fbpx

StartLabs u Srbiji – Šta je to biznis akcelerator?

Prošle nedelje se u Srbiji desio jedan veoma važan događaj – zvanično je objavljeno da je počeo sa radom prvi domaći biznis akceleratorStartLabs. Ovu informaciju je pored specijalizovanog sajta za startape – StartIT, objavila hrvatska Netokracija i Blic (što sam uspeo da pronađem na vebu).

U poslednja dva dana sigurno sam obavestio bar deset osoba koje bi mogle da budu zainteresovane za ovaj tip vesti o ovom događaju, i praktično niko od njih nije znao šta je biznis akcelerator. Mislim da je to dovoljno indikativan podatak zašto više medija nije propratilo ovaj događaj – jer ne znaju šta to uopšte znači!

Biznis inkubatori i biznis akceleratori

Od pomenutih osoba kojima sam pomenuo biznis akcelerator 50% njih nije znalo šta je biznis inkubator. Da bi se razumelo šta je biznis akcelerator, potrebno je prvo znati šta je biznis inkubator.

U svetskoj praksi je poznato da novootvorene firme starosti do tri godine (popularan naziv “startapi” – startups) imaju “stopu smrtnosti” od 70 do preko 90 odsto. Najčešći razlozi za veliki procenat firmi koji ne izdrži na tržištu duže od tri godine je veoma teško dostizanje stadijuma stabilnog poslovanja koje omogućuje redovno plaćanje stalnih mesečnih troškova poslovanja firme.

Po uzoru na inkubatore za bebe, šezdesetih godina u SAD je osmišljen koncept poslovnih inkubatora koji pomažu preduzetnicima da prebrode prve tri godine poslovanja koje obično odlikuje nestabilno poslovanje.

U prvoj dekadi 21. veka u Srbiji su počeli da se otvaraju poslovni inkubatori kao državni projekat čija je osnova ustupanje poslovnog prostora sa značajnim popustima  preduzetnicima određenih poslovnih profila i poslovnih modela (svaki poslovni inkubator ima svoju politiku primanja novih kompanija). Kako vreme protiče, cena poslovnog prostora se sukcesivno povećava i u trećoj godini prestiže ekonomsku cenu iznajmljivanja datog prostora, da bi se kompanija odlučila da napusti inkubator i svoje mesto prepusti drugoj novoj kompaniji.

Pored funkcije izdavanja poslovnog prostora, različiti inkubatori pružaju različite dodatne povoljne usluge kompanijama koje se nalaze u tom inkubatoru – npr. knjigovodstvo, sekretarske usluge, omogućuju mrežu značajnih kontakata, edukaciju iz razliltih oblasti, savetovanja, itd.

Najjednostavnije rečeno, poslovni akcelerator je poslovni inkubator koji dodatno omogućuje funkciju pronalaženja ili davanja investicija preduzetnicima koji se nalaze u njemu. Znači, pored prostora i određenog tipa dodatnih usluga (najčešće je to tzv. mentoring i konsalting), biznis akcelerator omogućuje obično početne (seed) investicije kompanijama.

Naravoučenije: “U poslu se ništa ne podrazumeva”, a naročito u startap poslu kada se obično obraćate osobama koje se često ni ne razumeju u vođenje posla.

Preduzetnici i investicije Feat. Biznis anđeli i venture kapitalisti

Kada kreirate novu kompaniju i želite da dođete do dodatnih sredstava da biste razvili svoj biznis, ulazak u vode pronalaženja investitora, ali i rad kompanije sa investitorima kao suvlasnicima predstavlja posebnu nauku. Ovo u prevodu znači da ako želite da pronađete neka sredstva preko investitora, savet je da se ozbiljno informišete/naučite što je više moguće o tome kako funkcioniše sistem poslovanja kompanije koja ima investitore.

Iz SAD su uvezeni termini Business Angels i Venture Capital koji opisu dva osnovna načina investicionog finansiranja kompanija – investicije do 500.000 $US kao Angel investicije i investicije preko 500.000 $US kao Venture investicije. Više o ovim terminima kao i (dalje) aktuelnoj situaciji na investicionoim tržištima u tekstu – IPO Vs. likvidnost.

Ovom prilikom napomenuću važan detalj na koji je potrebno obratiti posebnu pažnju ako uđete u ovu “igru investicija” – vodite računa koliko se često i puno zadužujete kod investitora, jer morate znati da kada vrednost vašeg udela padne ispod 50%, većinski vlasnik firme ima kontrolu nad upravljanjem kompanije, uključujući i mogućnost da vas izbaci iz vaše firme (koja realno više nije u vašem većinskom vlasništvu)! Ovakve situacije se mogu rešavati na nivou samih akvizicionih ugovora o pravima vlasnika određenog procenta kompanije, ali ako se ne povede računa o tome…

Drugi važan detalj je da većina investitora ulaže u kompanije tako što očekuje naredne investicione cikluse od strane drugih investitora sa većim vrednostima kompanije – da bi zaradili na razlici vrednosti kompanije tokom vremena. Znači, kada jednom vaša kompanija uđe u posao investicija, iz njega teško možete izaći, sem ako otkupite nazad vašu kompaniju.

Šta donosi StartLabs Srbiji?

U poslednjih skoro dve godine situacija sa razvojem svesti o IT/internet preduzetništvu i mogućnošću pronalaženja investitora za tehnološke/internet startape u Srbiji se drastično promenila na bolje u odnosu na prethodni period, naročito u poslednjih godinu dana kada se može jednom ili više puta mesečno videti da se održava neki događaj namenjen startap kompanijama.

Veoma važnu ulogu u promociji preduzetništva i startap kulture u Srbiji ima Vukašin Stojkov i njegov projekat StartIT. StartLabs nastavlja se na ove prethodne napore sa kreiranjem još predljivijeg okruženja za moguće investicije u domaću IT/internet scenu:

  • Investiranje do 50.000 EUR za 10-15% kompanije. To znači da procenjena vrednost startapa na osnovu biznis plana i procene investitora ne bi trebalo da bude veća 500.000 EUR, ako vam treba tih 50.000 EUR, a za to date 10% kompanije. Ovaj podatak veoma lekovito deluje za pojedine investicije koje su se dešavale u poslednje vreme, gde se na osnovu ovog javno objavljenog podatka može lepo proceniti u kojoj meri neki investitor traži suviše procenata za svoje pare. U slučaju StartLabs inkubatora, za taj procenat se dodatno dobija mentorstvo, odnosno različite vrste pomoći da bi se kompanija poboljšala i uspešno krenula u naredne investicione cikluse.
  • Za sada je najavljeno mesto za samo 6 startapa godišnje, što bi trebalo da znači da će se StartLabs fokusirati na što veću verovatnoću uspeha odabranih startap kompanija.
  • Kako je jedna od interesantnih karakteristika ovog inkubatora boravak u “Silicijumskoj dolini” (San Francisko), startapi koji razmišljaju da konkurišu za ovaj akcelerator bi trebalo da imaju proizvode ili usluge koji su internacionalno konkurentni. Ako mislite da je vaš startap konkurentan u Srbiji, a ne znate za situaciju van Srbije, prvo napravite ozbiljno istraživanje industrije i konklurencije iz vaše oblasti pre nego što konkurišete.
  • Tipovi projekata koji predstavljaju fokus interesovanja ovog inkubatora su globalni B2B i enterprize projekti, i eventualno B2C projekti. Drugim rečima radi se o projektima u vezi sa poslovanjima kompanija i eventualno interesantna maloprodaja. Pravilo je da svaki investitor ima svoje prioritete u finansiranju sa aspekta industrijskih grana i samih poslovnih modela, pa bi bilo dobro da pročitate te karakteristike pre nego što počnete razgovor sda investitorom, jer ako vaša industrija nije u fokusu investitora šanse za dobijanje sredstava obično nisu naročite.

Zašto pominjem neke stvari koje su možda nekima očigledne? Slično kao i u slučaju “pronalazača poslova” koji konkurišu na svaki oglas za posao ni ne pogledavši ga – nemojte tako nešto da radite u komunikaciji sa potencijalnim investitorima. Na takav način urušavate sopstvenu reputaciju, a što je još gore urušavate reputaciju vaše kompanije.

Iskreno se nadam da će pojava StartLabsa dovesti do pojave novih poslovnih akceleratora u Srbiji…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
StartLabs u Srbiji - Šta je to biznis akcelerator?, 8.1 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/09/2013, RSS

7 odgovora na StartLabs u Srbiji – Šta je to biznis akcelerator?

  1. Ovo je super priča za domaće startapove. O akceleratorima i njihovom značaju sam pisao pre otprilike godinu dana: http://www.adriatalk.com/mala-skola-startapa-sta-je-startap-akcelerator/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Zidarski says:

    “većinski vlasnik firme može da radi bilo šta bez vašeg pristanka, uključujući i to da vas izbaci iz vaše firme”.

    Ovo nije tačno. Pravo svojine je garantovano čak i u Srbiji 🙂
    Većinski vlasnik preuzima upravljačka prava, ali nikako ne može samovoljno da preuzme vlasništvo nad manjinskim delom vlasništva partnera.
    Pitanje za autora članka: da li je ikad učestvovao kao jedna od direktno uključenih strana u dokapitalizaciji nekog biznisa? Ako jeste koliko puta do sad?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Ispravio sam u tekstu u odnosu na vlasništvo – ne može niko da preuzima vaše vlasništvo bez vašeg pristanka. Opisivan je proces preuzimanja upravljačkih prava – npr. Steve Jobs je bio “izbačen” iz sopstvene firme.

    Trenutno prisustvujem sporu gde i manjinski i većinski vlasnici firme žele da isplate jedni druge da bi preuzeli kompletno vlasništvo nad firmom. To je katastrofa, jer besni interni rat, zaposleni odlaze, a firma se urušava…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. snelle says:

    Ovo je dobar članak, sa korisnim savetima. Međutim,…

    Dobro razumem kako biznis funkcioniše i lično ne verujem ni u kakvu podršku države. Za svaki biznis je mnogo, mnogo, mnogo važnije da mu država ne smeta, nego da mu pomaže.

    Najveća pomoć, bilo kom biznisu, je da država za njega, u prvom redu, obezbedi bazne stvari, a jedna od baznih stvari su razumni porezi i doprinosi.

    Apsurdno je izjednačavati naftne kompanije i kompanije iz IT sektora. IT sektor (kao i sve druge male kompanije) mora da ima olakšan sistem oporezivanja i izdvajanja. Ako država to ne obezbedi, neće pomoći nikakvi inkubatori, akceleratori,… i bavljenje takvim stvarima, PRE obezbeđivanja baznih uslova za funkcionisanje tog biznisa, smatram čistim zamajavanjem, gubljenjem vremena i skretanjem pažnje sa onih važnijih stvari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Zidarski says:

    Mislim da bi preciznije bilo reći “možete čak izgubiti zaposlenje u firmi u kojoj ste sad manjinski vlasnik”. Tačno je ovo što ste naveli za S. Jobsa, međutim i posle tog “izbacivanja” on je ostao suvlasnik firme u koju se kasnije vratio i podigao je na 1 mesto u svetu po vrednosti firme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. carsedia says:

    Manje price, vise rada!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. pma says:

    Ne znam da li se isplati tražiti investitora…ili bolji je kredit.
    Sve u svemu, ako čovek ima znanje i volju, može da postiže svoj cilj i bez investitora koji u najboljem slučaju uzima samo 10%…a ne celu firmu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.