fbpx

O zahtevima za brisanje online sadržaja

Od kada imam neki od sopstvenih sajtova (više od 12 g.), s vremena na vreme mi se dešava da dobijam zahteve za uklanjanjem određenog online sadržaja koji je ranije kreiran/napisan iz različitih razloga.

Povod za pisanje ovog teksta su dva zahteva koja sam dobio u poslednjih nekoliko dana za konsultaciju sta da rade vlasnici određenih online servisa/sajtova sa zahtevima za uklanjanjem određenih online sadržaja.

Naravno, ovakve stvari se dešavaju redovno velikom broju vlasnika sajtova/blogova, pa se postavljaju dva pitanja:

1. Kako da vlasnik sajta/bloga reaguje na zahteve za uklanjanjem online sadržaja?

2. Šta da rade oni koji smatraju da ih neki vidljivi online sadržaj (obično vidljiv putem pretraživača) ne bi trebalo da bude vidljiv iz nekog razloga?

Da li uklanjati online sadržaje ili ne?

U osnovi, vlasnik Web sajta/bloga ne mora da uklanja po nečijem zahtevu bilo koji online sadržaj sa svog online medijuma, sem u slučajevima krženja zakona – o autorskim pravima (iskopirali ste nešto što niste smeli), kršenja zakona o privatnosti maloletnih osoba, dečija pornografija ili nacionalistički sadržaji (za to se veoma lako može otići i u zatvor), i sl.

Zahtevi za brisanje online sadržaja mogu da budu sasvim suludi, do veoma utemeljenih, ali se u osnovi radi o percepciji vlasnika Web sajta/bloga da li uopšte bilo šta raditi sa online sadržajem koji je ranije objavljen.

U prilog konstataciji da vlasnik online medijuma ne mora da ništa uradi povodom ranije unešenog sadržaja ide i činjenica da sve veći broj online medija prenosi sadržaje koje kreiraju drugi online mediji (agregatori sadržaja to rade automatski), što ima za posledicu da čak i da obrišete neki sporan online sadržaj, on će i dalje ostati online – jer ne možete pobrisati sve tragove nekog objavljenog online sadržaja! – Ovo je obično nešto što obavezno napišem u obrazloženju onome ko želi da se neki sadržaj obriše/promeni kod mene na blogu.

Upravo iz razloga da ne postoji sumnja šta raditi kada eventualno vlasnik online medijuma dobije eventualno ovakav zahtev – veoma je zgodno napraviti stranicu sa pobrojanim uslovima korišćenja Web sajta/servisa – od kojih jedna stavka može da bude tvrdnja da se prethodno unešeni sadržaji ne brišu!

Na primeru servisa PRObjave.com veoma bitna stavka je upravo segment samog online objavljivanja saopštenja, koje se od momenta kada se saopštenje odobri za distribuciju više ne može vratiti u ne-objavljeno stanje, odnosno naknadne izmene na sadržaju imaju samo smisla u sklopu objavljenog saopštenja na servisu PRobjave.com, ali ne i u slopu mreže sajtova koji automatski re-objavljuju ovo saopštenje (ovakvih sajtova trenutno ima između 30 i 40).

Kako ukloniti nepoželjne online sadržaje?

Kada ste u situaciji da ste uočili neki online sadržaj  koji vam se nimalo ne dopada, i hteli biste da se on ne vidi u rezultatima pretraživanja, “najelegantnije”  rešenje jeste korišćenje taktika uklanja nepoželjnih rezultata pretraživanja pod zajedničkim nazivom – Search Engine Reputation Management – SERM.

U osnovi, SERM-om se omogućuje “potiskivanje” nepoželjnih rezultata pretraživanja nekim drugim rezultatima pretraživanja koji najblaže nisu sporni, ili su afirmativni…

Možete probati da pitate originalnog autora sadržaja da ukloni tekst, ali time nećete dobiti mnogo, jer ti sadržaje i dalje ne gde postoje na Webu, a verovatnoća da će autor sadržaja isti i ukloniti zavisi od vaše argumentacije i slobodne procene/stava autora sadržaja.

Mnogo bolje i najjednostavnije rešenje uklanjanja spornih sadržaja jeste da krenete aktivno da koristite Web (i društvene medije), i tada će posle nekog vremena raniji sadržaji biti potisnuti, sem ako se ne radi o nekoj “velikoj” vesti koju je prenelo veliki broj uticajnih medija.

Moja percepcija o zahtevima za uklanjanje nekog sadržaja sa Weba jeste da se razmišljanja o cenzuri iz 20. veka prelivaju u medijum (Internet) iz 21. veka.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/07/2010, RSS

9 odgovora na O zahtevima za brisanje online sadržaja

  1. novii says:

    Zanimljiva i veoma škakljiva tema.

    Svi mi koji imamo određene sajtove duže vreme smo se sreli sa ovim, a ovo je posebno aktuelno kad su u pitanju forumi. Tekstovi koji će nekom zasmetati se veoma brzo stvaraju, ako na primer forum ima preko 500 postova dnevno, ovo mogu da kažem iz ličnog iskustva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Secam se situacije, uradio sam sajt vlasnicima jedne firmice koji su uvozili automobile. Zbog nekih neregularnosti usled poslovanja bili su pohapseni, a zena jednog od njih me zamolila da izbrisem sve sto postoji na sajtu. Madjutim problem je bio u kesiranim stranama, pa morali smo da sacekamo da prodje neko vreme da i google odradi svoj posao 😉 Mozda je trabalo napisati par recenica i o procesu uklanjanja strana iz google kesa …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Kada imate kontrolu nad sadržajem koji treba da uklonite, najjednostavniji i najbrži put po mom mišljenju je da se za sve sporne stranice napravi 301 redirekcija koja vodi do zadate stranice (može da bude HP, može posebna stranica sa objašnjenjima, itd).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kao što novii reče, najveći problem su sigurno Forumi. Kada korisnici Foruma diskutuju o nekim ”škakljivim” temama, jako teško je objasniti ”subjektu škakljivosti” da su sami korisnici odgovorni za napisano mišljenje pa onda kreću optužbe, pretnje, tužbe…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Za Milana Todorovica

    Ukoliko koristite Google webmaster alate, postoji opcija da yahtevate da se odredjeni sadrzaji uklone – Google zahteva da unesete preciznu adresu sadrzaja, ali i da se ta destinacija zabrani putem robots.txt

    Mozda moze da pomogne i sledece resenje – da obrisete sporne sadrzaje i da izvrsite redirekciju nepostojecih sadrzaja na neku stranicu koja bi imala adekvatno objasnjenje.

    Ili kao sto kaze prof. Varagic da taj problem resite putem 301 redirekcije.
    Sta god da odaberete, morate biti malo strpljivi dok se sve pojave ne aktuelizuju.

    pozz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. […] ponekad. Euroforističari CITAT: …….Predpostavljam da je svakom blogeru cilj da postane uticajan ali zar se to ne postiže isključivo orginalnošću, kvalitetom i radom? Kod nas to kao i mnoge […]

  7. Treba razlučiti profesionalne novinare od amatera koji na youtube svašta postavljaju.Trebalo bi postaviti medjunarodne norme dokle neki pojedinac sme u svojim zahtevima da ide.
    Najzad treba potreban je kodeks web novinara koji će biti adekvatan medjunarodnim normama

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. I još nešto:
    Potrebno je Udruženje web novinara ili sekcija u okviru profsionalnog udruženja bilo UNSa ili NUNSa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Evo i komentara sa Facebook-a.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Postoji jedan problem. Svojevremeno su za sajt jedne domaće Banke tražili da se doda deo “Uslovi korišćenja”, ali su onda odustali jer su njihovi pravnici naveli da po našem zakonu to ne pomaže i da se objavljene informacije mogu upotrebiti kao osnov za tužbu bez obzira na to šta piše u Disclaimer-u? Dakle, mogu slobodno navesti da su informacije na sajtu informativnog karaktera, ili da ne odražavaju mišljenje vlasnika sajta već se samo prenose sa drugih sajtova, da vlasnik sajta ne odgovara za ono što drugi pišu u komentarima, sve to po našem zakonu nema veze i vlasnik sajta u potpunosti odgovara za informacije na svojim stranicama, bez obzira odakle ih je preuzeo ili ko ih je napisao???

    Šta raditi u ovakvoj situaciji ja ne znam, ali jesam imao prilike da mi prete tužbom ako ne uklonim određene sadržaje. Možda mi i ne mogu ništa, ali svakako postoji trošak ako stvar dospe na sud…

    Sasvim drugo pitanje je šta ako prete fizičkim nasiljem, a i to mi se dešavalo 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.