fbpx

Zbog Google-a treba razmisliti o pravljenju lokalnih servera po državama

Na DPT diskusiji o preseljenju servera sa jednog na drugi hosting, iskrla je i tema šta raditi ako imate internacionalni domen na inostranom serveru, a želite da vam Google prikaže rezultate iz Srbije (ili iz neke druge države, na lokalnom Google pretraživaču za pretragu iz te države).

Primer je pretraživanje na Google.co.yu, kada se odabere opcija “Stranice iz zemlje: Srbija”:

Prva slika pokazuje rezultate na Google.co.yu za srpski jezik.

Google.co.yu srpski jezik
Druga slika pokazuje rezultate na Google.co.yu za zemlju – Srbija.

Google pretraga - Srbija

Napomena: Ako kliknete na link sa rezultatima pretraživanja, dobićete po 100 rezultata na jednoj stranici, što bih vam preporučio da postavite jednom u podešavanjima za naprednu pretragu, i tada vam to ostaje za ostale pretrage (slika je sa MSIE koji baš ne koristim često…).

Lepo se vide veoma različiti rezultati pretraživanja. Pretraga.co.yu sajt se nalazi u Kanadi, ali obzirom da ima domaći domen, Google za pretragu iz zemlje Srbija ograničava rezultate na domaći domen i na sajtove sa IP adresama iz Srbije (domaći hosting provajderi koji imaju servere u Srbiji).

Ovo pravilo praktično važi za bilo koju zemlju u svetu gde postoji lokalni Google pretraživač, ako korisnik odabere rezultate iz te zemlje, a ne odgovarajući jezik. Bitno je znati da se u većini zemalja sa lokalnim Google pretraživačem, on se mnogo više koristi nego sam Google.com (kod nas to još nije slučaj, ali su sve indicije da će biti).

Ako želite da vaš sajt bude vidljiv u određenoj zemlji na određenom jeziku što je više moguće, najjednostavnije rešenje je imati verziju sajta za tu državu na lokalnom domenu (što bi svakako i trebalo uraditi ako želite plasirate vaše proizvode i usluge u toj zemlji).

Drugo rešenje je imati preusmeren pod-domen na lokalnim serverima u toj državi (što isto radi veliki broj firmi koji želi da internacionalno posluje). Lokalni server uopšte nije loše rešenje, jer se saobraćaj preusmerava na server kojem lokalni korisnici brže pristupaju (pogledati primer sajta www.serbiancafe.com koji preusmerava korisnike iz Srbije na poddomen www2.).

Eto, nakon puštanja u prodaju domena .rs, biće razloga za njegovu kupovinu 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Zbog Google-a treba razmisliti o pravljenju lokalnih servera po državama, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Zbog Google-a treba razmisliti o pravljenju lokalnih servera po državama

  1. Peca says:

    drzati server u Srbiji nije solucija.
    da podsetim zasto: http://www.mycity.co.yu/Blog/Zasto-MyCity-nije-radio-6-dana.html

    uzeti nacionalni domen je OK, ali sta se onda desava sa ‘duplicated content’, ako imas na dva domena isti sajt? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. To je jedan od faktora, ali nije baš tolko presudan, kao što se mogu naći primjeri da to pomaže tako se mogu naći primjeri domena koje su u vrhu, a hostaju vani. Moj host je vani, a domena stoji na hrvatskog, slovenskom, srpskom i ostalim nacionalnim verzijama u vrhu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.