fbpx

Televizičnost Neta: Viki Video Streaming Service, YouTube i Google Chromecast

Poznato je da je u većini država u svetu (uključujući i ovdašnje države) YouTube među tri najposećenija veb sajta, a kada se na to doda korišćenje ovog servisa preko mobilnih platformi, u poslednjih godinu dve korišćenje YouTuba je u ozbiljnoj ekspanziji. Godinama unazad, podatak o visokoj posećenosti YouTube-a upravo bi trebalo da govori o tome koliko korisnicima Neta odgovara taj “televizični” pristup korišćenju, kada se to uporedi sa klasičnim otvaranjem veb stranica i posmatranjem/čitanjem datih sadržaja.

Viki Video Streaming Service

U poslednje tri godine sve se više na vebu pominje servis Viki koji na internacionalnom nivou pokušava da postigne uspeh u domenu striminga TV sadržaja po izboru koji predstavlja glavne adute SAD servisa Hulu i Netflix. Za razliku od sveprisutnog Jutjuba koji takođe omogućuje da samostalno izaberete šta ćete gledati, Viki ima veoma moćan mehanizam kreiranja titlova od strane korisnika na svim mogućim jezicima, kojih na ovom servisu trenutno ima 160 (uključujući i ovdašnje jezike). Pored veb sajta, Viki se može skinuti i na mobilnim uređajima, što predstavlja veoma značajnu prednost sa aspekta povećanja korišćenja ovog servisa.

Upravo mogućnost da se npr. neki film, serija, TV show i sl. iz Južne Koreje gleda na srskom, hrvatskom ili arapskom jeziku pokazala se kao dobitna kombinacija ovog besplatnog servisa. Porast broja pregleda bolivudske produkcije u Latinskoj Americi i broj pregleda korejskih filmova na Bliskom istoku trenutno čini 25 odsto pregleda svih video sadržaja na ovom servisu!

Za sada se ne priča puno na ovim prostorima o ovom servisu, ali bez obzira na to pojedine serije i filmovi koji se mogu gledati preko ovog servisa imaju prevode na neke ovdašnje jezike. Npr. tajvanska serija “Just You” ima 100% prevod na “srpsko-hrvatskom” jeziku, dok je korejska serija “Heartstrings” 96% prevedena na hrvatski.

Veoma ozbiljni investicioni zahvati u Viki kompaniji u poslednje vreme imaju za cilj dodavanje većeg broja sadržaja iz SAD (npr. trenutno u servisu postoji određeni broj crno-belih filmova) i značajnije širenje sadržaja iz Evrope i Azije.

Promotivni potencijal domaće TV/video produkcije korišćenjem VIKI servisa

Veoma važan detalj u vezi sa VIKI servisom je da je to potpuno legalno zatvoreni sistem plaćanja autorskih prava za striming TV programa, tj. da ne postoji način da korisnici samostalno postavljaju video materijale. Sa druge strane, veliki broj korisnika ovog servisa može ozbiljno da posluži kvalitetnoj promociji domaćih filmskih i TV sadržaja.

Npr. SAD Sci-Fi TV serija “Falling Skies” je nedavno puštana preko ovog servisa, i u Kini ovu seriju je preko Vikija gledalo po epizodi oko 10 miliona gledalaca, što je 20 puta više od broja skinutih epizoda ove serije preko torent sajtova.Sa ukupno preko 10 miliona skinutih aplikacija za mobilne platforme ovaj servis se sve više približava mogućnosti da postane globalno bitna “karika” u značajnom razvoju globalne TV produkcije.

Ovdašnje TV i filmske produkcije bi trebalo ozbiljno da razmisle o strateškoj saradnji sa ovim servisom, jer mogućnost dolaska do internacionalnog auditorijuma u TV produkciji sa ovim servisom se podiže na do sada nepostojeći nivou kvaliteta. Čak bi i turističke organizacije ovdašnjih država, koje bi trebalo da se bave promocijom ovdašnje kulture i turističkih potencijala, mogle bi da ozbiljno prouče načine sistemskog obraćanja internacionalnoj javnosti preko servisa kao što je Viki.

Za očekivati je da će se ovdašnja postojeća zajednica prevodilaca titlova aktivirati i na ovom servisu, što će za posledicu imati naglo povećanje broja pregleda iz ovdašnjih država.

Integracija TV-a i interneta za mase – Google Chromecast?

Jedan od osnovnih razloga zašto masu korisnika interneta interesuje povezivanje kompjutera sa TV-om jeste gledanje različitih vrsta filmova, muzike i TV programa koji se skidaju ili pregledaju preko veba. To je odavno moguće povezivanjem putem različitih vrsta kablova, a postoje rešenja oko 100 $US kao što je Apple AirPlay koja rade isti posao, ali samo za iOS platformu.

Google je juče predstavio Chromecast koji po ceni od 35 $US omogućuje video striming na TV ekrane preko HDMI priključka bez obzira da li se radi o Androidu, Windows-u ili iOS-u.

Veoma važan segment u vezi sa novim Google proizvodom jeste činjenica da ako prodaja Chromcast-a uspe, uskoro ćemo imati jeftin način realnog spajanja TV-a i interneta na način koji se već godinama najavljuje (realno spajanje TV-a i interneta)…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Televizičnost Neta: Viki Video Streaming Service, YouTube i Google Chromecast, 5.5 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/07/2013, RSS

2 odgovora na Televizičnost Neta: Viki Video Streaming Service, YouTube i Google Chromecast

  1. Google Chromecast za povezivanje telefona, tableta ili računara na TV, detaljnije o ovom uređaju:
    http://www.androidrevija.com/google-chromecast-za-povezivanje-telefona-tableta-ili-racunara-na-tv/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Bojan Krkić says:

    video no longer available

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.