fbpx

Gde su pare u online medijima?

U poslednjih nekoliko dana desila su se dva skupa u Beogradu u vezi budućnošću medija – “Informacione tehnologije i budućnost medija u Srbiji” i Panel o budućnosti onlajn medija i ulozi novinara. Zbog poslovnih obaveza nisam bio u situaciji da participiram na bilo koji način tokom ovih skupova, ali hteo bih da dam svoj doprinos (subjektivno mišljenje) na temu pitanja svih pitanja na ovim skupovima – kako naplatiti posećenost sajtova online medija (bilo da se radi o sajtovima klasičnih medija, ili “čistih” online medija)?

Klasični mediji, novinarstvo, online mediji

Na ovom blogu ima preko 20 tekstova na temu krize medija i krize novinarstva (ovo jesu zavisni problemi, ali se radi o različitoj problematici), gde bih mogao da naglasim za ponovno čitanje tekst na temu krize štampanih medija, kao i tekst o novinarstvu 2.0.

Sa jedne strane, predstavnici medija (menadžment) muku muči sa problemom kako da na neki način naplati to što besplatno puštaju sadržaje iz klasičnih medija na svoje Web sajtove (konkurencija online medija je ogromna za razliku od broja klasičnih medija), dok sa druge strane novinari u ovim krajevima imaju status veoma jeftine radne snage, pa se postavlja pitanje kako biti kvalitetan novinar kada od toga teško može da se zaradi više.

Gde ima para odmah!?

Kako u ovim krajevima bolujemo o sindroma malog tržišta – ne može biti veliki broj online medija sa velikom posećenošću koja sama po sebi donosi bar pet prosečnih plata bruto (npr. 2.500 EUR/mes), za manje online medije (uključujući i blogove) jedino logično rešenje je uska specijalizacija! Ako potencijalni oglašivač može jednostavno i samostalno da zaključi da određeni online medijum posećuje ciljna grupa osoba koje njega/nju interesuju – eto brzog rešenja!

  • Najveći problem manjih online medija je prodaja! Nije jednostavno prodavati online oglašavanje, i iz tog razloga većina vlasnika manjih online medija beži u oglasne mreže kao rešenje svojih problema, ali oglasne mreže donose značajnija sredstva samo veoma posećenim medijima. Pravilno bi bilo da korišćenje oglasnih mreža kao izvor prihoda bude samo sporedna stvar, nikako glavna!
  • Veće pare od online oglašavanja uzimaju brendirani (online) mediji sa jasno definisanim ciljnim grupama posetilaca! Pogledajte npr. gde se sve na Webu kod nas oglašavanja Nivea (van oglasnih mreža). Potrebno je vreme da manji online mediji dođu do značajnijeg brending statusa, jer je za to potrebno realno kvalitetno novinarstvo (kvalitetni sadržaji).
  • Uzeti pare od online pretplate može se postići isključivo ako na Web sajtu medija postoje sadržaji koji su veoma kvalitetni/korisni i nisu dostupni na drugim mestima online! Opet, rešenje je u veoma kvalitetnom novinarstvu!
  • Velika istina koja se vrti oko (klasičnih i online) medija jeste da oni koji prodaju reklamiranje jesu gotovani! “Napravio sam posećeni medijum, i sada čekam reklame”. Kao što je Miloje Sekulić naznačio na pomenutom Panelu, predstavnici (online) medija teško se odlučuju da prilagođavaju svoje sadržaje konkretnim potrebama konkretnih (potencijalnih) klijenata. Rešenje je u prilagođavanju konkretnih potreba klijenata sa aspekta kreiranja sadržaja na taj način da takvi sadržaji imaju kao najbitniju karakteristiku kvalitet!
  • Dovoljno umešni predstavnici medija mogu da kreiraju dodatne sadržaje (proizvode, usluge) koji direktno iskorišćavaju  posećenost svog sajta za generisanje prodaje ciljanih proizvoda/usluga (sopstvenih, ili proizvoda i usluga klijenata). Primer korišćenja mogućnosti komercijalnog angažmana posetilaca svog sajta može se videti u slučaju specijalizovane društvene mreže KlubPutnika.com i njihovih aranžama za rafting Tarom (uskoro ću napisati poseban prikaz o ovom veoma zanimljivom projektu).

U kontekstu zarade putem online medija, savremeno novinarstvo uključuje u osnovi pored kreiranja sadržaja i njegovu distribuciju (prilagođenje sadržaja tipovima online distribucije) i dodatni angažman novinara u promociji sadržaja. Ova krakteristika savremenog novinarstva ne dovodi direktno do povećanja prodaje, ali značajno u širem smislu utiče na prodaju kroz poboljšanje kvaliteta sadržaja, povećanje posećenosti, unapređenje brendinga, ili generalno posmatrano stvaranje preduslova (“atmosfere”) za unapređenje prodaje usluga online medija (bilo koja od prethodno navedenih komponenti zarade online medija).

P.S. Primer kako manji online mediji mogu da konkurišu “ozbiljnim” klasičnim medijima jeste i samo linkovanje prikaza dva pomenuta skupa na temu budućnosti medija – oba linkovana teksta su sa blogova, i ovi prikazi su daleko kvalitetniji nego bilo koji drugi prikaz sa nekog od klasičnih medija o istim događajima.

Nastavak: Gde su pare u (Internet) biznisu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 11/06/2010, RSS

8 odgovora na Gde su pare u online medijima?

  1. > predstavnici (online) medija teško se odlučuju da prilagođavaju svoje sadržaje konkretnim potrebama konkretnih (potencijalnih) klijenata
    Da me ne shvatite pogresno jer radim u PR agenciji. Ne radi se o prilagodjavanju sadrzaja. Rad PR agencija mnogi na zalost poistovecuju sa “guranjem hvalospeva o klijnetima u medije”

    Internet je specifican pa recimo mozete da dobijete ovakav zahtev (realna situacija iz moje prakse) “Koliko brzo i za koliko novca mozete da postavite engine za foto-takmicenje na svoj sajt i modresite ga tokom trajanja”. Ako ste spremni na ovo i realni sa cenama ja to mogu da usniram u pondu klijenetu…ako niste – potencijalno gubimo i vi i mi kljent.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Miloje, iskoristio sam tvoj primer sa aspekta toga kako bi to moglo da se radi po mom mišljenju u medijima.

    Inače, vidim po trenutnoj oceni članka da su se neki razočarali što ovde nisu videli ništa naročito novo i “magično” (bar po mom mišljenju). Štos jeste u tome da se postojeći načini zarade iskoriste na najbolji mogući način.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dopada mi se tekst. Mozda zato sto ide u pravcu mojih razmisljanja.
    Kao realni problem ostaje vakuum period – kao novinar, i kao laik za online biznis shvatam da je potrebno mnogo znanja, truda i energije, vremena za dobar, specijalizovan portal ,s dobrom posetom, kvalitetnim tekstovima i kapitalom u vidu poseta na koji se tek onda nadgradjuje marketing i trazenje klijenata za reklamiranje. To je mnogo vremena, realno, ne moze da se radi usput, a mora egzistencija da se obezbedi.
    A ako se radi usput i po malo, nece nista biti od toga.
    Zacarani krug, rekla bih…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Odličan tekst i dobri komentari, interesantna tema a evo i mojih zapažanja

    Citat***kako naplatiti posećenost sajtova online medija (bilo da se radi o sajtovima klasičnih medija, ili “čistih” online medija)?***

    Klasični mediji su u prednosti u odnosu na online medije jer mogu ( najčešće to i rade ) da ” uvežu” offline i online reklamu.
    Zatim, online reklama kod ovih medija sve više se koristi kao sredstvo za zadržavanje reklama i oglašivača u papirnim izdanjima. Reklamni prostor se prodaje u bulku off&online reklame.
    Koji su mediji čisti online proizvod? http://www.biznisnovine.com (vlasništvo blica ) kamatica.com …
    Ostalo su uglavnom feed agregatori http://www.naslovi.net http://www.blokvesti.net ili kompilacije članaka objavljenih u Politici, Blicu, ili drugim ”osnovnim” medijima na srpskom internetu. A ovi mediji teško dolaze do prihoda. Možda su im prihodi od Google oglašavanja jedini?

    ***********************
    Citat ” Ako potencijalni oglašivač može jednostavno i samostalno da zaključi da određeni online medijum posećuje ciljna grupa osoba koje njega/nju interesuju – eto brzog rešenja!”

    O konkretnom mestu online oglašavanja najčešće ne odlučuju firme koje imaju potrebu za reklamom već marketing&PR&Advertising Agencije. One imaju precizne i često konzervativne medija planove a za internet Srbije. Zna se – malo B92-ci, malo Blicu a ostalima eventualno još manje prema nekim kriterijumima.
    Teoretski, ako određeni sajt posećuje ciljna grupa davaoca reklame to je OK ali ne i realna osnova za reklamiranje .
    Ako se firme koje imaju potrebu za reklamom i jave za reklamu na online mediju, one najčešće imaju veoma skroman budžet za takvo online oglašavanje.

    Pregled i analiza reklamnih banera, promo tekstova, plaćenih oglasa ili tekstova na srpskim online medijima mogu samo potvrditi moja razmišljanja.

    Toliko za sada,
    Čekam reakcije pa možda bude još citata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ivan says:

    Konzervativno media planiranje je jako interesantan izraz,
    konzervativnost potice pre svega od konzervativnosti klijenta… i posebne obazrivosti na “novom” mediju.

    Elem, ima leka i za tako nesto, upravo piskaram tekst na tu temu, mnogo je mala ova forma za komentare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Lokalni mediji, kako novi tako i stari, specifična su priča i vrlo teška za „komponovanje“ modela opstanka (na žalost, mislim da je ovaj izraz za njih primereniji nego „poslovni model“). U lokalu imate nužno brojčano ograničenu ciljnu grupu, čak i kad su ta grupa svi stanovnici jedne male zajednice. To rezultira neophodnošću neselektivnog pristupa, pisanja za sve „potrošače informacija“ ma kakvi im afiniteti i potrebe bili.

    Prevelik broj medija u Srbiji tržište će, mislim, početi da dovodi u ravnotežu sa potrebama tako što će prvo „male“ da „protrese“. No, to je i nužno, rekao bih – kvalitet se i na lokalu razvodnio, a samo smanjenjem broja i starih i novih medija primoraće vlasnike i novinare da „prave“ profesionalno jake redakcije.

    Evo primera iz mog okruženja: nerazvijena opština sa manje od 40.000 stanovnika, dva mesečnika i jedna radio stanica plus dva solidna informativna sajta koja imaju jedna od tih novina i radio. Pre će Grčka da postane solventna nego svi ti mediji! 🙂 Kažem to iskreno jer sam i sam u toj priči akter.

    Zahvaljujem se Draganu na oceni o izveštavanju i izvinjavam se zbog fokusiranja na lokalce u ovom komentaru . Na tu temu pripremam seriju tekstova za svoje novine i sajt/blog i siguran sam da ću i na ovom mestu i u blogosferi uopšte pronaći vrednu pomoć.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Odličan tekst, konkretan, do duše usmeren ka prodaji oglasnog prostora velikim oglašivačima. Postoji i problem prodaje oglasnog prostora na lokalnom nivou, malim i srednjim preduzećima.

    Primer imam iz sopstvene prakse. Lokalni sajt, pokriva Kruševac, kao gradić od oko 80.000 stanovnika, koji je svojevremeno imao oko 2.000 do 2.500 jedinstvenih poseta dnevno (što je u to vreme bilo više što su sve lokalne radio stancie zajedno mogle da sakupe, ali više i od većine lokalnih TV stanica). Prodati baner je bilo apsolutno nemoguće jer su potencijalni oglašivači smatrali da bi par hiljada dinara bilo dovoljno da imaju 100% prikaza par meseci. U isto vreme, značajne sume novca su izdvajali za lokalno TV i radio oglašavanje (za print nisam siguran).

    Broj lokalnih, regionalnih web sajtova je značajan, a jedan deo njih ima solidnu posetu, međutim niti lokalni privrednici, niti veliki oglašivači, nisu za sada spremni da se upuste u ovu vrstu oglašavanja, primenjujući principe kojih se drže kada su TV i Radio u pitanju (nacionalna pokrivenost ili ništa). Mislim da je ovo interesantan problem, kao i da za razliku od TVa, lokalni sajtovi vrlo često imaju sasvim dobru vidljivost, čak i u odnosu na nacionalne, naravno u odnosu na broj stanovnika kojem gravitiraju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. […] (Internet) biznisu? Ovaj tekst se može posmatrati kao nastavak mog prethodnog teksta “Gde su pare u online medijima“, i koji je reakcija na predavanje “Budućnost društvenih medija” koje je […]

  9. […] sklopu ovog bloga ranije sam pominjao primer društvene mreže KlubPutnika u kontekstu njihovog modela zarade, gde sam najavio da ću napisati poseban prikaz ovog […]

  10. tole says:

    @dragan @ivica Apsolutno se NE slažem sa vama. Sa dobrim statistikama posete mnogo je realnije da ćete ostvariti prodaju i nije toliko teško. Naravno, za prodaju vam ni malo ne pomažu IT znanja koja imate. Ono što je potrebno su prodavci, praćenje koliko oglašivači troše u drugim medijima i prilagoditi cene, iskorisiti potencijale interneta (praćenje učinka reklame)…

    Napravite dobru ponudu u .pdf-u naprimer, obucite se profesionalno (skinute “don’t ask Google, ask me” majicu, ne izgledajte geeki, napravite .ppt prezentacije svojih usluga i krenite 🙂 Videćete da rezultati neće izostati…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.