fbpx

Današnji protesti u Novom Sadu (07.10.2007.)…

Bio sam prisutan u okolini Dunavske i Zmaj Jovine ulice, i malo na Keju u periodu od 16:15 do oko 18:00. Svašta se u tom vremenu izdešavalo, i nameravam ukratko da izvestim tekstom i slikama svoje impresije o ovom događaju.

Prvo sam stigao na plato pored spomenika Jaši Tomiću (mesto gde su iz Nacionalnog Stroja rekli da će se okupiti). Ceo Dunavski park i okolina Dunavske ulice vrvela je od policije (Specijalci, Žandarmerija), ali je u blizini Spomenika bio i značajan broj novinara koji su pokušavali da usnime ako se neko od onih koji su najavili ovde dolazak ipak pojave.

Ovde se niko organizovano nije pojavio.

U međuvremenu, zakazani anti-fašistički skup počeo je oko 16:30 kod spomenika Čika Jovi Zmaju. Pričali su predstavnici različitih NVO (bar ono što sam čuo u prolazu).

Na slici se može videti primer kako su različite grupe veoma lepo iskoristile ovaj skup da ispromovišu svoje ideje. Bili su i transparenti tipa – “Smrt fašizmu, Smrt privatizaciji”!!!, kao i onaj koji se vidi obrnuto na datoj slici – “Nato = Nacizam = EU”!!!
Likovi koji su se maskirali iza pamfleta o anti-fažizmu su predstavnici nekih anti-globalističkih i anarhističkih organizacija, koji nose neke crvene zastave sa petokrakom… Pravi ultra-levičari…Nakon završetka govora, kolona od 1.000 do 2.000 osoba krenula je Dunavskom ulicom do Keja Žrtava Racije. U koloni (ali i sa strane po kafićima u Dunavskoj) je bilo puno poznatog domaćeg sveta (poznati novinari, urednici novinskih redakcija…), ali i osoba van Novog Sada, a čuo sam i neke strance (naročito među anti-globalistima). Naravno, Čanak i Čeda Jovanović bili su među prvima u šetnji, ali ispred njih je išla ona gomila koju sam uslikao sa crvenim i crveno-crnim zastavama.

Nakon toga sam odabrao da ostanem u blizini, jer sam čuo da su za vreme govora u blizini bili predstavnici “Obraza”, a ispostavilo se da su se ponovo pojavili ispred i u Sabornoj crkvi.

Stojao sam tamo jedno vreme, a ubrzo je policija počela da rasteruje “prolaznike” koji su stajali, a u međuvremenu su predstavnici “Obraza” mirno izašli iz Crkve i uputili se u pravcu Kisačke i Temerinske ulice.

Na žalost, nisam dobro procenio gde će se i šta dešavati, jer se za to vreme kolona protestanata protiv neo-nacizma nalazila u blizini Bašte JNA na Keju Žrtava Racije, gde su počele da padaju kamenice na kolonu. Kako sam obavešten, policija (Žandarmerija) je odmah reagovala, i veliki broj policajaca je ušao u Baštu JNA i pohvatao one koji su bacali kamenje (nisam dobio info o kome se radi), ali su isti prethodno izgleda dobili i dosta batina.

U svakom slučaju kada sam prošao tuda, moglo se pretpostaviti da se tu nešto desilo, jer je bilo stvarno puno policajaca.

Ispostavilo se da sam tokog kompletnog događaja bio u kontaktu sa predstavnicima onih kojima je muka neo-necista (ali nisu levičari), ali i sa onima kojima je “desna opcija” bliska (ali nisu neo-nacisti).

Interesantno je da su svi čekali da li će se nešto desiti ili ne, s tim da su desno orijentisani, sa kojima sam pričao, veoma nepovoljno ocenili celo ovo okupljanje sa aspekta “Nacionalnog stroja” i “Obraza”, gde je stav da su to osobe koje uopšte nisu svesne koliko njihovo ponašanje ide u prilog onih za koje ti isti smatraju neprijateljima.

Sa druge strane, oni koji su došli da iskažu svoj stav protiv nacizma (govorim o onima sa kojima sam pričao tamo), definitivno matraju da se ovakve pojave u korenu moraju “saseći”, ali se većini ne dopada ta “ultra-komunistička ikonografija”.

Moj stav o celoj ovoj priči je: Nikakve nacističke i ostale ultra-varijante mi se ne dopadaju, ali mi se isto tako ne dopadaju oni koji koriste sve ovakve događaje za svoje ciljeve – mediji, političari, policija, vlast…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Današnji protesti u Novom Sadu (07.10.2007.)…, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

9 odgovora na Današnji protesti u Novom Sadu (07.10.2007.)…

  1. Viktor says:

    Dobar izvestaj.

    Ja ipak ne mogu da stavim znak jednakosti izmedju onih koji su spremni da ubiju svakoga ko nije Srbin i onih sa cijim se stavovima ne slazem (ultralevicari, odnosno ti sa zastavom EU=nacizam=NATO) ali sa kojima mogu o tome da diskutujem na civilizovan nacin.
    Sa ovim prvima nema diskusije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. bjuti says:

    У овој симпатичној шљива-републици, спаја се не спојиво.

    Наиме, фашисти, илити неонацисти, што није баш исто али се овде изједначава, па нек буде, носе слике Ратка Младића, иначе комунистичког генерала. Доста порука које износе су аналогне са порукама неких неокомунистичких странака код нас, што доводи до закључка да су иста багра.

    Вероватно све потиче из истог крила службе из које потичу и прваци тих странака, уредници дневнополитичких таблоида, велики део универзитетских професора итд.

    Између фашиста и комуниста се може, а могло је и увек, се ставити знак једнакости. Начини деловања су исти, пароле су исте, чак су и комунисти, супротно својој идеологији, добили нацију. То се најлакше и види по томе што су некадашњи најзагриженији комунисти сада највећи Срби. Поготову се то односи на њихову децу. Тежак је тај комплекс који се вуче из пасивних крајева.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. bjuti says:

    Извињавам се због правописних грешака, ал’ НеоБи је очајан провајдер, па ми се у мору back кликова и изгубила оригинарна мисао, а и доста слова и реченеица. 😯

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kakava papazjanijska zajebancija! Idealna prilika za promociju mikro-stranaka čede, čanka i “nakostrešenog”, a što se tiče samih učesnika “mitinga” i “kontramitinga” – sve odreda bi ih trebalo pohapsiti. Ne može pošten čovek s porodicom da prošeta centrom. :mrgreen:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Viktor says:

    Boze, Gorane, pa ti bi i Dragana da hapse? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. SSpin says:

    Sve ih treba pohapsiti, razdvojiti, opametiti, edukovati, prosvetliti…
    Stvarno ih zalim 😯

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sasha says:

    “s tim da su desno orijentisani, sa kojima sam pričao, veoma nepovoljno ocenili celo ovo okupljanje sa aspekta “Nacionalnog stroja” i “Obraza”, gde je stav da su to osobe koje uopšte nisu svesne koliko njihovo ponašanje ide u prilog onih za koje ti isti smatraju neprijateljima.”

    Sto meni govori da se oni zalazu za iste ciljeve, ali biraju suptilnije metode. A ovde nisu problematicne samo metode, vec i ciljevi .

    Slazem se da u ovakvim situacijama mnoge oportunisticke grupe vide svojih pet minuta, ali nikako i nikada ne bih mogla izjednaciti jedno dokazano, gotovo fizicko zlo, sa oportunistima o kojima govorite.

    Dodala bih da je politika po svojoj definicija igra strateskog prikupljanja poena, samopromocije i avanzovanja, te je logicno i nuzno da politicari u svakoj situaciji gledaju kako da profitiraju. To je u opisu njihovog radnog mesta, svidelo se to nekom ili ne. To je priroda stvari, i danas je Djoka a sutra je Mika, pa optuzbe na racun Cede, Canka i nekog drugog uopste ne smatram validnim. To je njihov posao, ljudi. To je ceo smisao politike. Ili cemo zatvoriti jedno oko i ne primetiti kada te iste poene na drugacije nacine ubiru Kostunica, Tadic, Nikolic i ostatak politickog vrha??? Svako se na neki nacin dodvorio svojim simpatizerima. Ja prosto mislim da je rasprava na tu temu bespredmetna, a argumenti koji se svode na to nemaju nikakvu tezinu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. zoxx says:

    Svi su oni jedno isto lose pivo, samo su im etikete razlicite…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Gagy says:

    Posle svih politickih sajtova i blogova posvecenih politici najrealnije vidjenje tih desavanja nadjem na ovom blogu!? Verovatno zato sto Vama posao ne zavisi od politike pa onda i ne morate da “tetosite” ni jednu stranu. Kao clan LDPa silom prilika nisam stigao u NS ali da sam nekim slucajem i stigao imam osecaj da bih sa trece strane zasuo kamenicama i ove Firere i ove sa krvavo crvenim zastavama i srpom i cekicem. Mogao bih i da parafiram drugi komentar i sve je receno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.