fbpx

Vrste veb hosting usluga

Reakcije na prethodni tekst o temi veb hostinga pokazuju da je ova tema definitivno zrela za detaljnija objašnjavanja, naročito u segmentu jeftinijih i skupljih veb hosting rešenja. U ovom tekstu akcenat je upravo na ceni veb hostinga – u odnosu na odabir vrste veb hosting rešenja, odnosno zašto se i kada bira određena vrsta veb hosting rešenja.

Pročitajte ovaj duži tekst koji objašnjava pozitivne i negativne strane različitih tipova veb hosting servisa.

Kada morate koristiti naprednije opcije hostinga, odnosno plaćati skuplji veb hosting?

Bez obzira na tvrdnju da 99% svih veb sajtova nema naročitu potrebu za kvalitetnijim/skupljim veb hosting rešenjima (pročitati prethodni tekst na ovu temu), to ne znači automatski da vaš veb sajt jeste u toj kategoriji:

  • Ako je potrebno obezbediti konstantnu dostupnost i sigurnost rada servisa u punom obimu, jer njegova povremena nedostupnost generiše velike finansijske gubitke (npr. radite online prodaju, finansijske online servise, bankarsko poslovanje itd, odnosno nudite servise kod kojih ako korisnik nije nešto kupio u datom momentu, neće to učiniti nikada), definitivno ne spadate u tih 99%
  • Ako npr. imate veb sajt na kojem želite samostalno da držite veliki broj video priloga, dugačke video priloge ili da preko njega samostalno radite online TV/streaming prenose događaja, tada ćete sigurno koristiti značajne resurse veb hosting kompanije čak i u slučaju kada nemate veliki broj korisnika. To što ste možda zakupili paket sa neograničenim resursima ili slično, najčešće ne uključuje da možete ovakve sadržaje da držite u okviru sajta.
  • Ako vaš veb sajt predstavlja zahtevan veb servis/softversku aplikaciju za čiji rad je potrebno obezbediti dosta kompjuterskih/serverskih resursa.
  • Ako vaš veb sajt ima veliki broj korisnika, odnosno veliku posećenost koja se meri stotinama ili hiljadama osoba u jednom momentu (ne sekundi), što možete pratiti preko Google Analytics alatke za posećenost.
  • Veoma važan segment u formiranju cene veb hostinga predstavlja obim i vrsta korisničke podrške koja se dobija uz određeni veb hosting plan, ali ova tema zaslužuje veći broj posebnih tekstova. U svakom slučaju, ako vam je potreban napredniji nivo podrške i mogućnosti koje vaš sajt treba da koristi, sigurno je da će vam trebati i naprednija opcija hostinga.
  • Poseban problem predstavljaju loše urađeni veb sajtovi, odnosno veb sajtovi koji uzimaju mnogo više serverskih resursa nego što bi to trebalo jer su sastavljeni od mnogih delova koji svaki za sebe uzimaju dosta resursa – sajtovi nisu optimizovani za brži rad. Ovakve situacije se često dešavaju kada se prave sajtovi na besplatnim platformama (npr. WordPress, Joomla i sl.) sa velikim brojem dodataka (plugins) gde kreator sajta nije uradio optimizaciju samog koda veb stranica i/ili optimizaciju baza podataka koje takav veb sajt koristi.

Veb hosting plan predstavlja ponudu konkretnog paketa usluga veb hosting provajdera u odnosu na tip veb hostinga koju je korisnik odabrao.

Najjednostavniji način provere da li vam treba kvalitetniji veb hosting od postojećeg, i/ili da li vi možda imate neki problem sa vašim veb sajtom/servisom zbog neoptimizovanosti samog veb sajt softvera jeste da u Gugl analitiksu (GA) pogledate koliko vi realno imate korisnika u jednom momentu na veb sajtu i kolika su vam vremena učitavanja stranica, odnosno opterećenost resursa aktuelnog veb hosting servisa (primer na gornjoj slici). Trenutni broj posetilaca se vidi u delu GA “Real Time”, a opterećenost servera se vidi u delu “Site Speed”. Još više podataka o kvalitetu vašeg veb sajta i brzini servera možete videti preko druge Guglove besplatne alatke – Google Webmaster Tools.

Logika korišćenja kompjuterskih/serverskih resursa je sledeća:

  • Ako na vašem kompjuteru imate program koji koristite i za koji je potrebno dosta vremena da uradite u njemu bilo koju operaciju – ili je kompjuter spor (treba kvalitetniji kompjuter), i/ili program nije dovoljno dobro napravljen pa mu treba puno vremena da uradi i najjednostavnije operacije.
  • Na vebu svaki posetilac vašeg veb sajta pokreće neki vaš veb program i koristi ga za svoje potrebe. Ako imate spore programe na vašem veb sajtu, dovoljna su i 2-3 korisnika da uspore ceo veb sajt. Šta se dešava kada na vašem veb sajtu u jednom momentu 100 ili 1.000 osoba krene da koriste programe, bez obzira koliko su oni dobro urađeni?

Važno je napomenuti da velika vremena učitavanja veb stranica direktno mogu uticati na položaj različitih rezultata pretraživanja na Guglu, koji generalno bolje rangira sajtove sa manje tehničkih grešaka i kvalitetnijim veb hostingom koji utiču na brzinu učitavanja veb stranica sajta.

Vrste veb hosting servisa i cene hostinga

U nastavku sledi kratak pregled različitih vrsta veb hosting servisa, a u narednim tekstovima biće detaljnije reči o najzastupljenijim  tipovim zakupa online prostora i resursa.

vrste-veb-hostinga

1. “Što je besplatno i Bogu je drago”, ali ne i u biznisu

U poslednjih 15 godina veoma su se razvile različite varijante besplatnih veb hosting servisa, od kojih su poslednjih godina najpoznatije besplatne blog platforme WordPress.com, Blogger.com, Tumblr.com, itd. Ovakvi besplatni servisi omogućuju da mnogo toga uradite za vaš posao, ali:

  • Osnovna karakteristika svih besplatnih veb hosting servisa da imaju različite vrste ograničenja, od kojih je najvažnije da vam sajt/blog iz nekog nepoznatog razloga može da vam se ukine bez vašeg odobrenja – vi nemate kontrolu nad tim.
  • Ako pravite kompaniju koja nije iz kategorije “uzmi pare i beži”, trebalo bi da vam bude važna reputacija kompanije, a ona se ne razvija na besplatnom veb hosting servisu, pogotovo sa adresom samog hosting servisa, ili besplatnim domenima!
  • Besplatni veb hosting servisi su veoma dobra alatka za testiranje ili vežbanje online nastupa, ali to ne znači da bi takve servise trebalo koristiti za kompletan online nastup.

2. Shared veb hosting – Najjeftiniji hosting paketi

Najjeftiniji veb hosting paketi imaju takvu cenu jer isti kompjuter delite sa puno drugih sajtova!

Najjeftinija kategorija plaćenog veb hostinga, i zato najčešća kategorija ove usluge koju koristi ogromna većina veb sajtova je tzv. deljeni ili shared hosting servis.

Na jednom veb serveru mogu se naći stotine ili hiljade nekih drugih veb sajtova koji dele resurse jednog kompjutera, kao što su snaga procesora (CPU) i tzv. osnovna radna memorija kompjutera (RAM).

Većina veb sajtova realno nema potrebu za jačim kompjuterima na vebu, što je sasvim OK do momenta kada počnu da se dešavaju neki problemi:

  • Ako se “sruši” ili bude opterećen samo jedan sajt na tom deljenom serveru – i vaš sajt će imati problem.
  • Ako neki od naloga na deljenom serveru bude zaražen (što je čest slučaj) ili npr. namerno šalje neželjenu poštu, možete imati probleme sa dostupnošću sajta ali i sa isporukom i slanjem mailova (da kasne satima ili danima, ili se uopšte ne isporučuju).
  • Ako vaš sajt doživi neku ozbiljniju posećenost – veoma lako ćete doživeti različite probleme sa sporim učitavanjem sajta, ili još gore, njegovom nedostupnošću. Verovatno je i da će provajder vaš sajt suspednovati bez upozorenja da ne bi usporavao ostale korisnike.
  • Ako kojim slučajem imate bilo kakve dodatne tehničke zahteve za veb sajt koji nisu nabrojani u postojećim shared hosting planovima (cenovniku za ovaj tip veb hosting usluga u odnosu na dodeljene resurse), veoma je mala verovatnoća da ćete dobiti to što vam je potrebno.
  • Za jeftinije veb hosting servise tehnička podrška je obično veoma skromna, a važnost tehničke podrške se upravo najbolje vidi kada krenu da vam se dešavaju neki problemi na vebu.
  • Poseban problem predstavlja podatak da ako se u vašoj blizini (na istom kompjuteru, tj. na istoj IP adresi) nalazi veliki broj spam sajtova – Gugl može samo na osnovu toga da vam smanji rejting na pretraživačima.

Cene ovog tipa veb hosting servisa su od nekoliko EUR godišnje pa na više (više desetina EUR), u zavisnosti od različitih vrsta opcija koje podrazumeva konkretan veb hosting plan.

Ukoliko nemate zahtevan sajt i u poslovanju se ne oslanjate previse na njega, kao i ako vam ne predstavlja problem sve gore navedeno (da povremeno vaš sajt bude nedostupan, da vam kasne mailovi i sl) onda spadate u grupu od 99% korisnika kojima nije potrebno naprednije rešenje.

Savet: Pogledajte koji se još sajtovi nalaze na istoj IP adresi kao što je vaša preko ove alatke.

3. Virtuelni Dedicated Server ili Virtual Private Server (VPS) – Kada delite samo deo resursa kompjutera sa drugima

Često se ova usluga meša sa Cloud serverima (čak je i provajderi tako reklamiraju), ali to nije ista usluga. O cloud uslugama će kasnije u tekstu biti reči.

Za razliku od klasičnog shared hosting servisa Virtual Private Server hosting je karakterističan po tome što su resursi jednog kompjutera (veb servera) softverski podeljeni u više virtuelnih servera koji međusobno ne utiču previše jedan na drugi. Fraza “ne utiču previše” se odnosi na to da npr. spam sajtovi koji su na istom kompjuteru možda neće uticati na vaš sajt jer ćete imati zasebnu IP adresu, ali kod nekih provajdera svakako mogu uticati na zakupljene performanse servera koje nisu uvek garantovane.

U okviru VPS hostinga se praktično u sklopu jednog fizičkog (velikog/moćnog) servera kreiraju se posebni manji serveri koji koriste delove tehničkih resursa tog velikog kompjutera.

U zavisnosti od ponude veb hosting provajdera korisnik ove vrste veb hosting servisa može da ima punu ili delimičnu kontrolu nad tim mini serverom, i može inicijalno samostalno da bira količinu resursa potrebnih za jedan ili veći broj veb sajtova.

U zavisnosti od znanja osobe/kompanije koja je zadužena održavanje veb sajta, VPS hosting je preporučljivo je koristiti naprednija softverska rešenja za administraciju veb servera – Control Panel, koja omogućuju i osobama bez velikih znanja o administraciji servera da uspešno vode ovakva veb hosting rešenja. Ipak, kod VPS hosting rešenja kada krenu da se dešavaju neki problemi sa sajtom, veoma je često potrebno da imate nekoga ko se razume u administraciju veb servera (potpuno različita oblast od administracije klasičnih npr. Windows servera).

Kod ovog tipa veb hostinga je veoma važno koji tip korisničke podrške dobijate od veb hosting kompanije, upravo zbog problema koji se mogu desiti prilikom održavanja odnosno administracije ovog servera. Veoma često, naročito kod jeftinijih provajdera ovog tipa hosting servisa, tehnička podrška je dosta ograničena – najčešće praktično i ne postoji. Obavezno proverite kakvu vrstu pomoći vam mogu ponuditi u slučaju problema.

Mana ovakvog VPS hostinga je u tome što taj veliki server koji je izdeljen na manje, može imati hardverski problem, usled koga ćete imati nedostupnost vašeg zakupljenog servera (downtime) dok se ne popravi (ne postoji kompjuter koji automatski za par minuta preuzima njegovu ulogu i sve vaše podatke).

Cene ovog tipa veb hosting servisa idu od nekoliko desetina EUR na mesečnom nivou na više, u zavisnosti od zakupljenih resursa.

Savet: Bilo bi dobro da za ovaj tip veb hosting usluga pre kupovine tražite probni period (trial), isprobate mogućnosti servisa u odnosu na vaše potrebe, detaljno se raspitate o dodatnim uslugama u slučaju problema, i sl. Ovaj savet može da važi za bilo koji tip veb hosting usluge.

4. Dedicated server, tj namenski server, ili sve češći naziv “Bare Metal Servers” – hosting servisi koji podrazumevaju iznajmljivanje celog fizičkog servera

Osnovna karakteristika veb hosting servisa kada iznajmljujete kompjuter na vebu je da imate potpunu kontrolu nad serverom, odnosno pun pristup kao da imate server ispod svog radnog stola.

Osnovni tip ovakve usluge podrazumeva da samostalno vodite računa o ovom serveru putem mreže (ne o hardverskim komponentama i rezervnim delovima), što znači da je neophodno da imate osobu/kompaniju koja se razume u administraciju veb servera, obzirom da ćete samostalno voditi računa o svemu što se dešava na ovom serveru (ili serverima, ako iznajmljujete više njih).

Upravo iz navedenih razloga, ovaj tip hosting servisa se ne preporučuje kompanijama koje nemaju zaposlene iz oblasti administracije veb servera ili ih ne outsource-uju. U slučaju veoma zahtevnih i veoma posećenih veb servisa ovakve osobe bi trebalo da imaju ekspertska znanja iz administracije veb servera kada počnu da se dešavaju različite vrste problema na vebu.

Ovaj tip usluge je u svetu u velikoj meri već prevaziđen, jer ga je nasledio mnogo ekonomičniji Cloud Computing (o kome će kasnije biti više reči). Zakupom celog servera unapred zakupljujete resurse koje možda nikada nećete iskoristiti, ali ih morate unapred obezbediti jer kod ovakvog tipa usluga nema fleksibilnosti i skalabilnosti u pogledu proširenja ili smanjenja resursa, pogotovu bez prekida u radu.

Cene ovog tipa veb hosting servisa idu od par desetina do više stotina EUR na mesečnom nivou, pa i na više, u zavisnosti od konfiguracije servera.

Savet: Nemojte uzimati ovaj tip hosting servisa osim u slučajevima kada imate realne potrebe za konkretnim većim resursima ili specifičnu aplikaciju koja zahteva fizičku mašinu. U svakom slučaju, neophodno je da imate veoma sposobnu tehničku ekipu koja za vas radi administraciju servera na ekspertskom nivou.

5. Managed hosting – “Vi radite business, provajder brine o tehnici”

Ovaj tip hosting servisa predstavlja uslugu iznajmljivanja potrebnih resursa kod provajdera (bez obzira na tip usluge, može biti VPS, dedicated server, cloud…) uz usluge održavanja, s tim da korisnik nema pravo punog pristupa serveru, obzirom da hosting kompanija garantuje kvalitet servisa, odnosno hosting kompanija administrativno vodi računa o tome da rešava probleme na serveru koji se dešavaju tokom rada.

Ova usluga najčešće podrazumeva da provajder radi monitoringa servera, update najnovijih verzija instaliranog softvera, brigu o backupu, administraciju servera na zahtev i slično, međutim i u takvim situacijama nekada postoji nejasno pitanje odgovornosti kada ne radi sajt (često provajder tvrdi da je sve u redu sa serverom, programeri da je sve u redu sa aplikacijom, a sam sajt ne radi kako treba).

Postoje i hosting provajderi, poput domaće kompanije Mainstream, koji nude „fully managed“ usluge koje podrazumevaju punu odgovornost za dizajniranje, implementaciju, održavanje i nadgledanje svih elemenata sistema (mrežna, serverska i storage platforma, sistemski i aplikativni softver), administraciju svih servisa, kao i komunikaciju sa programerskim timom i kontinualni konsalting na poslovima optimizacije rada, testiranja, migracije i povećanja sigurnosti hostovanog sistema. Odnosno, pružaju garancije za dostupnost samog sajta, a ne samo servera.

Ovaj tip hosting servisa je namenjen kompanijama koje imaju zahtevne web servise i koje svoje resurse koncentrišu na sam kvalitet tog servisa, a hosting kompaniji prepuštaju brigu o tome da veb server (ili sam sajt) bude uvek dostupan.

Cene ovog tipa veb hosting servisa su obično u stotinama EUR na mesečnom nivou, pa do više hiljada EUR, u zavisnosti od kompleksnosti sistema i zahteva samog korisnika. Cena ovog tipa hosting servisa se najčešće formira na osnovu utrošenog vremena i resursa hosting kompanije za održavanje veb servera, što znači da cene ovog tipa hostinga mogu biti značajno veće ako postoje veći problemi na vebu. Postoje i fiksne mesečne usluge održavanja, ali  o načinima formiranja cena kod ovog tipa hosting servisa biće posebno reči u narednim tekstovima na ovu temu.

Savet: Ovaj tip hosting servisa treba posmatrati kao kompletan outsourcing usluge dostupnog veb sajta/sajtova, koji pratkično uključuje i iznajmljivanje osoba zaduženih za administraciju veb servera.

6. Colocation hosting servis ili Server housing – Vaš server kod hosting provajdera

Ovaj tip servisa podrazumeva da svoju opremu (jedan ili više servera, pa i ceo rek ili više rekova) postavite u data centar hosting provajdera, zbog odgovarajuće data centar infrastrukutre i kvaliteta internet konekcije koju vam hosting kompanija može pružiti. O data centrima i infrastrukturi koju oni pružaju biće reči u drugim tekstovima (za sada iskoristite date linkove u tekstu).

server rack

Obično, hosting kompanija ne pruža dodatne usluge kod ovog tipa hostinga (sem eventualnog korišćenja zaposlenih u hosting kompaniji da jednostavno uključe ili isključe server), što znači da vlasnik servera sam vodi računa o hardveru, izmeni delova servera i sl. i za svaku intervenciju dolazi u data centar hosting provajdera.

Razlozi za postavljanje sopstvene opreme kod hosting provajdera obično se svode na to da kompanija već ima svu potrebnu opremu i/ili visoke standarde o sigurnosti/privatnosti podataka koji se nalaze na takvim serverima i drugoj opremi, što je slučaj kod banaka, osiguravajućih kompanija i drugih kompanija koje imaju izuzetno osetljive podatke. Ovakve usluge koriste i sami internet provajderi koji nemaju sopstvene data centre.

Cene ovog tipa veb hosting servisa su u stotinama ili hiljadama EUR na mesečnom nivou.

Savet: Svetski trendovi pokazuju da se ovaj tip hostinga sve češće zamenjuje drugim tipovima hostinga gde se za slične ili nešto veće troškove dobija neuporedivo bolja usluga.

7. Cloud Hosting

Jedna od najvidljivijih primena koncepta Cloud Computing je upravo u drastičnom povećanju kvaliteta veb hosting servisa uvođenjem opcije Cloud hostinga.

Dosadašnji problemi tradicionalnih hosting usluga, poput naglih skokova opterećenja, otkaza hardvera, nedostupnosti tehničke podrške u momentu kad je server otkazao, rešeni su novim konceptom koji je danas preovladao u pružanju hosting usluga – Cloud hosting uslugama.

Ovaj tip usluga podrazumeva sistem povezanih servera (farma servera) kod kojih namenski softver praktično eliminiše potrebu za razmišljanjem o funkcionisanju i ispravnosti hardvera. U slučaju da dođe do otkaza neke od hardverskih komponenti na jednom od servera, Cloud sistemi automatski prebacuju opterećenje na preostale, pa praktično nema prekida u radu sistema koji koristi ovakvu vrstu hostinga.

Cloud platforme najčešće omogućuju korisnicima da u svakom trenutku angažuju potrebne resurse, u bilo kom trenutku ih prošire ili smanje, a sve to potpuno automatski i bez ikakvih ugovornih obaveza i dugačkih procedura – pogledati npr. www.mCloud.rs. Bilo da  korisnik želi da hostuje samo sajt ili da izmesti sve poslovne aplikacije na sigurno i uvek dostupno okruženje, najčešće to može da uradi u samo nekoliko klikova na korisničkom portalu.

Glavna karakteristika ovog tipa hosting servisa je mogućnost da kompanija koja iznajmljuje ovaj tip hostinga može npr. u veoma kratkom roku (nekoliko minuta) da odreaguje na povećanu posećenost sajta, i nakon takvog događaja da vrati karakteristike hostinga na prethodne vrednosti.

Cene ovog tipa veb hosting servisa su od nekoliko desetina EUR na mesečnom nivou, pa na više u zavisnosti od zakupljenih resursa koji su fleksibilni i plaćaju se samo prema konkretnim potrebama u određenom trenutku.

8. Server u kompaniji/kući

Savremena ponuda internet pristupa na prvi pogled omogućava da se pomisli kako je sada moguće jeftino držati svoj server u vašim prostorijama, ali to u osnovi nije tačno ako želite ozbiljan nastup vaše kompanije na vebu.

Ovakva rešenja podrazumevaju neke važne komponente postavljanja vašeg kompjutera na vebu da se ponaša kao veb server:

  1. Potrebna vam je STABILNA internet konekcija sa podjednakom brzinom skidanja (download) i slanja (upload) podataka na veb.
  2. Potreban vam je veoma kvalitetan kompjuter koji se postavlja u režim veb servera, rezervni server ili delovi za njega ukoliko dođe do otkaza, fiksne IP adrese.
  3. Odgovarajući uslovi rada – UPS-evi ako dođe do nestanka struje, hlađenje, backup link,
  4. Zaposleni koje će održavati svu tu opremu, softver, raditi nabavku i dr.
  5. Budžet “na gomili” za sve ovo.

Ovakve usluge uglavnom koriste kompanije koje imaju sopstvene mini data centre, barataju veoma važnim podacima, kao što su banke, državne institucije koje imaju sopstvene servise e-uprave i sl., i koje imaju uvedene posebne mere osiguranja prostorija u kojima se nalaze ovakvi podaci.

Najveći problem kod ovog tipa veb hostinga je osiguranje primarnih i sekundarnih kvalitetnih internet konekcija radi stabilnosti pristupa veb serverima, što predstavlja i najveći trošak kod ovog tipa hostinga.

Zaključak – 2 kafe mesečno, poslovni ručak ili pokloni za poslovne partnere za veb hosting usluge od kojih vam zavisi online posao?

Da biste procenili koji tip hosting usluga vama najviše odgovara, zapitajte se koliko vama znači online pristustvo? Da li vam taj kanal prodaje i komunikacije znači kao 2 kafe mesečno za reprezentaciju (shared hosting), jedan poslovni ručak u restoranu sa povoljnim cenama (vrednost virtuelnog servera), poslovni ručak sa poklonima za poslovne partnere (Cloud usluge kojima ćete impresionirati klijente) ili vam celo poslovanje zavisi od online prisustva i želite da radi besprekorno, da se usredsredite samo na biznis a tehniku prepustite profesionalcima?

Partner ovog teksta je kompanija Mainstream

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Vrste veb hosting usluga, 7.0 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/08/2014, RSS

10 odgovora na Vrste veb hosting usluga

  1. Vladan says:

    Komentar koji dajem upućuje na razlike našeg hostinga i inostranih hosting partnera. Želeo bih što više komentara, jer tema je pipava. Treba utvrditi činjenično stanje? Ili ćemo im reći, da budu bolji i pošteni ili ćemo itići, bar to možemo! Srpska posla: Zarada što pre, a filozofija da naš web treba da se širi, podmiče pod intrese…
    Da počnem od shared hostinga. To je hosting gde vi dobijate samo deo diska od celog hard drajva. Samo jednu particiju(deo). Iskustvo koje imam sa tim hostingom kod nas je ovakvo: Hosting kompanije ograničavaju programske jezike. I onda umesto da pažnju obratim na samu aplikaciju i potrebe klijenta, koje umeju da budu specifične, ja moram da mislim o tome šta meni srpski hostingaši nude i čime me ograničavaju. Ovim gube i mušterije i ja, a hosting pobedjuje. Kad ih pitaš što ne može nešto: Glavna izreka im je: security hostinga. Koliko je ovo tačno treba proveriti, jer isti taj shared hosting nude i inostrani partneri, bez ikakvih problema oko security_a. To naši ne dozvoljavaju jer im to verovatno čini zamor i posao, a oni to neće, hoće samo naplatu, a usluga: “kroji ti ga dzura”. Tad ti samo kažu to nismo u mogućnosti da pružimo zbog security, ali ako platite paket iznad, onda može. Aaaa ipak može!? U pitanju je isti disk i ista particija isti hosting, samo paket više, košta više – naravno. Onog trenuka kad u Srbiji nastane hosting koji ima ovde locirane diskove, onda se i može razmisliti o našem hostingu. Lokacija diskova srpski hostinga je obično Amsterdam. Šta oni rade? Zakupe obično neki inostrani datacentar; Podele mašine i diskove i ovde nam prepodaju isti. Naravno gledaju da bude što jeftiniji taj datacentar. Jeftini datacentri imaju i jeftin hardver tipa SATA diskovi, koji su spori u odnosu na sdd diskove – njih imaju inostrani hostinzi. I onda vi obično zakupite hosting – hostinga i sve je tako skupo, a vas sajt spor i ne može da se širi, a programeri muče muke. A zarada srp. hostinga je oko 50.000 eura godišnje. To radi Srpski hosting??? Cene inostranog hostinga za VPS je 5 dolara, a kod nas od 3.500 do 5.000 mesečno! Prostor na disku kod nas je 5 Gb, a kod inostranog 20 Gb. Moje iskustvo je takvo, gore opisano.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
    • Bojan says:

      Slažem se sa Vladanom, sve crno na belo. Da čujemo i druga mišljenja.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
    • Igrice says:

      @ Vladan -Veoma jasno i realno opisana trenutna situacija u Srbiji sto se tice hostinga.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Sve ozbiljnije domaće hosting kompanije imaju svoje servere i u ovdašnjim data centrima. Što se tiče cena i paketa usluga, to je politika same kompanije. Najvažniji segment hosting servisa je kvalitet podrške, a o tome ću pisati u narednom tekstu na ovu temu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.6/5 (7 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)
  3. Nenad says:

    Dosta generalizacija u prethodnim komentarima, moja iskustva sa domaćim hostingom su sasvim ok kada su sajtovi za mala i srednja preduzeća u pitanju. Kad kupujem hosting ne gledam samo tehničke specifikacije, već dosta pažnje posvetim iskustvima drugih korinika, kvalitetu podrške i slično. Downtime se svima dešava, neažurirani CMS-ovi koji utiču a shared hosting su česta pojava itd. Kad se eto i desi neki problem bitno je da podrška brzo reši probleme.

    Ne treba bežati od domaćih rešenja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Shared hosting je zadovoljavajući za najveći broj sajtova (mala i srednja preduzeća). Međutim, kad se to preraste onda i troškovi znatno rastu. Linux OS je besplatan, ali treba Vam dobar Sys Admin da ga podesi (to obično ne zna prosečan programer, ima dosta pipljivih stvari). Pa na to dodajte npr. licencu za cPanel (lično preferiram ISPConfig), pa neka precizna podešavanja web servera, pa zašto se MySQL server gasi sam od sebe… Onda na sve to i mail server često baguje, šalje mejlove u spam, pa mu tako dođe da ih ne šalje uopšte… O svemu tome ne treba da brinete na shared hostingu. Te sitnice obično imaju veliku štetu za poslovanje kompanije (zamislite da vam dva dana povremeno ne radi e-mail a nemate jasne indikacije o tome) i zbog toga ne treba server da bude prva stvar na kojoj će se štedeti. Ipak primećujem da specijalizovane hosting kompanije rade sa velikim maržama, kod nas još i više nego u inostranstvu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Vladan says:

      Slažem se Dušane D,

      -to i jeste problem – “Shared hosting je zadovoljavajući za najveći broj sajtova (mala i srednja preduzeća). Međutim, kad se to preraste onda i troškovi znatno rastu.” o i te kako veći – klasična marketing (web) priča – sve free i malo ulaganja treba, čim “preraste”, opa dobar novac treba izdvojiti za licence i app..,

      a onda počinje budzenje sistema, ne kažem da je to loše ALI posledica (budzenja) zna da napravi problem i korisnici trpe zbog toga – zbudzi ali da korisnik nema problem, da to ne oseća na svojo koži!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Igor Damic says:

    Oko jedne stvari se samo ne slazem – “Ako se “sruši” ili bude opterećen samo jedan sajt na tom deljenom serveru – i vaš sajt će imati problem.”
    Ovo je naravno vezano za shared hosting providere. Naime u danasnje vreme postoji nesto sto se zove cloudlinux i slicni sistemi pri cemu hosting provider moze precizno da ogranici resurse za svaki shared hosting account posebno i time ne dozvoli da jedan sajt povuce i ostale za sobom.
    Kod VPS hostinga (non-managed) bi isto jos dodao to da nikad nikome ne bi preporucio ovu vrstu hostinga. Pojedinac mora da ima izvrsno znanje sistema, OS, baza itd. da bi mogao da napravi sistem dovoljno sigurnim. Bez dovoljno znanja oko VPS sistema, lako dovodi pojedinca u situaciju lakog hakovanja a time i gubitka.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Filip says:

    Ono što se ne slažem jeste cena kolokacije/server housinga. Server housing se danas može naći i po povoljnijoj ceni, gde ćeš uz to dobiti premium protok i gigabitni link i sa dovoljno inicijalnog protoka (od 5 do 20 TB) i to sve u Evropi (Holandija, Nemačka, Velika Britanija). Naravno, ukoliko je razgovarano o kolokaciji u Srbiji, to dođe mnogo skuplje upravo zbog protoka.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Igrice says:

    Evo da i ja dam svoj komentar. Ja licno izbegavam domace hosting provajdere, iskustvo me je naucilo da kvaliteni system administratori lako pronalaze posao u inostranstvu a kod nas ostaju mediokriteti, a mozda ni oni. Rezultat toga su ljudi u poslu koji ne poseduju adekvatna tehnička znanja kako bi konfigurisali i pravilno odrzavali servere za shared hostinge. Ukoliko ste firma sa sajtom koji ne koristi MySQL nego imate staticki HTML sajt sa maksimalno kontakt formom na njemu, milioni posetilaca dnevno nece biti nikakav problem za vas hosting. Ono sto vam niko ne kaze je da na celom internetu ne postoji staticki html sajt sa ogromnom posetom. Problem nastaje kod MySQL-a, i ogranicenjima koja vam shared hosting namece, za ozbiljnije sajtove ni VPS nije dovoljan pa je jedino resenje Dedicated Server i tu nastaje problem. Isti prvo treba platiti, i moje je misljenje, ko god da kaze bilo sta, dobar dedicated nema ispod 900$ u najmanju ruku pod uslovom da posedujete svo potrebno tehničko znanje, u protivnom iznos uvecajte jos za cenu istog (licencu za cpanel ne racunam u ovo), pa jos i ssl..
    CM-ovi koji zahtevaju MySQL jesu odlicni, ali na shared hostingu predstavljaju tempiranu bombu, WordPress sajt na shared hostingu moze biti opstruisan sa najobičnijim twitter nalogom, sto vremenom moze dovesti do njegovog uklanjanja sa hostinga, a sta je to ako ne njegovo obaranje.. Bas sam se raspisao.. Toliko od mene
    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.