fbpx

Zašto vaš “običan” vebsajt može biti sporiji od većih i posećenijih sajtova?

Godinama popularišem jednostavnije i često isplativije kreiranje veb sajtova na postojećim CMS platformama (platforme za dinamičko upravljanje onlajn sadržajima) koje kreiraju i koriste desetine hiljada ili stotine hiljada osoba. Ovakve platforme imaju puno koristi, ali da leko da nemaju nedostatke. Ovom prilikom, detaljnije opisujem problem koji je najčešći na najpopularnijoj CMS platformi – WordPress, kod malih sajtova koji imaju prevelik broj dodataka (plugins), ili mali broj nekvalitetnih dodataka.

Sporo učitavanje veb sajta direktno utiče na korisnički doživljaj, ali i na pozicioniranost stranica na Guglu!

Postoji nekoliko velikih grupa problema na veb sajtovima koje utiču na njegovo usporavanje:

  1. Kvalitet veb hostinga. O izboru dobrog odnosa cene i kvaliteta veb hostinga u kontekstu vaših potreba možete pročitati nekoliko tekstova na ovom veb sajtu.
  2. Samo kreiranje/kodiranje veb stranice (HTML, CSS, JS). To se u slučaju popularnih CMS-ova kao što je WordPress odnosi na odabir besplatnih šablona izgleda veb stranica/tema (Themes) – koje veoma često nisu dobro kodirane. Proveru koliko su dobro kreirane stranice vašeg veb sajta (bez obzira ko ih je kreirao i kako) možete sami uraditi npr. preko različitih besplatnih alata za validaciju koda, počevši od validatora HTML stranica http://validator.w3.org/. Cilj je da ovi alati pokažu 0 grešaka posle ispravki.
  3. Programiranje i kreiranje optimizovane baze podataka. U slučaju popularnih CMS-ova kao što je WordPress odnosi na odabir kvalitetno kreiranih dodataka (plugins) od strane programera i timova koji su izgradili svoju dobru reputaciju u ovoj oblasti.
  4. Dobra osnovna postavka CMS platformi kao što je WordPress. Ovo se odnosi npr. na smanjenje broja mogućnosti kreiranja velikog broja kopija/revizija istog dokumenta/veb stranice, broj nacrta dokumenata, spam sadržaja, kompresija slika, Gzip kompresija dokumenata, omogućavanje keširanja stranica… O kompletnoj tematici optimizacije sajta zbog ubrzanja učitavanja stranica za osobe koje ne razumeju tehniku biće u narednom vremenu kreiran poseban tekst.
  5. Stepen “osvešćenosti” razvojnih timova koji kreiraju veb sajtove o poslovima koji se moraju uraditi u vezi sa izradom veb sajta, a nisu u direktnoj vezi sa programiranjem i dizajnom. To se odnosi na realno znanje pojedinaca i timova o načinima optimizacije koda i baza podataka, o znanju iz oblasti zaštite veb sajtova od upada hakera, dodavanje alata za praćenje efekata promocije i prodaje kao što su Gugl Analitiks i Webmaster Tools (Google Search Console)… I o ovoj tematici će u narednom periodu biti objavljen poseban tekst.

Nije važan broj dodataka za WordPress sajt, važan je njihov kvalitet izrade!

Veoma je česta pojava da veb sajt sa malim brojem veb stranica (ispod 50 ili 100 stranica) i sa malom posećenošću (ispod 1.000 posetilaca ili samo nekoliko hiljada posetilaca mesečno) traži karakteristike veb hosting servisa za mnogo veće i posećenije veb sajtove. Skoro uvek razlog za to su ne optimizovani kod i/ili ne optimizovane baze podataka pluginova. To može biti slučaj kada se dodaje veliki broj besplatnih/neproverenih dodataka, ili loše urađena/kodirana tema, ali je često dovoljan i jedan veoma loše urađen dodatak da napravi štetu celom veb sajtu.

U najvećem broju slučajeva dodavanje većeg broja dodataka za neki WordPress veb sajt usporava taj veb sajt – samim tim što ti dodaci utiču na povećanje učitanog koda na veb stranicama sajta. Činjenica je i da u većini slučajeva manja količina kod na veb stranici čini da se veb sajt brže učitava. Ali, dobro optimizovan kod i dobro optimizovane baze podataka u današnjem tehnološkom okruženju kvalitetnijih veb hosting servisa – sasvim se lepo nose sa tim “opterećenijim” stranicama.

Znači, problem nije u povećanom broju dodataka za WordPress, jer je upravo dodavanje tih prethodno urađenih delova koda jedna od najvećih prednosti ove platforme – već je problem njihov kvalitet izrade, ili stručno rečeno skalabilnost dodatka (plugina).

Naravno, ova ocena je veoma generalna i zavisi od konkretne vrste koda, njegove funkcije, složenosti… Ono što jeste važno, je da osoba ili osobe koje bi trebalo da održavaju vaš veb sajt naprave model kreiranog veb sajta koji je optimizovan prema vremenu učitavanja stranica, u odnosu na potrebe i funkciju tog veb sajta.

Ako manji veb sajt ima realnu potrebu za kreiranjem elemenata koji traže veće tehničke resurse (čitaj – skuplji veb hosting), to je sasvim u redu, ali u praksi se veoma retko dešava da je to realan slučaj. Mnogo je češći slučaj da veb sajt jednostavno nije dobro optimizovan za brzo učitavanje.

Da biste testirali brzinu učitavanja stranica na vašem veb sajtu, bilo koju od stranica možete testirati npr. preko alata Pingdom Tools, ili da pratite šta Gugl misli o vremenima učitavanja vaših stranica preko besplatnog alata Google Search Console – preporuka.

Dovoljno je da pratite vremena učitavanja stranice (sigurno nije dobro ako je vreme učitavanja veći broj sekundi), i uporedo pratite broj upita u bazu podataka pri učitavanju stranica (Requests) – što je broj manji, npr. ispod 50 upita po stranici, to je bolje.

Zaključak

Važno je da bez obzira koliko ne poznajete tehnologiju imate predstavu o tome šta je sve važno za kreiranje kvalitetnog veb sajta koji je dobar korisnicima (ne moraju zbog kvaliteta vašeg sajta da čekaju da bi im se tražena stranica učitala), a samim tim je i vidljiviji na pretraživačima.

Zahtevi za optimizaciju brzine učitavanja vašeg veb sajta idu ka kreatorima veb sajta (to nije vaš posao), ili ka pojedincu ili kompaniji koja radi njegovo održavanje. Ako taj pojedinac ili kompanija ne uradi to što je od njih traženo – to samo znači da treba angažovati druge osobe.

Pročitati:

Dodatno, preporučujem da pogledate savete kompanije Mainstream kako da ubrzate WordPress sajt, a ako niste sigurni kako da odaberete odgovarajuci web hosting za svoj sajt obavezno pogledajte i ovaj članak

Partner ovog teksta je kompanija Mainstream.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Zašto vaš "običan" vebsajt može biti sporiji od većih i posećenijih sajtova?, 8.7 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/05/2016, RSS

2 odgovora na Zašto vaš “običan” vebsajt može biti sporiji od većih i posećenijih sajtova?

  1. Dusan Devic says:

    Ljudi koji se ne razumeju u web razvoj pročitaju nešto o HTML Validatoru i onda nam se popnu na glavu jer njihov voljeni sajt ne prolazi ovu validaciju. Ne vredi im objašnjavati da se standard nije adaptirao potrebama tržišta već godinama i da istu ne prolaze ni Facebook ni Google. Ako mogu da primetim, ni Vaš sajt Dragane nije HTML validan a isto važi i za ovde pomenuti Mainstream. Sve ostalo što piše u tekstu potpisujem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Ovaj blog će uskoro imati novu verziju, nije ažuriran HTML od 2012. godine.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.