fbpx

Upis na Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja 2011/2012 – Novi profesionalni profili

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sad u objavio je uslove upisa na specijalističke strukovne studije za školsku 2011./2012. godinu.

Sa apekta svojevremenih problema sa stručnom spremom strukovnih specijalista, od februara 2010. g. u Vojvodini je definisan strukovni status studenata koji završe ove studije, koje su u istom rangu kao i diplomske akademske studije.

U narednoj školskoj godini desiće se određeni broj promena na specijalističkim strukovnim studijama iz elektronskog poslovanja, koje će sukcesivno biti objavljivane u periodu do početka upisa 01.10.2011. g.

Predmeti na specijalističkim strukovnim studijama iz e-poslovanja

Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja se prema akreditovanom nastavnom programu sastoje iz dva dela:

  • Tri obavezna opšte stručna predmeta za sve specijalističke strukovne studije sa Departmana za inženjerski menadžment: Efektivni menadžment, Odabrana poglavlja iz oblasti menadžmenta i Stručna praksa.
  • Četiri uže stručna predmeta, od kojih se dva biraju iz “bazena” predmeta sa modula za elektronsko poslovanje.

Izborne pozicije predmeta 1 i 2:

  • Studenti na predmetu Primena IT i Interneta u poslovanju imaće mogućnost da polože osnovni sertifikat iz oblasti e-poslovanja (iExec) Cisco instituta za preduzetništvo.
  • Predmet Primenjeno upravljanje projektima u osnovi ima pokrivanje načina upravljanja projektima iz oblasti e-poslovanja.

Preostala dva predmeta (izborna pozicija br. 3 i br. 4) biraju se iz tzv. “bazena” predmeta, u kojem se iz oblasti e-poslovanja nalaze sledeći predmeti:

  • Internet marketing
  • E-bankarstvo
  • E-bankarske aplikacije
  • Tehnologije i sistemi e-poslovanja
  • Elektronska trgovina
  • Online PR
  • Društveni mediji
  • Internet oglašavanje

Svi predmeti su praktično orijentisani i imaju za cilj usvajanje stručnih i  upotrebljivih znanja iz odabranih oblasti interesovanja.

Novi stručni profili na specijalističkim strukovnim studijama iz elektronskog poslovanja: Community Manager i Online Media Planner

Od naredne školske godine (2011./2012.), pored definisanog stručnog profila za menadžera iz oblasti elektronskog bankarstva (predmeti E-bankarstvo i E-bankarske aplikacije), definisana su dodatna dva atraktivna stručna profila:

  1. Menadžer za upravljanje profilima na društvenim medijima (Community Manager) – Predmeti Online PR i Društveni mediji.
  2. Menadžer za planiranje reklamnih kampanja na Internetu (Online Media Planner) – Predmeti Internet marketing i Internet oglašavanje.

Struktura svih predstavljenih predmeta se zasnovana na praktičnoj primeni znanja koja seusvajaju po pojedinačnim predmetima. U slučaju navedenih stručnih profila, predmeti su osmišljeni na taj način da predstave sva potrebna znanja koje studenti treba da usvoje za zanimanja koja su trenutno u Srbiji veoma aktuelna.

  • Sve veći broj kompanija i PR agencija traži osobe koje su sposobne da vode poslovne naloge na raznorodnim društvenim medijima.
  • Marketinške agencije i marketinška odeljenja u većim kompanijama traže posebne stručne profile osoba sa specifičnim znanjem iz oblasti kreiranja i vođenja reklamnih kampanja na Internetu.

U slučaju oba stručna profila, vodiće se računa o tome da se prenesu znanja iz oblasti optimizacije različitih tipova promocije (klasične i Internet promocije), kao i znanja iz oblasti optimizacije za pretraživače.

Opis predstavljenih stručnih profila se zvanično nalazi u dodatku diplomi (Diploma Supplement) koja se dobija nakon odbranjenog specijalističkog rada.

Predmeti na specijalističkim strukovnim studijama kao kursevi

Veoma je važno dodatno napomenuti da se svi predstavljeni predmeti na ovim specijalističkim strukovnim studijama mogu slušati i kao posebni kursevi (svi predmeti na specijalističkim strukovnim studijama na FTN-u su tako kreirani), pa zainteresovani mogu odabrati da slušaju samo određene predmete sa ovih studija.

Dodatne informacije:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/06/2011, RSS

6 odgovora na Upis na Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja 2011/2012 – Novi profesionalni profili

  1. Koristan tekst za one koji na vreme (ili pre vremena) razmisljaju o nastavku studija. Mislim da bi bilo interesantno pogledati i ponudu Visoke ICT skole iz Beograda (bivsa PTT), koja takodje ima Specijalisticke studije e-poslovanja:
    http://www.ict.edu.rs/studijski_programi/specijalisticke_studije/elektronsko_poslovanje/plan_studija

    Zanima me da li postoje indicije da ce se nesto dodatno menjati u skolskoj 2012/2013, kada i sam planiram upis?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. GOX says:

    Poštovani profesore Varagiću,

    imate li informaciju kada ce se konacno MBA studije naći u Zakonu o Visokom Obrazovanju, i možete li napraviti paralelu između istih na FTN-u i dvogodišnjih specijalističkih strukovnih ili tkzv. professional master studija na FON-u, tj. hoce li oni po eventualnom donošenju zakona biti izjednačeni?

    Unapred zahvalan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Tamara Ilic says:

    Postovani profesore Varagicu,

    Zanima me da li negde mogu na ovom sajtu procitati kolika je cena za specijalisticke studije?
    unapred hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Vrlo je vazno pratiti promene i potrebe na svetskom trzistu.Ukoliko se sto pre licno ukljucimo i edukujemo, mozemo imati licni prosperitet.
    Za ucenje i usavrsavanje nikada nije kasno, samo treba imati volju i znati sta hocemo i mozemo da postignemo daljim usavrsavanjem.
    Pozdrav Jelena

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Zanimljiviji su predmeti iz “bazena” i korisniji su…
    Dok se skoro menadžment svaki svodi na isto, postave takav plan i program predmeta da se na predavanjima slušaju primeri poslovanja iz koliko-toliko uspešnih preduzeća, a takvih informacija na internetu ima kol’ko ‘oćeš…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. milica jovanovic says:

    Postovani profesore ,

    Završila sam Visoku poslovnu školu strukovnih studija, Novi Sad.
    htela bih da upišem specijalističke stukovne studije, ali nije mi jasno…zašto na visokim poslovnim školama strukovnih studija postoje različit plan i program za studijsku grupu e-poslovanje (taj smer bih rado da upišem).Pogledala sam link Borisa Miloševića i uporedila sa ovim linkom http://www.vps.ns.ac.rs/Obavestenja/specstud5.pdf.

    Razlikuje se i od ove više tehničke škole strukovnih studija novi sad…http://www.vtsns.edu.rs/specijalisticke_stud.php

    Po Vašem iskustvu i mišljenju koja škola ima adekvatniji plan i program kad je u pitanju e-poslovanje (osim iimeuro)

    Srdačan pozdrav,
    Milica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.