fbpx

Značenje slike na Fejsbuk profilu – Poslovna perspektiva

Veoma je očigledno i poznato da vaše ponašanje na Internetu (ili uže, na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter) govori puno o vama. Problem nastaje onog momenta kada korisnici Interneta prestanu da razmišljaju o tome šta bi sve moglo da znači ono što su njihove online aktivnosti, odnosno da online komunikacija u osnovi jeste javni nastup (kao da ste npr. na TV-u). Sve ovo nije problem u privatnoj online komunikaciji, ali može da postane veliki problem kada se ista takva online komunikacija prenese u vaše poslovno okruženje.

Vaše profilne slike (avatari) su prvi korak u definisanju vašeg digitalnog identiteta

Aktivnosti pojedinca na različitim društvenim mrežama se najčešće identifikuju upravo preko istih ili sličnih profilnih slika – avatara koje vas prate online. Obzirom da je značenje profilnih slika na društvenim mrežama uvek neiscrpna tema za klasične i online medije, možete pročitati stotine ozbiljnih ili zabavnih tekstova na ovu temu.

Korišćenje Fejsbuka najjednostavnije može da objasni važnost vođenja računa o profilnim slikama:

1. Imate profilnu sliku koja je npr. iz vremena kada ste izgledali najbolje po vašem mišljenju, ili je slika iz nekog čudnog ugla gde se ističe ili skriva neka karakteristika vašeg izgleda.

2. Odmah pored sa desne strane nalaze se nove slike sa vašim aktuelnim izgledom.

3. Ako vodite računa kako ćete izgledati na vašim profilnim slikama i postoji velika razlika između te slike i aktuelnih slika, na koji način se “premošćava taj jaz”?

Da li i dalje opisujete kako izgledate za potrebe poslovnih sastanaka?

Zaboravio sam kada sam poslednji put opisivao kako izgledam kada treba da se nađem sa nekom nepoznatom osobom na sastanku za novi projekat. Mnoge osobe koje poznajem su mi rekle istu stvar…

Kada su vaše online aktivnosti u vezi sa poslom, a niste iza nekog kompanijskog profila, vaš avatar koji vas konstantno prati predstavlja najjednostavniji način da postanete familijarni (čak i poznati) sa mnoštvom osoba koje ćete u nekom momentu sresti na različitim događajima, poslovnim sastancima i sl.

Praksa pokazuje da je velika verovatnoća da će vam osoba koja ima potrebu za  eventualnom saradnjom sa vama jednostavno prići jer vas dobro “poznaje” i prepoznaje na osnovu vaših online aktivnosti (a da se nije za to pripremala i zbog toga pregledala vaše FB slike da bi “provalila” kako stvarno izgledate).

Prethodni primer je samo jedan od mnoštva razloga zašto je preporučljivo predstavljati se online na isti način kako se predstavljate i u realnom svetu, u kontekstu online poslovnih aktivnosti. Možda se nekima neće dopasti, ali mnogo je stabilnija dobra online reputacija pojedinca koji se ponaša isto online i offline, u odnosu na one druge.

P.S. Disclaimer: Napominjem opet da je ovo tekst na temu poslovne upotrebe Interneta, a da se u privatne svrhe isti može koristiti kako želite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Značenje slike na Fejsbuk profilu - Poslovna perspektiva, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/10/2011, RSS

2 odgovora na Značenje slike na Fejsbuk profilu – Poslovna perspektiva

  1. Ljiljana Jerinic says:

    Socijalne mreže su dobre platforme za kreiranje bilo kog brenda, pa i selfbrending. U svojoj osnovi filozofija brendinga nije problematična, ni patološka: polazi od spoznaje svojih kvaliteta, od upoznavanja karakteristika platforme, kreiranja kampanje i delanja. Naravno da su neki u tome veštiji, a neki manje vešti. Nije to ni nikakva nova delatnost. Medijski profili javnih ličnosti u kojima se retuširaju ne samo slike, nego i biografije odavno su deo inustrije zabave.
    Problem nastaje u nesvesnosti da je socijalna mreža „javni trg“ i da iako sedimo u svojoj kući ne važe kućna pravila, nego ona koja su za javni nastup. Nažalost, varljivi osećaj kućne ušuškanosti, izmamio je mnogo Crvenkapica koje čekaju vukovi u sajber svetu!!!
    Drugi problem nastaje kada postoji veliki raskorak između marketing yourself i being yourself! Ako je raskorak veliki, sa jedne strane, digitalni identitet gubi „meso“, postaje previše veštački, gubi autentičnost živog sveta. Sa druge strane, koketiranje sa naduvanim imaginarnim Ja, je uvek iskušenje za mentalno zdravlje.
    Kad otvorimo naloge na društvenim mrežama, ne smemo zaboraviti da: ovu muziku slušam, ovo mislim, ovako se osećam…. postaje deo našeg online brenda, koji nećemo moći da izbrišemo, ako više ne želimo da se tako predstavljamo. Opet dolazimo do komunikacijske nepismenosti i u online i u offline svetu. Odgovorni smo za sve što činimo!! I to može da se poboljšava, uči i vežba!! Treba da razvijamo online komunikacione veštine, ali i komunikaciju face-to-face ne treba da zapostavimo . Ako je naš trodimenzionalni integritet jasan, dobar i zaokružen, pravićemo manje grešaka i nećemo morati da trošimo energiju na njihovo ispravljanje. Zato pamet u glavu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Jako zanimljiv tekst, jer ukazuje na neke stvari koje su nam pred očima, a ipak ih ne vidimo, ili se bar ne trudimo da ih vidimo!
    Neosporno je da bilo koji javni nastup stvara sliku o nama, a prisustvo na društvenim mrežama i online nastup je danas mnogo češći i jednostavniji način da se dopre do željene ciljne grupe!
    Ko o tome razmišlja, to i koristi na lep način! Često, pak, potencijali društvenih mreža ostaju ne iskorišćeni.
    Sve ovo sotavlja i dosta prostora za zloupotrebu i malverzaciju.
    Ipak, na kraju krajeva, sve zavisi od nas samih, od našeg odabira i avatara i slika, i postova, i od toga kome ćemo i koliko da verujemo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.