fbpx

Pristupi optimizaciji sajta za pretraživače i stanje SEO tržišta u Srbiji

28. septembra Google je objavio novu verziju njihovog SEO vodiča za početnike – osnove optimizacije sajta za pretraživače. Prethodna verzija ovog vodiča postoji i na srpskom jeziku, i velika je verovatnoća da će i nova verzija ovog unapređenog priručnika biti prevedena na srpski, kao i prošli put. Novi SEO priručnik je mnogo informativniji, lepše dizajniran, sa lepo izdvojenim praktičnim delovima i dodacima u odnosu na prošlu verziju.

Tri dana pre objavljivanja Google-ovog SEO priručnika, Istok Pavlović je objavio veoma jednostavan, jasan i zabavan kratak SEO kurs – “Kako da moj sajt prvi iskoči na Googlu“.

Komentari na ovom blog postu sami po sebi dovoljno govore koliko su korisnici jedva dočekali da neko na jednostavan način objasni šta je to oblast optimizacije Web sajta prema zahtevima pretraživača.

Poznavanje posla optimizacije za pretraživače

Veoma je bitno da što šira javnost sazna za to šta je to optimizacija za pretraživače, jer se na taj način razvija zdrava konkurencija u toj oblasti. Poznavanje posla optimizacije za pretraživače traži i dodatna znanja, pored osnovnih:

Kada znate zašto je određena Web stranica za posmatranu ključnu reč baš na prvom, drugom, ili nekom trećem mestu na stranici rezultata pretraživanja (SERP – Search Engine Result Page), i kada znate šta trebate da uradite da se vaša Web stranica nađe iznad tih rezultata pretraživanja, pa to uradite – onda možete reći da znate posao optimizacije Web sajtova prema zahtevima pretraživača.

Dobar rejting na pretraživačima može se ostvariti sa manjim ili većim znanjem optimizacije za pretraživače, što zavisi od konkurencije u rezultatima pretraživanja za određene ključne reči (ključne fraze).

Vrste pristupa optimizaciji za pretraživače

Google u svom SEO vodiču posebno napominje da se Web sajt kreira i održava u odnosu na potrebe njegovih korisnika, a ne da se priprema za potrebe pretraživača!

Vodite računa o tome da predstavite i promovišete vaš posao kvalitetno na Webu, i ako ste to uradili kako treba, uz poštovanje osnovnih tehničkih pretpostavki vidljivosti Web sajta na pretraživačima – vaš Web sajt će biti dovoljno vidljiv na pretraživačima za vama bitne ključne reči!

Važno je znati da postoji više različitih pristupa optimizaciji za pretraživače, upravo u odnosu na postavku kvalitetnog nastupa organizacije na Internetu:

Organski pristup optimizaciji za pretraživače

Organski pristup optimizaciji za pretraživače se zasniva na fokusu ka kreiranju veoma kvalitetnih i zanimljivih sadržaja u vezi sa tematikom koju predstavljate na Webu, koje će vaši korisnici rado deliti (en. to share) sa svojim prijateljima, poznanicima, poslovnim partnerima… (en. Compelling Content).

U osnovi, ako je vaš Web sajt/blog tehnički dobro pripremljen sa aspekta vidljivosti na pretraživačima, nije uopšte potrebno da poznajete tehnike optimizacije za pretraživače da bi vaši sadržaji bili dovoljno vidljivi za određene ključne reči. Najpotrebnija akcija za kvalitetnu optimizaciju Web sajta jeste kreiranje realno kvalitetnih sadržaja!

U prethodnom primeru, za ključnu frazu saopštenje za javnost, prva dva rezultata pretraživanja su sa blogova Dragane Đermanović, za koje nije rađena nikakva SEO optimizacija – radi se jednostavno o kvalitetnim tekstovima.

Sistemski (strateški) pristup optimizaciji za pretraživače

Na visoko konkurentnim tržištima (zemlje u kojima je SEO veoma razvijen) i u visoko konkurentnim privrednim granama (oblasti u kojima ima veliki broj kvalitetnih Web sajtova za koje se rade SEO tehnike), uglavnom nije dovoljno kreirati kvalitetan sadržaj da bi ste bili dobro plasirani na pretraživačima za raznorodne vama bitne ključne reči i fraze (veoma je potrebno kreirati kvalitetne sadržaje, ali nije dovoljno).

Najbolja praksa optimizacije za pretraživače, koja je potvrđena još krajem devedesetih godina prošlog veka i nije promenjena do danas, preporučuje kreiranje sistemskog pristupa nastupu organizacije na Internetu:

Na nivou definisanja strategije i njenog sprovođenja kroz adekvatne taktike potrebno je voditi računa o svim aspektima Internet nastupa – od samog kreiranja, održavanja i unapređenja Web sajta, preko usvajanja i sprovođenja kvalitetnih tehnika promocije, vođenja računa o procesu optimizacije za pretraživače, do kreiranja prilagođenih pristupnih stranica za SEO rezultate.

Osnovna karakteristika ovog pristupa optimizaciji za pretraživače jeste da on traži vreme (šest do osamnaest meseci optimalno) za ostvarivanje kvalitetnog rejtinga Web sajta za različite ključne reči. Nakon ostvarivanja kvalitetnog rejtinga na pretraživačima na sistemski način, potrebno je mnogo manje angažmana da bi se taj rejting održao.

Taktički pristup optimizaciji za pretraživače

U celom svetu (i u ovim krajevima najčešće) optimizacija za pretraživače se u najvećem broju slučajeva posmatra i sprovodi u delo isključivo na nivou upotrebe određenih tehnika optimizacije i korišćenja određenih alata za optimizaciju, koji bi trebalo da u nekom (po mogućnosti što kraćem) vremenskom roku donesu željene rezultate.

Najčešća karakteristika ovog pristupa su “slepi” pokušaji sa ograničenim brojem tehnika optimizacije, da se za sve očigledno bitne ključne reči postigne što je moguće bolji rejting, ne vodeći pri tome računa o tome koliko je uopšte moguće ostvariti neki dobar rejting za veoma konkurentne ključne reči. Jedna od najčešće korišćenih tehnika kod ovog pristupa jeste optimizacija prve stranice Web sajta za najbitniju ključnu reč.

Kod prethodno definisanih Web stranica za određene ključne reči, kao i kod optimizacije mikro Web sajtova koji su prilagođeni određenom broju ciljanih ključnih reči, taktički pristup optimizaciji je podrazumevana varijanta SEO aktivnosti. U ovakvim slučajevima prethodno su definisani razlozi zašto se kreiraju ove Web stranice/Web sajtovi i šta se njima postiže, pa se tehnikama SEO ostvaruju zadati ciljevi.

Amaterski pristup optimizaciji za pretraživače

Ovaj pristup karakterišu isključivo besplatne kvantitativne metode linkovanja na raznorodnim Web sajtovima, koji se prepoznaje po velikoj količini dolaznih linkova (en. backlinks), i koji nisu u nikakvoj vezi sa sadržajem posmatranog Web sajta, a još manje imaju neke veze sa bitnim ključnim rečima za koje se radi optimizacija (najčešće za prvu stranicu Web sajta).

Optimizacija po ovom pristupu funkcioniše tako što se bitne ključne reči (ograničeni, mali broj ključnih reči) koriste kao tekst linka koji vodi do posmatranog Web sajta, po mogućnosti sa neke stranice koja iz nekog razloga ima relativno dobar rejting na Google-u.

Logika ovog pristupa leži u činjenici da pretraživači registruju veliku količinu dolaznih linkova ka posmatranom Web sajtu (kvantitet). Na osnovu kvantiteta broja linkova do posmatranog Web sajta za bitne ključne reči može se postići dobar rejting optimizovane stranice i to u oblastima gde nema naročite konkurencije (veliki broj onih osoba koje rade neki ozbiljniji tip optimizacije za pretraživače) – za sada najčešći slučaj u našim krajevima.

Problem ovog pristupa nastupa onog momenta kada se u posmatranoj oblasti pojavi veći broj onih koji koriste ozbiljnije metode optimizacije za pretraživače, jer sa nekoliko kvalitetnijih (i ciljanih) linkova do posmatranog Web sajta (Web stranice) može se postići dramatično bolji efekat u odnosu na hiljade nekvalitetnih linkova.

Najava SEO tutorijala

Prethodna podela pristupa optimizaciji za pretraživače je preuzeta iz SEO tutorijala koji bi trebalo da se pojavi online u narednih nekoliko nedelja (u zavisnosti od ostalih poslovnih obaveza koje imam). Ovaj priručnik dalje proširuje priču o optimizaciji za pretraživače u odnosu na predstavljene osnovne SEO priručnike.

Postoji više razloga zašto sam se odlučio da napravim SEO priručnik:

  • Potreba da se na SEO obukama koje držim fokusiram na konkretne primere, kada polaznici obuka prvo pročitaju ovakav tutorijal.
  • Smatram da je potrebno “podići kulturu” SEO aktivnosti u ovim krajevima, da bi što pre amaterski SEO bio ne-produktivan.
  • Koncentracija na prodaju ozbiljnijih SEO usluga od strane moje agencije.

Stanje SEO tržišta u Srbiji

Kao što se može videti, jedan od razloga zašto podržavam sve kvalitetne SEO priručnike, kao i zašto pišem priručnik iz oblasti optimizacije za pretraživače jeste generalno poboljšanje ponude ovih usluga u Srbiji.

Preko ove teme o stanju SEO tržišta u Srbiji na DPT forumu, možete pratiti u poslednje četiri godine šta se dešavalo na ovom tržitu. Ovde možete pogledati kako da proverite aktuelno stanje ponude SEO usluga za glavne ključne reči iz ove oblasti:

Sem za ključnu reč SEO ovu pretragu možete ponoviti i na Google.com.

Karakteristika SEO tržišta u Srbiji u 2010. g. jeste nagli porast broja osoba koje nude SEO usluge (pogledati samo date rezultate pretraživanja), ali je i dalje na snazi ISKLJUČIVO korišćenje kvantitativnih amaterskih metoda SEO. Neke od karakteristika ovog tržišta:

  • Veliki broj ne-ciljanih linkova sa besplatnih Web sajtova kao metoda optimizacije za pretraživače.
  • Skoro 100 odsto onih koji nude ove usluge su neki “tehničari” (programeri, dizajneri), koji za fokus imaju (ne-kvalitetno) linkovanje, a ne kreiranje kvalitetnih sadržaja (ili još ozbiljnije, kreiranje kvalitetnog nastupa uopšte).
  • Budžeti za SEO usluge su od nekoliko hiljada dinara do 200 EUR, bez zahteva za dodatnim budžetiranjima za ozbiljniji link-building.

Live SEO tutorijal II – Akcija, poziv

Obzirom na aktuelnu situaciju sa SEO tržištem koja će se sigurno promeniti na bolje u naredne tri godine, postavljam pitanje zašto da se to ne desi ranije?

U tom kontekstu, pokrenuću samostalno akciju koja liči na jednu prethodnu iz 2006. g., od strane kolege Bruna Šarića, koga inače smatram za verovatno najvećeg SEO stručnjaka u ovim krajevima za lokalnu SEO optimizaciju (Hrvatska, Srbija…).

Za razliku od prethodne akcije, pored mojih aktivnosti u narednih nekoliko meseci na planu optimizacije za SEO-related ključne rečiji u Srbiji, pozivam sve one koji se razumeju u SEO da urade isto, pa da među prvih 10 do dvadeset rezultata za ciljane ključne reči bude u narednim mesecima što manje SEO amatera.

Pored onoga što ću raditi na sopstvenim Web sajtovima, podizaću rejting za ciljane ključne reči na SEO forumu Devprotalk i EliteSecurity.

Srećno…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/10/2010, RSS

11 odgovora na Pristupi optimizaciji sajta za pretraživače i stanje SEO tržišta u Srbiji

  1. Dobar text i ok ininijativa. Slazem se da tehnicari ne treba da rade seo, oni treba da odaberu to u cemu su dobri i da se time bave. U isto vreme mislim da ni ovi drugi, koji nisu tehnicari i kojima je dozvoljeno da rade seo treba da odaberu stvar u kojoj su dobri i da se bave time. Dakle, ne moze i seo i marketing i pr i prodaja i ecommerce i ebusiness i social media…jednostavno se nema vremena za sve

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. U drugoj polovini godine beležim ogroman porast zahteva za zakupom linkovanih PR članaka na poslovnom portalu Economy.rs, što pokazuje da oglašavači sve više obraćaju pažnju na strategije linkovanja i kvalitetne linkove sa sajtova koji imaju značajan Google PR rang

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Joshica says:

    Slazem se da nema vremena za sve, bez obzira da li si developer ili konsultant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @Srđan,

    Jel staviš rel=nofollow na linkove u sponzoriranim clancima?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. @Toni
    naravno da ne

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. To je mali problem, što se Googlea tice, sponzorirani clanci bi morali imati nofollowane externe linkove inace je to kupovanje linkova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Zanimljiv tekst, mada u nekom prvom periodu nakon podizanja sajtova nije loše kreirati ove linkove, za koje tvrdite da su niskog rating-a (tipa Squidoo, Digg, web direktoriji, itd.) čisto da Google indeksira. Jedan od gerilskih pristupa je pisati kvalitetne članke na blogu, zatim viralno deliti na Twitter-u i FB sa ciljem da ljudi postavljaju na svojim sajtovima, kao dobar izvor. Sad što se tiče kupovine linkova, smatram da ex-yu nije ozbiljno tržište za takve stvari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Dedabor je rekao na BlogOpenu da se dugi period plašio da ostavi komentar na ovom blogu. Nemam taj problem ali želim da dam kvalitetan komentar koji će doprineti diskusiji. Tako da posle malo više vremena još neki komentar.

    Sa stanovišta agencije čiji je primarni posao u PPC oglašavanju, najbolja situacija je kada imamo visok kvalitet “landing” stranice (naravno ima i drugih elemenata koji pomažu) kao i kompletne prezentacije. Da bismo najbolje uradili svoj posao morali smo da se bavimo SEO optimizacijom. Tako da PPC bez SEO-a teško da može da bude kvalitetan.

    Da skratim, to je veoma ozbiljan i dug proces u svakom aspektu. Komunikacija sa programerima, dizajnerima, nesporazumi sa klijentima, međuljudski odnosi sa zaduženima za sadržaj…

    SEO se kao posao svodi na veliki broj iteracija i uključuje još jedan skup disciplina koji nemaju veze sa tehnikom i praćenjem guideline-ova, već sa puno strpeljenja i komunikacije sa klijentom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Zanimljiv komentar Srđana Jankovića…
    Poslednjih par meseci najviše upita koje sam dobila je bilo upravo za SEO ali ljudi generalizuju stvari: “Mi radimo SEO uveliko, linkujemo u kontinuitetu”.
    Optimiziciju sajta najbolje je raditi sistematično i u kontinuitetu, ne samo linkovanja, ili saopštenja. Moje iskustvo je da i aktivnosti koje imamo na društvenim medijima puno utiču (compelling content). Kod kreiranja i distribucije saopštenja za javnost klijent ima puno pravo da zatraži linkovanje određene ključne reči koja neće voditi samo na home page sajta…
    Kada se sve dobro odradi za dva, tri dana za određene ključne reči sajt se može pojaviti kao više prvih rezultata na Guglu. Jako je važno KO vas i KAKO linkuje i na koji način kreirate svoje sadržaje za web.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. vladan says:

    Koliko ja vidim SEO nije nikakav bauk. Svi tekstovi kji postije na internetu se svode na jedno te isto. Onaj koji bude govorio prakticne i pouznane savete za SEO imace uspeh u poslu ostali sa kopiraju jedni druge i to je sve. Pokusavaju da naprave nauku od prostih stvari i da a tome zarade novac. Ako gresim ispraviti me! Nista novo o SEO tehnikama nisam i ovde naucio ko je onda profi ako amater. Sami sebi uskacete za vrat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Miki says:

      Apsolutno se slažem sa kolegom, svi prevodite tekstove sa engleskog, i svi kopirate jedni od drugih.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.