fbpx

Zašto ima malo kvalitetnih blogova u regiji i zašto nisu uticajniji?

Povod za ovaj tekst je informacija o automatizaciji top liste BiH blogova – BHBlog.net, kao i prateći članak na temu kako je izvršeno rangiranje na ovoj blog listi.

U ovom članku se plastično pokazuje odnos rangiranja BiH blogosfere u odnosu na ostale blogove u regiji i koji evidentno pokazuje zaostatak za blogovima iz Srbije i Hrvatske, što je i logično, obzirom da su se značajniji blogovi i njihovi vlasnici mnogo kasnije “priključili” regionalnoj (twitter, FB) zajednici. Do pre nekoliko godina, jedini šire poznati (i priznati) blog iz BiH (RS) je bio blog Marka Bijelića (BiznisBlog), koji je on prodao pre 2-3 godine.

Kolika je regionalna blogosfera i koliko ima kvalitetnih blogova?

Kada se pogledaju raznorodni podaci, ili se pregledaju različiti svetski i regionalni besplatni blog servisi, stiče se utisak da na ovim prostorima ima desetine i stotine hiljada blogova (npr. u Hrvatskoj samo jedan blog servis ima preko 500.000 blog naloga, a u Makedoniji ima više blogova na njihovom najvećem blog servisu nego što se procenjuje da ima ukupno blogova u Srbiji – 50.000), ali kada se malo pregledaju top liste blogova/blogera, kao i pomenuti besplatni blog servisi, može se doći do zaključka da jedva 1.000 blogova u regionu mogu na neki način da se izdvoje sa nekm kvalitetom.

Kada samostalno pogledate šta vas konkretno interesuje iz raznorodnih oblasti i da sami ocenite koji su vam kvalitetni blogovi – teško je da ćete na svim tim mestima pronaći više od nekoliko stotina generalno kvalitetnih blogova. Ako uđete u kvalifikaciju po vama veoma kvalitetnih blogova, pitanje je da li možete izdvojiti njih 50!

Poseban problem  celom regionu su međusobno autistične blog zajednice, nedovoljno kvalitetna percepcija značenja bloga od strane klasičnih medija (i samim tim, blogova na klasičnim medijima koji su takođe dominantno  zatvorene blog zajednice).

Ono što je definitivno veoma pozitivan trend u poslednjih godinu dana je pojava sve većeg broja interesantnih blogova, koji definitino “bistre žabokrečinu” u blogosferi, o kojoj su mnogi pisali ranije

Kvalitet i uticaj idu “ruku pod ruku”!

Razlog zašto nema većeg bloga kvalitetnijih blogova je jednostavan – i dalje  nema dovoljno direktnih para od blogovanja (čitaj – jednostavna zarada od oglašavanja)!

Problem je u tome što s jedne strane može sasvim dovoljno da se zaradi o blogovanja na ovim prostorima, ali je za to potrebno ne-malo znanje iz oblasti online promocije (dominantno – SEO) i znanje iz oblasti prodaje (oglasa), a ta znanja nema većina sadašnjih, ali ni budućih blogera. Ovo pokazuje i dokazuje npr. Goran Aničić u Srbiji sa svojim blog projektima (koje vodi van svog radnog vremena). Kada imate ovakva znanja, na žalost uglavnom je  isplativije raditi neke druge stvari nego voditi blog u regionu!

Sa druge strane, u celokupnom regionu posećenost blogova uglavnom ne može da se poredi sa posećenošću sličnih klasičnih online magazina (koji znaju da budu i na desetine puta posećeniji od blogova), što zbog nerazvijenosti dodatnih vrsta društvenih medija koji značajnije utiču na posećenost blogova u razvjenim državama, što opet zbog nedostatka sredstava koje bi trebalo uložiti u blog da bi on bio posećeniji. Npr. u Srbiji najposećeniji blogovi imaju posetu od 2.000 posetilaca na dnevnom nivou i više (npr. Tračara.com ima preko 25.000 posetilaca dnevno i to je verovatno najposećeniji blog u Srbiji).

Ovakva situacija sa oglašavanjem na blogovima neće još dugo trajati jer je sve veći broj specijalizovanih blogova sa dovoljno velikom posećenošću (npr. 10.000-15.000 posetilaca mesečno za određene segmente tržišta – niše) da za svoje ciljne grupe već jesu interesantni oglašivačima – samo je potrebno potruditi se da do prodaje oglašavanja i dođe.

Što veći broj blogova bude imao pristojnu zaradu na mesečnom nivou (da se od toga može živeti), brže će se pojavljivati kvalitetniji blogovi (ozbiljni novinari će krenuti da rade svoj posao kako najbolje znaju preko blogova), a samim tim će i uticaj blogova generalno da raste bržim tempom nego što je to sada slučaj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Zašto ima malo kvalitetnih blogova u regiji i zašto nisu uticajniji?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/02/2011, RSS

20 odgovora na Zašto ima malo kvalitetnih blogova u regiji i zašto nisu uticajniji?

  1. Ne vidim ni da je u Americi posao blogera preterano plaćen. Plata blogera je nešto veća od novinarkse, a duplo manja od inženjeske. Sad što se tiče blogova, koji sami zarađuju, tu je moguće ostvariti lepu zaradu, ako je blog na engleskom, španskom ili nemačkom jeziku i uz dobro pogođenu nišu i adekvatnu promociju je moguće.
    Sada za region exyu sam dosta skeptičan i to što postoje pojedinci, koji mogu nešto da urade u finansijskom smislu, govori da teško može da se omasovi posao da bude isplativ za nekog malo boljeg blogera, koji je pritom solida SEO ekspert. To će biti izvodljivo tek kada kupovina preko interneta postane mainstream u celom regionu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. CopyPaste says:

    Hvala što ste spomenuli bhBlog.

    Cilj našeg direktorija i sličnih sajtova je isticanje kvalitete, olakšavanje potrage za kvalitetnim blogovima i pokušaj povezivanja autora i čitatelja. Postoje ljudi koji se doista trude, kvalitetno rade, bit ćemo prezadovoljni ako naš sajt uspije na njih skrenuti barem malo zaslužene pažnje.

    Za sada smo prezadovoljni kako je blogerska zajednica primila bhBlog. Zadatak koji je još pred nama je prevazilaženje granica koje ste i sami spomenuli – u BiH postoje velika izolirana blogerska zajednica okupljena oko blogger.ba servisa. Iako se trudimo i tražimo kvalitetne blogove na blogger.ba, od tamo dolazi malo samoinicijativnih prijava. To je neki poseban svijet, ali ima itekako kvalitetnog sadržaja. Potrudit ćemo se da i njega uključimo na našu listu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Grba says:

    Šta znači sintagma “međusobno autističan”?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. > i dalje nema dovoljno direktnih para od blogovanja
    U tom grmu lezi zec! 🙂
    Para bi bilo da su blogovi poseceniji
    Blogovi bi bili bi poseceniji da se na njima vise radi
    Vise bi se radilo da ima vise para od toga…
    Tako da 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Nikolina says:

    Ja uopste ne razumem zasto svi vi vezujete kvalitet blogova sa zaradom od istih? Trash blogovi i sajtovi ce uglavnom imati visoku posecenost (i zaradu — sto im je i cilj), dok neki blogovi sa vrlo kvalitetnim sadrzajima (i takodje visokom posecenoscu) nemaju uopste za cilj prodavanje oglasnih sadrzaja i neposrednu zaradu od samog bloga. I mislim da kogod trazi zaradu od blogovanja neutemeljenu u znanju i vestinama koje ima u RL trazi hleba bez motike.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. @Grba Linkovan tekst i još nekoliko tekstova na ovom blogu govore o yatvorenosti raznorodnih blog zajednica.

    @Nikolina Što se mene tiče ja sam pomenuo šta je problem kod blogova – što nema dovoljno promotivnih znanja i znanja iz prodaje. To ne znači da kvalitetni blogovi zarađuju, nego kada se pojavi veći broj blogova koji zarađuju, pojaviće se i veći broj kvalitetnijih blogova – jer će i takvi ući u konkurenciju za zaradu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sjajan tekst.
    Cini mi se da sam ja medju prvima u Srbiji koji je indirektno zaradio od svoga bloga.
    Naime, predavanja iz Java programiranja su mi donela nekoliko RSS-ovaca i jedan je postao zainteresovan da mu drzim privatna predavanja koja naplacujem.
    Iako je blog nedovoljno posecen, opet sam ostvario neki profit.
    Kao sto i profesor kaze, bavite se onim sto vas najvise interesuje i rezultata ce biti.
    Hvala na ovom postu profesore..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Tesko je reci da u regionu ima uticajnih blogera koji su svjetskog kalibra. Za regionalnu zajednicu, verovatno i postoji odredjena top lista, dok je tesko potvrditi po cemu je iko iz te top liste znacajan i uspesan (bez uvreda).

    Mi iz OnlineTrzista.com smo jedni od onih koji ne koristimo model kreiraj-sadrzaj-za-reklamu, vec zelimo da stavimo akcenat na edukaciju i informisanost, sto bi u neku ruku trebao da bude i primarni cilj svakog blogera iz regiona u tranziciji.

    Dragan je u pravu sa konstatacijom da je instantna finansijska korist daleko veca ako profesionalac svoje znanje na drugi nacin unovci, jer blog moze da odnese sredstva koja se nikad nece vratiti (vreme, novac). Medjutim komentar Nebojse Komnenovica je ono sto treba biti esencijalno za svakog blogera – podeli sa svetom ono sto znas – i ako si stvarno kvalitetan, plodove svog rada i znanja ces uvek moci vratiti visestruko, dok je zarada od advertajzinga definitivno sekundarna, a mozda cak i nepotrebna jer u neku ruku moze da kvari “ugled blogera”.

    Sto se tice regionalnih Top lista bloggera, mislim da je to apsurd koji onom ko pravi listu donosi popularnost, a nema neki velik uticaj na industriju kojom se odredjeni bloger bavi. U biti bloger nije zanimanje, vec je samo jedan od nacina prenosa i razmene informacija, koji danas sluzi da okuplja istomisljenike oko odredjene teme, prenosi vesti, te je popularan kao jedan od glavnih trendsetter alata Y generacije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. @Nebojsa Komnenovic U poslednjih 5-6 godina puno blogera je imalo indirektne koristi od svog blogovanja (uključujući i mene), to ovde nije bila tema.

    @OnlineTrziste Blogovanje na ovdašnjim jezicima ne može se porediti sa svetskim varijantama blogova, naročito ne sa engleskim govornim područjem. Svakako se putem različitih servisa može videti ta razlika između svetski uticajnih blogova i ovdašnjih.

    Na ovom blogu ima veći broj članaka koji se bave tematikom uticaja ovdašnjih blogova (kao što sam i napomenuo), i u osnovi uvek postoji razlika između toga koliko drugih Web sajtova/blogova citira sadržaje sa nekog bloga, i koji su to Web sajtovi/blogovi. Kakav je efekat tog referenciranja za pojedinačne blogove (uži ili širi značaj, ili uspeh), to je potpuno druga priča, koja zavisi od svakog pojedinačnog bloga/blogera…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Postoji na internetu ista zakonitost kao i u trgovini, nešto se više traži od drugoga jer kupci to hoće, i bitan je uticaj oglašavanja.

    U tom smislu, mnogi kvalitetni blogovi su u startu hendikepirani jer kvalitet sadržaja prevazilazi zahteve prosečne publike. Mi smo se nekoliko puta igrali i to na našem blogu demonstrirali. Napravimo bombastičan i aktuelan naslov i stavimo atraktivnu sliku i broj poseta nam se udvostruči. A nam se na primer to nikako ne dopada, ni tema, ni sadržaj. Nakon nekog vremena shvatiš šta je publici interesantno, pa ako hoćeš da praviš posetu kreneš tom provokativnom strategijom. Reputacija ti pada kod ozbiljnog sveta, ali dobijaš masovnost iz koje se mogu izroditi neke pare.

    Mada, i ta masovnost u Srbiji ne može biti i nije velika, ako govorimo o srpskom govornom području. Zato i nema oglašivača po blogovima.

    Savet svima koji hoće da naprave uspešan blog je da imaju svoju kolumnu u dnevnim novinama i da naprave uvezan web sistem sa socijalnim mrežama, FB, My Space, Linkedin, agregati, i tek onda se može doći do ozbiljnije priče. Ali to zahteva dnevnu posvećenost tome, to je posao, nije “dnevnik”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. >@OnlineTrziste Blogovanje na ovdašnjim jezicima ne može se
    >porediti sa svetskim varijantama blogova, naročito ne sa
    >engleskim govornim područjem. Svakako se putem različitih >servisa može videti ta razlika između svetski uticajnih blogova i
    >ovdašnjih.

    Ovdje nije rec o “blogovanju” kao nacinu izrazavanja, vec o ekspertizi. Svakako da su nasi regionalni jezici barijera koja uveliko utice na mogucnost da profesionalac siri svoju ekspertizu. Medjutim autore niko ne ogranicava da svoje tekstove pisu na engleskom, kineskom ili drugim siroko-rasprostranjenim i search-friendly jezicima. Mislim da je pre rec o deficitu u ekspertizi nego sto je jezik barijera da ekspert bude prihvacen world-wide.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. @OnlineTrziste To o čemu vi pišete probao sam tokom 2006. g. i nakon 25-30 tekstova na mom engleskom blogu bio sam na oko 300 mestu ove liste.

    Shvatio sam da ja nemam resurse (vreme) da pišem ozbiljne članke na engleskom jeziku sa ciljem da skrenem pažnju tematikom svog bloga, jer moram i da radim (proces zadobijanja poverenja je veoma zahtevan vremenski). U proseku, potrebno mi je 5-10 puta više vremena za jedan ozbiljan tekst na engleskom jeziku u odnosu na ozbiljan tekst na srpskom.

    Npr. Više puta sam prvi u ex-yu objašnjavao neke trendove ili opisivao strategije ili taktike iz online oblasti. Ako npr. uzmem tekst na temu Social Media News Release, to je u vreme pisanja posta kod mene moglo da se obradi na engleskom jeziku, ali ne na nivou uvodnog teksta, već na nivou drugačijeg ugla posmatranja nečega iz te oblasti – a za to je potrebno puuuno vremena…

    U mom slučaju, ja nemam državnu firmu koja mi daje neku platu da bi se bavio nekim drugim stvarima pa da mogu da riskiram toliko vremena…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Grba says:

    “Linkovan tekst i još nekoliko tekstova na ovom blogu govore o yatvorenosti raznorodnih blog zajednica.”

    To i dalje ne objašnjava šta znači sintagma “međusobno autističan”. Kovanica zvuči kao “međusobno zelen”. No, nisam ni očekivao da ćeš priznati da si napisao… hm, čudnu opasku.

    Da ne oftopičim previše. mada bi moja digresija mogla lako da se utopi u glavnu temu ove rasprave… Zašto je malo KVALITETNIH blogova u regiji? Mnogo je razloga; kao što rekoh, jedan od elemenata kvaliteta čini i pismenost, koja nije na visokom nivou kod onih koji pretenduju da nose perjanicu. Drugi razlog je disperzija: mnogo vike i buke, a malo prenetog znanja; sve nešto umotano, uvijeno, ovako i onako. Takvi mogu na prste da se prebroje. I konačno, mnogo je blogova koji su naseli na ideologiju prodaje magle i sumaglice – što je izvesno najjače obeležje mnogih blogova.

    Međutim, balkansko podneblje je karakteristično (i) po tome što se stvari retko kad nazivaju pravim imenom. Neiskusni ne znaju, a iskusni prećutkuju kakvi se rezultati postižu. Zapravo, prećutkivanje nije najgore: najgore su poluistine, a njih je mnogo.

    Zaboravilo se na vic o konsultantu, pa to ti je. Dominira trivijalnost. U pravu je onaj ludak koji je pokrenuo blog “srpska politika dejli” na kome umesto pisanja koristi generator slučajnih rečenica koji je, sasvim sigurno, uzeo sa mog sajta. Tekstovi na tom blogu nisu ništa gluplji od većine tekstova na većini drugih blogova na srpskom jeziku. A pritom makar kolisti sva slova latiničnog pisma na srpskom jeziku…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Grba says:

    “Takvi mogu na prste da se prebroje. ”

    Izvinjenje zbog nejasnosti. Očigledno sam nepažljivo izbrisao jedan višak u svom pisanju. Mislio sam na:

    Takvi koji se opredeljuju za konkretno pisanje mogu na prste da se prebroje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Dragane, jasno je da se nase trziste ne moze meriti niti sa jednim trzistem Evrope, a da ne govorim o severnoamerickom ili istocno-azijskom, stoga je tesko da ono kao takvo proizvede kvalitetan kadar na polju online poslovanja, narocito nakon globalne stigmatizacije i izolacije tokom ratova i tranzicije.

    Pisanje tekstova na ne-maternjem jeziku je definitivno patnja, narocito ako taj jezik nije na “fluently” nivou, tako da je razumljivo zasto se malo blogera odlucuje na takav poduhvat. Sa druge strane konkurencija je strahovita, a biti “remote” i van domasaja ciljanog trzista je definitivno najveci nedostatak.

    Nedvojbeno je da postoje ljudi koji su u proteklih par decenija pratili svetske tokove online poslovanja i “pokupili” metode koje su u praksi prosli neki amerikanci ili evropljani, te u zadnje vreme mozda od toga videli i sami neku korist. Ali budimo realni, retko ko sa ovih prostora je uspeo da se probije kao vrstan enterprener i online poslodavac na ta velika trzista. Licno poznajem osobe koji su uspeli ostvariti zapazene rezultate, ali oni ne smatraju da bi trebali put do svog uspeha podeliti sa drugima i nauciti ih kako da i sami krenu takvim putem, ili im bar dati podstrek i motiv da idu dalje. To je klasican eticki egoizam, ali u ovom drustvu zavisti i pakosti, jasno mi je zasto takve osobe biraju takav put, te im tu ne mozemo zameriti.

    U svakom slucaju, smatram da region ide u pozitivnom smeru po pitanju online poslovanja, a tebe smatram osobom koja u velikoj meri doprionsi pozitivnom razvoju i propagaciji, a nadam se da ce i ostali profesionalci uvideti da je bitno uloziti u edukaciju i informisati ljude u regionu, da bi na kraju svi od toga prosperirali… Over’n’out.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Sve to stoji, ali kako je većina nas (bar ja tako mislim) svoje blogove počela da piše i dalje piše ne zbog zarade, već zbog potrebe da iskaže sebe, neki svoj stav ili mišljenje, zbog lične satisfakcije ili čega već, onda bi zarada na neki način korumpirala samu originalnu ideju nastanka tog bloga. Naravno, tu ne pričam o stručnim ili specijalizovanim blogovima odejdene niše, poput vašeg Dragane, već na blogove koji iskazuju interesovanja, stavove i sl, poput mog, i velikog broja ostalih. Naravno, zarada bi i tu bila verovatno potsterek ili dodatna motivacija, ali, idealistički gledano, mislim da je veće zadovoljstvo pridobiti nove čitaoce, nego nove oglase!
    Stanje blogosfere svakako nije najsjajnije, i daleko je ispod nivoa uticaja koji imaju blogeri/blogovi u svetu, ali uticaj blogova ne treba posmatrati samo kroz prizmu njihove zarade! Treba raditi na promociji bloga kao medija i kao ideje, a čitaoci će već prepoznati blogove i teme koje im “leže”!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Kakvo nam je stanje u ostatku ekonomije (ili u onome što je od ekonomije ostalo?) – biće da su blogovi njen vrlo vitalan i perspektivan deo. Ko zna možda nam jednog dana postanu glavni izvozni proizvod? Mislim, ne daj bože – ali može lako da se desi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Bojana says:

    Manja zemlja time i manje ljudi i blogova. A cim ima manje blogova i kvalitet je manji. Ovde je blog obicno hobi dok u svetu je to nacin zarade…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Milan says:

    Slažem se da će povećanje zarade od blogovanja uticati i na povećanje kvaliteta istih i smatram da kod nas “još uvek” internet nije dovoljno zastupljen i da će povećanjem internet korisnika (koji ne koriste internet samo za FB, MSN…) doći i do povećanja zarade a samim tim i do kvalitetnijih blogova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Generalno je malo posvecenih ljudi na ovim prostorima. Nekako smo povrshni.
    Za dobar blog ipak treba rada i truda….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.