fbpx

Ponovo: Ciljevi i uloga blogovanja

Nedavno sam pročitao članke Lise Barone “Defining the Role of a Blogger” i Yan Susantoa “Blogging From the Social Media Perspective“, koji se vraćaju na osnovne ciljeve i načine uspešnog blogovanja.

Pored toga što je ovakav vid članaka očigledno veoma dobar početnicima u blogovanju, moje je generalno mišljenje da se s vremena na vreme treba vraćati “na početak” i “proveriti” gde se trenutno nalazite sa aspekta osnovnih postavki – u ovom slučaju blogovanja. Ako ništa drugo, to daje informaciju o tome da li ste i dalje na pravom putu, ili ste “zastranili”.

Sa druge strane, pojava mikro blogovanja (čitaj: Twitter, FB status… – tzv. Statusfera) mnogima je nametnula mišljenje da vreme blogova prolazi, jer se pojavljuju brži personalni mediji. Ipak, kada pogledate većinu “statusa” videćete da se radi o linkovima do nekih članaka – klasičnih online medija, ili blogova…

Sa treće strane, ne znam koliko sam puta čuo opasku – “Znaš, ti blogovi – ja to ne čitam, to su samo gluposti… Možda dva/tri možeš da pronađeš u gomili, a mrzi me da tražim…” Činjenica je da kako vreme prolazi kod nas možete pronaći sve više kvalitetnih blogova (koga ne mrzi da traži), ali se upravo fokusiranjem na načine kreiranja kvalitetnog bloga dolazi u situaciju da se vaš blog izdvoji iz “mase”.

Pristup zainteresovanosti

Prvi i osnovni zadatak pri kreiranju, a kasnije i za sve vreme vođenja bloga jeste da imate (ili znate) cilj blogovanja. Ovo je naročito važno kod kompanijskog blogovanja. Ako niste sigurni zašto to uopšte radite (eto, piše vam se), nećete dugo održati kontinuitet pisanja. Neki moraju stalno iznova da pronalaze cilj onoga što rade, pa je takvima veoma preporučljivo vraćati se na osnove blogovanja.

Lisa Barone u pomenutom članku ističe da je osnovna uloga blogera (kada već pravi blog) da zainteresuje čitaoce. U sadašnje vreme, ljude po defaultu ništa ne interesuje (information overload), i definitivno je ih je potrebno zainteresovati. Naravno, pisanje čiji je jedini cilj privlačenje pažnje, a da tu nema odabrane tematike i smisla… Teško da prolazi…

Iz tog razloga u drugom članku pominje se veći broj karakteristika koje su u vezi sa kvalitetnim (kompanijskim) blogovanjem. Između ostalih to su originalnost, ostvarivanje kontakta sa čitaocima (odgovori na komentare), kreiranje autoriteta, učenje (kroz pisanje), edukacija…

Posebno je interesantno na koji način predstavljate vaše namere sa blogom i vašim blog člancima, kao i sam pristup tematici. Ovo je veoma bitno onima koji ne znaju ništa drugo nego da očigledano prodaju svoje ideje (kao da su svačije) ili svoje proizvode – po principu: ovo je najbolje, najpovoljnije, najinovativnije, naj, naj, naj… Mi smo naj, naj, naj….

Da bi se prethodno izbeglo, potrebno je razmišljati u pravcu kako kreirati sadržaj na takav način da potrošeno vreme za njegovu konzumaciju korisnik ceni, jer je dobio neku vrednost. Posetilac vašeg bloga sigurno neće ceniti ako tamo jedino što može da pročita je to da ste vi najbolji, najlepši i najpametniji…

I zato, pokušavajte da što više zainteresujete čitaoce vašeg bloga tematikom koja je cilj vašeg pisanja, i koja je i vama Interesantna (a ne tiče se vas lično).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ponovo: Ciljevi i uloga blogovanja, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/05/2009, RSS

2 odgovora na Ponovo: Ciljevi i uloga blogovanja

  1. Deda says:

    Zbog ovakvih postova koje ti plasiras, moje blogovanje uvek ide uzlaznom linijom iako moj sadrzaj na blogu nije standardan mada i dalje privlaci veliki broj ljudi !
    U svakom slucaju, koristim svaku recenicu da izvucem najbolje sto bih preporucio i ostalim blogerima …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Fotomanijak says:

    Cinjenica da domaca blogosfera malko posustaje – kanda je to posledica lepog vremena 🙂
    Elem, kako pratim Planetoid agregator, desilo se da po par dana nema nikakvog updejta…
    Microbloging servisi nece unistiti blogove svojom kratkom formom, vec ce ih samo promenili, tj nece vise biti kratkih postova tipa “vidi sta sam nasao…” i sl… Sto moze da dovede do umiranja nekih blogova ciji su se tekstovi svodili na takve stvari.
    Ali dugorocno gledano, smanjice takav “šum” u blogosferi, što znači da možemo da očekujemo porast nekog kvaliteta postova i samim tim jačanje kvaliteta cele blogosfere.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.