fbpx

“Zlatna groznica” lokacijskih društvenih mreža: FourSquare naslednik Twittera?

U poslednjih godinu dana, lokacijske društvene mreže su iz skoro potpune  anonimnosti postale najpoželjniji tip servisa u narednom periodu, i pobednik ove “trke” će verovatno postati sledeći značajan online servis posle Facebook-a i Twitter-a.

Šta su novo donele lokacijske društvene mreže?

Spajanjem Interneta, mobilnog telefona i GPS sistema geo-lociranja, pojavili su se online servisi koji omogućuju izračunavanje vaše lokacije u realnom svetu, prikazivanje bliskih lokacija koje bi vam iz nekog razloga mogle biti interneresantne, a ovi podaci se kombinuju sa podacima o lokaciji vaših prijatelja.

Na ovaj način možete doći u situaciju da npr. uočite vašeg prijatelja (prijateljicu) u istom objektu u kojem se nalazite, a da niste znali da ćete biti na istom mestu u isto vreme. Ili, možete ustanoviti ko se od vaših prijatelja prijavio u obližnjem kafiću, pa da i vi dođete…

2010. g.: Rat geo-lokacijskih servisa!

Bez obzira što ovakav tip servisa postoji 3-4 godine, Pojavom servisa FourSquare.com (11.03.2009.) i Gowalla.com (13.03.2009.), situacija natržištu lokacijskih društvenih mreža je počela da se kristalizuje (ili komplikuje, kako ko posmatra): Oba servisa kombinuju mogućnost pregledanja lokacija u vašoj blizini, praćenje prijatelja gde su se prijavili da se nalaze (korisnik se vidi onog momenta kada se prijavi da se nalazi na nekoj lokaciji), i što je najzanimljivije – dodaju elemenat igre u kojoj onaj korisnik koji je veoma aktivan dobija određene poene (odličja).

Rat između ova dva servisa se u poslednje vreme interpretira kroz značajnu prednost FourSquare servisa, kroz koji se sprovode veoma interesante akcije Financial Times-a, MTV-a, VH1 kanala, a javljaju se mnogi restorani i kafići koji podstiču najaktivnije korisnike FourSqare servisa da upravo dolaze u ordeđene lokacije (npr. besplatno piće za najaktivnije korisnike – tzv. majore FourSqare servisa).

Koliko je situacija sa ovim tržištem obećavajuća potvrđuju najave kreiranja Location Sharing servisa na Facebook-u, Twitter Places, iPhone Geo-location, špekulacije o kupovini FourSquare od strane Yahoo-a, kao i “govorkanja” oko spajanja Google Buzz-a sa Google Geo-location aplikacijom (Gears API).

Poznavaoci prilika na tržištu geo-lokacijskih usluga možda bi mogli da kažu da to što se trenutno dešava nije ništa neobično, obzirom da već u Hrvatskoj mesecima postoji servis Lociraj.net, Places Directory na Android platformi, i sl., ali ono što je (zvanično) pokrenulo servise kao što su Facebook i Twitter jeste evidentan uspeh konceptualnih društvenih mreža kao što su FourSquare i Gowalla.

Subjektivno mišljenje o FourSquare i Gowalla servisima

Juče sam instalirao oba softvera za Android platformu, i sa jedne strane sam stvarno impresioniran brojem unešenih lokacija po Novom Sadu (čini mi se da za sada Gowalla ima veći broj unešenih lokacija, jer je očiglednije kako se to radi).

Sa druge strane, od preko 1.500 različitih osoba koje imam na svojim FB i Twt nalozima, njih 20-tak za sada koristi ove servise, što samo govori da je još rano videti šta će se na ovom tržištu desiti kod nas (jer je konkurencija stvarno izuzetna, a tek će biti).

Sa treće strane, više mi se dopada kako radi FourSquare aplikacija od Gowalla servisa (s tim da bi obe mogle da se značajno unaprede).

Posledice širokog prihvaćanja geo-lokacijskih servisa

Ovom kombinacijom karakteristika geo-lokacijskih servisa, dobija se mogućnost većeg broja kontakta osoba koje koriste ove servise u realnom svetu, s tim da veoma poznati sociolozi kao što su Robin Dunbar i Clay Shirkey tvrde da ovakvi servisi ipak neće doprineti poboljšanju kvaliteta socijalizacije i povećanje broja osoba s kojima se stupa u kontakt u prosečnom životu osobe.

Ono što se već sada vidi jeste da je sledeća velika stvar na Webu definitivno ovaj tip servisa (društvenih mreža), a da li će prevagnudi specijalizovane društvene mreže ovog tipa, ili neka od postojećih koja će dodati geo-lokacijske servise – tek ćemo imati prilike da vidimo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/04/2010, RSS

4 odgovora na “Zlatna groznica” lokacijskih društvenih mreža: FourSquare naslednik Twittera?

  1. […] Prof. Varagić me je “minimizovao” svojim komentom jutros da pravi APRILSKI hit u vezi sa budućnošću online medija nije ni jedna ni druga tema koja mene tangira već -> POST na @draganvaragic.com […]

  2. Borislava says:

    Puno hvala na tekstu.
    Ovo – za mene kao laika – očito znači i dodatnu potrebu za prestrojavanjem, tj. dodatno kašnjenje nekih već odavno zastarelih sistema marketinga….

    Pozdrav :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Borsky says:

    @Borislava na ovom blogu je retkost da neka INFO zastari- nema kad. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Borislava says:

    @Borsky,
    ja imam na umu “marketing” kojim se služi moja struka :). Ustanove su još negde u dobu pre sijalice…
    A ovde je uvek sjajno :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Marko says:

    Nisam baš siguran u uspeh toga, ali vreme će pokazati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. […] „Zlatna groznica“ lokacijskih društvenih mreža : Four Square naslednik Twittera? Lokacijske društvene mreže CITAT: …..Ono što se već sada vidi jeste da je sledeća velika stvar na Webu definitivno ovaj tip servisa (društvenih mreža), a da li će prevagnudi specijalizovane društvene mreže ovog tipa, ili neka od postojećih koja će dodati geo-lokacijske servise – tek ćemo imati prilike da vidimo. […]

  7. […] Social Networks (EBSN) ili društvene mreže zasnovane na događajima na prvi pogled liče na Lokacijske društvene mreže (Location-Based Social Networks – LBSN), i na društvene platforme za najavu događaja (npr. […]

Komentari su zatvoreni.