fbpx

RSS – Sadašnjost, prošlost, budućnost?

Nije neuobičajeno da u poslednje vreme pojedini napredniji online korisnici sve češće napuštaju korišćenje RSS čitača, obzirom da im je sve teže da prate na stotine RSS-ova koje su postavili u svoj RSS čitač. S druge strane, sve veći broj korisnika Twitter-a i FB-a tvrdi kako se jednostavnije i kvalitetnije informiše preko ovih servisa (linkovi koje korisnici postavljaju na ove servise), u odnosu na RSS čitače.

Pre izvesnog vremena, Sam Diaz iz ZDNet-a pokrenuo je diskusiju o tome da li je RSS ipak Web 1.0 tehnologija, pozivajući se na podatke Forrester Research o padu upotrebe RSS-a od 2 odsto (9%) u 2009. u odnosu na 2008. g. G. Diaz u istom tekstu pominje da je kreiranje grupe naprednih čitalaca (Power Readers) od strane Google-a (poznate sobe koje preporučuju određene online tekstove preko Google Reader-a) samo još jedan od pokušaja da se “povrati prethodni uspeh Google Reader-a”.

Ovaj post je odmah izazvao reakcije tipa – “Da li je RSS mrtav?“, da nove društvene alatke (Twt, FB) služe primarno za otkrivanje sadržaja (Content Discovery), a ne za njihovo sistematizovano prikupljanje (Content Aggregation). Marshall Kirkpatrick je dao najozbiljniji odgovor na pitanje da li je RSS prošlost ili ne – Nove društvene alatke služe kao DODATNI izvori informisanja, a za efikasno sistematizovano prikupljanje podataka potrebno je koristiti NAPREDNIJE RSS alatke od Google Reader-a i Netvibes-a.

RSS nije mainstream, RSS je bazna tehnologija

Iako RSS u osnovi znači “stvarno jednostavno deljenje sadržaja” (Really Simple Syndication), višegodišnja praksa korišćenja ove tehnologije pokazala je da krajnjim korisnicima nije baš toliko jednostavno da je shvate i prihvate. Ispostavilo se da pojava novih drušvenih alatki (Twitter, FB, ali i News agregatori) mnogo više odgovara većini online korisnika, jer su jednostavniji za upotrebu. Isto ne znači da RSS tehnologija sama po sebi i dalje nema svoju ulogu u prikupljanju podataka, već se samo postavlja pitanje koliko se aktivno prati veći ili manji broj online izvora:

  • Ako pratite ispod 100 online izvora putem RSS-a, RSS čitač kao što je Netvibes može sasvim lepo i pregledno da predstavi ove izvore.
  • Ako pratite 200-300 online izvora, bolji izbor od Netvibesa je Bloglines,  Google Reader i desktop RSS čitači (npr. FeedDemon), jer oni više liče na klasične čitače koji koriste novinari kada prate “dotok” informacija od strane noviskih agencija (veliki protok informacija).
  • Za većinu online korisnika praćenje nekoliko desetina online izvora već predstavlja problem, i iz tog razloga je potrebno koristiti RSS alate koji dodatno filtriraju postojeće RSS izvore. To je i razlog zašto su popularni alati za preporuke (Recommendation Engines) kao što su TweetMeme, PostRank, Megite i sl.

Veoma je bitno znati da osnova uspeha bloga, a kasnije i svih ostalih društvenih medija upravo “leži” u efikasnom korišćenju RSS tehnologije. I Real-time Web za osnovu ima prikupljanje informacija preko RSS tehnologije. Praktično, masovna upotreba RSS tehnologije od strane velikog broja online servisa (ne pojedinačnih korisnika) dovela je do pojave nečega što danas zovemo društveni mediji!

“Ima leka” od preplavljivanja informacijama!

U knjizi Here Comes Everybody (preporuka za čitanje) Clay Shirky objašnjava fundamentalne promene koje su društveni mediji doneli sa aspekta promena u društvu i društvenim naukama (zahvaljujem se Dragani što sam preko leta pročitao ovu knjigu).

G. Shirky postavlja priču o fenomenu “information overload” u sledeći kontekst:

  • U vremenu kada su klasični mediji dominirali u obaveštavanju javnosti (klasični mediji kao “čuvari informacija” – information gate keepers), javnost je dolazila do informacija koje su prethodno bile FILTRIRANE od strane klasičnih medija (uređivačka politika, važnost vesti, stav medija…).
  • Internet je doneo mogućnost da SVAKO (everybody) može da objavljuje informacije, a kako nema nekoga ko generalno prethodno FILTRIRA online sadržaje, na samom korisniku je da to uradi. Internet donosi mogućnost, bržeg, šireg i kvalitetnijeg praćenja informacija, ali samo pod uslovom da se nauči kako naknadno filtrirati informacije kada su one već publikovane online.

Clay Shirky kaže:

  1. Classic Media Time – Filter than Publish!
  2. Social Media Time – Publish than Filter!

U osnovi tehnologija filtriranja online sadržaja stoji RSS tehnologija…!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na RSS – Sadašnjost, prošlost, budućnost?

  1. Dragana says:

    Mislim da suštinski filtriranju sadržaja mnogo više pomažu društvene mreže, a naročito profesionalne mreže, sa određenom tematikom. Shirky kada govori o informacionom preopterećenju i filtriranju kaže da na vebu svi mi stvaramo i filtriramo informacije, a ne urednici medija, kao gate keepersi. Mi filtriramo informacije, tako što podižemo gore one sadržaje koji vrede (digujemo ih, posećujemo ih, share-ujemo ih). Kada svoj rider popunimo nekim izvorima, mi zapravo filtriramo informacije samo za sebe. Tako smanjujemo samo lično opterećenje. A da bi smo se izborili sa informacionim prezasićenjem potrebno je da svi zajedno, aktivno filtriramo veb, da to činimo i za druge, tako što ćemo sa njima deliti najbolje sadržaje.

    Zato RSS nije dovoljan, već je samo potpora sistemu filtriranja, ljudskog, društvenog, nazovimo ga kako god. Upravo zbog toga rideri moraju da se inoviraju, i posvete tome da što lakše iz ridera podelite sa drugima sadržaje. Zato je Google reader nedavno i uveo funkciju Send to FB, a pre toga i „Like“ i komentarisanje… RSS je način da pratite izvore koji vas interesuju, ali se pravo filtriranje odvija tek kada uspomoć njega šerujete najbolje sadržaje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Sjajno zapazanje, Dragana i Dragane!
    Samo kad bih mogla da segmentiram svoje skupine u RSS i kada bih mogla da ih navijem da se pokazuju u nekim vrem. intervalima a u nekima NE, bilo bi to olaksanje.
    Jer kad vidim 1.500 neprocitanih clanaka kod sebe u RSS lepo mi nije dobro…

    Probala sam sve, pa i da koristim jos 2 servisa (1 rss i jedan poput toga, samo za mobilne). Ispostavilo se da mi ta kombinacija najvise lezi – primam vesti a potom selektujem i arhiviram.

    E sad sve to, samo u jednom i da ne smara dizajn i da ima mozilla plugin i JJ srecna 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.