fbpx

Tiraži štampe polako gube trku od najposećenijih sajtova

U aktuelnom broju Nedeljnih Taboo vesti prikazano je istraživanje merenja tiraža dnevne štampe oditorske agencije ABC Srbija.

Kada se ovi tiraži uporede sa brojem jedinstvenih posetilaca na našim najposećenijim sajtovima sa vestima (B92, Krstarica, Blic), kao i sa trendovima porasta posećenosti po broju jedinstvenih posetilaca na dnevnom nivou (najadekvatniji način procene posećenosti sajta, veoma uporediv sa dnevnim tiražima štampe), može se videti da će u narednoj godini nekoliko sajtova imati veću posećenost na dnevnom nivou, u odnosu na najtiražnije dnevne novine.

Npr., u februaru mesecu ove godine sajt B92.net imao je oko 120.000 jedinstvenih posetilaca na dnevnom nivou, što je bio porast posećenosti od oko 50 odsto u odnosu na sredinu 2006. g.

Kako realni tiraži dnevnih novina ipak nisu u domenu iznad 200.000 prodatih primeraka, realno je očekivati da će porast posećenosti sajtova sa vestima u narednoj godini definitivno otpratiti trend koji je već godinama poznat u svetu – posećenost sajtova u mnogome prevazilazi čitanost papirnih izdanja novina.

Ovakvu tendenciju mogu i da potvrde sami vlasnici posmatranih dnevnih novina, obzirom da svi oni imaju prateće Web sajtove koji su iz dana u dan sve posećeniji. Iz ovog razloga sasvim je logično ono što se moglo čuti nedavno da slavni New York Times ima strategijuprestanka objavljivanja štampanog izdanja, i posvećivanje isključivo online izdanju.

Još kada se u ovu kalkulaciju uvrsti činjenica da u razvijenijim zemljama blogovi novinara postaju mnogo čitaniji od samih tradicionalnih izdanja u kojima ti novinari pišu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tiraži štampe polako gube trku od najposećenijih sajtova, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/12/2007, RSS

3 odgovora na Tiraži štampe polako gube trku od najposećenijih sajtova

  1. acca says:

    Ohrabrujuce. Jos zanimljivije bi bilo istrazivanje gde se uporedjuje tiraz tematskih magazina i posecenost sajtova o tim temama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Tekst je tendenciozan i napisan u populističkom maniru, te su se potpuno pobrkale tri totalno različite kategorije i nema jasne diferencijacije, a to su:
    – štampani tiraž
    – prodati tiraž
    – čitanost
    Prve dve kategorije su egzaktne, a treća se procenjuje, to uglavnom radi SM, ali su njihovi rezultati iz mog iskustva veoma, veoma diskutabilni. Što se tiče samo teksta, pogledajte da se pominju sve tri kategorije pod jednim imenom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Slažem se sa Goranom, no pitanje je trenutka kada će internet mediji imati veću čitanost od štampanih. Pojedini tematski sajtovi već sada imaju veću čitanost od svojih papirnih rivala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.