fbpx

DobarDabar.com – Prvi “pravi” social bookmarking servis u regionu

Juče je zvanično pušten u rad servis DobarDabar.com, čija je uloga javno deljenje Web lokacija koje ste izdvojili u vaš Favourites ili Bookmarks iz vašeg Web čitača (browser-a) – Social Bookmarking. Servis je zajednicki projekat firme Eksponenta, koja je vlasnik veoma popularnog social bookmarking sajta u Rusiji Bobrdobr.ru i firme Rate Solutions koja stoji iza društvene mreze Karike.com (DPT diskusija na ovu temu).

Social Bookmarking Vs. Social News

Osnovna karakteristika Social Bookmarking servisa je mogućnost uvoza (import) vaših omiljenih Web stranica koje ste zapamtili u Favourites ili Bookmarks, i njihovo javno (ili privatno) korišćenje putem Weba. Najpoznatiji svetski servis ovog tipa je Delicious.com.

S jedne strane, u mogućnosti ste da zapamćene vama bitne sajtove imate na raspolaganju preko ovakvih servisa gde god da se nađete, a sa druge strane kada veliki broj osoba postavi svoje omiljene linkove u ovakav servis, dolazi se do toga da za određene ključne reči (tagove), kojima opisujete ove linkove koje ste ostavili, dobijate rangiranje određenog broja Web lokacija koje je veći broj korisnika servisa obeležio kao omiljene.

Za razliku od Social Bookmarking sajtova, Social News sajtovi omogućuju dodavanje vama zanimljivih vesti, i nakon njihovog unosa, ostali korisnici Social News sajtova glasaju za one vesti koje im se dopadaju. Vesti koje imaju najveći broj glasova “penju se” na vrh stranice kategorije vesti, ili na prvu stranicu Social News sajta (Social Bookmarking servis čuva osnovne adrese sajtova i pojedinačne linkove do vesti – sve ono što ste stavili u Bookmarks).

Na ovaj način, Social News sajtovi omogućuju izdvajanje bitnih vesti na osnovu mišljenja velikog broja korisnika (Crowdsourcing), gde ti korisnici preuzimaju posao urednika koji izdvaja određene vesti po važnosti. Najpoznatiji svetski servis ovog tipa je Digg.com.

Veoma velika sličnost ovih servisa (Social Bookmarking i Social News) dovela je do toga da su se do nedavno ovi servisi izjednačavali pod nazivom Social Bookmarking (Moj članak, i članak Eniax-a), a razlozi za to u sledeći:

  1. Oba tipa servisa (radi se o vrstama društvenih medija) funcionišu po principu dodavanja linkova. Social News u osnovi ima dodavanje linkova do aktuelnih vesti, a Social Bookmarking dodavanje linkova do interesantnih lokacija koje korisnik izdvaja – ne moraju biti vesti.
  2. U oba tipa servisa važnost linkova se određuje na osnovu rangiranja (Reputation System). Social News rangiranje funkcioniše po principu glasanja pojedinačnih korisnika servisa, dok kod Social Bookmarking servisa rangiranje se sprovodi automatski u odnosu na brojanje koliko je korisnika sačuvalo isti link u svojim omiljenim Web lokacijama.

Važnost Social News i Social Bookmarking sajtova

Jedan od osnovnih razloga mnogo manje posećenosti blogova u odnosu na klasične sajtove na ovim prostorima je i ne-postojanje veoma posećenih lokalnih sajtova ovog tipa (postoji veći broj Social News sajtova, a najposećeniji je Croportal.net).

DobarDabar.com ima dobar preduslov za eventualnu popularnost, obzirom da mu posećenost može donositi veoma popularan servis Karike.com, ali to ne znači da će ovaj tip servisa i postati relevantan, jer postoje mnogo jednostavniji načini postavljanja linkova na FB i Twt.

Bilo bi dobro da ovaj servis ima dovoljno korisnika i da počne da donosi značajnu posećenost linkovanim lokacijama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/09/2009, RSS

5 odgovora na DobarDabar.com – Prvi “pravi” social bookmarking servis u regionu

  1. Walker says:

    Zašto je ovo “pravi”, a linke.rs ili ukusno.com nisu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Walker says:

    Dap, oni su “news” kategorija… kad brzam 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Isprobavam servis, na prvi pogled radi dosta dobro. Napravio grupu “Blogeri” 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Dragane,
    A sta fali delicious.com?
    Ili ajde, koji je razlog da koristimo ovo novo umesto delicious?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Delicious je sasvim OK, ali ima onih koji ne znaju engleski… S druge strane, koncentracija lokalnih linkova je sasvim OK.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.