fbpx

#BlogOpen i #BlogB92 “sektašenje”

Situacija koja se dešavala tokom 15. i 16. oktobra 2010. g. zbog ovog teksta, koji je za posledicu imao blog-reakciju Dede, Bluesman-a, Mahlat i Čarolije (za sada), samo je najdirektnija moguća manifestacija ranije primećene velike zatvorenosti raznorodnih domaćih blog zajednica, koje uključuju i blogove na Web sajtovima klasičnih medija.

Mene je cela ova priča podsetila na mnoge žurke kojima sam prisustvovao kao srednjoškolac, kada se na jednom mestu pojavi dve ili više potpuno raznosrodne grupe osoba (npr. tadašnji “kremaši” i “hejvi-metalci”), i veoma brzo nastanu različite varijante sukoba zbog potpune nemogućnosti da se u datom mestu i u to vreme na bilo koji način uspostavi normalan dijalog između “pripadnika” različitih grupa. Iste te osobe, pojedinačno van tog mesta i vremena – sasvim su lepo mogle da komuniciraju… Ali kada te povuče društvo…

Reakcija blogera sa blog agregata B92 koji nije znao da postoji skup blogera “BlogOpen” i koji je saznao za taj skup preko Web sajta B92, kao i kasniji komentari “okupljenih” na istom blog mestu, prouzokovali su logičnu “lavinu” reakcija “iz drugog tabora”.

Po mom mišljenju suština konkretnog “incidenta” nalazi se u činjenicama koje je u jednom komentaru prezentovala Zubarica:

“Po Sebi Samom – on je VIP bloger na B92, zna da se zove i naziva blogerom, i to je to 🙂 .

Očigledno je da je sasvim neiskusan u online bivstvovanju, kao i mnogi drugi B92 blogeri (čast izuzecima 🙂  ), a meni je totalno komično kako ne umeju da prepoznaju ko je “njihov”, a ko “nije” – no, to je opet normalna posledica nepoznavanja virtuala kao koncepta, da ne idem dalje…:).

A čovek je, da je znao, mogao celu temu da postavi sasvim drugačije…”

Kako sam veoma često u kontaktu sa osobama koje stvarno veoma malo poznaju kako funkcioniše Internet, znam da većina osoba koja dugo vremena bloguje na besplatnim blog platformama-agregatima (kao što su B92 blogovi, Blog.rs, Mojblog.rs…) u većini slučajeva ima veoma ograničeno poznavanje kako uopšte da dođe do različitih blogova na nekim drugim mestima (osim “svog” mesta), sa druge strane “ovde sve poznaje” – a tamo su neki “stranci” koje je tek potrebno upoznati.

Sve ovo strašno podseća na probleme socijalizacije i u realnom svetu…

Jedna moja rođaka je više od godinu dana koristila Internet kada smo se videli (pre nekoliko godina) i pričali, i prilikom razgovora sam joj pomenuo da imam blog. Ona mi je ushićeno odgovorila da zna šta su blogovi, jer ih čita na B92. Pokušao sam da joj dam adresu svog bloga da ga pogleda, ali mi je tada usplahireno rekla da ne zna ona “to tako da vidi” – ona je tih godinu dana i nešto provela samo na sajtu B92 (“bojim se da uradim nešto drugo, pa da pokvarim”), pa je tako našla i blogove! Posle je naučila malo više…

Kada se ne-znanje udruži sa problemima socijalizacije (upoznavanje novog društva), eto jednog dobrog odgovora zašto je naša blogosfera tako “rasparčana”, bez obzira koliko bih ja ali i mnogi drugi voleli da postoji mnogo veća komunikacija/dijalog između većeg broja veoma raznorodnih blogera na različitim blog agregatima. Za sada je to velika retkost…

Videćemo da li će možda u narednim godinama upravo BlogOpen možda biti mesto za više dijaloga između toliko različitih blog zajednica…

P.S. Zašto “sektašenje”? Pa zato što sam sada već u više navrata čuo od onih koji nisu baš naročito česti na blogovima, ali ih posećuju, da im sve to liči na neke sektaše koji se međusobno posećuju i komentarišu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
#BlogOpen i #BlogB92 "sektašenje", 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/10/2010, RSS

64 odgovora na #BlogOpen i #BlogB92 “sektašenje”

  1. shaputalica says:

    Vidi, nedavno sam se registrovala na tom blog agregatu kako bih proširila vest o akciji koju smo sprovodili (Tomica), a povučena člankom koji je, u istom smislu i istim povodom tamo osvanuo. Niko, pa ni autor teksta, nije reagovao. Ne u smislu da je neko trebalo da kaže “hvala”, već da linkuje, (ja sam linkovala) pridruži se, podrži…lično nemam ništa protiv i rado čitam mnoge blogere sa b92, za polovinu i ne znam jesu li ili nisu VIP, ne obraćam pažnju. Ono što smeta je, da se grubo izrazim, autizam. I ja sam na blog agregatu. Pa šta? Treba li da pratim samo dešavanja na WP? Mogu, ako želim da ostanem slepa kod očiju.
    I da ponovim, niko nikog nigde zvao nije, Open znači open, mogao je i došao je ko god je hteo, što si i sam video, nisu tamo bili samo blogeri…
    A tekst kad se piše o nečemu, (u vezi sa gos’n autorom) pravila i blogovanja i novinarstva i čega god o’š nalažu da se prvo doobro obavestiš o samoj temi, proučiš događaj iz svih uglova i ne nastupaš kao uvređena princeza već kao bloger sa stavom čiji blog unos pri tom ima sadržinu koju će razumeti i onaj ko nije član ni jedne “sekte”. U tom slučaju, i samo u tom, nećeš doći u poziciju da kao osoba od nekog integriteta i imena svoje pisanije spuštaš na tračerica-partiju.
    (Ovo opet o autoru spornog teksta)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. BRANKKO says:

    Ako nista drugo, posle celog ovog sektasenja svima je sasvim jasno da nisu sami u univerzumu. Poput Kolumba koji je otkrio ‘novi svet‘, tako su i neki otkrili one druge… Sad je pitanje kako ih uklopiti, a da se ne ceka bas do sledeceg BlogOpen-a… Ako je takvo nesto uopste moguce – a sto nebi bilo?
    I jos jedna stvar, da li je (poznavaocima blogerskih ostrva na internetskom okeanu) poznato jos neko zatvoreno, a dovoljno veliko i bitno ostrvo blogera za koje ovi sto su na drustvenim mrezama nisu culi? Da li je istina negde tamo ili je bas ovde, medju svima nama…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ovo je prosto neverovatno, u Srbiji se čak i blogeri dele 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Čitam sve ovo što se dešava ovih poslednjih dana i uglavnom sam zbunjen… Propustio sam BlogOpen jer sam prezauzet ličnim stvarima i, iako nisam bloger, žao mi je što nisam bio.

    Ali ceo ovaj kontinuirani ‘flame’ me je više iznenadio nego dogadjaji u Djenovi. Jezikom ulice, ljudi, zaboga, koji vam je? Blog kao medijum izražavanja ne poznaje granice, osim granice ukusa, koja je opet relativna.

    Našlo se par uvredjenih, par besnih, par… Ma ne znam. Srdjan je dobro konstatovao ovo oko podela.

    Koliko vidim, sledeći BlogOpen može lako da se pretvori u okršaj, spoticanje i povod za potpunu suprotnost onoga čemu je namenjen.

    I umesto obostranog (mada ja tu ne vidim dve strane) uvažavanja i saradnje u cilju napretka, idemo na onu “da komšiji crkne krava, jer na svadbu nije zvao). Svašta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ilija Sekulov says:

    Drago mi je sto mi Makedonci ako ni smo ujedinjeni kao nacija kao sto se vi Srbi odlucni i nekako kako mi stoji vise ujedinjeni od nas Makedonaca,barem mi smo ujedinjeni u virtuelnom svetu u jedan blog servis a to je http://blog.mk i koi zastupa iskljucivo pisanje sa cirilicom,to im je njihova politika da se zacuva cirilica.

    Kad sam bio u Beogradu 2002 godina primetio sam jedan flaer na koi je pisao pisite sa cirilicom.Mozda i srpski blogeri bi trebali vise da koriste cirilicu,mada srpski blog servisi kako vidim imaju za cel da privlace blogere sa Hrvatske sto i nije losa ideja.Ja hvala na twitter-u uvidio sam da zaista u Srbiju blogeri imaju divne postove sa mnogo informacija.Ako zelite procitati neki nas blog i napraviti usporedbu evo vam link http://blog.mk
    Puno pozdrava iz Makedonije

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Cinjenica je jednostavna, kvalitet blogova, a i same televizije je na nezavidnom nivou. Pojedinci su na Twitter-u rekli kako su bloggeri B92, zapravo samo content writeri za B92.net masineriju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. zubarica says:

    Poštovani gospodine Varagiću,
    hvala na pominjanju :).

    Za nekog ko je vrlo dugo online, a ko je solo practitioner per se, ceo život – to su realno dve veoma raznorodne grupe, baš kao šminkeri i metalci svojevremeno :).
    Kako rekoh na svom blogu, to je drugačiji mindset, prosto i jednostavno.

    Spojiti dve takve grupacije je veoma teško, sasvim isto kao sa šminkerima, kao sa privatnim i državnim zubaricama :), kao sa mnogim drugim socijalnim grupama. Šteta što je autor onog teksta onako trapavo počeo (i nastavio)… A možda i ne.

    Dragane, vi sasvim jasno znate koja je razlika između mene i vas, kao blogera.
    Da bi stvar bila bolja i veselija:), ja takođe znam odlično gde sam ja u odnosu na vas, ili Eniaca, ili Trunksa, ili Dedu, da uzmem neke sasvim raznorodne ljude koji su online.
    Bila bih slobodna da kažem da je takav stav, mal’ ne reče uvid :), nužan preduslov za razumevanje ovih grupacija međusobno…. Pa i zajednički skup.

    A volela bih da se to desi, to bi bio dobar štof za film…:).
    Samo kad pomislim kako bi Istok ubedio (da ne imenujem određenog blogera B92) da je mleko crno, počnem da se smejem…. :).

    Prijatan dan :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Imam utisak da se sada već pridaje preveliki značaj tome. Zavorene zajednice, sektaši, forumaši, kamen spoticanja… Velike reči. Much ado about nothing.

    “Ti” prouke, “mi”-vi” podele… Pristati na to, reagovati uvredama na uvrede znači ne samo dati legitimnost sukobu, već i uzeti učešće u nekoj strani u isfabrikovanom sukobu.

    Mesta za sukob nema, gledajući iz pozicije BlogOpena. BlogOpen pripada blogerskoj zajednici. Da su čuli i da su hteli da dođu sa vip bloga, došli bi i bili bi dobrodošli. I svi bismo bili na dobitku od tog susreta. Tako je bilo 2007. godine, tako će biti i u buduće. Za razliku od novogodišnjih susreta vip-blogera koji su zatvoreni za druge, BlogOpen je otvoren za svakoga ko je zainteresovan. BlogOpen nije zatvorena zajednica sa centralnim komitetom i vrhovnim cenzorom. To je događaj koji pripada svima.

    A, ko nije na vreme čuo da je bilo BlogOpena, ima pravo da se ljuti.

    A, ko ne zna da je BlogOpen ove godine organizovan peti put, računajući pančevački nulti, onda ima pravo da preispita granice i koncept svoje zajednice.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Moo says:

    Nesmotreno ili ne, ali ti u naslovu stoji Blogopen Vs.

    Molim te da to ispraviš, ako baš želiš da insistiraš na takvom naslovu. Istine, radi. Niti je blogOpen inicirao pravljenje sukoba, niti može da bude protiv nekoga ili nečega, svakako nije prirodno da stoji u levom, inicijatorskom bloku koji sugeriše otvaranje sukoba.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. zubarica says:

    @Moo,
    ako me ove oči dobro služe, pisalo je Open, mislim da se čita O-P-E-N :), to je sve.
    Kako neko reče – ja ne osećam posebnu razliku, osećam se (sa svim svojim ograničenjima, da se ne lažemo:) dobrodošlo gde god – ne vidim što to ne bi i drugi mogli… Ne postoji stvarnost, postoji samo percepcija, čiji ono beše citat:).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. @Mooshema ispravio sam naslov na “i”, iako se u naslovu vidi da se radi o # tagu kao sinonimu za komunikaciju u kontekstu ove teme…

    Smatram da je ova tema važna zato što se radi o konkretnom primeru nerazumevanja više predstavnika bar jedne blog-zajednice (i reakcija druge), gde je baš ta B92 blog platforma važan razlog zašto je istorijat upotrebe blogova u Srbiji baš išao ovim pravcem kojim je išao.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Valentina says:

    Odličan tekst. Nadam se da će, nakon ovoga, prestati ono ružno prepucavanje koje sam juče ceo dan gledala na twitteru. Sporni tekst o tome kako niko nije zvao “VIP blogere” na Blog Open je izraz stava samo jednog blogera (i nekolicine onih koji su komentarisali) i mislim da nije lepo “bacati hejt” na ceo b92 blog, tim pre što je tamo otprilike isti procenat (možda čak i za nijansu veći – molim nemojte me mrzeti zbog ovoga) jako kvalitetnih autora kao i na drugim platformama, a to da li neko hoće ili neće da se osamostali privatna je stvar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. zubarica says:

    Dragane,
    mogu li da vas zamolim za neki link/linkove na temu istorijata upotrebe blogova u Srbiji, ili možda čak – za poseban post, ako ga već nema na vašem blogu?
    Izvinjavam se ako već postoji, nemam vremena da tražim – hvala :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. He, he, šta ti je iskustvo i profesionalizam. 🙂
    Pustio si impulsivce da napišu nekoliko postova i onda sve sublimisao u jedan.
    Rekao bih da je ovde (kako u tekstu tako i u komentarima) izrečena suština dešavanja (ne bih to baš nazvao sukobom, u pravu je Moo).
    Možda će Deda ponovo reći da spamujem, ali moram da spomenem da će u maju u Boru biti prilika da se blogeri B92 integrišu u širu zajednicu jer smo na EWF pozvali i tri “Vip” blogera sa tog sistema. Draga Kovačevića, Branislava Kovačevića Coleta i Gordanu Čomić (koja bi mogla da bude spona između ta “dva sveta”).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Deda says:

    Varaga
    Definitivno se u ovom slucaju ne mozemo staviti u ulogu plavih slemova iz vise razloga:
    -izvredjana je jedna velika grupa ljudi koji definitivno nisu pacenici, ponajmanje zasluzuju bilo kakave i od bilo koga uvrede…
    -direktno i indirektno svi mi koji nismo na agregatima ili direktno na b92 blogu nismo dorasli nikome, grupa smo koja ne zaveedjuje postovanje i konkretno vredjani smo
    -mi smo ponajmanje neznalice da bi nas uporedjivao sa onima koji zaista ne znaju
    -ne mozes da stanes u odbranu blogera sa b92
    -BoloOpen je otvoren za sve!!! To je najveca istina i cinenica zbog koje bi svi trebali da se zapitaju zasto nisu dobili VIP pozive, pratnju, lepeze i kor.
    I mogao bih nadugo, ali sam na mom blogu zamolio ( kao Panić) za “mir” od koga se odustalo i na dalje se krenulo sa omalovazavanjem i vredjanjem…Pa cak i da je šala i komika u kojoj ima istine, BOLI brate Varaga.
    Zato bi bilo ektra dobro da si napisao tekst i pokazao gospodi iz diplomatskog kora b92 kako da nauce a ne da pises o grupicama i kopiras komentare sa drugih blogova jer na taj nacin samo dolivas vatru a da nisi ni svestan toga.
    Podele postoje i uvek ce ih biti, ali vredjanje je prekoracilo mere ukusa ne samo mene nego velikog borja ljudi.
    Uostalom, vredjajuci Mahlat, Blusmena, mene, vredjaju i tebe i Moo i sve nas koji smo bili ili podrzavamo BlogOpen , druzenje, blogvanje, ucenje i sve nesto lepo..
    Svet se ne vrti oko B92, a VIPovci neka izadju na crtu pa da vide da li ce imati milion komentara ( idem da kupim sijalicu, kakio sam, dobio sam loptu na poklon i ostali smesni spamerki najgore vrste) i da li ce opstati meseca dana sa svojim sadrzajem???
    Bolje da si linkovao Blogosnove , knjigu u pdf pa da citaju i uce osnove blogovanja…
    Sa svim ovim tekstovima i komentarima se sada vec preteruje jer svako pismen iole vidi koje su razlike, ko vredja i na koji nacin se viplarizuju grupe….
    Zalazem se za zajednicku scenu, za zajednistvo i da se krugovi otvore pa da se svi druzimo, da zajedno ucimo i dobijemo moc zbog koje ce se tresti misevi a ne gore.
    Voleo bih da zajedno imamo snage da pokrecemo, inoviramo, ispravljamo, trazimo… a ne da vredjamo jedni druge, da ogovaramo i spletkarimo, da uzvamo u tugi koja se nadvila nad svima nama…
    Ovo je sve presmesno ako pogledamo nasu situaciju, desavanja u Beogradu, Italiji i nase kompletno stanje i statuse, od finansijskog do sistemskog…
    Nema nama boljitka dok se prepucavamo koja je grupa fensi a koja ima bolju muziku, dok se ne ujedinimo!!!
    DEDA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. milan says:

    Neverovatno je kako ste zamenili teze jer ja uopšte nisam postavljao pitanje u smislu kako ga Vi interpretirate. Ja sam se samo pitao zbog čega uredništvo ili neki članovi B92 nisu bili tamo ne da bi se svađali i prepucavali već razmene iskustava.
    Najviše me je zainteresovala najava da će se govoriti o zakonskoj regulativi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Moo says:

    Milane, ako ste vi taj Milan koj je autor teksta (treba da stavite link na svoj blog, eto, ni to vas tamo na VIP blogu nisu naučili za sve ove godine), vama bi se zaista mogla staviti samo zamerka da robujete jezikom i strukturom koja je prestala da postoji u ovoj zemlji bar prestankom društvene svojine. Ako vam niko još nije rekao, nema više delegatskog sistema i nema slanja zaključaka centralnom komitetu.

    Istini za volju, vi ste se se, gospodin čovek, inače, lepo ogradili u prvoj rečenici: možda nisam u toku…

    Ono što je ružno i tipično, na žalost moram da kažem, i što podseća na najgore primere foruma s kraja devedesetih i početkom dvehiljaditih, to su komentari blog zajednice okupljene na tom blogu, koji su poslovično uvredljivi i ispod granice lepog vaspitanja. Što je posebno zanimljivo za sociologe, svi uživaju tome.

    Ono što ja mogu da vidim iz sadržaja vašeg posta (a ne bloga) vi ste kasno videli informaciju o BO i zapitali se o tome u svom postu. Potom je krenuo ružan deo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. zubarica says:

    Milane,
    iznimno mi je zanimljivo da vas vidim ovde :). Ozbiljno mislite da je profesor Varagić zamenio teze? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Na blogu b92 sam nekoliko godina unazad i trenutno mi to sasvim odgovara, mada se kanim da pronađem vremena da krenem sa sopstvenim blogom. Evo, dakle, zašto ostajem u sekti: postavljam tekstove na jednom od najčitanijih blogova u regionu, prosečna čitanost i nije neka, oko hiljadu i po, ali bio je jedan od osam i po! (zjuuuee…). Stekla sam mnoge prijatelje i mnoga su mi se vrata otvorila. Nisam morala da prođem inicijaciju i niko me ničim ne uslovljava, te komentari tipa “content writeri za b92 mašineriju” vraćaju na misao kojoj se nerado vraćam: svo znanje ovog sveta o Internetu, blogovima, E-ovom i E-onom ne može nekome da pomogne da nauči da ljude ne prihvata po unapred zadatim “platofmama”. Setimo se kako je prošao Bono nakon što se u ovdašnjim ratovima “opredelio” za stranu. Izgubio je višemilionsku srpsku publiku..:))

    Ima nas raznih i na B92 blogu, kao što ima raznih i među ljudima koji imaju svoje blogove. Mislite li da ste vi svi jednako otvoreni za komunikaciju? Mislite li da i vi nekada ne izgledate kao sekta? Ja bih, recimo, mogla da nabrojim većinu ljudi iz sekte kojoj i ti Dragane pripadaš, ali toga niste ni svesni.

    Trudim se da naučim što više, da proširim znanje u iskustvo, ali ne mogu da osuđujem nekoga ko nije čuo za twitter ili nema svoj blog. Mislim, različiti smo ljudi, pobogu. I mene to sve ponekad žešće smara, da budem najiskrenija. Mnogo više volim da sam napolju, neću da lažem. Ali sa vremena na vreme hoću samo da sednem uz čašu vina, nešto se istripujem, napišem tekst i komuniciram sa ljudima. Ili da odem na twitter, provozam se kroz zanimljive linkove, čujem neke zanimljive i edukativne priče. Ne razmišljam u tom trenutku o tome na kojoj sam platformi, šta eksperti misle o tom mediju ili blogu. Kada neko priča o celom blogu b92 kao o jednoj osobi, a ne o jednom tekstu ili autoru, nije li to isto kao kada su mu svi Afroamerikanci isti? Ili su svi Romi lopovi?

    Ova priča može da postane mnogo komplikovanija i da izazove jezivu nestašicu dobrog duha i vremena na domaćim online prostorima ukoliko oni koji imaju harizmu i znanje ne otvore malo čuku.

    Uz sav dužan rispekt i tako to,
    Vlasta

    PS. Može bilo ko da se uloguje i komentariše na blogu b92, ako hoće, ne samo članovi sekte. Osim ako nekom nisu baš svi tekstovi svih autora potpuni shit. Mislim, bože moj, šta se tu može. A to što ipak najviše komentarišu oni koji tamo već jesu, to je bolno logično. Pa, mislim, i vi jedni drugima najviše komentarišete. Naiđeš na kafanu (knjižaru) koja ti se sviđa, pa neko vreme u njoj najviše visiš…Moš misliti….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Zahvaljujem se g. Karagaći što je odgovorio na mom blogu.

    @Moo, dodao sam link do njegovog bloga.

    Inače, svojevremeno je gospođa Čomić linkovala knjigu Blog osnove na nekom od B92 blogova.

    @Deda, imaš sasvim dovoljno godina da sigurno znaš da su te uvredljive reakcije na žalost sasvim normalna posledica neznanja i nerazumevanja. Slična protiv-reakcija ne pomaže u rešavanju onoga što mislim da je ovde važno, a to je uspostavljanje dijaloga.

    Smatram da je veoma lepo to što je g. Karagaća ostavio ovde komentar, i to može biti neki početak normalnog dijaloga…

    @Zubarica Svojevremeno sam ovde pozvao zainteresovane da se priključe u kreiranju ozbiljnijeg materijala na temu blog, u sklopu Wikipedije. Takođe, o istorijatu bloga u Srbiji ima nešto i u ovom mom tekstu.

    Ono što sam u pomenutom komentaru hteo da napomenem na temu uslova za razvoj Bloga u Srbiji u prethodnim godinama, nije puno pisano, ali se u osnovi to odnosi na lamentiranja “šta bi bilo kad bi bilo”, što više nema nekog naročitog smisla.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. zubarica says:

    @Varagić,
    hvala mnogo.

    @Milan,
    bila je šala, Varagiću se neće desiti da zameni teze :).

    @Vlastimira,
    rekli ste – po meni – ključne reči:
    “…Trudim se da naučim što više, da proširim znanje u iskustvo…”.
    Dobrodošli na sledeći BlogOpen :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Zubarice,

    hvala :), bolje vas našla, a nadam se i više vremena.

    Btw, možda sam ostala nejasna, ali moji komentari ne odnose se konkretno na jednu osobu, samo sam grupisala sve svoje utiske…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. @Vlastimira, zahvaljujem se na vašem komentaru. Činjenica je da upravo ne treba generalizovati, to je i dovelo do svih ovdašnjih ratova.

    I dali ste dobar primer kako ne treba komunicirati kada želite dijalog – Case Bono.

    Što se mene tiče, zadovoljan sam, jer sam možda ipak malo pokrenuo dijalog o kojem sam pisao u tekstu 😉

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. milan says:

    @Moo,
    pa uopste niste shvatili da sam se šalio upotrebom tih termina kao što je delegiranje, ali ste zato izgleda jedva dočekali da vređate, a verujem da onda i ne znate šta je delegat.Drugo, nepristojno spočitavate da ne znam da linkujem a link već imate.
    Uz puno uvažavanje domaćina, reći ću da se ni ovaj blog kada je u pitanju količina onih koji se samopromovišu vređajući druge ništa ne razlikuje od bloga B92.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. I ja uživam da te čitam, Vlasto 🙂

    Videćeš sada, pošto si “ušla” da ostaviš komentar “među sektu kojoj i Varagić pripada”, niko te neće ismevati, tražiti tipografske ili semantičke greške u tvom komentaru, vaditi neku pikanteriju iz tvoje prošlosti, nazvati tvoj komentar patetičnim ili ga karakterisati na bilo koji način i izreći ti bilo šta zbog čega bi zažalila što si osetila potrebu da kažeš nešto u “korist druge strane”.

    Blogb92 se, nažalost, mora generalizovati najmanje po jednom: to nije dobro postavljen blog-servis i koncipiran je kao contradictio in adjecto suštini bloga još 2006. godine i od onda ništa nije uradio na tome da postane blog. A kakvi su blogeri, pa bože moj, svuda ima i ovakvih i onakvih, suština bloga je da svako može da ga piše, i da piše šta god hoće.

    Kakva je zajednica koja pripada tom kolektivitetu, pa, bože moj, ima boljih u blogosferi.

    A o hiljadama poseta. Hm, moraću sada da izdvojim svoj blog, na dot kom domenu, koji je, u vreme kada sam ga pisala aktivno, imao na svakom postu više hiljada pregleda. Za poslednje dve godine od kada postoji brojač posete, postoje postovi koji su imali i skoro 20.000 čitanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Tanja, znam da si mnogo čitanija, ja i kažem da mi čitanost nije bog zna kakva…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. milan says:

    Deda@”Smatram da je veoma lepo to što je g. Karagaća ostavio ovde komentar, i to može biti neki početak normalnog dijaloga…”

    meni to nije nikakav problem niti sam u bilo kom sukobu sa bilo kojom blogozajednicom. Niti druge blogove smatram sektama, kao
    sto neki uporno tretiraju Blog B92

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Moo says:

    Gospodine Milane, vaš link je stavio vlasnik ovog bloga.

    Drugo, ne poznajem vas dovoljno, istina, da bih osetila ironiju. Mnoge ste zaintrigarili time, da li ste vešti u tome, ili ste istinski poverovali u delegatski sistem. Ako ste bili ironični, ja vam se izvinjavam zbog pogrešne percepcije.

    Uvreda? Nijednom vas nisam uvredila. Čini mi se da ste propustili da pročitate da smatram vaš post otvaranjem pitanja, a ne započinjanjem hajke.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Potpuno isti utisak sam i ja stekla na temu sektašenja na blogovima, ali s obzirom da je ovakvo ponašanje sveprisutno, mislila sam možda “to tako i treba” . Možda se varam, ali mislim da “sektašenje” postaje poželjno ponašanje u našoj zemlji (verovatno zbog interesa koji se njime postiže)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. A, bre, Vlasto, nisam htela da se takmičim, već da oponiram opštem mišljenju da su samostalni blogeri ljubomorni na čitanost najvećeg servisa na kojem i ti bloguješ. To, zapravo, uopšte nije najčitaniji skup blogova na internetu.

    Perosnalmag, Blogowski, Mahlat, Deda, Istok Pavlović, pa i Varagić 😉 … to su blogovi koji su umeli da se nametnu sa svoje samostalne pozicije, čija relevantnost se dokazuje i visokim pozicijama na SERP-u (rezultati pretraživanja mrim. vl.) i citiranošću na netu.

    Sramota me je i što sam napisala za tu posetu, može da je vidi svako ko ode tamo. Htela sam da istaknem da nije, nije vip blog najčitaniji blogerski prostor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Gospodine Karagaća, možete slobodno da samostalno postavite link do vašeg bloga http://blog.b92.net/blog/3194/Milan-Karagaca/ u komentarima koje ostavljate u polju za adresu Web sajta/bloga, i to se onosi na sve blogove gde postoji ova opcija.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. Charolija says:

    Moja prva reakcija na spomenuti tekst VIP blogera Milana je bio “kakve su ovo gluposti?”.

    Citiram jedan deo:

    “Ako nisi zašto nisu?

    Ako jesu po kom delegatskom sistemu su birani i koje telo ih je delegiralo?

    Ako su bili da li će nas informsati o onome šta se dogovaralo i šta je dogovoreno?”

    Meni ovo liči na neka pitanja koja su se nekada postavljala kada su se održavale sednice CKSKJ-u, (za one mlađe prevod ove skraćenice je Centralni Komitet Saveza Komunista Jugoslavije).
    Komentari koji su usledili nakon teksta sve govore.

    Slažem se da ovo jeste važna tema, jer ako neko ne razume da je BlogOpen otvoren za sve koji žele da prisustvuju reći ću da “Open” preveden na srpski znači “otvoren”. Mislim da se to treba razjasniti ljudima koji su postavili pitanja.

    Sa zvanične prezentacije BO: “Za BlogOpen – SocialOpen 2010 možete se prijaviti kao predavač, kao voditelj radionice ili kao posmatrač.” i šta tu nije jasno, meni nije jasno?

    Ove godine je nosio nazio SocialOpen (da ne prevodim i ovo), bio je namenjen blogerima, tviterašima, poslovnim i privatnim korisnicima društvenih mreža, a ako ni u jednoj od navedenih grupacija nisu mogli da se nađu, onda definitivno imaju neki veliki problem.

    E sad kako to da oni nisu znali?

    Nisu ni mogli da znaju kada su zatvoreni i kada ih zanima samo ono što se dešava i piše na njihovom agregatu, a vređanja koja su usledila u komentarima, više govore o njima, nego o svima onima koje su “dokačili”.

    Mislim da ljudi koji tamo pišu, treba da razmisle i da se zapitaju za koga u stvari oni pišu i šta je njihov cilj? (čast izuzecima).

    Ovakav komentar sam trebala da ostavim tamo, ali nisam sigurna da li tamo uopšte mogu da ostavim komentar, nisam doduše ni probala, a i neću.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. zubarica says:

    @Čarobna,
    to jeste mindset, ali ga ne bi trebalo generalizovati.
    Ja mogu samo da zamislim kako nekom iz ma kog drugog sveta (uključujući i moj profesionalni:) može čudno izgledati jedan sredovečan doktor među upola mlađim učesnicima ko-zna-čega, koje ima za temu Bog-sveti-zna-šta :).

    Što bih osuđivala ma koga ko je drugačijeg “ustrojstva”, i jedino je on sam time na gubitku?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. Ivancosic says:

    Dragi Milane,

    Kao neko ko je završio FPN niste mogli da napišete tekst baziran samo na prilogu na B92 sajtu, tačno znam da ste gledali to, a da ni vi, ni novinari B92 nisu ozbiljno pristupili kreiranju priloga.

    Idemo redom. Tekst koji vas je pokrenuo na reakciju je:
    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=09&nav_category=12&nav_id=464235

    U tom tekstu, van pameti i logike, nije linkovan ni jedan blog, niti matični sajt blogopen-a (propust novinara)

    Van pameti i van konteksta je rečeno: “Glavna tema ovogodišnjeg skupa “Blog open” je tretiranje blogera u medijskom zakonodavstvu.”

    Da ste i nakon pročitanog “skočili” na sajt BlogOpena, našli biste, međutim sledeće reči:

    Ovogodišnji BlogOpen nosi naziv SocialOpen. Zvanični deo (9. i 10. oktobar) dvodnevnog radno-prijateljskog susreta je namenjen blogerima, tviterašima, poslovnim i privatnim korisnicima društvenih mreža, te svima koje interesuju teme kojima se BlogOpen bavi

    Takođe na stranici http://www.blogopen.rs/program/ biste onda provalili da je medijsko zakonodavstvo SAMO jedna od tema.

    Na stranici o predavačima biste videli skoro sadržaj svake od prezentacija, a negde biste ukečili i linkove do video snimaka, ili da ste na vreme sve pogledali mogli ste uživo pratiti i uštedeti troškove puta i smeštaja.

    Sve ovo navodi da su i novinari b92 i vi koji ste impulsivno napisali svoj tekst, sa blogersko-novinarskog aspekta loše odradili svoj posao.

    Mislim da je pogrešno da se “vadite” da ste se šalili, jer je Internet odavno uveo instituciju smajlija kada neko želi da pokaže da je samo kritičan, metaforičan ili da se sa šalom obraća nekoj temi. Ne, niste to uradili, a lavina komentara na vaš tekst je zapravo pokrenula reakciju, ne samo vaš tekst.

    Konačno, ono što mi, van vašeg kruga, jer ste nas tako lepo podelili, dobro radimo je što smo dobri domaćini na svom blogu. Nisam video ni na jedan način da u komentarima VI MODERIŠETE i usmeravate diskusiju. Imate već i u ovom tekstu primer Varagića koji to radi ovde. Svi to radimo na svojim blogovima ukoliko tema odluta.

    B92 blogeri se već između sebe dele na VIP i obične, poenta blogovanja je otvorenost, vi ste ti koji dele, ako pogledate unazad NIKO od “nas ostalih” kako vi kažete, nije ni u jednom trenutku ništa loše rekao o bilo kome ko nije bio na BO2010. Sve ovo je samo reakcija.

    Dobra strana je što uvek možete izaći i priznati svoje greške, jer blog zajednica (svi, i wordpress-ovci, i blog.rs-ovci, i blogeri b92 i samostalni i svi ostali) zna to da ceni…

    Pozdrav
    Ivan (debeljuca)

    p.s. moj blog ima određenu temu, pa shvatite ovaj malo duži tekst u nedostatku prostora za pisanje na svom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Ono što daje dodatu vrednost najširoj zajednici je i ovaj primer:

    Čarolija je prva dala kritički osvrt na BlogOpen, post koji je čitan, komentarisan, retvitovan i šerovan. Niko nije osećao potrebu da je vređa zato što je izdvojila mišljenje. naprotiv. NIti je ona imala problem da kaže šta misli, niti je neko drugi pravio problem što ona misli drugačije.

    Ipak, danas čarolija oseća potrebu da “brani” BO, bez ikakvih problema, i ni kriva ni dužna trpi uvrede zbog toga.

    Eto razlike.

    over&out.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. shaputalica says:

    Komunikacija je počela, i to bez vređanja. Makar nešto lepo za početak.
    Imam u svom blogroll-u sijaset divnih blogera sa drugih blog-agregata, samostalnih, ovakvih ili onakvih, i tako će i ostati, dok god neko u potrazi za interesantnim štivom, zaluta na moj blog i “klikne” na neku vezu koju sam tamo postavila.
    Milane, ukoliko sam Vas uvredila na bilo koji način, izvinjavam se. Ali ipak mislim da je pre pisanja tako ozbiljnog teksta potrebno dooobro se obavestiti, i na taj način ne dovesti u zabunu ni blogere sa svog agregata ni one druge.
    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. Charolija says:

    Mislim da ono što zaslužuje da se pohvali treba uvek pohvaliti, a ono što treba kritikovati, iskritikovati. Svako sa svoje tačke gledišta i iz svoje glave, jer svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i što svako treba da stoji iza onoga što je rekao.

    To što se meni nije svidelo na BO je moj problem, ne problem organizatora ili predavača ili Boga oca, kao u ostalom i sve ono što mi se svidelo.

    Znači ja: “mislim, smatram, čini mi se, meni izgleda, liči mi, moja reakcija…”. Najlepša stvar u blogovanju je ta što niko ništa ne mora da vas pita, a vi možete da kažete šta mislite. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. Deda says:

    Meni je zao sto ironija gospodina Milana nije ironija kasnije u komentarima gde on licno vredja Mahlat, Blusmena i mene.
    Izvnite gospodine Milane, ali ne vidim niti jedan razlog za vredjanje, pogotovo sto nisam dao povoda za tako nesto na svom blogu niti na bilo kojem mestu gde sam komentarisao.
    Elem: ja trazim zajednicu a vasi stavovi nisu takvi kao ni vasih prijatelja na b92, a vidite ovde kod Dragana i na ostalim blogovima imate mogucnost da konstruktivno iznosimo misljenja i da ne povredimo bilo koga.
    Ponavljam, ako smo mi ” primitivci” , kako ste vi napisali… kako ste dosli do takvog zakljucka i zasto nas karakteriste bez osnova. Da li zelite na takav nacin da pokazete ko ste vi u stvari i koliko se razlikujete od svih nas.
    Nas troje smo apostrofirani, ali mi smo deo blogerske zajednice koja ima svoje utemeljenje i na drustvenim mrezama, pa samim tim, uvredili ste gomilu ljudi medju kojima ima od domacica do doktora, profesora i inih, ali definitivno nema primitivaca jer su oni odavno marginalizovani i filitrirani, barem kada je net u pitanju.
    Svako nadje svoje drustvo….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. Hteo sam da ostavim komentar na blogu gosp.Karagaće, ali sam još 2008 blokiran zbog komentara na blogu B.Stanković, hrabrog borca za istinu, pravdu i slobodu izražavanja.

    Inače, na blog platformi b92 se i oni koji komentarišu nazivaju blogerima.

    Ne treba zameriti g. Karagaći na ne znanju i neinformisanosti. On je jasno stavio do znanja da nije obavesten i da bi voleo da učestvuje. Što se tiče teme koja ga zanima, o tome se pričalo na prošlogodišnjem wfestu, a o tome sam i ja jedno vreme raspravljao na tviteru sa Gagom Đermanović.

    A od Gage može još štošta dobrog da se nauči, npr. da Internet pamti sve.

    PS: Obećavam, ovo je poslednji komentar koji ostavljam pod visokom temperaturom

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  40. milan says:

    @deda
    da završim svaku polemiku.Ja se uopšte nisam obraćao ljudima sa
    drugih blogova već uredništvu bloga B92 i blogerima B92 koji su , eventualno, tamo bili.
    Nije mi običaj da ljude nazivam primitivcima niti sam to činio, osim ako se radi o očitom primitivnom vređanju kada i odgovorim da je to primitivno vređanje.

    @Charolija “Moja prva reakcija na spomenuti tekst VIP blogera Milana je bio “kakve su ovo gluposti?”.

    Citiram jedan deo:

    “Ako nisi zašto nisu?

    Ako jesu po kom delegatskom sistemu su birani i koje telo ih je delegiralo?

    Ako su bili da li će nas informsati o onome šta se dogovaralo i šta je dogovoreno?”

    Vama se i dalje priviđa da su ta pitanja upućena Vama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Kada je već ovde tema blogovi, da obavestim o emisiji na Radio Beogradu I u ponedeljak (18.10.) u 10:00 na istoimenu temu (najava) – http://www.radiobeograd.rs/

    Inače, interesantno je odakle dolazi poseta na ovaj blog u vezi sa ovom diskusijom:

    Statistika diskusije o blog zajednicama

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  42. milan says:

    @Ivancosic
    Prijatelju, ajde neka Vam bude, nisam išao ni u osnovnu školu sve sam diplome kupio kod privatnika.Pa jel ja problematizujem šta je bilo ko završio.A kad pođe redom , naravno da sam video program
    na sajtu ali mi se tema o zakonodavstvu učinila interesantnom i bitnom.I šta sam trebao da Vam pišem referat iz ustavnog prava ili evropskog zakonodavstva.Šta je Vama sporno u tome da Blog B92
    koristi iskustva i drugih, a upravo sam to potencirao.

    @Mao
    “Gospodine Milane, vaš link je stavio vlasnik ovog bloga.”
    Ako Vam nije ispod nivoa posetite na B92 moje blogove pa ‘ete videti da tamo linkujem, a yaista ne vidim potrebu da uy svaki komentar postavljam link svoga bloga na B92. Onda bi me napali da se smoreklamiram.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. Deda says:

    @Milane
    Imate odlicnu zavrsnicu, hvala vam a kao podsecanje evo Vam linka : http://blog.b92.net/text/16292/Jesu-li-i-blogeri-B92-bili-tamo/?page=4#k948508

    A evo i jednog mog komentara od prosle godine:
    http://literalog.com/prode-jos-jedan-blogopen/#comment-255

    U njemu je receno mnogo toga, pa koga ne mrzi da cita…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. milan says:

    @Dragan Varagić
    Poštovani gospodine Varagiću zahvaljujem na prostoru koji sam potrošio na Vašem blogu, ali pošto vidim da se nastavlja i sa uvredama na ličnoj osnovi, a nemam nameru nikome da dostavljam ni diplome ni da se pravdam,
    uz najlepše želje i pozdrave Vama, završavam svoje komentarisanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Poštovani g. Karagaća, svakako mislim da je svaki početak dijaloga težak, pa je izgleda to i sada slučaj.

    Eto, nadam se da ćete ponekad pogledati tematiku koja vas interesuje i na blogovima koji su npr. izlistani preko servisa Blogodak http://www.blogodak.com/blog_rank.php

    Ono što je najbitnije jeste vaša želja za novim znanjima na temu blogova, a o toj tematici imate dosta toga na našem Webu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Zaista je fantasticno posmatrati reakcije, komentare, međusobne prozivke uslovljene najrazličitijim motivima pojedinaca…
    Neko se može naći uvređen čak i ovim komentarom, samo meni lično, sve ovo, u pojedinim trenucima, previše liči na dečije ponašanje. Što je možda i dobro, samo ako se malo izmaknemo I pogledamo stvari iz drugog ugla.

    Npr. Svi mi živimo u jednom bloku… između zgrada je napravljeno igralište.
    Na ulazima zgrada je blagovremeno ostavljeno obaveštenje da će igralište biti zvanično otvreno, recimo u subotu.

    Neki od nas su videli obaveštenje, ali su imali druge obaveze tog dana, neki nisu bili raspoloženi da se igraju, neki su se odlučili za video igrice, riziko,monopol ili šta drugo što im je sklonilo focus sa igrališta. Neki treći, pak, nisu videli obaveštenje ili nisu znali da pročitaju, a neki su jedva dočekali da uživaju u druženju, zabavi, razmeni znanja I Iskustava I ostalim blagdetima igrališta.

    Pitam se… kako bi bilo da pokušamo da BlogOpen kao I čitavu društvenu mrežu posmatramo I shvatimo kao igralište, a sve nas kao decu kojoj je to igralište I namenjeno…
    Zašto bi trebalo uručivati pojedinačnu pozivnicu pojedincima koji su „glavne face u zgradi (čitaj: VIP-ovi kojekakvih zajednica)“ koji treba da istupaju u ime ostale dece iz zgrade!?

    Igralište je otvoreno, a svako dete samo treba da prebrodi svoje strahove, ego, komplekse I ostala limitirajuća uverenja, da malo pomeri svoje granice (recimo, da izađe izvan svoje zgrade :)) i da dođe da se igra sa drugom decom…

    Kome se ne sviđa jedno igralište… uvek možete da se igra na nekom drugom…

    Uvek ima neko drugo koje će nam se možda više svideti, što nam ne daje za pravo da omalovažavamo ovo prvo, ipak je nečiji trud , vreme i znanje, između ostalog, uloženo da se napravi.

    Zašto nametati svoje mišljenje i uznemiravati decu kojoj je njihovo igralište drago i dobro?

    Zašto kriviti drugoga zato što nisi pročitao obaveštenje na ulaznim vratima, ili nisi pitao nekog starijeg drugara koji zna da čita ako si još uvek mali pa ne vidiš ili ne znaš šta piše na obaveštenju?

    Nadam se da mi nećete zameriti…ipak je ovo samo moje skromno mišljenje, koje, između ostalog, niko nije ni tražio. Ipak je ovo još jedno igralište čija vrata su otvorena za svu decu…

    Na kraju… ceo svet je samo jedno veliko igralište i na tom igralištu ipak smo svi samo deca… bar ja tako mislim… 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. zubarica says:

    @Milan,
    eto, videli ste razne stavove, a nadam se da ste uspeli da uvidite par (po meni) značajnih stvari:
    – kada pišete online, ne možete da se ograničite na to da se “obraćate blogerima B92” – očigledno je da su vas “videli” “svi”, a nadalje se sve širi kao požar, pametan ste čovek i to vam je jasno;
    – online, potpuno isto kao da ste izašli na speaker’s corner, možete očekivati bilo šta. Ja sam rekla u jednom komentaru o BlogOpenu – kao što govornik mora biti spreman da izađe i prezentuje svoj rad, mora biti spreman i da ga brani, potpuno isto je i sa online prezentovanjem ma čega. Da brani svoj stav i mišljenje na svakom nivou, pred svakim online posetiocem, kakav god on bio, da se izvini ako greši i izvuče i na duhovit način itd. – opet, potpuno isto kao u realu…. Pogotovo ako mu je stalo da bude shvaćen kako treba, pa i prihvaćen. Kako neko gore lepo reče: internet sve pamti.
    – takođe, ako imate jasan, jasno prezentovan stav (i cilj), znate tačno o čemu pričate i sve tome slično – ne treba da se bojite da ćete biti “proglašeni samoreklamerom”, niti šta će ko misliti o vama; pravi kvalitet će uvek biti prepoznat, kad-tad.

    I – još jedna reč: pre desetak godina, kada sam se baš bila iznervirala zbog jedne bezrazložne online uvrede (bila je stručna pomoć u pitanju – a dala sam sve od sebe), tadašnji vlasnik tog foruma mi je rekao: sve su to slova na monitoru, a imaš i ono crveno dugmence na kućištu tamo dole.

    Nadam se od srca da vam je ovo malo komunikacije bilo (ipak) od neke koristi; nadam se da ćete uspeti da vidite širu sliku – a to je: kako se virtual “ponaša”.

    Ako vas bude interesovao BlogOpen, kulena će uvek biti za još jednog čoveka (ko je pominjao prasetinu?:).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. zubarica says:

    @Jelena Vasiljević,
    jako mi se svideo vaš komentar, baš zbog toga što sam malopre napisala – šira slika.
    Srdačan pozdrav :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. “Spinuje” se situaciju koja to i ne zaslužuje toliko 😉

    “Lepa reč je zaboravljena, a ona pomaže i kada ste uvredjeni, kako uvredjenom tako i vredjaocu” – Zen mudrost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. Posle par dana, kad su se glave malo ohladile ponovo sam pročitao tekast Milana Karagaće.
    Ruku na srce, on tamo ništa ne zamera ni BlogOpenu ni organizatorima, već bi pre moglo da se kaže da zamera B92 blogerima što nisu tamo bili. U par komentara posle teksta neki blogeri i “blogeri” se pitaju zašto ih niko nije zvao, ali u tekstu toga nema.
    Dakle, čini mi se da je naša reakcija (mislim na nas koji BlogOpen doživljavamo kao nešto svoje i nama izuzetno važno) bila ipak malo neprimerena. Niko nas (u narečenom tekstu) nije zvao da analiziramo B92 blog i tamošnje blogere, mada sam saglasan sa većinom analiza koje su se pojavile na blogovima. Ne poznajem Milana Karagaću (i nemam blage veze ko je on), ali hoću samo da kažem, mislim da naša reakcija nije bila primerena “akciji”, već prejaka i onda je sličnu reakciju i izazvala. Nadam se ipak, da će cela ova diskusija da proizvede neke dobre rezultate u obliku boljeg razumevanja. Možda navede nekog od B92 blogera da se osamostali ili makar, da proširi komunikacijski krug putem twitera (što bi bilo sjajno za početak) kao što su još ranije uradili Vučko i Gordana Čomić.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.