fbpx

Startapi u Srbiji: Mobilna aplikacija PinTaxi – Za drugačiji ugođaj naručivanja Taxi vozila

Posle 7 godina privremenog rada u inostranstvu Aleksandar Đorđević se vratio u Srbiju sa idejom da od zarađenih sredstava sam sebi finasira posao koji će razviti i raditi. 2012. g. na sajmu u Minhenu imao je priliku da vidi mobilne aplikacije koje značajno unapređuju proces naručivanja taxi vozila, i kako je znao da takav tip usluge ne postoji kod nas, odlučio je da investira vreme i novac u razvoj aplikacije pod nazivom PinTaxi.

Udruženi timovi iz više različitih firmi su učestvovale u desetomesečnom razvoju ove aplikacije koja asistira u kompletnom procesu usluge vožnje taxi vozilom – od odabira vozača, do zaključivanja vožnje.

PinTaxi trenutno funkcioniše u Beogradu, a aplikacija će uskoro biti dostupna za upotrebu u Novom Sadu i Nišu.

Ideja aplikacije PinTaxi

Mobilna aplikacija PinTaksi kao pomoć pri pozivanju taxi vozila omogućuje korisniku da direktno bira taxi vozilo koje ima zvaničnu dozvolu za obavljanje taxi delatnosti, bilo da se radi o članu nekog taxi udruženja ili o pojedincu koji ima pomenutu dozvolu. Sa druge strane radi se o servisu koji taksistima omogućuje dodatni izvor prihoda tokom njihovog radnog dana.

pintaxi narucivanje taxi vozila

Korisnici su u mogućnosti da u krugu od tri km od mesta na kojem se nalaze naruče taxi vozilo na taj način što sami mogu da izaberu tip vozila, vrstu usluge koju omogućuje taxi vozač (npr. vožnja kućnih ljubimaca), a dodatno se mogu odlučiti o taxi vozilu na osnovu ocena prethodnih korisnika ovog servisa. Ovde se spisak opcija koje značajno olakšavaju proces naručivanja taxi vozila ne završava.

Jedna od opcija servisa koju bih izdvojio je veoma zgodna mogućnost (u kojoj se često nalazim) da ne znate na kojoj ste adresi, i tada ste u prilici da iskoristite inkorporiranu Foursquare funkcionalnost pronalaženja objekta u vašoj blizini, gde aplikacija automatski preuzima adresu u odnosu na objekat koji ste odabrali.

Druga veoma korisna opcija ovog servisa je mogućnost da u realnom vremenu pratite kako se vozilo približava vašoj lokaciji, što npr. omogućuje da na vreme platite račun u kafiću/restoranu, oprostite se sa prijateljima i na vreme izađete ispred taxi vozila.

Lansiranje servisa, Proof of Concept, Reality Check

Nakon lansiranja servisa u decembru 2013. g., ispostavilo se, kao i u slučaju bilo kojeg novog servisa, da su pretpostavke o tome kako će servis funkcionisati u stvarnosti bile značajno drugačije od onoga što se na terenu dešava:

  • Nije nimalo lako ubediti taksiste da koriste ovakav tip servisa. Generalno, veoma je teško ubediti osobe koje određeni posao rade na određeni način puno godina, da usvoje i neki drugi način rada – ovo je situacija u svim oblastima.
  • Iako ima značajan broj takstista sa smart telefonima, većina registrovanih takstista u PinTaxi sistemu (trenutno ih je preko 190) većim delom dana ne uključuje ovaj servis, iako postoje zahtevi za vožnju. Poznato je da taksisti imaju veliku konkurenciju, i da je logično da bi svaka dodatna vožnja trebalo taksisti da znači, ali kao i u drugim oblastima u Srbiji realnost je da samo manjina realno želi više da radi da bi više zaradila.
  • Određeni broj taksista očekuje “čuda” od novog servisa, sa velikim brojem novih vožnji i zamenom klasičnih sistema dispečera.
  • Kako aktivan broj taksista nije dovoljno veliki, ne može se upotrebiti jača promotivna aktivnost, jer veliki broj novih korisnika koji ne prati adekvatan broj aktivnih taksista urušava sistem zbog korisnika kojima servis ne obezbeđuje uslugu koja predstavlja osnovu aplikacije (problem “kokoška-jaje”).

Servis je trenutno u fazi testiranja poslovnog koncepta, gde je usluga za teksiste i dalje besplatna, a fokus je na odabiru taksista koji imaju svest o mogućnostima ovog servisa i koji su spremni da investiraju vreme (i bateriju) da PinTaxi aplikacija u narednim mesecima pokaže ono što je inicijalno i zamišljeno – servis koji donosi dobrobit i korisnicima i taksistima. U poslednjih mesec dana sve je veći broj taksista koji se odlučuju da koriste ovaj servis na taj način da budu duže dostupni i time daju šansu ovom servisu da pokaže svoje pune mogućnosti…

Iz prethodno navedenih razloga, pozivam vas da isprobate ovu veoma kvalitetnu aplikaciju i budete strpljivi ako se slučajno desi da u vašem kraju u nekom momentu nema dostupnih vozila…

PinTaxi trenutno funkcioniše u Beogradu, a aplikacija će uskoro biti dostupna za upotrebu u Novom Sadu i Nišu.

Partner ovog teksta je kompanija Proximalite.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 6 votes)
Startapi u Srbiji: Mobilna aplikacija PinTaxi - Za drugačiji ugođaj naručivanja Taxi vozila, 5.6 out of 10 based on 15 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/02/2014, RSS

7 odgovora na Startapi u Srbiji: Mobilna aplikacija PinTaxi – Za drugačiji ugođaj naručivanja Taxi vozila

  1. Super idea ali developer ima pogresnu marketing strategiju – testira potražnju kod samo jednog tipa korisnika tj. Koliko ljudi u Beogradu koristi VIP HTC Desire? Mislim da ce rezultati biti polovicni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 5 votes)
  2. “i kako je znao da takav tip usluge ne postoji kod nas” a Taksiko?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 5 votes)
  3. pm says:

    Taksiko ne postoji vise, batice.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  4. Ovde svakako stoji poziv da se predstavljena aplikacija isproba. Tržište je dovoljno veliko da postoji veći broj rešenja, a ona rešenja koje tržište prihvati biće u upotrebi.

    Fokus ovog teksta je primer problema na koje nailazi većina startapa, a to je razlika između onoga što se zamisli pre puštanja servisa i onoga što vas realno dočeka na tržištu kroz primer konkretnog projekta.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (6 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 6 votes)
    • Ja sam osmislio tu aplikaciju i kao ideju sam poslao na telenorov konkurs pre dve godine,koji je bio da napravite aplikaciju ili da objasnite kako da funkcioniše. Naravno nikakav odgovor nisam dobio a aplikacija se pojavila pod drugim imenom inovatora. Pa kad mogu moćni da kradu tuđe ideje kako više verovati u te sisteme?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Ilija says:

    Aplikacija je super zamisljena i ima funkcionalnosti koje su inovativne i potrebne za tu vrstu usluge. Ipak, iskreno mislim da ova nisa i orijentacija na domace trziste ne moze da opstane i donese profit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  6. j4mor3 says:

    hahah ovakvih aplikacija ima na milion kod nas….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 4 votes)

Komentari su zatvoreni.