fbpx

Nastavlja se pad tiraža štampanih medija u Srbiji

Nakon pristiglih izveštaja o stanju tiraža štampanih medija za mart koje prati kompanija ABC Srbija, podaci govore o nastavku pada prodatog tiraža u Srbiji. Dnevni listovi su zabeležili pad u odnosu na prvi kvartal 2008. za 4,94%, nedeljnici za 12,6%, dvonedeljnici za 22% i mesečnici za 7,46%. U tabeli su prikazani proseci tiraža naslova iz prvog kvartala 2008. i 2009.

Očigledno, podaci govore o tome da će određeni štampani mediji sigurno uraditi sve da bi poboljšali kvalitet i ostvarili veći tiraž, pa ćemo videti ko će šta da uradi, pored sveprisutnih i poznatih varijanti kreiranja nagradnih igara (koje provereno utiču na rast tiraža – dok nagradna igra traje).

Svim štampanim medijima stoji na raspolaganju i mogućnost većeg fokusiranja na online izdanja (kojima “tiraž” ne opada), i eventualnog povećanja prihoda od online oglašavanja.

Za razliku od razvijenijih zemalja, kod nas ne postoji velika konkurencija online medija koji realno imaju veće prihode od online oglašavanja, i dok se to ne desi (veća konkurencija naplaćenih online reklama) ovaj tip medija ima šansu da se pozicionira dobro u online okruženju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Nastavlja se pad tiraža štampanih medija u Srbiji, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/05/2009, RSS

1 odgovor na Nastavlja se pad tiraža štampanih medija u Srbiji

  1. […] Tiraži polako padaju, a sa porastom internet korisnika i na ovim prostorima, old school novinarska ekipa polako ne kapira šta je snalazi – krivci se naravno opet traže tamo gde nisu. Doduše, “šaltanja” na web ima i kod nas, ali se to radi jako trapavo i bez ikakve vizije. Web (ne)pismen menadžment puca pare u neadekvatna i zastarela tehnička rešenja. Mada i sadržinski, sajtovi im sve više izgledaju na PR objave i čisto prenošenje agencijskih vesti. A kada baš treba biti kreativan, to se najlakše postiže krađom tekstova i slika od blogera, pa i kada se radi o “ozbiljnim” medijima. Jeffrey Cole, profesor-istraživač na univerzitetu USC Annenberg, u svom godišnjem izveštaju za 2008u za USA, navodi da 80% korisnika interneta [66% – 2006. godine] starijih od 17 godina smatra da im je Internet najvažniji izvor informacije. […]

  2. […] Opada prodaja štampanih medija. Tačno, ali sam gotovo siguran da će oni večno živeti. […]

  3. sokobanja says:

    To jeste tacno ali sam siguran da ce stampani mediji ziveti vecni i pored napredka tehnologije, a narocito interneta. Proci ce jos generacije i generacije koje ce se informisati stampanim putem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.