fbpx

Streaming Vs. Networking događaja: Studija slučaja #Etrgovina i #Novaenergija

U poslednjih 7 i više godina standardna je praksa da se skoro svi događaji u vezi sa internetom prenose uživo online – streaming. Postalo je normalno je da kada se samo pomene održavanje nekog događaja iz ove oblasti, prvo pitanje koje se može videti preko društvenih mreža – Da li će biti streaming događaja?

Dva važna događaja iz oblasti poslovne primene interneta u nedelju dana – #Etrgovina i #Novaenergija

Ove godine se desilo da su konferencije E-trgovina i Nova energija bile vremenski veoma blizu, a samo je mali broj osoba bio u vremenskoj i novčanoj prilici da prisustvuje na oba događaja.

Kako sam nakon ove dve konferencije bio više puta u prilici da iskažem svoje mišljenje o ta dva događaja – onima koji su bili na jednom od njih, ili nisu bili na oba, ovom prilikom sam kroz moj primer pokušao da ilustrujem razloge zašto je potrebno investirati vreme i novac da se fizički prisustvuje na važnim konferencijama  – naročito ako vam je internet posao, ili ga već koristite, ili planirate da koristite internet u svom poslu.

Na oba skupa sam u sklopu glavnog programa neposredno ili posredno predstavio sisteme edukacije na kojima sam angažovan u poslednje vreme – Internet Akademija i Mentorship Premium Program.

#Etrgovina iz mog ugla – kratak prikaz

Konferencija E-trgovina, kako samo ime kaže je događaj fokusiran na različite aspekte poslovanja na internetu iz fokusa e-prodavaca (prodaja usluga) i e-trgovaca (prodaja proizvoda).

Kako sam u organizaciji ovog događaja, najobjektivniji način praćenja efekata konferencije za mene je kada slušam druge osobe koje međusobno pričaju o tome kako im se dopada konferencija (a da ni ne znaju da ih slušam), ono što sam zaključio jeste da je ovogodišnja konferencija bila bolja od nekoliko ovih događaja prethodnih godina, i da se posetiocima najviše dopao – upravo program konferencije.

Ako bih izdvojio samo jedno predavanje (od preko 40 panela i predavanja) sa ove konferencije koje smatram veoma važnim, to bi bilo predavanje Igora Kolosova na temu optimizacije konverzije – najvažnija oblast iz segmenta unapređenja online prodaje. Do sada, na konferencijama ovog tipa u Srbiji, ova tema je veoma malo neposredno obrađivana.

Drugi događaj koji bih izdvojio je Panel na temu efekata od online oglašavanja gde je pominjana veoma važna tema pod nazivom programmatic buying, o kojoj ću uskoro pisati na ovom blogu. Koliko je važna ova tema u naredne dve godine sa aspekta razvoja domaćih online medija imao sam prilike da shvatim tek nakon samog Panela, u direktnom razgovoru sa Vladimirom Aranđelovićem iz kompanije Direct Media, koji je bio jedan od učesnika ovog Panela. Ovu oblast i njen značaj sam posebno naglasio na svom predavanju na Novoj energiji.

Na svim konferencijama na kojima prisustvujem prethodnih godina (naročito višednevnim) imam veći broj sastanaka (koji se ugovaraju na samim konferencijama), pa je tako bilo i na E-trgovini.

Ovaj put će mi u najlepšem sećanju ostati prijatan višesatni razgovor koji sam imao za vreme Jelen pivo događaja prve večeri Konferencije sa predstavnicima velikih e-prodavnica Winwin.rs i Nonstopshop.rs. Ne treba ni da pominjem koliko sam puno toga naučio te večeri od onih koji izuzetno rade posao e-trgovine u Srbiji. To iskustvo ne možete dobiti preko direktnog prenosa konferencija!

 

#Novaenergija iz mog ugla – kratak prikaz

Konferencija Nova energija je koncepcijski veoma različita o Etrgovine, iz jednostavnog razloga što to nije fokusirani događaj na jednu temu (što i samo ime konferencije govori).

Prema onome što sam čuo od učesnika ove konferencije, program je bio dovoljno raznolik da je svako mogao da nađe nešto za sebe, a ja bih izdvojio izuzetno inspirativno predavanje Lazara Džamića na temu kako siromašne zemlje kao što je Srbija mogu da iskoriste svoje siromaštvo i nove tehnologije za prosperitet u različitim poljima.

Nakon mog predavanja na temu mogućnosti zarade od blogovanja (prezentacija je nakon ovog prikaza), održan je Panel koji je stvorio prilične kontraverze, o kojima detaljnije možete pročitati na blogu Maje Petrović, jedne od učesnica ovog Panela.

Od događaja “na marginama” ove konferencije izdvojio bih opuštene razgovore sa Vlastimirom Čobrdom (bivši student sa Specijalističkih strukovnih studija iz e-poslovanja), koji polako postaje jedna od najznačajnijih ličnosti e-oglašavanja u Slovačkoj; sa Tatjanom Vojtehovski (o njoj se tek čuti u kontekstu internet delovanja); Milenom Krstić iz kompanije Aerogaga.com, ovaj servis drži preko 30% tržišta online prodaje avio karata; kao i simpatična priča sa Milanom Todorovićem, koji je istu opisao na svom blogu.

 

I na ovoj konferenciji sam imao dosta sastanaka, i većinu sam uspeo da postignem. Mislim da ću od naredne godine doći u situaciju da se dovoljno dobro organizujem da još veći procenat kontakata i ostvarim na samoj konferenciji, bez obzira o kom se događaju radi – jer je to važno.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
Streaming Vs. Networking događaja: Studija slučaja #Etrgovina i #Novaenergija, 7.2 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/05/2015, RSS

3 odgovora na Streaming Vs. Networking događaja: Studija slučaja #Etrgovina i #Novaenergija

  1. Ivan says:

    Meni ovo deluje kao potpuno promašena tema, odnosno naslov i tekst su u neskladu. Očekivao sam neku “Studiju slučaja” na temu Streaming-a i Networking-a, a pročitao samo s kim ste, kada i gde razgovarali.

    To je u principu potpuno ok, ali onda se i tekstu dodeli adekvatan naslov, ovo je neozbiljno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ovaj tekst kroz moj primer pokazuje razloge zašto treba prisustvovati događaju u odnosu na njegovo posmatranje preko strima. Zato ima takav naziv.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vladimir says:

    Baš bih voleo da pročitam više o programmatic buying, tj. kako će to izgledati kod nas i kada bi moglo da počne da se primenjuje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.