fbpx

Panda Update: Google promoviše lokalni Web hosting!

Kako nije bilo nekih reakcija na vest koju sam poslao pre dva dana o posledicama promena Guglovog algoritma (tzv. Panda Update) na ovim prostorima, odlučio sam da napišem poseban tekst na temu važnosti poslednjih promena koje radi Google za lokalne rezultate pretraživanja na ovim prostorima.

Osnova poslednjih velikih promena algoritma pretraživanja na Guglu se u osnovi odnose na relativiziranje uticaja likovanja sa Web sajtova koji imaju veoma slab kvalitet i tretiraju se kao tzv. link farme (Google Farmer Update).

Na ovim prostorima nema puno članaka na temu poslednje promene Google algoritma pretraživanja, obzirom da ova promena zvanično još nije stigla do nas.

Nedavno je Guglov glasnogovornik za pitanja optimizacije za pretraživače – Matt Cutts eksplicitno potvrdio da Panda Update za sada se odnosi samo na govorna područja na engleskom jeziku, a da će za nekoliko meseci ove promene stići i za pretraživanja na drugim jezicima.

Koliko će biti promena Guglovog algoritma na ovim prostorima?

Poznato je da Google koristi oko 200 parametara (tzv. SEO signali) za rangiranje neke Web stranice u rezultatima pretraživanja. Takođe je poznato na osnovu prakse rangiranja pojedinih sajtova/stranica na Guglu da u zavisnosti od konkurencije oblasti, državi ili jeziku, broj parametara koji se koristi za određivanje rejtinga rezultata pretraživanja pada ili raste.

U Srbiji npr. prosečan broj parametara koji utiču na Google rejting je negde u proseku oko 4-5 (uzima se veći broj parametara za konkurentije oblasti), dok je u Hrvatskoj ovaj broj parametara u proseku bar duplo veći. Razlog za ovu pojavu je razvijenost SEO tržišta, koja je u Slučaju Srbije veoma mala.

Upravo u odnosu na opisanu situaciju, postavlja se pitanje koliko će se uopšte primetiti najavljene promene algoritma na ovim prostorima. Naročito je važno da li će se desiti pad rejtinga tzv. link farmi i pad rejtinga linkovanja ostalih manje kvalitetnih sajtova, obzirom da su ovo trenutno u Srbiji glavne tehnike SEO optimizacije (tzv. kvantitativne SEO tehnike).

Ako se ovde desi bar osnovna promena algoritma Google pretraživanja, imaćemo jedno vreme “tektonske poremećaje” na lokalnom SEO tržištu koje se tek uspostavlja, i to bi bilo idealno! U tom slučaju, svi SEO amateri bi nestali ako ne nauče ozbiljnije (kvalitetnije) SEO tehnike.

Google ističe uticaj lokalnih IP adresa Web sajtova

U pomenutom intervjuu, Matt Cutts je potvrdio ga Google analizira podatak o IP adresi servera na kojoj se na nalazi Web sajt i stavlja je u kontekst države za koju je kreiran sadržaj Web sajta. Ne znači da ćete biti lošije rangirani ako vam je Web hosting van države za koju sadržaj pravite, ali vam lokalna IP adresa za Web sajt može pomoći  u postizanju boljeg rejtinga.

Matt Cutts doslovno kaže: “It’s not a stopper — it’s not that you can’t rank in France without a French IP, but it can help.”

Ova izjava daje veoma važne pokazatelje za sve one Web sajtove koji na jednom mestu imaju izbor veći broj jezika za veći broj država – ako niste dobro rangirani u različitim državama za bitne ključne reči, možda će vam lokalni Web sajt na lokalnom tržištu pomoći u boljem rejtingu.

Na srpskom tržištu Web hostinga ova izjava ima posebnu važnost, obzirom da se veliki procenat Web sajtova nalazi na serverima van Srbije. Možda će neki od tih Web sajtova imati nešto bolji rejting ako presele hosting u Srbiju. Naravno, za veoma kvalitetne sajtove je potpuno sve jedno gde se oni nalaze – bitno je da su kvalitetni!

Zaključak

Čekam da vidimo da li će se ova promena algoritma pretraživanja uopšte desiti, i ako se desi kakve će imati posledice na razvoj lokalnog SEO tržišta, a sigurno će biti promena…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Panda Update: Google promoviše lokalni Web hosting!, 6.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/05/2011, RSS

6 odgovora na Panda Update: Google promoviše lokalni Web hosting!

  1. Kada radim SEO obično ne koristim divljačke metode koje još uvek pale jer se vodim mišlju da Google algoritam postaje sve bolji i bolji i da će negde u budućnosti biti jako blizu savršenstva a to će značiti i veću premetačinu na SERPu. Pre pola godine sam počeo da pravim (pa stao) neki alat za analizu linkova (http://www.igormanjencic.com/seo/linkanalysis.php) koji govori o vrednosti linkova na nekoj stranici, jer mislim da će to biti aktuelno.

    Što se tiče davanja prednosti lokalnog hostinga mislim da to ne bi smelo (a verovatno i neće) imati većeg uticaja na rezultate pretrage jer je potpuno besmisleno. Možda će igrati ulogu tamo gde je jaka konkurencija a kako si već napisao da kod nas tržište nije toliko razvijeno pretpostavljam da to neće ni imati uticaja. Sa druge strane pojaviće se i blackhat metode koje će to nadomestiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Priča o domaćim IP adresama se i odnosi na konkurente privredne grane…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Napomenuo bih da Google gleda i koliko linkova ima sa sajtova iz koje zemlje. Tako da kada ukucamo neki upit sa proxy-ja iz USA, UK, Australije ili Kande, uvek dobijemo različiti rezultat na SERP. To je posledica toga, što neka stranica ima više kvalitetnih linkova iz neke zemlje, a neka iz druge. Koliko je USA razvijena po ovom pitanju, ne bi me ni čudilo da ovo rade i na nivou saveznih država.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Još 28. februara sam izneo mišljenje da će Google Panda pogoditi sajtove na ovim prostorima i to naročito ogroman broj RSS preuzimača vesti, čiji se rezultati u slučaju ogromnog broja sajtova nalaze ispred rezultata samih sajtova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ena says:

    Uh, stalno nešto, treba se pripremiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. e-liquid says:

    Exceptional article..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.