fbpx

Trendovi mobilnog Interneta: Priključi se ili nestani!

Istraživanja aktuelnog korišćenja mobilnih telefona i pristupa Internetu preko telefona pokazuju da smo već sada i u ovim krajevima zakasnili u primeni upotrebne vrednosti koje daju mobilne tehnologije u poslovanju.

U nastavku su prikazani rezultati različitih istraživanja, a većina prikaza pripada veoma detaljnom istraživanju kompanije Morgan Stanley na temu trendova mobilnog Interneta.

Ko dobija, a ko već gubi na tržištu mobilnog Interneta?

Ispostavilo se da istorija razvoja ICT-a (informaciono komunikacionih tehnologija) pokazuje da se veliki skokovi u razvoju dešavaju na svakih deset godina. Najbolje je iz distance gledati ko će pobediti u ovoj aktuelnoj trci za primat na mobilnom tržištu, iako se neki dobitnici već znaju.

Kao što se sa prethodne slike može videti, novija tehnologija je donela veći broj korisnika i veće prihode. Pretpostavlja se (na osnovu ovog istraživanja) da će mobilni Internet “pobednicima” doneti desetostruko veće prihode nego što je to bilo za slučaj desktop/Internet tržišta!

Ono što direktno utiče na ekspanzivan rast prihoda od mobilnih telefona jeste sve intenzivnija upotreba smart (pametnih) telefona! Smart telefoni su više zasnovani na korišćenju Interneta.

Ipak, iPhone korisnici prednjače u upotrebi Interneta u odnosu na ostale korisnike smart telefona.

Različite države imaju različite udele prodaje klasičnih i smart telefona, ali je indikativno posmatrati rast udela korišćenja Interneta na tržištu operativnih sistema koje koriste smart telefoni.

Ipak, kada se poredi tržište prodaje mobilnih telefona, uočava veoma ubrzani trend zamene za novije mobilne telefone, gde bitku dobija iPhone zbog jednostavnog načina prodaje ograničenog broja varijacija proizvoda (istraživanje AdMob, februar 2010.).

Mobilna trgovina/prodaja je hit!

Ono što će definitivno opredeliti veoma brz prelazak najagilnijih komapnija u svet mobilnog biznisa jeste prodaja!

Veoma napredni sistemi prodaje već dobro “rade” preko mobilnih telefona:

  • GPS bazirni servisi prodaje omogućuju kvalitetno spajanje fizičkih prodavnica i mobilnih telefona.
  • Lokalne varijante poređenja cena uvode potpuno nova pravila u lokalnim prodavnicama.
  • Dalji razvoj grupne prodaje i kupovine omogućiće rast onim kompanijama koje imaju kapacitet ka omogućavanju velikih popusta.
  • Mobilna trgovina ima posebnu prednost da na jednostavan način čini odmah dostupni prodat (nematerijalan) proizvod.

Kada se uporedi sistem prodaje putem klasičnog Interneta i mobilnog Interneta vidi se prednost u efektima mobilnog Interneta.

Najbitnije jeste uočiti koje su prednosti jednog i drugog sistema poslovanja (desktop Internet i mobilni Internet) i iskoristiti oba sistema.

Najveće prednosti mobilnih sistema prodaje jesu u sigurnijem okruženju naplate, malim cenama onoga što se prodaje (po jedinici proizvoda), i jednostavnijim načinima personalizacije doživljaja korišćenja mobilnih aplikacija.

Kao rezultat ovako naglog pozitivnog razvoja upotrebe mobilnih telefona, do 2013. 35 odsto svetske radne snage obljaće posao u pokretu (IDC mobile, 2010.).

Do 2013. g. mobilni telefoni će postati dominantni način primarnog korišćenja Interneta u odnosu na PC računare.

Rapidni rast upotrebe mobilnih telefona u svim segmentima zabave i poslovanja je vidljiv i u našim uslovima, obzirom na sveprisutni pad cena pristupa mobilnom Internetu, kao i ostalim sistemima pristupa Internetu (WiMax, Wireless…)

Pitanje je kada ćemo porast poslovnih mogućnosti korišćenjem mobilnih telefona videti i u ovdašnjim uslvima. Nadajmo se da će to biti brzo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/08/2010, RSS

2 odgovora na Trendovi mobilnog Interneta: Priključi se ili nestani!

  1. Милан says:

    Pitanje je kada ćemo porast poslovnih mogućnosti korišćenjem mobilnih telefona videti i u ovdašnjim uslvima. Nadajmo se da će to biti brzo.

    Ми још имамо занемарљиво коришћење класичног интернета у пословне сврхе код обичних корисника, што се у свету који се спомиње у овом чланку догодило пре једне деценије.

    Велики раст мобилног интернета је изражен пре свега у САД и то због географских и друштвених карактеристика које нису толико изражене у остатку света.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Verujem da je detonator za “eksploziju” u servisima za elektronsko plaćanje. Verovatno ja ne vidim ceo problem, ali POSLOVNA ŠANSA je toliko velika da mi zaista nije jasno kako je neko do sada nije iskoristio. Da li uopšte može da izračuna koliki je realan “kolač” koji čeka najbržeg?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.