fbpx

Domaća recesija i razvoj e-poslovanja

U poslednje vreme se kod nas pojavljuju edukativni članci na temu kako kompanijski pristupiti Webu danas, koji su najveći aktuelni problemi kompanijskog online nastupa, kako izgleda predstavljanje kompanije u očima korisnika, itd. Postoji dobra osnova da se kompanije koje se opredele da ozbiljnije iskoriste online okruženje u svom poslovanju – to i urade na kvalitetan način.

S jedne strane realni generalni pokazatelji poslovanja (naročito se vide u segmentu advertajzinga) opominju da ako se početkom jeseni (septembar, oktobar) nastavi dalji pad prihoda, koji je očivano aktuelan ovih letnjih meseci, prava kriza tek treba da nastupi…

Sa druge strane, indikativno je da se (verovali ili ne) u Srbiji priprema relativno intenzivna investiciona aktivnost u narednim mesecima, počevši od druge polovine avgusta (najavljeno mi je da ću biti u prilici da premijerno predstavim neke od ovih aktivnosti). U medijskom sektoru npr. pratite aktivnosti B92, Ringier-a, Adria Media…

Obzirom da Država zbog postojeće situacije nudi različite vrste podsticaja za održavanje i unapređenje poslovanja, ako je vaša kompanija u kategoriji onih koje su prepoznale potencijal poslovnih mogućnosti Interneta, razmislite ozbiljno o investiranju u kvalitetno pozicioniranje na Internetu u vašoj privrednoj grani.

Veoma je ohrabrujuće što sam u nekoliko navrata u poslednje vreme čuo sledeću konstataciju: “Možda je suludo što u ovo vreme pada profita razmišljam o investiciji u Internet, ali ću pokušati da pronađem sredstva za to”.

Definitivno postoje kompanije kojima nije problem da alociraju sredstva u ozbiljan online nastup (u našem slučaju pod “investicija u ozbiljan online nastup” aktuelno se podrazumeva suma od 50.000 EUR investicija na godišnjem nivou, i više), a sa druge strane još veći broj firmi ima mogućnost da dođe do sredstava za investicije, ako se u menažmentu proceni da se isplati ulagati u Internet poslovanje.

Nadam se da ću uskoro biti u prilici da prikažem jednu interesantnu studiju slučaja koja govori na temu aktuelnog poslovnog potencijala Interneta u domaćim uslovima…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Domaća recesija i razvoj e-poslovanja, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/07/2009, RSS

6 odgovora na Domaća recesija i razvoj e-poslovanja

  1. Djordje says:

    Pored tih sto ulazu >50.000 godisnje, nama mnogo vise fale oni koji ulazu 100-1000 mesecno…najcesce se ulaganje malih firmi u Internet zavrsava na izradi sajta…tamo gde trebada bude pocetak, u Srbiji je obicno kraj…Bojim se da firmi koje imaju da uloze 50k nije previse, a da ovih sto imaju do 1000 ima dosta i kad oni budu shvatili sta mogu da dobiju boljim online prisustvom to ce biti veliki korak napred.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Budžeti od 500 do 1.000 EUR na mesečnom nivou se obično odnose na oglašavanje (i u tom segmentu će biti sve više onih koji će ići ka direktnim efektima oglašavanja), a u članku sam hteo da napomenem na investicije koje uključuju i zapošljavanje…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. adriatalk says:

    U Srbiji se još uvek misli da je elektronsko poslovanje, podizanje jednostavnog sajta sa kontakt stranicom, preko koje se neko “možda” i javi.

    Problem kod ulaganja 50.000 EUR i više godišnje, je što celokupna privreda gleda na poslovanje na webu kao nešto što je jeftino (čitaj skoro besplatno), međutim razlike u poslovanju u offline i online svetu skoro da i nema, kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu, ljude i razvoj. Jednostavno ukoliko kompanija želi da napravi ozbiljan rezultat na webu mora da uloži taman toliko sredstava, kao da se radi o offline aktivnostima od kojih se očekuje primetan rezultat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Filip Visic says:

    Bojim se da nisi u pravu. Radio sam kao voditelj marketinga u Allianz Directu Hrvatska. Bili smo prisutni na 90% najvecih portala u Hrvatskoj po stvarno niskim cjenama. Takvo nesto ne bi nikad mogli napraviti offline ili na televiziji. A sto se tice broja ljudi, ista stvar – radilo nas je samo 7 za podrucje cijele Hrvatske. Samo jedna poslovnica Allianza ima veci broj ljudi. Ok imali smo nekih problema, ali cinjenica je da za te novce 100.000+ € nikad ne bi uspjeli postici znacajnije rezultate u tisku. A vjeruj mi, probali smo 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Poštovani gospodine Varagiću, koje vrste vrste podsticaja za održavanje i unapređenje poslovanja a glede Interneta mogu da tražim od države? Zahvalan unapred na nekom linku o toj materiji.
    Srdačan pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Informacije o podsticajima za poslovanje mogu se pronaći na sajtovima resornih ministartsva.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.