fbpx

Šta znači kupovina Washington Posta od strane Jeff Bezosa?

Iako su skoro pre dve nedelje svi svetski mediji preneli vest da je Jeff Bezos, osnivač najpoznatijeg sajta za e-trgovinu Amazon.com kupio legendarni Washington Post, i dalje se samo špekuliše šta će to značiti za budućnost štampanih i online medija.

Nisam baš primetio na ovim prostorima puno komentara i mišljenja šta uopšte znači ovaj veoma značajan događaj, što verovatno ima veze sa činjenicom da se ovde inače  veoma retko komentarišu savremeni trendovi iz oblasti novinarstva i medija.

U nastavku sledi nekoliko razmišljanja na temu značaja ove kupovine, u slučaju da Bezos nije to uradio iz čisto filantropskih motiva, što je malo verovatno.

Poslovni model i okretanje ka potrebama korisnika

Amazon.com je poznat po tome da predstvlja najbolji primer kako treba kreirati poslovanje u odnosu na želje i potrebe korisnika.  Npr. Amazon.com je tvorac prvog Affiliate modela poslovanja na webu (Ako postavite knjigu sa amazona na vaš sajt i ako korisnik preko vašeg sajta kupi tu knjigu na Amazonu, vi dobijete proviziju za tu kupovinu), i bez obzira što danas postoji na milione različitih programa ovog tipa – Amazon.com i dalje među najjačim igračima na ovom tržištu.

Poznato je da kada npr. pretražujete knjige preko Amazona, za ovaj sajt se opredeljuje veliki broj korisnika koji ni ne nameravaju na tom mestu da kupe knjigu, jer im sadržaj stranice sa ponuđenom knjigom značajno pomaže da odluče da li je ta knjiga za njih ili ne – od prikaza čitalaca knjige, preko predstavljanja srodnih knjiga, rejtinga u kategorijama u kojima se nalazi knjiga, itd. Postoji “legenda” da je Bezos na sastancima sa svojim direktorima dugo vremena donosio stolicu koja je ostajala prazna da bi sve vreme svi imali u vidu da na tom sastanku nije prisutan najvažniji činilac njihovog posla – kupac!

Upravo su inovacije i potpuna posvećenost ka potrebama korisnika osnovne karakteristike Bezosovog doprinosa da kompanija Amazon.com  bude skoro dvadeset godina jedna od najznačajnijih e-biznis kompanija.

Problemi u štampanim medijima i ostalim klasičnim medijima u vezi sa internetom veoma verovatno su veliki izazov za čoveka koji je stvorio sinonim za e-trgovinu. Moje je mišljenje da osoba sa tolikim znanjem o online prodaji koje je pretvoreno u uspeh ima velike šanse da svoju kreativnost veoma pozitivno ispolji, naročito u segmentu online komponente Washington Posta.

Osnove dugoročno održivog poslovanja: Kako opstati na tržištu sa drastičnim promenama margina profita?

Bez obzira što niko u ovom momentu sem Bezosa ne zna tačno koji će biti njegovi naredni koraci u konsolidaciji Washington Posta, ono što se zna je da su u SAD profitne margine klasičnih medija u poslednjih desetak godina opale za minimalno 50%.

Jedan od najinteresantnijih članaka po mom mišljenju na temu Bezos-Post dil je napisao Justin Fox za HBR u kojem je fokus članka upravo na problemima u medijskoj industriji koji se manifestuju kroz drastičan pad prihoda poslednjih godina, gde su profitne margine trenutno u domenu oko 10% i niže, a bile su i veće od 20% u proteklim desetlećima. Sa druge strane, Amazon.com “čini čuda” sa prosečnom profitnom marginom od 1.5%. Upravo u ovoj činjenici leži jedna od najinteresantnijih mogućnosti koju Bezos može doneti Postu, a to je – održivo poslovanje u okvirima niskih profitnih margina.

Od ogromnog broja tekstova na temu “tregedije klasičnih medija” mnogo manje ima osvrta na poslednjih deset godina i na drastičan pad tržišta PC kompjutera koje se od 2005./2006. prvobitno manifestovalo upravo dramatičnim padom prihoda (profitnih margina) ulaskom kompjutera u domen robe široke potrošnje (ulazak računara u mega markete – Apparel). Da li ste primetili koliko je velikih domaćih i inostranih kompjuterskih firmi nestalo poslednjih godina? I u ovom slučaju se radi o prilagođenju poslovanja drastično smanjenim profitnim marginama, što je izazov koji može da reši mali broj kompanija.

Priča o PC tržištu je ovih dana aktuelizovana pokušajem otkupa kompanije Dell od strane njenog prvobitnog vlasnika Michael Della od svojih investitora, sa pitanjem da li će Michael Dell uspeti da konsoliduje biznis koji je već godina u značajnom opadanju. Sa druge strane, kompanija Lenovo koja primarno prodaje PC računare iskazala je kvartalni rast prihoda od 23%. Ovaj primer samo dokazuje da se može pozitivno poslovati i na tržištima koja na prvi pogled nisu atraktivna jer su u drastičnom padu potražnje.

Kakve veze Bezos-Post dil ima sa ovim prostorima?

Od kada postoji internet bilo je važno znati da ni jedna “američka priča” ne može da se preseli/kopira u ovdašnje okruženje, ali se pozitivni primeri mogu prilagoditi prilikama na ovdašnjim tržištima.

Isto je i sa medijima – nemoguće je preslikati modele poslovanja najpoznatijih klasičnih medija u ovo okruženje, ali se pozitivni primeri mogu prilagođavati.

Ceo svet će pažljivo pratiti sledeće Bezosove korake u konsolidaciji Washington Posta, i pretpostavka je da će neke od ideja koje se tamo budu implementirale u nekom obliku biti primenljive i u našim krajevima. To ćemo svakako videti.

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta znači kupovina Washington Posta od strane Jeff Bezosa?, 6.7 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 17/08/2013, RSS

4 odgovora na Šta znači kupovina Washington Posta od strane Jeff Bezosa?

  1. Možda mu je samo dosadno?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Prvo, odlična tema, drago što si je se dotakao.
    Ko je kupac vesti? (možda ovo nije bila tema, ali istrpi me malo)
    Navodi na pitanje da li tehnološki razvoj društva prevazilazi sposobnost istog za moralni, etički, ili razvoj društvene svesti. Zatim, šta je vest sada i danas, a šta će kome biti za 5 minuta? Zamisli svet u kome se vest kreira tako da je upućena direktno indiviui koja je prima. Koje su moguće implikacije? Uticaj na javno mnenje? Kako se na taj način stvaraju kaste i kome to može da služi? Da li je novostvorena elita bolja od penzionišuće?
    I još hiljadu pitanja…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  3. Nema komentara jer ma šta se “napolju” desilo to se ovde ne preslikava na iole primenljiv način. Mediji uglavnom nisu na tržištu, a novinarstva u većini ima taman toliko da bi moglo da čini samo jednu od rubrika.
    U takvoj poziciji ostaje samo da “pratimo” šta se događa, svesni bar dve bitne stvari: u svetu je u ovom času nemoguće tačno izračunati efekte medijskih akvizicija i promena uopšte. Paradoksalno, ali kod nas je to uglavnom moguće jer je uloga “potrošača informacije”, dakle tržišta, toliko nebitna u poslu da, ako znamo vlasničku kartu i “orijentaciju” nekog medija, sa velikom verovatnoćom možemo da znamo i kako će finansijski “prolaziti.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  4. Као и у свему другом његов мотив је профит и то што већи. Све ће учинити да што мање уложи, а што више добије.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.