fbpx

CPA promocije – Kombinacija oglašavanja, prodaje i prodajne promocije

Plaćanje po akciji (CPACost Per Action) je advertajzing model naplate koji nikada nije bio naročito popularan vlasnicima medija, a radi se o sistemu oglašavanja (sa direktnim efektima) koje je veoma blisko samoj prodaji (near-sales) – oglašivač plaća tek kada korisnik kompletira akciju koja se oglašava.

Akcija može biti bilo šta – od prijave na mailing listu, preko download-a dokumenta, do same prodaje. Ako je željena akcija oglašavanja prodaja, CPA model oglašavanja ulazi u sferu tzv. affiliate, odn. partnerskih programaAffiliate Marketing.

Uvođenje beta verzije CPA programa od strane Google-a pokazalo je još jednu veoma bitnu osobinu uspešnih CPA sistema oglašavanja – Da bi mediji bili spremni da prihvate ovakav model naplate za oglašavanje potrebno je ispuniti nekoliko uslova:

  1. Zarada od CPA modela oglašavanja treba da bude veća od zarade koju medijum ostvaruje nekim drugim sistemom oglašavanja na datoj poziciji Web stranice (CPM, CPC modeli).
  2. Sam poslovni model za koji se naplaćuje oglašavanje po akciji mora da generiše dovoljno prodaja (online mediji nemaju uticaj uspešnost samog posla koji se oglašava).
  3. CPA model oglašavanja može pustiti kompanija koja ima veoma dobru kontrolu konverzije posetilaca Web sajta u korisnike koji su ostvarili željenu akciju. Kompanija koja kreira CPA program mora da ima veoma precizne podatke o tome koja je cena dolaska do jednog klijenta (trošak akvizicije klijenta), odnosno koliki je trošak promocije (oglašavanja) koja dovodi klijenta.

CPA prodajne promocije

U današnje vreme sveprisutne recesije, u određenim oblastima poslovanja CPA model oglašavanja je doživeo renesansu korišćenjem njegovog najefikasnijeg segmenta – CPA prodajne promocije.

Sistem integracije prodaje i CPA prodajne promocije na engleskom govornom području nude servisi kao što su TrialPay. Prva dva servisa nude mogućnost kupovine jednog proizvoda za koji se drugi dobija besplatno, dok se SuperRewards i OfferPal koncetrišu na “monetizaciju” različitih online (društvenih) aplikacija (gedžeta) i online igara.

Sistem CPA prodajnih promocija funkcioniše na taj način što npr. ako imate proizvod koji iz nekog razloga zainteresovani korisnik nije kupio, možete mu ponuditi drugi (srodni) proizvod druge firme (ili kompletiranje neke druge akcije za proizvod druge firme). Ako korisnik izvrši predloženu akciju, dobija besplatno vaš proizvod, gde vi naplaćujete vaš trošak kroz CPA proviziju (sredstva koja dobijate od druge firme zbog kompletiranja akcije korisnika).

Ovaj sistem prodajne promocije je tzv. dodatna prodaja (up-selling), odnosno sistem prodaje u kojem se korisniku nudi da kupi jedan proizvod (ili da kompletira određenu traženu akciju), a da će pri tome drugi proizvod dobiti besplatno, ili sa nekim značajnim popustom.

Kada pri prodaji vašeg proizvoda CPA promocija druge firme ima smisla:

  • Kada posetilac sajta iz nekog razloga napusti proces naručivanja/kupovine na vašem sajtu.
  • Kada nudite vaše proizvode i usluge korisnicima koji nikada nisu nešto naručili/kupili od vas.
  • Kao sistem poboljšanja vaše ponude (korisnik dobija dve stvari za jednu cenu).
  • Kada korisnik iz nekog razloga prestaje da bude vaš klijent.
  • Kada je korisnik već nešto kupio na vašem sajtu, pa mu povoljno nudite dodatnu promotivnu ponudu.
  • Ako postoji mogućnost da je uvođenjem CPA programa zaradi i više na proizvodu nego što bi se to ostvarilo klasičnom prodajom.

Zaključak

Na ovim prostorima nema još servisa koji nude ovakve sisteme uporedne promocije po principu CPA modela, ali je moguće samostalno sa svojim partnerima u poslu (koji nisu direktna konkurencija) napraviti ovakve modele prodajne promocije koji definitivno mogu uticati na povećanje prodaje.

Opis nekih primera inostrane prakse CPA promocije možete videti u članku “Can you make more money by adding CPA to your revenue mix?“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
CPA promocije - Kombinacija oglašavanja, prodaje i prodajne promocije, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/05/2009, RSS

2 odgovora na CPA promocije – Kombinacija oglašavanja, prodaje i prodajne promocije

  1. To je jaaako moćna stvar ako se recimo primeni u mail kampanji gde imate mail bazu, najčešće bivših kupaca,
    gde je realno da se jedan značajan broj ljudi ne namerava više vraćati na Vaš sajt – da li možda nisu bili u potpunosti zadovoljni Vašom uslugom u tom momentu, ili im jednostavno više ništa ne treba od Vas, nije bitno.

    U takvom slučaju je jaaako dobro u mail kampanji ponuditi “mamac” koji, uz adekvatan tekst o izvršenim unapređenjima, po nekim stranim iskustvima ume da donese i do 15% konverzija – sa aspekta konverzije “mrtvih” kupaca u ponovne kupce!

    Just FYI.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Thе mооѕhroоms are sacred, keep them hоlу. But the gamеplay еlemеnt isn't even the maіn attraction. Thiѕ one tіme, he added boаtѕ. Stаrt the bаsе of the wіndmіll by buіlding a 10×10 squarе. Carеfully take out the соrnеrs of all the bоx shaрeѕ you've madе so fаr. For instance, it would also be nісe to see blocks reappear after they dеѕраwn.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.