fbpx

Novi Buzz: Društvene mreže zasnovane na događajima

Event-Based Social Networks (EBSN) ili društvene mreže zasnovane na događajima na prvi pogled liče na Lokacijske društvene mreže (Location-Based Social NetworksLBSN), i na društvene platforme za najavu događaja (npr. Upcoming.org ili domaći Plakatt.com), ali u osnovi se radi o društvenim mrežama zasnovanim na diskusijama oko određenog događaja (ne morate biti na samom događaju da biste ga komentarisali, i ne radi se samo o pregledu postojećih događaja).
Trenutno najpoznatije platforme ovog tipa društvenih mreža su HotPotato (članak), Tunerfish i Miso (Google je glavni investitor).

Pozadina: Društvene mreže povećavaju gledanost TV programa

Sigurno ste primetili da kada se dešava neki značajniji događaj kod nas ili u svetu, “ne možete da živite” od Facebook statusa ili Tweetova na temu tog događaja (setite se samo Svetskog prvenstva u fudbalu).

Istraživanja i statistički podaci potvrđuju važnost društvenih mreža u povećanju vidljivosti događaja:

  • CTAM studija pokazuje da 79 odsto korisnika društvenih mreža počinje sa gledanjem određenog TV programa na osnovu preporuka od strane prijatelja preko neke društvene mreže.33 odsto redovnih korisnika društvenih mreža tvrdi da su saznanli za neki događaj koji su naknadno pratili (online ili preko TV-a) na osnovu informacija koje su dobili preko neke od društvenih mreža.
  • 30 odsto svih Facebook statusa za vreme fudbalske utakmice Engleska – SAD bili su u vezi sa ovim događajem.
  • Twitter je prijavio naveći broj Tweet-ova u sekundi (TPS) u nekoliko navrata tokom Svetskog prvenstva u fudbalu.

Kao direktna posledica ovakvih pokazatelja, statistike TV gledanosti nekih važnih događaja ove godine su značajno veće u odnosu na prethodnu:

  • Dodela Zlatnog globusa imala je povećanje od 14 odsto gledanosti u odnosu na prošlu godinu.
  • Grammy nagrada je gledana 35 odsto više neko prošle godine, što je najbolji rezultat gledanosti od 2004. g.
  • Dodelu Oskara je gledalo 14 odsto više osoba nego prošle godine, što je najbolji rezultat od 2005. g.
  • Sa 24 miliona gledalaca u SAD utakmica finala Svetskog prvenstva u fudbalu je najgledanija fudbalska utakmica u istoriji SAD, što je samo za 4 miliona gledalaca manje nego što je bila gledanost ovogodišnjeg NBA finala.

Kao što ste verovatno i sami mogli primetiti u poslednjih godinu dana, koliko se puta desilo da ste pratili neki (online ili TV) događaj samo zbog toga što ste pre toga videli link ili preporuku na Facebook-u ili Twitter-u?

Društvene mreže zasnovane događajima još nisu relevantne

Bez obzira što su prikazani trendovi očigledni, za sada i dalje lavovski udeo u komentarisanju događaja uživo imaju glavne društvene mreže (FB, Twt). Ni jedna od postojećih društvenih mreža zasnovanih na događajima za sada nema naročitu aktivnost, ali ta situacija može značajno da se promeni daljim razvojem interaktivnih TV servisa, naročito u segmentu TV zabave:

  • Većina platformi iz segmenta EBSN aktivno pregovara sa različitim televizijama i TV produkcijama da bi učestvovala u upotpunjavanju ponude zabavnih sadržaja oko određenih TV programa (u ovom slučaju, platforme za diskutovanje na temu određenih TV programa).
  • “Šuška” se o tome da će Miso platforma koju Google finansira biti veoma bitan deo dodatnih sadržaja u budućoj Google TV ponudi.
  • Svi učesnici u kreiranju interaktivnih sadržaja oko nekog TV programa imaju šansu da dobro profitiraju (obzirom da TV oglašavanje ima inače najveći udeo na tržištu oglašavanja u svetu), i da postoje istraživanja koja potvđuju trendove fuzije društvenih medija i televizije.

Ono što bi mogao biti prelomni momenat u razvoju društvenih mreža zasnovanih na događajima jeste sve veća “zatrpanost” live feed-ova glavnih društvenih mreža sa praćenjem određenih događaja koji nerviraju većinu “prijatelja” ili “pratilaca”.

Može očekivati da će one društvene mreže zasnovane na događajima koje na najbolji način angažuju postojeće korisnike FB i Twt da baš kod njih nastave sa komentarisanjem određenih događaja, te će društvene mreže u narednom periodu možda stići do relevantnog broja korisnika (u svetskim razmerama to je preko milion korisnika neke društvene mreže).

Videćemo kako će se razvijati ovaj segment društvenih mreža, i da li će se u narednom periodu pojaviti samo specijalizovane varijante ovih servisa, ili ćemo dobiti i nekog globalnog igrača, kao što je to FourSquare u slučaju lokacijskih društvenih mreža.

Preporuka: Pročitajte veoma detaljan članak o razvoju event-based društvenih mreža @rww.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/07/2010, RSS

1 odgovor na Novi Buzz: Društvene mreže zasnovane na događajima

  1. […] komentarisanju dogadjaja uživo imaju naravno FB i Twitter, kako će se dalje razvijati videćemo. Novi Buzz: Društvene mreže zasnovane na događajima CITAT: ………Može očekivati da će one društvene mreže zasnovane na događajima […]

  2. Zanimljiv sajt koji se bazira na dogadjajima je i http://www.joobili.com Korisnici izaberu datum kada putuju a sistem im predlozi gde da putuju u zavisnosti od zanimljivih dogadjaja (jubileja) koji se desavaju na razlicitim mestima sveta u izabranom periodu. Sajt je iz Madjarske i ima zanimljive investitore.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.