fbpx

Prvo organizovano oglašavanje na blogovima u Srbiji

Kao što su neki od vas primetili, od nedavno je na određenim blogovima (blog servisima) počelo oglašavanje za sajt Poslovi.infostud.com. Reklama se za sada može videti na agregatorskom blog servisu Blogodak.com, na blogu Gdestinacija.com (pogledati prethodni post), Dnevnikeklektika.com i uskoro bi trebalo da se pojavi u novoj verziji sajta Biznisblog.com.

Iako je se radi o samo četiri sajta/bloga, svakako bi trebalo ovu informaciju uzeti kao početak posmatranja blogova kao medija na kojima se može oglašavati i kod nas, bez obzira na činjenicu da se posećenost ovih sajtova ne može za sada porediti sa posećenošću najpopularnijih sajtova u Srbiji (radi se o redovima veličina posećenosti – bar 10 puta manja posećenost).

Oni koji se sećaju, do pre samo dve godine, tržite kompletnog online oglašavanja je bilo oko 250.000 EUR, a sada već postoji određeni broj firmi koje se oglašavaju samo putem Interneta, i evo – počinje oglašavanje i na blogovima.

Stanje oglašavanja i poslovanja na Internetu u Srbiji

Ako se uzme u obzir stav Marka Bijelića o rezultatima oglašavanja u Srbiji, kao i o zaradama koje se ovde ostvaruju na Internetu, poslovna situacija na Internetu u Srbiji je loša – ali u odnosu na koga – SAD, EU?

Situacija u Srbiji je što se tiče kompletnog poslovnog razvoja Interneta onakva kakva može biti u ovom momentu. To što bi neko voleo da je zaradio milione jedinica koje nisu dinari, ili da ima prihode u desetinama hiljada EUR na mesečnom nivou, jednostavno nije još aktuelna situacija u Srbiji, a razvoj ovakvog tipa se jednostavno ne može ubrzati (ima puno razloga zašto, a jedan od njih je i Država sa svojom sporošću i nerazumevanjem).

Dobre su vesti kao što je početak oglašavanja na blogovima, zatim da se pojavljuju firme koje IMAJU EFEKTA od online oglašavanja na taj način da više ne koriste ostale kanale oglašavanja (radi se o firmama čija ciljna grupa koristi Internet, gde ima sajtova koji ciljaju ovu grupu korisnika, i gde su cene oglašavanja manje od sličnih tipova klasičnog oglašavanja, sa aspekta efekata). To što ovo nije generalni slučaj… To je sasvim druga priča. U sve ovo se uklapa i sve veći broj akvizicija sajtova u ovom okruženju – onakvo, kakvo je.

Što se tiče Infostud-a, to je firma koja ima 22 zaposlene osobe, a iskazuje profit na godišnjem nivou. U Srbiji ovo već puno znači za sada, ako se radi o čistoj Internet firmi.

Mislim da treba biti realan i reći da nisu ovde na Internetu u pitanju milionske cifre u EUR kako bi neki želeli, ali se mnogo toga lepog dešava, a mi trenutno živimo u porastu poslovnog interesovanja za Internet, što se lepo vidi u vestima koje se sve češće pojavljuju…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Prvo organizovano oglašavanje na blogovima u Srbiji, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

5 odgovora na Prvo organizovano oglašavanje na blogovima u Srbiji

  1. Eniac says:

    2 stvari mi nisu jasne: 1) kako odrediti vrednost reklame na blogu
    2) koliko je pametno reklamirati se na sajtu sa par 100tina poseta dnevno?

    ovo mi malo lici na oruk kampanju, i ako jako cenim vlasnike blogova, kao imamo pare ajd da ulozimo, pa sta dovuku posete dovuku, kad ni veci sajtovi ne generisu nesto mnogo vise

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Na Devprotalku je nedavno bila aktuelna diskusija o tome da li je trziste on-line oglasavanja malo zato sto ima malo zainteresovanih firmi koje bi investirale u ovaj vid oglasavanja ili zato sto ima malo kvalitetnih web sajtova na kojima bi se imalo smisla oglasavati. Mislim da je prevladalo ovo drugo misljenje, pogotovo zato sto ga zastupaju i tako dobri poznavaoci domaceg trzista kao sto su Miloje Sekulic i Dragan Varagic. To sto polovina sume koja se ulozi u on-line marketing u Srbiji pripada web portalu B92 govori ne toliko o nespornom kvalitetu ovog portala koliko o nedostatku prave konkurencije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. scgoran says:

    Nisam nesto kompetentan da pricam nesto spec o online oglasavanju…Ali se vidi po mnogo cemu da u ovoj Srbiji stvari koje se ticu e-poslovanja idu na gore za sada vrlo malo primetno ali krenulo je.Svidja mi se sto je pocelo oglasavanje i na blogovima dobro je dok reklame ne pocnu da budu pop-up-ovi,krenulo je malo setite se samo prosle godine….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Nikola Vavić says:

    @Eniac: Da ali te blogove uglavnom posećuju IT profesionalci kod kojih se na taj način stvara sveprisutnost samog Infostuda a za male pare. Korisnije je da taj baner vidi 50 profesionalaca za malu lovu nego 1000 obicnih korisnika koji ce i zaboraviti sta rade.

    Profesionalci ih preporucuju svojim klijentima, gazdama firmi u kojima rade, sami koriste njihove usluge kada im trebaju i sl. i onda oni na taj nacin imaju mnogo vecu korist sa malim budžetom nego da se reklamiraju na B92 za dosta para gde će im baner videti neki lik koji prvi put čuje njihovo ime i moći će da ga spomene jedino svojoj devojci, koju iskreno baš briga za studiranje 🙄 .

    Pa na DPT-u svaki dan neko spomene njihovu firmu, samo se o njima diskutuje, a zašto?

    “Videli su reklamu na Krstarici” 😉

    Malo para, dobar viral rezultat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ključ dalje bolje priče na internetu je u kvalitetnim sadržajima. Telekom je na konferenciji Bizz Buzz u Nišu bio jasan interesuju ih dobri sadržaji. Kad takav stav ima Telekom to će se vremenom odnositi i na druge igrače na tržištu koji će prepoznati svoj interes. Sad je samo u pitanju veliki rad i strpljenje onih koji kreiraju dobre blogove i druge sadržaje na netu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.