fbpx

Šta sam naučio od blogovanja?

Nedavno sam pročitao ove savete za blogovanje, pa bih na ovaj dan da podelim sa vama šta sam naučio o blogovanju za ovih osam godina vođenja bloga. Ovi saveti su u vezi sa praksom korišćenja bloga kada se on ne koristi samo za zabavu, opuštanje, interne šale i slično, već za poslovnu primenu.

1. Za pisanje kvalitetnih tekstova je potrebno iskustvo.

Blog je veoma dobra platforma za vežbanje pisanja što kvalitetnijih tekstova koji služe svrsi pisanja. U mom slučaju, pre nego što ću pokrenuti blog 2005.  redovno sam pisao na svom ličnom veb-sajtu od 1997.  (preteča bloga), a od 1999. redovno sam počeo da profesionalno pišem i za različite časopise i novine. Znači, pre početka pisanja na svom blogu imao sam sedam godina iskustva u pisanju za javnost na iste teme o kojima pišem i na blogu…

Savet: Slobodno iskoristite blog kao platformu za vežbanje pisanja kvalitetnih tekstova, ako već nemate iskustva u tome…

2. Za odabir teme blog posta važan je kontekst.

Živimo u vremenu u kojem na srodnim jezicima postoji ogromna količina sadržaja, a važne i aktuelne teme obrađuje stotine klasičnih medija i hiljade blogera. Sistem pisanja tekstova, koji sam usvojio za tematiku koju obrađuje veliki broj medija i pojedinaca, svodi se na pronalaženju jedinstvenog ugla posmatranja tematike, odnosno pronalaženje aktuelnog konteksta priče koji još nije na taj način obrađen. Npr. koliko je danas uputno pisati tekst na temu uvoda u korišćenje programa Word for Windows, ako takav tekst izgleda kao hiljade istih koji se već godinama mogu pronaći na vebu? Šta ste vi očigledno novo doneli čitaocima (ne sebi) od materije u vašem tekstu? Niste ništa, a što bi to onda neko čitao ako je isto znao godinama i slične tekstove pročitao više puta?

Primer drugačijeg ugla posmatranja za pripremu teksta možete videti na temi čuvenog spota Gangnam Style, o kojem postoji hiljade članaka, ali se veoma mali broj njih realno bavi tematikom zašto je ovaj spot toliko popularan.

Savet: Jedan od najjednostavnijih načina pronalaženja „formule” pisanja na jedninstven način o bilo kojoj tematici jeste stavljanje teme u kontekst vašeg autentičnog mišljenja.

3. Ima puno tema koje nisu dovoljno kvalitetno obrađene

Bez obzira što na ovdašnjim jezicima ima puno sadržaja, takođe ima mnogo različitih tema iz svih mogućih oblasti koje nisu dovoljno kvalitetno obrađene. To su najbolje teme koje treba uzeti za temu blog posta. Kvalitetno obrađivanje teme podrazumeva da pišete o nečemu što realno interesuje vaše čitaoce, a to se najlakše postiže nekim primerima iz prakse, o nečemu što do sada nije pisano na datu temu, novi ugao posmatranja i sl, da biste znali šta trebate da pišete i kako. Ima puno blogova kod nas, ali malo njih su realno kvalitetni. Ako krenete kvalitetno da kreirate blog, veoma brzo možete ući u kategoriju onih kvalitetnih.

Savet: Obavezno pročitajte šta su drugi pisali na tu temu, naročito na jezicima koji nisu ovdašnji.

4. Relevantnost pisanja se postiže linkovanjem u tekstu sadržaja kojima potvrđujete svoje tvrdnje.

Što više spoljnih izvora potvrđuje ono što želite da kažete i što su ti izvori relevantniji, to će vaše pisanje biti uverljivije i brže ćete doći u situaciju da vam čitaoci objektivno veruju u ono što pišete. Linkovanjem sadržaja, koji u kontekstu vaših tvrdnji nedvosmisleno potvrđuju onošto želite da kažete / napišete, pokazujete da to što pišete nije samo neko „naklapanje” ili npr. neko „trolovanje” tipa: znate, on je lopov! Način na koji potvrđujete svoje tvrdnje će usloviti i meru verovanja koju ćete „osvojiti” kada neko ko vas ne poznaje pročita tekst i poveruje vam… Dodatno, relevantnost pisanja se postiže time da se u samom tekstu držite onoga što interesuje vaše čitaoce, jer nije dovoljno da samo tema interesuje čitaoce, već je potrebno da bude i napisana na način koji interesuje čitaoce.

Savet: Ne morate, kao u mom slučaju, postavljati desetine linkova u jedan tekst (ja to radim za one koji hoće detaljnije da prouče tematiku), dovoljno je i 2-3 linka koji potvrđuju ono što kažete, a možda i jedan dovoljno relevantan link.

5. Broj komentara, lajkova i retvitova ne pokazuju relevantnost, već prosečan broj osoba koji prate vaše pisanje.

Verovatno ste primetili da na mom blogu uglavnom nema puno komentara na tekstove, što ne znači da čitaoci nemaju šta da kažu već jednostavno ne žele ili nemaju potrebu da komentarišu. Što je tema novija i složenija na mom blogu, manje je i komentara… Meni je i bio cilj da u komentarima ima što više relevantnih odgovora ili pitanja koji dodatno utiču na razradu teme bloga, ali u ovim krajevima nema puno onih koji to realno žele i mogu da rade.

Verovatno ste primetili da na mnogim mestima možete da pronađete puno komentara, lajkova, retvitova, a da, kada pročitate te komentare, vidite da niste ništa novo saznali o temi za koju su stigle ove reakcije. Sa druge strane, imate pojedince koji bilo šta da napišu kod sebe na blogu, Fejsbuku ili Tviteru imaju komentare ili odgovore u kojima možete pročitati mnogo relevantnih odgovora koji dodatno osvetljavaju datu temu. Verovatno ste primetili da je broj takvih pojedinaca veoma mali.

Savet: Svojom aktivnošću na vebu (Web-u) potrudite se da budete u maloj grupi onih koji redovno dobijaju relevantne komentare na ono što pišu i rade.

6. Ako vas neko kritikuje ili troluje, to uopšte nije problem.

Jedan od najvećih problema koje donose internet, blogovi, društvene mreže jeste što veoma lako možete doći u situaciju da o vama i vašem radu / blogovanju možete dobiti i negativne komentare. Ako želite ozbiljno da koristite internet u komunikaciji, i dodatno da kreirate kvalitetan blog, morate biti spremni i na negativne argumentovane kritike i na potpuno neargumentovano trolovanje. Blogovanje i aktivnost na društvenim medijima je komunikacija u javnosti, što znači da svaka vaša akcija može prouzrokovati i reakciju koja vam se ne dopada.

Savet: Ako imate problema sa negativnim reakcijama na vaše aktivnosti, rešite to što pre, jer ćete imati puno problema sa svojim stavom.

7. Što ozbiljnije posmatrate svoj projekat bloga, imaćete više koristi od blogovanja.

U periodu 2005. i 2006. shvatio sam da mi je isplativije da pišem tekstove na svom blogu nego da pišem tekstove u različitim časopisima. Sve ovo vreme posmatram pisanje na svom blogu kao da samostalno kreiram sopstveni časopis. Vodim računa o tome kakve teme odabiram i na koji način obrađujem teme, ali za sebe i potrebe svog bloga.

Što se ozbiljnije posvetite kreiranju sadržaja za blog u kontekstu onoga zašto uopšte imate svoj blog – imaćete više koristi jer ste konstantno usmereni cilju kreiranja i vođenja svog bloga.

Savet: Od odabira teme bloga zavisi i koliko ćete imati koristi od njega. Što su tema i ciljna grupa bloga određeniji, veće su šanse da od bloga možete imati koristi.

I za kraj: nemojte silovati temu. Naučite kada da stanete…

Ljudi danas nemaju vremena, što znači da, generalno, nemaju vremena za dugačke tekstove (blog-postove) sem ako ne postoji dobar razlog (interes od strane čitaoca) zašto bi takav duži tekst pročitali. Trudite se da vam tekst ne bude veći od jedne A4 stranice, ili još bolje od 1.000 karaktera.

Slično je sa nabrajanjima kao u ovom tekstu – ako bih nastavio sa navođenjem saveta da bih došao do broja deset, a u osnovi ih imam manje (kvalitetnih), bolje da se zaustavim ranije u odnosu da smanjujem kvalitet onoga što pišem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (40 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +12 (from 14 votes)
Šta sam naučio od blogovanja?, 8.5 out of 10 based on 40 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/01/2013, RSS

19 odgovora na Šta sam naučio od blogovanja?

  1. Deda says:

    Mala dopuna: ako redovno ne azurirate blog, imate mrtav blog.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
  2. Eniac says:

    I nije lako, ali je itekako vredno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Deda me je podsetio za pravilo koje funkcioniše bar u mom slučaju – kada znam šta hoću sa blogom (kada imam cilj, a uvek imam cilj), nikada nemam problem sa odabirom tema, jer znam zašto to radim…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Vera Mlađan says:

    Dodala bih da sam veliki deo nabrojanog u ovom tekstu, shvatila tek nakon tri godine blogovanja. Sada, veoma često dođem u iskušenje da više od pola objavljenih tekstova obrišem. Jeste da je moj blog lični, ali i kod takvih blogova, treba da vodimo računa, ne samo o temi koju obrađujemo, već i da razmišljamo malo unapred. Jednoga dana možda poželimo blog da koristimo i u neku drugu svrhu, sem onu zabavnu i mnogi tekstovi tada neće biti primereni nekoj ozbiljnijoj temi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Licno, blogove vise pratim, nego sto ih sama pisem, ali ono sto sam primetila je i to da jednostavna i konkretna objasnjenja osim toga sto prikazuju pravo znanje na datu temu, lakse dopiru do citaoca bilo da je taj na blogu da bi nesto naucio ili razmenio utiske ili znanje.
    Jedno pitanje, kako izabrati i da li treba izabrati jednu temu za blog ili moze da ih bude vise a da opet to sve ima nekog smisla? Za sada nemam potrebu za profesionalnim blogom, ali zelju da izbacim neke svoje misli, ideje ili vidjenja na neku temu, da.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Tema bloga zavisi od ciljeva, što više tema manja je verovatnoća da se može odrediti ciljna grupa ako ikda želite da prodajete prostor za oglašavanje… Inače, možete privatno pisati o čemu hoćete, niko vas ne sprečava…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Blogom nemam nameru da zaradjujem, u svakom slucaju ne sada. Interesantnija bi mi bila razmena misljenja i ideja vezana za neku temu iz koje bi svako, ukljucujuci i mene, mogao da sazna nesto novo ili bar da isti problem pogleda sa neke druge strane. Zato vise i pratim nego sto i sama pisem.
      Sto se tice profesionalnog bloga, nisam sigurna da li sam postavila stvari na svoje mesto, time sto mislim, da profesionalni blog treba da bude vezan za profesiju kojom se i sam bavis i svoje znanje delis sa ostalima. Samim tim, osim sto prikazujes stepen svog znanja i privlacis klijentelu, pomazes i drugima da saznaju nesto vise iz date oblasti.
      U slucaju da imam svoj produkt/firmu, da li bi blog trebao da bude sastavni deo web-stranice firme ili odvojen?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Pedya says:

        Po meni, svakako treba da bude sastavni deo, jer saobraćaj koji privlači blog, tada dolazi na internet domen na kome je i sajt, a pretraživači “vole” web adrese na kojima se nešto dešava. 😉 Pošto bi korporativni blog trebalo da se bavi istom tematikom kojom se bavi i sajt, samo na svoj poseban način, eto pregršti ključnih reči koje “same niču” na zajedničkoj web adresi i prosto “upadaju u oko” pretraživačima. 😉

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Malo me je zabrinuo Vaš savet da tekstovi ne budu duži od 1.000 karaktera. Pripremam pokretanje poslovnog bloga na sajtu firme, i želeo sam da bar kao prvih desetak postova postavim članke koje sam već objavljivao u (oflajn) štampi. Međutim ti tekstovi nisu kraći od 3.500 karaktera, a nisam siguran ni da mogu da ih značajno skratim – osim veštački (tipa nastavak u sledećem postu). Kao čitalac nemam problem da čitam postove u nastavcima, ali sam pročitao neke tekstove koji ovo ne preporučuju – kakvo je Vaše mišljenje o ovome?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. IgorT says:

    @Miroslav Mislim da je trebalo da piše limit od 1000 reči, a ne 1000 karaktera. Retko koja tema bi mogla kvalitetno da se obradi u 1000 karaktera (oko 200 reči).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Ne bi trebalo da se ide preko 500 reci. Otprilike se to procita u jednom minutu i to je ono sto ljudi vole.

    Ako je tema kompleksnija ok je da bude duze, ali to ce samo hardcore da citaju.

    p.s. jbt zamislih se sta da stavim za antibo 4X?=32 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Najjednostavnije je zapamtiti da je preporuka da se zadržite na jednoj A4 stranici – Times New Roman 12

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  11. Najviše volim kad “estrada” zaćuti 🙂 to znači da imam pogodak pravo u metu.
    Ovo “Što je tema novija i složenija na mom blogu manje je i komentara” govori dovoljnoo stanju nacije.
    Pozdrav i srećna 2013 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Odličan i jako koristan tekst. Iako pišem godinama, ovde sam saznala neke poente koje dolaze nakon velikog iskustva blogovanja. A i često sam se pitala zašto neki moji ozbiljni tekstovi nemaju komentare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Blogovi su odličan alat za učenje – komentarisanja. Dobar (može i loš ili provokativan tekst) uvek „uštine“ male sive ćelije i natera me da pretvorim u reči ono što o nekoj temi mislim.

    Kad se osvrnem, mislim da sam blogerski život i započeo tako što sam prvo ostavljao komentare na različitim blogovima.

    Kasnije, kada sam i sam počeo da pišem na svom blogu, relativno brzo je išlo „formiranje“ kruga čitalaca, jer sam kroz komentare upoznao puno već afirmisanih blogera.

    Zato je i neki moj savet svakom ko bi da napravi svoj virtuelni „posed“ – „počni prvo da komentarišeš po Blogolandiji. Ako su ti komentari dosadni i ako ih malo ko primećuje…izvuci sam zaključak.“

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Pedya says:

    Svaki ti je savet na mestu, 🙂 ali dozvoli da dodam još jedan:
    Kad već napišete post i mislite da je to to, pre nego što ga objavite pročitajte ga još jednom. Pažljivo. A onda još jednom. Još pažljivije. I tek onda ga objavite. 😉 Koliko god da je tema zanimljiva i tekst interesantan, te male slovne i gramatičke greške umeju poprilično da zasmetaju i smanje “intenzitet doživljaja”…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  15. Obzirom da sam nova u ovim vodama, svaki ovaj savet mi je veoma koristan. Ako sam dobro razumela čitajući ovaj, a i neke druge tekstove, jako je važno znati ciljnu grupu, zar ne?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. MirkoM says:

    Pozdrav svima,ja sam danas napravio svoj prvi blog i nadam se da sam uspeo bar donekle u tome.Uostalom vreme ce pokazati.Ako ima neko ko bi hteo da pogleda moj blog i da ga oceni ili mi da neki koristan savet neka mi se javi na mail,bio bih mu mnogo zahvalan.Srecno svima sa pisanjem. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Spartanac says:

    Odlican clanak. Pomaze blogerima pocetnicima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.