fbpx

Alarmantna situacija u školstvu Srbije III

Nakon prvog i drugog dela tekstova iz ove godine na temu aktuelne situacije u (visokom) školstvu Srbije (najčitaniji članak iz segmenta edukacije je na temu razlike između Specijalističkih i Master studija), red je došao i na treći članak, koji ovaj put skreće pažnju na skorašnje donošenje pet Zakona koja bi trebalo da bar malo uvedu reda u ovu oblast. Ministarstvo prosvete predložiće Zakon o predškolskim ustanovama, Zakone o studentskom i učeničkom standardu, udžbenicima, kao i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i visokom obrazovanju.

4. juna objavljen je poziv za javnu raspravu o svim navedenim predlozima Zakona (prelozi Zakona sa mogu skinuti sa te adrese), sem za oblast visokog obrazovanja.

Posebno je interesantan predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji bi trebalo da napokon uvede nove stručne spreme koje su u skladu za aktuelnim Zakonom o visokom obrazovanju, a pored toga bi trebalo da se u sistem stručnih sprema uvedu i licencirane diplome neformalne edukacije.

Najveći problemi koji su se iskristalisali u vezi sa primenom aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju su upravo vezani za usklađivanje stručne spreme, ali i formalna nemogućnost nastavka Strukovnih studija nakon specijalizacije:

  • Koja je razlika u spremi osoba sa dvogodišnjom višom školom i onih koji imaju trogodišnje strukovne studije?
  • Koja je razlika između spreme osoba sa završenim trogodišnjim akademskim studijama, u odnosu na trogodišnje strukovne studije?
  • Koje su stručne spreme studenata sa završenih četiri godine akademskih studija i master studija, u odnosu na prethodnu stručnu spremu završenih četvorogodišnjih studija?
  • Koja je stručna sprema akademskih i strukovnih specijalističkih studija, i kako se one porede sa ostalim stručnim spremama?
  • U kojem će odnosu biti završeni licencirani kursevi sa prethodno ostvarenom stručnom spremom (ako npr. Master završi adekvatne licencirane kurseve, da li to ima veze sa poboljšanjem stručne spreme, i kakav je tu odnos u poređenju sa npr. povećanjem stručne spreme srednjoškolca sa završenim adekvatnim kursem)?
  • Nastavak strukovnih studija na nivoe MBA i DBA…

Postavlja se veoma ozbiljno pitanje na koji će način Država urediti sistem licenciranja neformalnog školstva (obuke, seminari…) i dobijanje stručne spreme na osnovu neformalne edukacije, jer se već sada napominje da će izgleda ostati monopol državnih institucija u toj oblasti (prekvalifikacije radnika preko službi za zapošljavanje), a postoje različiti pokušaji “lobiranja” da neke privatne institucije postanu “jednakije” od drugih privatnih institucija, zbog “dobrih veza” (npr. “pretnja” da će jedan privatni fakultet jedini moći da licencira agente za prodaju nekretnina!).

Iz prethodno navedenih razloga, trebalo bi da budete zainteresovani za vašu budućnost sa aspekta stručnih sprema i da se uključite u javnu raspravu!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Alarmantna situacija u školstvu Srbije III, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/06/2009, RSS

6 odgovora na Alarmantna situacija u školstvu Srbije III

  1. Vlada N. says:

    Pozdrav Dragane. Jedini ste covek iz visoko obrazovnog sistema koji se trudi da nama, koji smo osudjeni na ovu Bolonju, bar malo rasvetli put i konacno nam pokaze ko je ko i sta je sta nakon zavrsetka studija.

    Kao diplomcu drzavnih strukovnih (akreditovanih) studija, iz gore napisanog texta, najzanimljivije su mi tacke 1,2 i 4. Pogotovo tacka 4, jer smatram da je krajnje vreme da nam neko lepo, onako ljudski, kaze: sta su specijalisticke strukovne studije? Da li su to studije drugog stepena, i da li ce se konacno racunati, vaziti, vrednovati kao posdiplomske studije (sto i jesu) ili ce kod nas i dalje vaziti ona seljacka varijanta (jako sam frustriran!) : aha, ja sam ucio cetiri godine i imam diplomu nekih akademskih, a on je ucio tri godine, i stekao prvi stepen, pa je zavrsio jos jednu, specijalisticke, i stekao boga ti, drugi stepen visokog – e meni se to ne svidja, zasto on da bude jaci sa str. spremom od mene, a ucio je ukupno cetiri godine, kao i ja…i onda daj i specijaliste u isti kos sa mnom, bez obzira sto je diploma drugostepena!!! Hoce li konacno biti razgranicene i u temeljene osnovne strukovne studije i konacno, konacno biti priznate kao visoka, sto i jesu, a prokleta visa skola odvojena i ocepljena od njih?

    Sve ovo pisem, zato sto hocu na spec. strukovne i danima, i mesecima unazad kopam po internetu i mogu reci da jedva cekam da ova rasprava u skupstini pocne i da se to jednom konacno resi, a ne ovako radi ko sta hoce i kako hoce (kadrovske sluzbe), provlace bolonju kroz stari zakona,a on je uopste i ne poznaje?!?

    Ne zamerite zbog doze negativne energije u ovom mom pisaniju! (:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. pokojni toza says:

    Hvala na ovim upisima, retko kvalitetni tekstovi koji se mogu naći o visokom obrazovanju na internetu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. reljasimicic says:

    Pricu dobija epilog kada pogledate gde i koliko su ta “zvanja” priznata u svetu, jer mi smo svi ipak najstručniji i naši fakulteti, postdiplomske studije i na kraju, sve što imamo, je najtraženije na svetu:)

    Veseli student

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. VTŠSS NS says:

    🙂
    Izgleda da cu ja ipak sacekati malo sa specijalistickim studijama.
    Ko zna sta ce se i kako izdesavati u ovoj nasoj zemljici…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Dejan Cvetkovic says:

    Drage koleginice i kolege jos jednom bih ponovio da NACIONALNA BEZBEDNOST nema nikakve veze sa BOLONJOM i novim zakonom o visokom obrazovavnju mi smo studirali po zakoku o Univerzitetu službeni (glasnik RS br. 21/02)u kome je u čl. 25 stav 1 propisano OSNOVNE STUDIJE TRAJU OD TRI DO ŠEST ŠKOLSKIH GODINA tako da pomenuti zakon ne poznaje razliku (od četiri do šest godina gde se navodono stiče VII1 stepen) i razliku od tri godine (gde se stiče VI2 stepen) kako je bilo tumačenje ministarsta prosvete koje je upučeno MUP-u. Analogno tome bez obzira na trajanje studije 3,4,5,6 godina po završetku istih stiče se visoka stručna sprema shodno čl. 51 stav 1 Zakona o univerzitetu(službeni glasnik RS br. 21/02) u kome je propisano ’’Student koji položi sve ispite utvđene nastavnim planom osnovih studija stiče VISOKO OBRAZOVANJE i stručni naziv određen zakonom. U konkretnom slučaju Zakonom o stručnim nazivima (Službeni glasnik SRS br. 31/77 i 17/85) i to čl. 5 stav 1 tačka 2 .Pa analogno svemu ovome naše diplome su VII/1 stepen jer VI/1 i VI/2 stepen pripadaju višim školama.
    Napmenuto bih i to da je klasifikacija stručen spreme regulisana ”Društvenim dogovorom o jedinstvenim osnovama za klasifikaciju zanimanja i stručne spreme (Sl. List SFRJ 29/80), kada nije postojao Zakon o univerzitetu, ali je 1990. godine donet zakon o univerzitetu i tim zakonom je i bilo predviđeno da se VII1 stepen stručne spreme stiče završetkom studije u trajanju od 4 do 6 godina. Nakon toga je donet Zakon o univerzitetu 1998. godine gde je navedeno da osnovne studije traju od 4 do 6 školskih godina ali je nakon toga donet zakon o univerzitetu 2002. godine koji sam napred objasnio i koji predviđa da studije traju od TRI DO ŠEST ŠKOLSKIH GODINA, ali nigde ne pominje stepen stručne spreme. Samim donošenjem zakona iz 2002. godine stavljeni su van snage svi predhodno opisani zakoni i pomenuti društveni dogovor.
    Na o osnovu tog zakona (2002) naš fakultet je i raspisao konkurs i na osnovu toga smo mi i stekli zvanje DIPLOMIRANI.
    Problem koji je nastao u MUP-u i zašto je odjednom prestala da se priznaje naša škola je to što su pojedine VIŠE škole nakon donošenje Zakona o visokom obrazovanju prešle na visoke strukovne studije i počele upis u treću godinu i nakon završetka isti počeli da izdaju uverenja o stečenom VISOKOM OBRAZOVANJU ali sa stečenim stručnim zvanjem PEDAGOG, TRENER I slično jer niti su imali pravo niti su mogli da im izadaju prefiks DIPLIMIRANI, te je to zbunilo kadrovske službe iz razloga što Zakon o policiji poznaje srednju, višu i visoku školu, pa su ponovo zatražili mišljenje ministarstva prosvete i mi smo tu ispali KOLETERALNA ŠTETA, ali se iskreno nadam da će neko shvatiti u čemu je suština stvari (razdvajanje Bolonje od strarog zakona o univerzitetu) i iste postaviti na svoje meso jer u suprotnom izvor prava posle ustava i zakon ispada da je i društveni dogovor što nema nikakve logike.
    U jedno sam siguran, ako ne na neki drugi način, da će mo putem SUDA sigurno ostvariti svoja prava.
    Napomenuo bih i to da je Ministarstvo prosvete u pomenutom tumačenju (iz decembra 2008. godine) navelo i da su studije po novom Zakonu o visokom obrazovanju (Akademske i strukovne) po pomenutom društvenom dogovoru izjednačili sa VI1 stepenom, specijalističke akademske i specijalističke strukovne sa VI2 stepenom a samo Master studije sa VII1 stepenom što nema nikakve logike a samim tim to tumačenje pada u vodu.
    S poštovanjem, Dejan Cvetkovic
    [email protected]

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Aleksandra Janjic says:

    Molim Vas da mi pomognete oko jedne velike zavrzlame…
    Diplomirala sam ekonomiju po starom zakonu. To znači i da sam VII-1 stepen stručne spreme. Moj fakultet je raspisao konkurs za master studije – koje bi mi dodale još 60 bodova na kako oni kažu postojećih 240.
    Nakon te godine bih, ako bude ona klasifikacija koju sam videla u vašem tekstu, ja bila OPET VII – 1 sss. Sa masterom ili bez. Ima li to nekog smisla.????????
    I ako sam izjednačena po zakonu sa masterima, da li to znači da sam talac neke buduće skupštine koja može da promeni zakon i opet me degradira… Mislim, meni ovde neke stvari nisu jasne. Iščitala sam sve tekstove koje sam mogla da nađem na ovu temu pa i zakon, ali ovo je haotična situacija.
    Ja znam da će postojati razlika u br. bodova – mojih 240 i eventualno budućih 300 nije isto. i diplomirani po starom zakonu nije isto kao master ni čak bečelor. Ali da li onda uopšte treba upisati bilo šta od post diplomskih ili kako ih već sada zovu (i to mi je totalno nejasno) dok se situacija ne reši – i da li će sve ikako u skorije vreme – npr. godinu dana biti kristalno jasno?
    Hvala na izdvojenom vremenu.
    dipl. ekonomista ( dok mi još i to ne ukinu)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.