fbpx

Sistem online plaćanja Qvoucher dostigao korišćenje platnih karica na Internetu u Srbiji

Pre dve godine predstavio sam domaći sistem plaćanja i naplate na Internetu- Qvoucher. Posle dve godine ovaj sistem online plaćanja ima preko 20.000 korisnika i mesečno preko 25.000 transakcija, prema rečima Aleksandre Bogdanović iz kompanije Qvoucher.

Grupna kupovina podiže Qvoucher

Ispostavilo se da su sajtovi za grupnu kupovinu uspeli da razviju ovaj sistem plaćanja i naplate na Internetu, i dovedu ga u poziciju jednog od tri najčešće korišćena sistema plaćanja na Internetu u Srbiji.

Zamolio sam kolege iz kompanija za grupnu kupovinu Kolektiva.rs i Kupime.com da mi dostave podatke o odnosu prodaje preko platnih kartica i sistema Qvoucher u poslednjih nekoliko meseci, oni su se ljubazno odazvali zahtevu, i ovo su podaci:

Servis Kupime.com je imao od februara ove godine nagli rast procenta korišćenja Qvoucher sistema plaćanja.

Podaci iz ukupno šest meseci u 2010. i 2011. g. pokazuju značajan rast učešća sistema plaćanja Qvoucher koji raste od novembra 2010. g. na servisu Kolektiva.rs.

Interesantno je da da kada se pogledaju proseci upotrebe ova dva sistema plaćanja, za oba predstavljena servisa dobija se isti procenat (53% platne kartice 47% Qvoucher).

Qvoucher i putem e-bankinga

Već neko vreme je moguće uplaćivati ove vaučere i putem e-bankinga, tako da ovaj sistem plaćanja više nema problem sa varijantom da morate otići na trafiku (ili u poštu, banku) da biste ga dopunili za plaćanje preko Interneta.

Povećanje prodaje na servisima za grupnu kupovinu uslovilo je značajniju  pojavu online kupaca koji nemaju platne kartice i nisu sigurni u ovaj sistem plaćanja na Internetu (pogotovo kada se zna da veliki broj službenika po bankama obeshrabruje svoje korisnike da koriste kartice na Internetu!).

Kupovina vaučera na trafikama veoma liči na sistem plaćanja prepaid dopuna za mobilni telefon, što u Srbiji lepo funkcioniše već godinama, i zato nije čudno što je došlo do poraste korišćenja ovog sistema plaćanja na Internetu.

Milim da bi većina sajtova koji imaju neku prodaju na Internetu u Srbiji trebalo da uzmu u obzir ovaj sistem  plaćanja i da ga uvedu na svoje sajtove.

Napomena 1: Najveće učešće plaćanja na Internetu u Srbiji imaju opšte uplatnice, sa preko 70 odsto, s tim da se tu pojavljuje i e-banking (ali u veoma malim procentima za sada).

Napomena 2: Ovo nije sponzorisan članak, i nisam u poslovnim odnosima sa firmama koje se pominju u ovom članku.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Sistem online plaćanja Qvoucher dostigao korišćenje platnih karica na Internetu u Srbiji, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/05/2011, RSS

5 odgovora na Sistem online plaćanja Qvoucher dostigao korišćenje platnih karica na Internetu u Srbiji

  1. Natasa says:

    Hvala na informacijama koje su od znacaja svima nama koji planiramo da pokrecemo online kupovine…Ti si neiscrpni izvor razlicitih saznanja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Hvala bogu da je moguće kupiti preko e-bankinga, jer sam par puta pokušao da kupim prepaid na jednom prodajnom mestu, koje je bilo markirano na QVoucher sajtu i prodavac me je bledo gledao kad sam tražio QVoucher karticu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Walker says:

    Svojevremeno sam tražio Q-payspot na trafikama da uplatim adsl (tadašnji Neobee) i 99% prodavaca nije imalo pojma o čemu je reč (a reč je onoj spravici preko koje uplaćuju dopune za mobilni, samo se unese druga šifra primaoca!), ili jednostavno nisu želeli da čačkaju, iako su njihovi lokali bili jsno označeni kao uplatna mesta! Kad sam drugu preporučio q-vaucher kao sredstvo za doplatu skajp-računa, jedva je našao u BG gde može da ga uzme…

    Dakle, nije problem u nepostojanju servisa ili nedostatku implementacije na internetu, problem leži u balkanskom mentalitetu onih koji su plaćeni da prodaju sam vaučer krajnjem kupcu, da bi uopšte mogao da ga koristi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Debito says:

    Gluplji sistem ne može da postoji…
    Novcem kupi meta novac da bi kupovao dalje!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Kolektiva je krenila u HR prije malo vise od godinu dana, a sada trenutno ima 20-ak stranica koje na podrucju HR nude iste usluge. Sistem je super, nekoliko puta sam kupila (na razlicitim stranicama, jer mi nije bitno kod koga kupujem, trazim ono sto mi treba) i mogu reci samo pohvale. Al brate sta je previse previse je…Ajde da ih je nekoliko, al kod nas vridi ona kud svi tu i mali Mujo…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.