za definisanje uticaja postaje veoma važno ono šta znate (relevantnost).

Što su osobe uticajnije, imaju veći uticaj u svojem bližem i daljem okruženju, bez obzira na pojedinačni uticaj osoba u tom okruženju.

6. Demografska rasprostranjenost uticaja

Da li se radi o lokalnom, nacionalnom, regionalnom, međunarodnom uticaju koji može biti iz jedne ili više oblasti.

Lepo je to što se u ovdašnjim uslovima uticaj pojedinih osoba odmah “rasprostire” regionalno.

7. Doseg/Reach

Kada se posmatra sa aspekta uticaja, komponenta broja fanova, pratilaca, posećenosti web sajta (…), se odnosi isključivo na broj (i angažman) drugih uticajnih korisnika koji prate posmatranog korisnika/online lokaciju. Veliki broj korisnika ili posećenost često donosi veći broj uticajnih korisnika, ali to ne mora da bude važno sa aspekta posmatranja komponenti uticaja. Ova komponenta uticaja je u direktnoj vezi sa relevantnošću.

Dobar primer razlike u uticaju srodnih (humorističkih) sadržaja mogu biti sajtovi Vukajlija.com i Njuz.net. Iako je Vukajlija mnogo posećeniji, Njuz je daleko uticajniji. Dokaz za to je i najvažnija domaća novinarska nagrada koju je dobio Njuz.net.

8. Angažman, participacija i linkovanje

Lajkovi, retviti, komentari, linkovi do bloga/Tviter/FB naloga predstavljaju samo indikativnu manifestaciju ostalih komponenti uticaja, što se može videti i na datom Pantelinom primeru. Sami po sebi, ovi segmenti aktivnosti na Internetu mogu lako biti isfabrikovani, i/ili potpuno irelevantni.

9. Ton/Sentiment

Da li se uticaj ostvaruje pretežno kroz pozitivne (afirmativne), neutralne ili negativne (hejterske) aktivnosti i/ili sadržaje. Poznato je da negativni sadržaji/aktivnosti uvek privlače više pažnje, dok su neutralni sadržaji važni u slučajevima “škakljivih” tema.

Na žalost, kod nas se na Internetu najveći broj aktivnosti u kojima dolazi do aktivacije korisnika najčešće dešava upravo kada nešto treba protestvovati, spamovati (kao kod Pantele), bojkotovati, i sl…

Zaključak

Jedan od osnovih razloga zašto se Miloje Sekulić često nervira kada neko pominje neki online uticaj jeste što na ovim prostorima ima veoma malo osoba koje imaju realan uticaj iskazan kroz mogućnost aktivacije korisnika (npr. aktivacija korisnika na prodaju proizvoda i usluga) i širenje uticajnih ideja, a sve ostale osobe realno nisu dovoljno uticajne, jer ne poseduju sve bitne komponente koje čine realan uticaj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Šta je (online) uticaj? Primer - Brat Pantela protiv Andželine Džoli, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/02/2012, RSS

29 odgovora na Šta je (online) uticaj? Primer – Brat Pantela protiv Andželine Džoli

  1. Todorovic says:

    Odličan post, ali na žalost ovo je realnost … Karleuša ima više foloversa nego svi političari zajedno 🙂 ja sam zbunjen,

    iz kvantiteta bi trebalo da proistekne kvalitet, a koji kvalitet iz ovoga može da proistekne nije mi jasno …

    Možda treba postaviti pitanje Kako biti lepak za budale?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. @todorovic da li mislite da je Ekrem uticajan sa svojim milionima YT pregleda? Karleuša je popularna, pročitajte tekst koji sam u tekstu linkovao na temu razlike između popularnosti i uticaja.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Todorovic says:

    Što se Ekrema tiče, ubeđen sam da snimi raklamu kao jede smoki, ili konzumira neki proizvod, taj proizvod bi eksplodirao u prodaji, a da li je onda to uticaj ili popularnost iskreno ne znam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. bBrankica says:

    Žalosno je što je toliko ljudi dozvolilo da bilo ko utiče na njih. Pogotovo jedan lažni Brat Pantela i pogotovo za tako nešto!

    Bez sopstvenog mišljenja i povodljivi – ni malo ne vrede. Svi oni.

    Rekla sam da mi on nije zanimljiv i da mi nije smešan i na to su mi odgovorili – ne pratiš fudbal, ne kapiraš ga.
    Super, meni lepo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. Milanos says:

    Samo zelim da pohvalim nacin na koji je napisan tekst i argumente koji su izneseni, zaista za svaku pohvalu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Milos says:

    Šteta što nisi pomenuo i odličnu akciju @gordanacom na temu šta očekujete od svog poslanika/ce.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Postoje veoma različite ciljne grupe na koje se utiče na različite načine, ali to u osnovi nije tema ovog teksta. Pogledati FB diskusiju.

    Miloše, eto ti si pomenuo… 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Deda says:

    Od prvog trenutka pratim BratPantelu i nikad do sada nisam video da koristi izraz: gasovi – glasovi.
    Tako da Varaga kada izostavi slovo iz ove reci, verujem da se pripisuje BratPanteli, a ja učim jos jedan sleng pored ostalih.

    Time postajem ozbiljan fen!

    Mogu ljudi da ne vole recnik, da hejtuju celu pricu ali BratPantela kakav god bio sigurno je jedan od najuticajnijih u svakom smilu te reci. Njegove akcije, a ovo je samo jedan u nizu su mnogo ljudi/fenova pokrenuli iz mrtve tacke.
    Mozda je lose sto su akcije tipa spemovanje iz odredjenog razloga sto u krajnjem rezultatu ima negativan ishod za odredjene osobe/dela i mozda ce jednog dana da se ideja okrene ka necem stvaralackom?
    Ovaj tekst je odlican jer pokazuje mnoge aspekte na koje mnogi ne gledaju realno, pa moze da se iskoristi kada mnogobrojna armija hejtera na DM pokusava da kaze nesto bez argumenata. Zato ga treba skinuti kao link i sacuvati kao odgovor.

    Prateci veliki broj naloga na Twiteru, primetio sam da totalni anonimusi sa kvalitetnim tvitom mogu pokrenuti akciju u samo par sati. Pokretanjem akcije ulaze u okvire gore navedene i da toga nisu svesni. Kvalitet je taj koji uvek izlazi na povrsinu kada je Twiter u pitanju. A u kvalitetu je zasigurno i nacin na koji se prezentuju pojedini nalozi poput BratPantele, ili nekih satiricnih. Njihovo retvitovanje i ponavljanje utice na ljude mnogo vise nesvesno.
    Skoro sam pisao o nalozima BratPantele i Sloba_Milosevic kod mene na blogu (http://www.dedabor.com/tu-sam/iskrice/popularni-twitter-nalozi-u-srbiji/), i interesantna stvar je da su mnogi preneli pricu na DM sa gomilom analize, hejta, razmene odlicnih komentara a da je veoma mali broj njih zeleo da to isto prenese odmah ispod teksta. Zasto? Pada mi na pamet da je koriscenje FB osnove odlicna maska iza koje su hejteri svesni da ce posle par jednog dana sve to otici u memoriju, da ce isti hejtovi na Twiteru odmah posl epar sati otici negde nizvodno a da ce komentari na blogu ostati danima ili godinama aktuelni te podsvesno iako znajuci da su nalozi koje hejtuju izuzetno UTICAJNI, mogucnost istih u reakciji mozda se okrene prica sa negativnim rezultatima na kraju.

    Zato svi oni koji ce da hejt upute prema bilo kome dobro razmisle sta rade.
    A da uticaj postoji, pa ne bi se ni polemisalo oko istog da ga nema. Ispoljava se na razlicite nacine. Tesko se stice a lako se ostaje bez njega. Gradi se godinama na razlicite nacine: pocev od izgradnje digitalnog indetiteta, do uspostavljanja kontakta u realu kao i delima i u realu i online.

    Voleo bih da oni koji se ukljuce iza mene budu argumentovani u hejtu.
    Deka :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. @Deda, ispravio sam onu grešku, pa se sada nadam da je ok ono sa glasovima… 🙂

    U poslednjem pasusu ovog teksta implicitno stoji iskazan jedan važan detalj koji si primetio – aktivacija korisnika uopšte ne mora da bude u vezi sa ostalim segmentima uticaja, ali je to problem sledećeg tipa:

    – Da li neko ko ne zna da igra fudbal, a za da daje golove jeste cenjen fudbaler ili ne? Ovo se u našoj fudbalskoj istoriji dešavalo.

    Mi i živimo u vremenu gde su rezultati bitni, pa ako nisi njih ostvario nedozvoljenim tehnikama, nema veze što si na osnovu “ničega” to uspeo. Ali ovakav sistem aktivacije obično nije u vezi sa dugoročnim efektima ostvarenog uticaja. Ako jeste, svaka čast. Zato sam više puta u tekstu pominjao dugoročne aktivnosti različitog tipa.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. drnch says:

    Pantela je lep primer kako virtuelni lik sasvim lepo moze da zivi i deluje u svom virtuelnom okruzenju. Pantela dokazuje bespredmetnost insistiranja povezivanju realnog lika i nick-a.

    Na tome, za racun mocnijih, insistiraju najpre konzervativci, koji bi da ispitaju poreklo reci kao sto se ispituje poreklo imovine, i sa vide ima li osnova da se nekome udeli vaspitna packa ili nesto gore.
    Druga grupa su pohlepni karijeristi, koji bi da se u offline svetu ogrebu za delic ”slave” iz virtuelnog sveta i time pomognu svoje realno naplative projekte.

    Ako govorimo o materijanom potencijalu ovakvih igracki, to je ovde jos uvek minorna kategorija.
    Van toga domet ovakvih nickova u razvijenoj formi bi, potencijalno, mogao da bude satirican, kao nekad “Osisani jez”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Večni Dečak says:

    Pa mogu slobodno reći da je upravo Vaš blog jedno od retkih mesta gde ostavljam komentar. Fenomen Brata Pantele mi se nije svideo još od prvog dana njegovog nastanka. Po meni jedino može da animira publiku mlađe generacije sa takvim rečnikom. I to generaciju moga deteta. Rečnik kojim govori ne mogu da svrstam ni u jedan sleng. Da li je šatrovački, da li je Kineski? Šta je? Nervira me forsiranje takvog rečnika. Govorite o njegovom uticaju? U redu, ja Vas razumem skroz. To je nažalost tačna činjenica. Ali recimo samo jedno, i to je moje lično mišljenje. Pre bi me animirao tekst od @DedaBor-a, Vas, Miloja ili nekog drugog da kupim ciglu najobičniju nego on. I ne razumem čemu tolika fama i dizanje prašine oko toga? To kakav je film pomenuti je individualno mišljenje. Ja ga nisam gledao niti ću pošto sam komentare čitao na nekim drugim mestima a ne od nekog ko ne ume da sastavi dve prosto proširene rečenice. Za mene je uticaj bio recimo pre par dana kada je @Torbica pozvao na #lopataUp, kada je jesenas pokrenuo #udarnerupe. Kada je pokrenuta akcija #mojedojkesuok. To su po meni merila za uticaj a ne neko blesavo pisanje nekoga ko želi da kaže nešto a ne zna kako će.
    Čisto da Vam napomenem. Sigurno ste videli zadnjih 10-ak dana akciju za pomoć maloj Zvezdani? Mogu Vam reći da je u roku od nedelju dana cifra spala sa 32k $ na 20K $. To su akcije. A ne pozivanje na linč zato što se nekom eto digla patka pa je negde čuo da je taj film takav i takav. Potpisujem da film pomenuti Brat Pantela nije ni odgledao…
    Izvinjavam se na ovolikom tekstu, ali kod pametnih ljudi imam šta da kažem.
    Pozdravljam Vas g-dine Varagiću

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Pitanje je koliko je realan uticaj brata Pantele kada govorimo o aktivaciji. Evo i zasto to kazem. Njegov profil je napravljen kako jeste i vodjen u datom pravcu. Pitanje je koliki bi odziv ljudi bio kada bi folowere pozvao da urade nesto zaista korisno na lokalnom nivou. Ljudi su jednostavno navikli na to da je on osoba koja pravi frku i galamu i koja je neozbiljna. Sa druge strane, Torbicin poziv na #LopataUp je svacen koliko-toliko ozbiljno (mada je i to pitanje s obzirom na to koliko je dati hashtag napredovao za vreme istog :D) jer je Torbica ipak persona a ne samo profil na ovom ili onom mediju. Moj je, dakle, zakljucak da je jako bitno i to KOJA ideja je u pitanju a ne samo ko pokusava da je profura kao i to koliko ce rezultati biti vidljivi i koliko ce neko morati da se potrudi dabi se ideja sprovela u delo. Ne znam da li cete se sloziti sa mnom, ali eto.. poz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Generalni uticaj osobe je jedinstvena kombinacija opisanih (i još nekih) elemenata, i u ovom tekstu je bio akcenat na online uticaju. O ovoj temi se realno može veoma puno toga reći, ali u ovom slučaju fokus je bio na tome što na ovim prostorima mnogi sebe pogrešno ocenjuju da su uticajni, a oni to realno nisu.

    Činjenica je da ima još puno različitih primera uticaja koji je ostvaren putem Interneta kod nas, ali nisam imao nameru da nabrojim što više primera, već one za koje sam smatrao da su dovoljno ilustrativni.

    Npr. nisam ni pomenuo koliko su uticajni video materijali koji se postavljaju na YouTube – zato što obično predstavljaju eksplicitni dokaz nečega i veoma ih je teško pobiti. Ali se to nalazi u pomenutom domenu aktivacije bez ostalih elemenata uticaja, što je najčešće pojedinačna i slučajna kategorija elementa uticaja, ili obično nije kategorija dugoročnog ostvarenja uticaja, koji predstavlja poslovno primenljivu formu (o kojoj i najviše pišem).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Zaphod_Beebl says:

    Bravo za text. A ovo @bratpantela, to je za Ignore !
    Bravo za akcija #lopataUp, ali mislim da treba iskoristiti uticaj za humanitarne akcije.
    MOgla je #lopataUp da se unovči i pokloni oboleloj deci !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. “Jedan od osnovih razloga zašto se Miloje Sekulić često nervira kada neko pominje neki online uticaj jeste što na ovim prostorima ima veoma malo osoba koje imaju realan uticaj iskazan kroz mogućnost aktivacije korisnika”
    Dublja analiza pokazace, zaista, da je uticaj ograničen na zabavu i destrukciju (rušenje oceen filma) ali još nije bilo ozbiljne akcije koja je motivisala ljude za nešto pozitivno.
    Mišljenja sam da za to nije kriv Internet, već sociološki profil ljudske rase uopšte, po čemu ni Srbija nije izuzetak – za dobre i napredne ideje nje moguće animirati veliki broj ljudi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Varagiću postaješ uticajan, evo @bratpantela je obratio pažnju na tvoj blog post. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. džunglica says:

    Pohvala za tekst! Što se tiče Brata Pantele, on dođe klincima kao nekakav duhovni guru, virtuelni lik, idol, kojeg slede, jer je on originalan po svom rečniku. Tu se gubi dimenzija da iza takvog jednog lika sedi realan čovek od krvi i mesa, po mogućstvu isto tako klinac kojemu se osladila “virtuelna slava”. Svi bi oni da budu Pantele i kroz taj “idolutluk” žive svoje male “beznačajne” živote. Otprilike to tako funkciniše.

    Što se tiče pomenutog uticaja, takvu gomilu “bez mozga” nije teško animirati na KLIK. Plus, dečko se izjasnio po pitanju filma (kojeg možda nije odgledao) i time samo pogodio mišljenje većine “sledbenika” i animirao ih da spamuju.

    Čisto sumnjam da bi Brat Pantela mogao da aktivira većinu na #lopataup” – ispao bi “smarač” i rejting bi mu pao. Jer koji “idol/heroj/kralj” nosi lopatu i čisti sneg?

    Pantela je besmislen meni od samog početka…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. MrGood5rovic says:

    Odličan tekst.
    Bilo bi interesantno izvesti formulu za odnos online i offline aktivista, odnosno koliko jedan offline aktivista vredi onih online (koji u par klikova završavaju posao). Definitivno je teže nagnati ljude da izađu na ulicu sa lopatom na ramenima (ma koliko to zezanje bilo) nego ih nagnati da hejtuju klikom tu i odmah, bez potrebe da uključe mozak.
    To bi bilo interesantno pomnožiti sa aspektom aktivizma, pozitivan ili hejt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. sopranovsky says:

    Jedino što se meni ne sviđa u celoj priči je što neko kao što je brat Pantela ima veći uticaj od gomile nevidljivih a kvalitetnijih twitter ili FB naloga. Jeste ponekad simpatično lupetanje gluposti u retard-slengu, ali mislim da nije ni približno dovoljno da zaslužuje ovoliku pažnju. No, što se anđelininog filma tiče dobro je da je akcija pokrenuta i drago mi je zbog toga, ko god to radio.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Tarzanija.com ce u bliskoj buducnosti postati uticajnija i od vukajlije i od njuz.net portala . Po mom misljenju jedini koji su na jednom mestu spojili humor, kvalitet , kvantitet i kontinuitet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Tarzanija je po mom mišljenju više u domenu popularnosti nego uticaja. Tekstovi su za mlađu populaciju i za veliki broj ciljnih grupa na osnovu tipa vokabulara koji se koristi prilikom kreiranja sadržaja.

    Njuz.net ima klasičan novinarski tip vokabulara i strukture tekstova (po pricnipu Blica, Politike, Danasa…), što za rezultat daje i relevantnost pored popularnosti…

    Naravno da svako i svakakve vrste medija utiču na nekoga, i kao što sam ranije napisao – ovo nije bio tekst na temu ko je bitan kojoj ciljnoj grupi i sl., jer je to beskonačna tema.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. @БратПантела says:

    Имам потребу да разјасним пар ствари.

    1. Профил “Пантела” нема апсолутно никакве везе са поменутим профилом/fanpage-ом на Фејсбуку. Нити знам, нити желим да знам ко води тај профил тамо јер је једним непромишљеним потезом спамовања видеа, филмова и другим будалаштинама показао и доказао ми да је нека особа пуна мржње и можда чак потврдио неке стереотипе о Србима који су заступљени у свету. Ја такав нисам, нити ћу икад бити. Будите уверени да профил “Брат Пантела” на Твитеру неће никада мрзети никога нити позивати на неке бесмислене акције попут већ поменутих радњи особе са Фејсбука. Профил на Твитеру ће, докле год ја пишем на њему, имати шаљив поглед на спорт и свакодневни живот.

    2. Ако вам се профил не свиђа, у реду је. Ја поштујем ваше мишљење, заиста. Иако ме сматрате за, као што видим, будалу, човека “без мозга” и још што шта, ја вам опраштам и не узимам вам то за зло. Ви ме мрзите, а ја ћу вас и ваше мишљење да поштујем без обзира на све. Можда је то глупо с моје стране, али ја не мрзим никога и нити ћу икад. Такође, ја нисам крив што је профил можда популаризован на погрешан начин од стране човека на Фејсбуку јер, као што рекох, ја нисам такав.

    3. Не јурим никакву славу и шта ти ја знам, то ми стварно не треба. Ја пишем да бих људима који прате спорт, а и људима генерално ставио осмех на лице. Дакле, не желим ја ни тај утицај, ни шта ми још качите приде; ја само желим да вас насмејем.

    Надам се да сам вам појаснио пар ствари, за све друго ме питајте на профилу или путем ДМ-а, радо ћу вам одговорити.

    – Особа иза “Брат Пантела”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  23. zelena says:

    Gde je spomenuta mrznja?
    Niko nikoga ne mrzi, ovde se pise o fenomenu, mrznja ne postoji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. drnch says:

    U koordinatnom sistemu ljudi koji sebe smatraju vaznim na netu ne postoji opcija da neko uspesno postoji, kao virtuelan lik, i jos da mu se ambicije tu zavrse.
    Oni odmah mere koliko je to iskoristivo u relnom zivotu.
    Zato je ovakvo svedocanstvo dragoceno, da koristoljublje izbaci na cistinu i pokaze da alternativa moze da bude uspesna i zabavna.
    Osporavati Panteli web uspeh sa argumentom da ne bi uspeo da okupi svet na lopataup je smesno. Zato bi Pantela uopste lopatao? On je tu da razgrne smetove dosade na net-u!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Milos P says:

    Ako neko meni uticajan kaze da skocim, ja ne skacem pre nego sto razmislim.
    Da li ste citali Malog princa?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Dusan Stanar says:

    Dodao bih da je originalni Pantela poreklom sa Vukajlije (http://vukajlija.com/recnik/autori/131477) i da se vidi da iza njega stoji neko dosta širok u shvatanjima i obrazovan sa odličnim smislom za humor, dok su twitter i FB nalozi nažalost kopije koje podilaze nekom tragičnom proseku tribine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  27. KR says:

    Ne znam koliko je uposte umesno koristiti “tudji identitet” na twitter i fb profilima. Iako su drustvene mreze prepune ovakvih profila. Obicno se iza toga krije neka duhovitost, ali eto moze se upotrebiti i za ili protiv nekoga

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Dželetović Marija says:

    Meni je samo žao što na ljude imaju toliki uticaj isprazne stvari. Popularizuje se biti nepismen, nezainteresovan( za politiku, školu, kulturu…) i samo gledati nove postere i šaljive komentare. To je ok, katkad, ali je problem što ljudi gube jako mnogo vrenema, dnevno, na te stvari. Na kraju, postaju masa laka za oblikovanje, bez svog mišljenja i svojih stavova. Pritom, ne shvataju da stavovi koje imaju, nisu njihovi, nego su plasirani od strane nekog trećeg.
    Ljudi sve manje obraćaju pažnju na pravopis, jer to sada valjda nije “kul”. I samo nam je Pantela trebao da nas ohrabri u akciji “opismenjavanja”.
    Pohvale za tekst.
    Pozdrav :o)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Ivan says:

    Nekad su izmisljeni likovi puno pametniji i bolji od ovih stvarnih.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.