fbpx

PRobjave.com posle šest meseci

Od početka juna ove godine servis za distribuciju saopštenja PRobjave.com razvijan je u kontekstu njegova tri aktuelna cilja – povećanje vidljivosti saopštenja na Internetu, povećanje vidljivosti Web sajta (koji se linkuje u saopštenju) i povećanje posećenosti Web sajta.

Ispostavilo se da i posle šest meseci rada ovog servisa i dalje nije baš svima sasvim jasno šta ovaj servis predstavlja, odnosno koja je to njegova uloga. Servis je praktično više od tri meseca potpuno komercijalno orijentisan, ali su prihodi i dalje manji od troškova PRobjave.com servisa.

Poboljšanja servisa distribucije saopštenja

U međuvremenu, povećan je broj izvora koji prenoste saopštenja, čiji je broj između 20 i 50 objava po saopštenju, u zavisnosti od tematike saopštenja, od toga da li se radi o besplatnom ili komercijalnom saopštenju, kao i od mesta odakle potiče saopštenje.

Od momenta objave saopštenja, u roku od nekoliko minuta mogu se već videti rezultati objave saopštenja preko Google-a, a pun efekat se vidi otprilike 48 sati od objave saopštenja. Za komercijalno objavljena saopštenja posebno se šalje izveštaj o objavama, koji u sebi uključuje online lokacije do kojih se ne može doći jednostavnom pretragom putem generalnih pretraživača.

Bitan detalj koji omogućuje ovaj servis jeste da objavljeno saopštenje ima za rezultat visoke rezultate pretraživanja bitnih ključnih reči koje su uključene u saopštenje.

U poslednjih mesec dana omogućeno je da se postavlja link u lead saopštenja, što daje dodatnu vidljivost linkovanog Web sajta i povećanje njegove  posećenosti.

Primer načina korišćenja servisa PRobjave.com – Positive Shop

Kompanija Positive je od samog puštanja servisa koristila PRobjave u dovoljnoj meri, da bi imali veoma precizne parametre pri izboru da li ovaj servis da koriste besplatno, ili u komercijalnom aranžmanu.

Marketing menažder kompanije Positive Jasna Kamatović ističe “Od juna meseca do danas smo izračunali da nam se isplati da objavljujemo saopštenja na PR Objavama jer je mnogo jeftinije od drugih servisa preko kojih možemo da plasiramo vesti, s tim da smo sigurni da će nam bar još min 6 drugih veb sajtova (ne računajući one online izvore koji inače prenose naše vesti direktno sa našeg sajta) objaviti besplatno jer se pozivaju na PR Objave kao izvor.”

U slučaju kompanije Positive, u periodu od mesec dana zakupili su izdvojenu PR objavu njihovog saopštenja o predstavljanju Exit Limited Edition računara, što je imalo za rezultat da i sada, nekoliko meseci nakon objave ovog saopštenja, postoji veći broj visoko plasiranih rezultata pretraživanja u vezi sa ovom informcijom koji direktno potiču od distribucije saopštenja preko servisa PRobjave.com. U isto vreme, na osnovu izdvajanja ovog saopštenja sajtovi koji prenose ovo saopštenje ušli su u kategoriju deset najbitnijih sajtova koji donose posetu Positive.rs sajtu (tzv. refering sajtovi).

Drugim rečima, za razliku od klasičnih objava saopštenja, online distribucija saoptenja omogućuje značajnije produženje vremena “trajanja” saopštenja, odnosno na duži vremenski rok se povećava vidljivost saopštenja na pretraživačima, naročito u slučaju kada se bitno saopštenje izdvaja duže vreme na prvoj stranici servisa PRobjave.com.

Povećana vidljivost saopštenja – Primer Limundo.com

Pojavom servisa za agregaciju vesti Google News za područje Srbije, još je vie povećana vidljivost objavljenih saopštenja na domaćem Webu, što se može videti na primeru nedavno objavljenog saopštenja o uspesima aukcijskog servisa Limundo.

Ovo saopštenje ima preko trideset objava, od kojih se preko 20 objava vidi u rezultatima pretraživanja.

Odgovor na učestalo pitanje: Koji mediji preuzimaju saopštenja sa servisa PRobjave.com?

Servis PRobjave u osnovi omogućuje vidljivost saopštenja na Webu koja može (a ne mora) da utiče na to da predstavici medija uoče saopštenje pri pretrazi Interneta. U nekoliko slučajeva pouzdano znamo da su određeni mediji preuzeli saopštenje jer su ga uočili preko Weba, jer su ta saopštenja bila posebno uređena za puštanje u servisu PRobjave.com.

Ono to predstavlja osnovu servisa za distriuciju saopštenja PRobjave.com jeste mogućnost da svi korisnici Interneta (ciljna javnost) dođu do informacija koje su napisane u nekom saopštenju, putem različitih vrsta novih online medija, a ta javnost uključuje i predstavnike medija i osobe koje mogu biti direktno zainteresovane za delatnosti, proizvode i usluge kompanije koja objavljuje saopštenje (zato se ovde govori o saopštenjima za javnost, ne o saopštenjima za medije).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/12/2009, RSS

7 odgovora na PRobjave.com posle šest meseci

  1. Ivandima says:

    Pregledah bas “medije” koji su preuzeli saopstenja, za limundo konkretno.
    U celoj listi nisam uspeo da pronadjem ni jedan sajt medija koji je preuzeo vest, sve su agregatori ili digg-like sajtovi.

    Tako da nisam bas siguran koliko PRobjave imaju pravu svrhu. Benefit sigurno postoji zbog broja linkova u cilji link building kampanje, ali da je vest dosla do medija… veliki znak pitanja…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Milos says:

    Da, to je isto moje zapažanje. Svakako je korisno da se objava pojavi na naslovima i na vesti.rs jer oni ipak imaju veliku posecenost a i ima masa agregatora koja koristi njihove feeds-e sto po meni moze biti dobro ukoliko se radi na lakom dobijanju backlinkova za benefit od SEO’a. A možda će mediji i pokupiti neku vest, mislim da ni Varagić to ne zna da li će se desiti.

    Koji je najeftinij paket koji dozvoljava da se objave anchor linkovi u sklopu teksta, jer sam ja poslao neko test obaveštenje ali nigde se ne spominje moj sajt tako da ni nisam dobio neki benefit osim nekog širenja brend-a….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. @Ivandima Upravo se radi o tome da sajtovi koji prenose saopštenja daju mogućnost da ta ista saopštenja mogu da budu vidljiva različitim ciljnim javnostima, kako krajnjim korisnicima tako i ostalim javnostima. Veoma je bitno napomenuti da ovaj servis nije prvenstveno namenjen prenosom saopštenja medijima! Predstvnici medija mogu uočiti određene vesti jer su vidljive na pretraživačima. Da li će neko preneti od medija ovu vest ili ne, to zavisi od predstavnika medija, ali i od vrste privredne grane, grada, i od same vrste firme.

    Npr. pojedine firme i njihova saopštenja pojavljuju se na servisu http://bx.businessweek.com/

    @Milos Cenovnik slanja pojedinačnih saopštenja se nalazi ovde http://www.probjave.com/usluge-distribucije-saopstenja Popusti za slanje saopštenja se mogu dobiti preko mail-a na sajtu, ili putem formulara, i oni važe za objavu većeg broja saopštenja (od 8 saopštenja i više).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Milos says:

    dada.. video sam to …
    jos jedno pitanje samo …

    posebna distribucija novinarima .. jel mozete malo o tome par reci …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. @Milos Taj servis još nije pokrenut, jer nemamo dovoljan obim saopštenja na dnevnom nivou da bi mogli ozbiljnije da zainteresujemo novinare vezano za tematiku koja bi mogla da ih interesuje.

    U ovoj fazi novinarima predstavljamo servis kao alternativni izvor informacija, obzirom da u proseku 80 odsto saopštenja na dnevnom nivou koja se objavljuju nisu saopštenja što se mogu pronaći kao neka vrsta informacija kod klasičnih izvora vesti.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Uskoro stizhe, josh jeda servis za distribuciju saopshtenja, sa jako poovoljnijim uslovima.
    I sa istim efektima shti se tiche rezulata pretragena pretrazhivachima.
    Vidimo se uskoro…
    Kada nema konkurencije, i nemate sa kime da se uporedite!
    Kada nema konkurencije, i nemate s kime da se upordite, zar ne?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Konkurencija postoji nekoliko godina – servis Beta OTS.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. […] čitanja posta na http://www.draganvaragic.com “PR objave posle šest meseci” krenula sam da napišem komentar koji me je naveo na neka… koja smo imali u prethodnih par godina baš na ovu temu. POSITIVE je kao i većina domaćih firmi […]

Komentari su zatvoreni.