fbpx

Internet (marketing) trendovi za 2012. g.

Pre izvesnog vremena sam iz radoznalosti pretraživao šta već sada ima na temu Internet trendova za narednu godinu, i veoma sam se iznenadio da prvi put od kada pratim objavljivanje različitih trendova, postova na ovu temu već sada ima neverovatan broj. Na žalost, kvalitet ovih objašnjenja trendova je potpuno suprotno srazmeran njihovom kvantitetu.

Ovogodišnja predviđanja za razliku od predviđanja prethodnih godina za narednu godinu skoro isključivo sadrže dve veoma uobičajene reči kod projekcije raznorodnih trendova u poslednjih 10 godina – konsolidacija i integracija. Drugim rečima, u narednoj godini se ne bi trebalo desiti ništa revolucionalrno novo, već bi trebalo da se brže i bolje usvajaju tehnološka unapređenja iz prethodnih godina.

Ako se pogleda šta je od trendova u prethodnom periodu bilo aktuelno, i šta će od toga biti aktuelno i u narednoj godini, najznačajniji trendovi za 2012. g. i dalje su:

  • Priređivanje sadržaja (content curation) i “pričanje priča” (storytelling). Ova dva trenda u vezi sa društvenim medijima će sigurno biti ekstremno aktuelna u nekoliko narednih godina.
  • U vezi sa kombinacijom korišćenja društvenih medija, PR aktivnosti i prodaje, i dalje je najznačajniji trend poboljšanje korisničkog servisa korišćenjem društvenih medija.
  • Advertajzing platforme, i novi koncepti u vezi sa klasičnim tipovima online oglašavanja (outbound marketing). Kako je ovaj tip promocije veoma važan vlasnicima Web sajtova i različitim tipovima kompanija koje za osnovu promocije koriste klasične tipove oglašavanja, i trendovi koji se odnose na klasično oglašavanje imaju svoju veliku važnost ako imaju smisla sa aspekta aktuelnog razvoja promotivnih tehnika.
  • Generalni trendovi u vezi sa informacionom ekonomijom. Ovaj skup trendova u vezi sa društvenim medijima, novinarstvom i trgovinom dominiraće i u narednim godinama.

Najozbiljniji način praćenja aktuelnih trendova je i dalje Gartner Hype Cycle.

Od trendova koji se nalaze na ovoj krivoj liniji, izdvojio bih skorašnji ulazak u mainstream servisa koji poboljšavaju korisnički doživljaj u kontekstu akcija koje korisnik obavlja (context-enriched services).

Po mom mišljenju, najozbiljniji set predstavljenih trendova za narednu godinu koje sam pronašao daje Global Intelligence Alliance sa svojih 10 preporuka iz oblasti tehnologija koje direktno utiču na transformaciju društva.

  • Veoma je interesantan trend razvoja DLNA standarda koji omogućuju sinhronizaciju između raznorodnih wireless uređaja. Razvoj ovih standarda će omogućiti npr. jednostavno korišćenje raznorodnih uređaja za pojedine akcije, kao što je npr. gledanje filma preko smart telefona, i njegov simultani nastavak gledanja npr. preko televizora od momenta gde ste prestali sa gledanjem preko telefona.
  • Dalji razvoj HTML 5 tehnologija imaće značajan uticaj na kreiranje platformi koje nisu zavisne od operatvnih sistema u vezi sa stabilnim i mobilnim uređajima (npr. prelazak na Web aplikacije koje se mogu prikazivati i na Androidu i iOS-u i Windows-u…).
  • Posebno je interesantan trend koji dotiče i ove krajeve a odnosi se na povećanje učešća sistema mobilnih online plaćanja u zemljama u razvoju. Ako se ovaj trend “primi” i u ovim krajevima, u narednim godinama imaćemo značajno povećanje prodaje preko Interneta pojavom različitih internacionanih sistema online naplate.
  • Jedan od globalnih trendova koji se zasniva na konceptualnoj upotrebi API integracija, postaće važan od naredne godine, a odnosi se na automatizovanu komunikaciju između “mašina” – M2M (Mashine-to-Mashine). U narednom periodu ću napisati članak na temu ovog trenda.

Objavljivanje četiri trenda iz oblasti društvenih medija u Huffington Postu od strane Beverly Macy je skrenuo značajnu pažnju, naročito trend iz oblasti Social Media Intelligence:

  • Kako vreme prolazi, sve više se zna o načinima praćenja efekata koje proizvode društveni mediji, i saznanja o tim efektima će se u narednoj godini sve ozbiljnije koristiti u definisanju strategija komunikacije putem društvenih medija.

O trendovima u 2012. g. u vezi sa društvenim medijima možete dodatno pročitati kroz mišljenja 38 eksperata.

Trend za 2012. g. iz oblasti e-trgovine koji bih izdvojio jeste dalji rast važnosti optimizacije konverzije (conversion marketing/conversion rate optimization), odnosno poboljšanje prodajnih efekata samih web sajtova kada korisnici dođu na njih preko neke od primenjenih promotivnih tehnika.

Objavljivanje trendova za naredne godine od strane Mashable CEO-a Pete Cashmore-a je takođe skrenuo dosta pažnje. U ovom slučaju izdvojio bih veoma važan događaj koji se očekuje u prvoj polovini sledeće godine, a to su posledice donošenja novog zakona o autorskim pravima u SAD, koji bi trebalo da omogući da kompanije internacionalno mogu da uklanjaju sadržaje koji krše autorska prava (content-licensing clash). I o ovome ću uskoro pisati.

Jedan od važnih trendova koji pominje Pete Cashmore je i dalji razvoj touch tehnologija u 2012. g.

Za kraj ovog teksta bih izdvojio veoma interesantan pregled digitalnih trendova 2012. g. koje je priredio Jeffrey Henning. Od predstavljenih trendova izdvojio bih dva:

  • Pametno “ubijanje dosade” (smart boredom) koje se odnosi na sve veći rast uporedne upotrebe društvenih mreža i televizora (između ostalog). Veliki broj istraživanja poslednjih godina objašnjava porast upotrebe Interneta i njegovom zamenom za gledanje televizije koja je poslednjih nekoliko desetina godina bila najčešći način trošenja slobodnog vremena.
  • Analiza sopstvenih podataka koji su dostupni pojedincima online (The Quantified Self). Ovaj trend je naročito vidljiv iz oblasti zdravstvene zaštite, gde se i u Srbiji može svakodnevno videti povećanje korišćenja podataka o praćenju različitih medicinskih merenja putem online alata, koje online korisnici rado upotrebljavaju.

Ovde možete videti jednu od kolekcija digitalnih trendova za 2012. g.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/11/2011, RSS

5 odgovora na Internet (marketing) trendovi za 2012. g.

  1. Mislimo da će glavni trendovi u narednom periodu biti bazirani na sve intezivnijoj upotrebi smart phone-a i daljem integrisanju social networka.

    Deo koji se odnosi na advertising će nas potpuno zaobići. Možda ispratimo samo mali deo sa prodajom, ali sumnjamo, jer nema razvijene ni platforme ni marketa za intezivniji i advance e commerce.

    U svakom slučaju Srbija će trendove pratiti samo u onoj meri koliko bude imala novca za to (znači malo) i koliko bude pratila nove tehnologije – opremu (još manje) i softwear (nešto bolje).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. komentator says:

    Kolika kolicina nesuvislog teoretisanja….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. pluspon says:

    U oblasti ecommerca i dalje rastu sajtovi sa flash ponudama i grupne kupovine a nadam se i promocija “happy hour” koju cemo ja i moj tim uskoro predstaviti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. “Gajenje klijenata” je trend koji cemo mi u digitalnoj komunikaciji prihvatiti iz offlinerskog agencijskog okruzenja ili mogu lepo da se stavljaju katanci na vrata. Radio se o tome da tehnickih znanja ne manjka, prate se trendovi, mogu da se rade i rade se jako napredne stvari.

    Pada se na accountingu, na brizi o klijentima. To je i logicno jer u digitalu mahom nema ljudi iskusnih u hendlovanju klijenata nego je teziste na specijalistima. Bez razvoja velikih korporativnih klijenata, cija su znanja o digitalu mahom skromna a otpori ogromni (tema za poseban tekst) nema ni razvoja trzista. Dobri primeri, koje svi izbegavamo da pisemo, su tu osnovni prodajni alat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ovaj tekst je pregled svetskih trendova, a u Srbiji ćemo videti šta će se od toga primiti. Trendovi u vezi sa društvenim medijima su nam dostupni, isto tako i u vezi sa e-trgovinom izuzev sistema plaćanja, kod advetajzinga isto tako samo deo toga nam je dostupan. Što se tiče ostalih tehnologija – videćemo.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.