fbpx

Ministarsto prosvete krši Zakon o visokom obrazovanju – Socijalni program za prosvetu

Početkom ove godine najavljen je rad na socijalnom programu u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, koje zapošljava u Srbiji preko 100.000 osoba. Kako se ipak ove godine nije desilo ostvarivanje ovog sociajlnog programa, Unija sindikata radnika prosvete Srbije je najavila štrajk za septembar.

Ministarstvo obrazovanja krši zakon u poslednjih pet godina!

Prethodna vest ne bi bila ništa naročito novo da se u poslednjih nekoliko meseci paraleleno ne dešava nekoliko veoma bitnih stvari u vezi sa unapređenjem Zakona o visokom obrazovanju i ispravljanje ogromne greške da od donošenja novog Zakona u 2005. g. do danas živimo u paralelenom svetu starih i novih  stručnih sprema, od kojih ove nove nisu još uvršte u veći broj Zakona koji definišu oblast zapošljavanja i plata.

Primer kršenja prava građana na osnovu nedefinisanja novih stručnih sprema može se videti u slučaju definisanja načina otpuštanja radnika u prosveti na osnovu aktuelnog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

Na osnovu ovog dokumenta napravljen je noviji Pravilnik o tehnološkom višku koji se trenutno koristi za računanje bodova koje svaki zaposleni u prosveti mora da ima da bi se na osnovu ovog bodovanja utvrdio tehnološki višak.

Ispostavilo se da se aktuelni Poseban kolektivni ugovor u prosveti u procentu većem od 99 odsto prepisuje u poslednjih 7-8 godina (izvor blizak Uniji sindikata prosvete), uključujući i deo koji se odnosi na stepen obrazovanja, bez obzira na to što od 2005. g. taj sistem obrazovanja ne stoji. Ministarstvo prosvete (Ministar) redovno potpisuje izmene ovog Ugovora svake godine u poslednjih pet godina!

Kao suprotan primer ove loše prakse  može se videti još 2008. g. kada je  promenjen Zakon o državnim službenicima, prema kojem su upravo zamenjeni stari stepeni obrazovanja sa novim.

Problem u konkretnom slučaju nalazi se u činjenici da više obrazovanje ne postoji od 2005. g. a u sklopu aktuelnog Pravilnika o tehnološkom višku u prosveti nema definisanih drugih stepena obrazovanja sem više škole i stručne spreme VII-1 i Master.

Šta se dešava sa legalno završenim studentima trogodišnjih akademskih i strukovnih studija, završenim studentima četvorogodišnjih akademskih studija (koji nemaju titulu Master, jer treba da završe još jednu godinu) – da li se oni svi nalaze u kategoriji više škole?

Postoji predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija, koji još nije usvojen, i koji bi trebalo da označi početak rešavanja ogromnog problema koji ima većina sadašnjih i bivših studenata koji su počeli i završili studije po novom Zakonu o visokom obrazovanju. Dodatni problem je što su pre dva dana usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje predstavljaju samo “čistu kozmetiku”.

Prvi aktuelni problem je sama nemogućnost zapošljavanja u organizacijama koje se veoma “predano” drže aktuelnog šifrarnika zanimananja i stručne spreme, koji naravno nije usklađen sa novim Zakonom. Ovo je tipičan primer kršenja prava na rad u odnosu na aktuelni Zakon o visokom obrazovanju, koje je onemogućeno drugim pod-zakonskim aktima koja nisu ažurirana.

Drugi aktuelni problem je vezan upravo za bodovanje plata u organizacijama koje tako obračunavaju lične dohotke, kao i predstavljeno bodovanje na osnovu kojeg će neko ostati bez posla samo zato što Država nije kompletno uredila oblast novih stručnih sprema i njihov odnos sa starim stručnim spremama.

Stvari će se dodatno iskomplikovati kada se prema planu iz agende EU na temu obrazovanja napokon pravno izjednači sistem formalne i neformalne edukacije (za ovo postoje neverovatni otpori, kao što je npr. izričito protivljenje dodavanja sistema kombincije formalne i neformalne edukacije u formi strukovnog Mastera – MBA).

Obzirom da se predstavljeni problemi direktno tiču kršenja prava na rad zbog nesposobnosti države da pet godina razreši problem sa stručnim spremama, kontaktirao sam Zaštitnika građana i informisao sam ga o ovom problemu.

Da li će se nešto pozitivno povodom svega ovoga uskoro desiti – videćemo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ministarsto prosvete krši Zakon o visokom obrazovanju - Socijalni program za prosvetu, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/07/2010, RSS

3 odgovora na Ministarsto prosvete krši Zakon o visokom obrazovanju – Socijalni program za prosvetu

  1. Oliver Twist says:

    Postovani,
    Ovo sve sto ste naveli je tacno.
    Ali mnogo gore od svega toga je sto nacelnici skolskih uprava kao i prosvetni inspektori koje postavlja ministarstvo prosvete, pogresno tumace (ponekad namerno ili slucajno) zakone i mi se vrtimo u vrzinom kolu neinformisanosti. Kada cela nepravedna stvar dodje do suda prosvetni radnici gube sporove jer opet ti isti gore pomenuti drzavni namestenici potezu svoje veze kako bili u pravu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. […] pročitati kako biste   saznali i naučili što više o navedenim temama. Jučerašnji blog post Ministarstvo prosvete krši Zakon o visokom obrazovanju – Socijalni program za prosvetu CITAT: ……….Prvi aktuelni problem je sama nemogućnost zapošljavanja u […]

  3. miodrag says:

    Sve je tačno. Ne radi se samo o povredi prava na rad već o diskriminaciji ljudi koji su završili strukovne studije (osnovne i specijalističke). Zakonom o državnim službenicima zamenjeni su stari stepeni obrazovanja sa novim, ali je perfidno doneta izmena Zakona o državnoj upravi i to Član 2 u okviru njega član 84. st. 3 je promenjen i glasi: “Za vođenje upravnog postupka i odlučivanje o pravima i obavezama fizičkih i pravnih lica može biti ovlašćen samo državni službenik koji ima stečeno visoko obrazovanje drugog stepena, odnosno završene master akademske studije ili visoko obrazovanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju i koje je zakonom izjednačeno sa akademskim nazivom master. Nijedan zakon nije usklađen sa drugim i svako tumači stručne spreme na svoj način. S obzirom na to strukovne škole bi trebalo ukinuti, a i fakulteti bi trebalo da prestanu da organizuju spec. strukovne studije jer je očigledno da to niko ne priznaje!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. Aleksandar says:

    Molim sve zainteresovane koji žele da prisustvuju sastanku struk. specijalista, da mi se jave porukom na mail: [email protected]
    Ne ustručavajte se, krećemo u ozbiljnu borbu. Vašim prisustvom možete doprineti planiranju, predlaganju konkretnih rešenja za ostvarivanje cilja a to je svakako poštovanje Zakonom garantovanih prava specijalista u svim oblastima. Više informacija možete dobiti na fejsbuk grupi Specijalističke strukovne studije i blogu specijalističkeblogspot. Očekujem vaše prijave.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.