fbpx

Zvanično akreditovane jednogodišnje i dvogodišnje specijalističke e-biz studije, FTN, Novi Sad

Pre nekoliko dana je na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu zvanično stiglo obaveštenje Akreditacione komisije da su uspešno akreditovani svi studijski programi specijalističkih strukovnih studija sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment. U sklopu ovih programa akreditovane su jednogodišnje i dvogodišnje specijalističke strukovne studije iz oblasti e-poslovanja.

Nezvanična informacija o “prolasku” ovih studijskih programa je dobijena negde u decembru mesecu, ali sada postoji i zvanični dokument koji formalno potvrđuje akreditaciju ovih studijskih programa.

Koncepcija dvogodišnjih specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja zasniva se na tzv. e-biznis koncentraciji predmeta na prvoj godini studija, koja se može posebno završiti u formi jednogodišnjih specijalističkih strukovnih studija. Studenti mogu nakon prve godine nastaviti i drugu godinu specijalističkih strukovnih studija u formi osnovnih menadžment predmeta. Očigledno je da se na ovaj način potencira MBA karakter studiranja, koji će se formalno ozvaničiti onog momenta kada se to formalizuje u Zakonu o visokom obrazovanju.

Na ovaj način, studenti su u mogućnosti da dobiju dve diplome – za jednogodišnje i/ili dvogodišnje strukovne specijalističke studije (nije obavezno završiti dve godine specijalističkih strukovnih studija). Dvogodišnje specijalističke studije iz e-poslovanja kreirane su po sadržini i formi kao MBA studije, i studenti će nakon završetka ovih studija dobiti MBA diplomu kada se za to stvore formalni uslovi. Do tog momenta studenti će imati zvanično akreditovanu diplomu dvogodišnjih specijalističkih strukovnih studija.

Druga godina specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja zvanično će krenuti naredne školske godine, i ovu (drugu) godinu će imati pravo da upišu studenti koji su prethodno završili prvu godinu specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Eventualne varijante “prebacivanja” sa drugih specijalističkih strukovnih jednogodišnjih studija za sada nisu razmatrane, a verovatno će se u takvim eventualnim slučajevima primenjivati pravilo usklađivanja nastavnih programa, odnosno polaganja razlike ispita.

Najava: Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja u e-learning varijanti

Mogu da objavim da su počele pripreme za zvanično uvršavanje i e-learning opcije pohađanja specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja, gde je ciljni period akreditovanja, kreiranja i puštanja ovog programa naredna školska godina.

Obzirom da su zvanični uslovi Akreditacione komisije dosta ozbiljni po pitanju implementacije konkretnih standarda online edukacije, pokušaćemo da u zadatom periodu odgovorimo na sve postavljene zahteve, i da dođemo u situaciju da ponudimo ovaj program specijalističkih strukovnih studija u online varijanti. Veoma je verovatno da će u fokusu za sada biti prilagođavanje prve godine specijalističkih strukovnih studija programu online edukacije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/02/2010, RSS

7 odgovora na Zvanično akreditovane jednogodišnje i dvogodišnje specijalističke e-biz studije, FTN, Novi Sad

  1. Bojan Pajić says:

    Studije su akreditovane, ali u tekstu nigde konkretno ne piše koje ćemo mi zvanje i stepen stručne spreme imati na kraju jednogodišnjih specijalističkih studija? I interesuje me još da li će studenti koji su upisali studije 2008.godine moći da odrade stručnu praksu kao ovogodišnja generacija studenata.
    Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pravila u vezi sa akreditovanim studijama praktično važe od naredne školske godine, a svi studenti koji su upisali ove studije do aktuelne generacije studenata studiraju po Zakonu iz 2005. g. i pravilima koja važe do momenta akreditacije.

    U materijalima na sajtu IIM/EURO i u samoj službi vi imate tačno koje je zvanje koje ćete dobiti kada završite ove studije, a stručna sprema sprema je nešto što važi na nivou svih studijskih programa od donošenja Zakona iz 2005. g.

    Što se tiče stručne prakse, ona nije bila uvrštena u nastavnom planu i programu studija kada ste vi slušali predmete, što znači da se stručna praksa obavlja tek od aktuelne školske godine.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Profesore,
    da li znate kada je sledeci upisni rok na dvogodisnje specijalisticke strukovne studije?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Od prošle godine postoji zvaničan upis samo jednom godišnje negde u oktobru/novembru svake godine.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. […] blog post –  Zvanično akreditovanje jednogodišnje i dvogodišnje specijalističke  e-biz studije, FTN,  Novi … Informacija o formalnom potvrdjivanju akreditacije navedenih […]

  6. Petar says:

    Gospodine Varagicu, da li smatrate da su specijalisticke strukovne u trajanju od jedne godine (posle visoke skole 180ects) dostojna zamena akademskih od 4 godine ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. @Petar: Da bi se upisale bilo koje specijalističke studije, potrebno je minimalno završiti tri godine strukovnih ili akademskih studija. To nije zamena za 4 gogine akademskih studija, to je drugačiji tip studija – drugačiji su ciljevi.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Petar says:

    Vec sam vas negde pitao, ali ne mogu da nadjem link na blogu. Da li mislite da je bolje upisati naknadno akademske studije na ftn (posle 180ects sa vise elektrotehnicke-diplomirao prosle godine) i dati razliku od 20-25 ispita (da bi se dobila titula dipl. ing) ili jednostavno tu energiju potrositi na specijalisticke strukovne (60ects) + master strukovne (kada ih uvedu, ako im je to u planu)? Imam tu dilemu jer sam vec zaposlen kao programer (honorarno) i mogao bih sebi da priustim 1-2 godine da polazem ispite. Pa razmisljam sta bi bilo bolje. Hvala u svakom slucaju!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.