fbpx

Web Syndication servis Kristali.rs – Direktorijum tekstova

Nedavno sam naišao na servis Kristali.rs, koji u svom osnovnom opisu kaže da je direktorijum tekstova. Koliko ja znam ovo je prvi servis ovog tipa kod nas (slobodno me ispravite ako grešim),  a i ako nije, ne sećam de sa se i jedan servis ovog tipa dovoljno “proslavio” da je ozbiljnije poslužio svojoj svrsi.

Kristali.rs je varijanta Web Syndication servisa (Syndication Web Sites), ili tačnije Article Marketing servisa, kao što je npr. ArticleMarketer.com.

U poslednjih nekoliko godina pod terminom Web syndication obično se podrazumeva korišćenje RSS tehnologije, ali pre značajnije upotrebe ove tehnologije na Webu (u svetu) je postojao veoma razvijen tip servisa pod nazivom Web Syndication, ili Syndication Web sajtovi.

Poslovni model Web Syndication servisa

Web syndication sajtovi omogućuju autorima članaka da se dodatno promovišu  potpisivanjem na kraju članka (sa linkom do sopstvenog sajta), i eventualnim linkovima u samom tekstu, na taj način što slobodno ustupaju korišćenje svojih tekstova na drugim Web sajtovima (putem Syndication sajtova), pod uslovom da se na sajtu koji preuzima članak obavezno ostavi originalan potpis članka, sa linkom. U poslednje vreme ovaj tip servisa se koristi i za SEO strategiju linkovanja.

Na drugoj strani, vlasnici sajtova imaju priliku da slobodno biraju i odaberu njima prikladne članke za svoj Web sajt, pod uslovom da objave (referenciraju) autora članka.

Sam Syndication sajt naplaćuje ili postavljanje članaka (što je veoma teško postići, jer treba biti toliko relevantan da se plaćanje isplati autoru članaka), ili (najčešće) koristi advertising poslovni model – postavljanje banera na servisu.

Problemi

Jedan od najbitnijih razloga zašto je sve manje ovog tipa servisa na Webu (veliki broj ranije popularnih servisa ovog tipa više ne postoji) jeste ne-velika mogućnost zarade (sem od oglašavanja), i sve intenzivnija pojava RSS servisa, koji omogućuje da vlasnik RSS-a dođe jednostavnije u situaciju da isti promoviše, u odnosu na to koliko je to bilo složeno ranije postići (mogućnost da se dođe do većeg broja korisnika sadržaja za deljenje).

Možda još bitniji razlog velikog broja odustajanja od razvoja ovakvih servisa jeste veoma veliki problem obezbeđivanja dovoljno velike ponude različitih tekstova koji će zadovoljiti eventualno zainteresovane vlasnike sajtova. Sa druge strane, isti servisi treba da obezbede i veliki broj zainteresovanih za preuzimanje sadržaja, da bi autori članaka bili više zainteresovani za postavljanje svojih tekstova na ovakve servise (tzv. situacija “kokoške i jajeta”).

Upravo iz prethodno navedenih razloga, u našim uslovima uopšte nije jednostavno razviti ovaj tip servisa (naročito uz nemilosrdnu konkurenciju RSS tehnogije), ali bi bilo dobro da ovakvi servisi postoje i opstanu što duže vremena.

Postavlja se pitanje da li će to poći za rukom pomenutom servisu Kristali.rs, i upravo iz tog razloga ovaj članak predstavlja podršku u tom pravcu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Web Syndication servis Kristali.rs - Direktorijum tekstova, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/07/2009, RSS

1 odgovor na Web Syndication servis Kristali.rs – Direktorijum tekstova

  1. Dizajn uopste nije los. Brz odziv servera za sada, mada koliko vidim, ovo im je tek pocetak (sudeci po broju tekstova).

    Steta sto nisu ubacili neke reklame, cisto da se vidi kako bi to izgledalo.

    Mozda je najveci problem sto se nisu fokusirali ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.