fbpx

Zašto imate problem sa poslom: Agilnost u učenju – brzina usvajanja novih znanja

U nastavku sledi deo devetog poglavlja knjige “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” pod nazivom “Transverzalna edukacija i brzina usvajanja novih znanja”.

U Srbiji se od 2012. g. sve više u oglasima za posao na engleskom jeziku pojavljuje izraz Learning Agility kao jedna od potrebnih osobina kandidata za posao. Do sredine 2015. g. preko Gugla nisam uspeo da pronađem tekst na srpskom jeziku koji pominje ovaj pojam (ista je situacija do kraja decembra 2015. g.), ali postoje tekstovi na temu njegovog značenja – Brzina usvajanja novih znanja.

U ovoj knjizi se na više mesta pominje da je brzina usvajanja novih znanja jedna od najvažnijih ličnih veština koju kandidat za posao treba da poseduje da bi dramatično povećao šanse da radi na bilo kojoj zahtevnijoj poslovnoj poziciji koju poželi. Obzirom da aktuelno stanje na tržištu rada pokazuje da ima veoma mali broj osoba sa adekvatnim profesionalnim veštinama za potrebne poslovne pozicije, upravo brzina usvajanja novih znanja, pored prethodno opisanih transverzalnih veština važnih za posao, predstavlja dobru osnovu za brzo pronalaženje novog posla.

Osnovna karakteristika brzog usvajanja novih znanja jeste mogućnost učenja iz prethodnih iskustava, i da se to znanje primeni na situaciju u kojoj se prvi put nalazimo – što praktično predstavlja jednu od definicija agilnosti u učenju.

Jedan od najrasprostranjenijih tipova ovog učenja jeste učenje rada u nekom novom kompjuterskom programu, ili korišćenje neke nove mobilne aplikacije – mnoge funkcije novih kompjuterskih programa/mobilnih aplikacija znamo od ranije, i na taj način brzo počinjemo sa aktivnim korišćenjem programa koji do sada koristili.

Na koji način razmišljati u pravcu brzog usvajanja novih znanja?

Centar za kreativno liderstvo je 2012 godine objavio preporuke za brzo usvajanje novih znanja dolaskom do određenog načina razmišljanja o poslu – odgovaranjem na određena pitanja:

Usvajanje inovativnosti u svom poslu

  • Kako unapređivati svoj svakodnevni posao na taj način što ćemo isprobavati/izazivati promene u „nepromenljivim“ poslovnim procedurama?
  • Koliko često eksperimentišemo sa novim idejama ili pristupima poslu da bi smo došli do najboljih rešenja za poslovne probleme koje rešavamo u svom poslu?

Koliko kvalitetno radimo posao?

  • Da li tokom obavljanja posla pratimo dešavanja/znake koji nam pomažu da bolje shvatimo poslovni problem i time utičemo na kvalitet rešenja tog problema?
  • Koliko ostajemo fokusirani na rešenje problema u slučaju izbijanja dodatnih problema i pojave drugih stresnih situacija?

Razmišljanje o unapređenju kvaliteta svog posla

  • Da li učimo iz svojih grešaka?
  • Da li ostavljamo sebi vremena da razmislimo i eventualno zapišemo pouke iz prethodnih poslovnih iskustava?

Spremnost na rizikovanje

  • Da li imamo hrabrosti da se samostalno prijavimo za nove/nepoznate poslove, odnosno poslove koji imaju nesiguran ishod?
  • Volimo li da radimo zahtevne poslove u kojima se rešavaju veoma izazovni problemi?

Odgovornost u poslu

  • Da li analiziramo svoju ulogu i u uspešnim i u neuspešnim radnim zadacima?
  • Da li imamo potrebu da dobijemo povratnu informaciju o tome koliko smo dobro ili loše uradili posao?

Savet:

Fokusirajte se na vežbanje brzog usvajanja novih znanja, to je najvažnija lična osobina koja se traži od vas za sve vrste zahtevnijih poslovnih pozicija. To se postiže konciznim radom na većem broju kratkih zadataka kod kojih na kraju treba uvek da postoji rezultat rada.

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

Pročitati:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Zašto imate problem sa poslom: Agilnost u učenju - brzina usvajanja novih znanja, 6.3 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/12/2015, RSS

1 odgovor na Zašto imate problem sa poslom: Agilnost u učenju – brzina usvajanja novih znanja

  1. novii says:

    Na pitanje “Da li analiziramo svoju ulogu i u uspešnim i u neuspešnim radnim zadacima?” odgovor bi bio da velika većina čeka da im neko kaže kakvi su bilo. Znači analiza ne postoji, nego mišljenje šefa, prijatelja ili poznanika i na osnovu toga ljudi određuju da li je njihova uloga u nekoj akciji bila pozitivna ili negativna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.