fbpx

Šta možemo da naučimo iz “Digitalnih izbora” u Engleskoj 2010.?

Danas su u Engleskoj Konzervativci napravili vladu sa Liberalno-demokratskom partijom, što je prvi put od kraja II Svetskog rata da se desila koaliciona vlada u toj državi. Ovakav rezultat Izbora nije ostvaren na uspehu Liberalno-demokratske partije (kako se masovno očekivalo pre Izbora) – ona je osvojila nekoliko procenata manje nego na prošlim izborima, već na osnovu preraspodele glasova birača između dve glavne partije. Takođe, većina analitičara ovih Izbora smatra da Internet ipak nije odigrao ključnu ulogu u privlačenju ili odbijanju određene političke opcije.

To što je izvesno da Internet u Engleskoj nije imao uticaja na izborne rezultate, iako su ovi Izbori 2010. veoma bučno promovisani kao primarno “Digitalni izbori”, ne znači da Internet nije imao uticaja na (pred)izborni proces, i to u veoma različitim segmentima.

Za one koje interesuje tematika političke promocije na Internetu i analize Izbora u UK sa aspekta upotrebe Interneta, veoma je poželjno da pročitate izveštaj “The Digital Election” koji je priredio Internet Advertising Bureau (IAB). Takođe, pogledajte kakve su sve Web lokacije korišćenje za vreme kampanje za Izbore, kao i interesantan servis http://www.tweetminster.co.uk/.

Koji se zaključci mogu izvesti iz kampanje za Izbore u Engleskoj?

  • Iako online kampanja nije donela diretne (očekivane) rezultate Izbora,najveći “dobitnici” kampanje su društveni mediji, naročito Facebook i Twitter. Praktično svi klasični i Internet mediji su “vukli” informacije sa društvenih medija, što je imalo za posledicu da je pojava bilo kakve slabosti kandidata za Izbore odmah “isplivala” u (klasične) medije – praktično u realnom vremenu.
  • Ispostavilo se da političke partije u Engleskoj nisu na dovoljno kvalitetan način iskoristile činjenicu da je preko 80 odsto populacije kojoj se obraćaju na Internetu, što se delom opravdava time da je zvanična kampanja za izbore trajala samo mesec dana.
  • Engleske političke partije su počele ozbiljnije da koriste Internet za pripremu kampanje nekih 6 meseci pre izbora, što je mnogo manje vremena od kampanje Obame u SAD (2 godine). I za tih šest meseci partije nisu dovoljno povele računa o sopstvenim Web sajtovima, mobilnim platformama, vidljivosti na pretraživačima (na nivou optimizacije za pretraživače, ni na nivou ozbiljnijeg odabira ključnih reči za PPC reklamne kampanje).
  • Fokus političkih partija na ovim izborima u Engleskoj je bio na iskorišćenju glavnih društvenih medija kao što su veoma ozbiljno tehnički urađena pokrivanja izbora na Facebook-u i YouTube-u, kao i pojavljivanja skoro svih kandidata za Parlament na Twitter-u, ali je generalna ocena analitičara da su najveću pažnju na društvenim medijima imali upravo različiti inventivni pojedinci, različite akcije manje-ili-više anonimnih grupa korisnika Interneta i manjih nevladinih organizacija.
  • Jedna od najčešćih ocena ove kampanje za Izbore jeste da su političari u Engleskoj koristili “nove metode komunikacije na stari način“. Glavna pouka za političare na ovim izborima jeste: “Ne možete ući u dijalog sa vašim potencijalnim glasačima ako nemate šta da kažete.”
  • Za razliku od Obamine kampanje gde su korisnici Interneta bili angažovani da bi pokrenuli sopstvenu akciju, u Engleskoj su političari uglavnom pokušavali da svoje poruke “proture” glasačima koristeći Internet.
  • Kako u Engleskoj vlada većinski izborni sistem, pojedini kandidati za parlament su uspeli kvalitetno da iskoriste Internet za svoju dobru promociju, ali je to ostalo samo na nivou pojedinaca.

Krajnji zaključak celog procesa kampanje za Izbore u Engleskoj jeste da su političke partije veoma olako shvatile načine kako će “iskoristiti” Internet u svoje svrhe, što znači da nisu napravili ozbiljne pripreme i nisu poslušale veoma kvalitetne kompanije koje su im mogle značajno pomoći na ovim izborima, da su u pripremu krenule mnogo ranije.

Da li će Srbija 2012. g. imati Internet izbore?

Srbija trenutno ima preko 40 odsto stanovništva na Internetu, a do 2012. g. će imati i preko 50 odsto stanovništva online. Analiza trenutnog stanja korišćenja Interneta od strane parlamentarnih političkih stranaka u Srbiji ne govori mnogo u prilog njihovom ozbiljnijem korišćenju Interneta.

Iako vremena ima još dosta, postavlja se ozbiljno pitanje da li infra-strukture političkih partija na ovim prostorima mogu da podnesu promene koje nosi okruženje realnog dijaloga na Internetu.

Prema dobro obaveštenim izvorima (poznatim redakciji) bar nekoliko važnih stranaka ima u planu da se u narednom periodu veoma ozbiljno posveti razvoju online nastupa pred predstojeće izbore (sada i jeste pravo vreme za to). Da li će taj razvoj online nastupa političkih partija na Internetu imati i očekivane efekte, i koliko će se kvalitetno sprovoditi u delu – to ćemo svakako imati prilike da vidimo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta možemo da naučimo iz "Digitalnih izbora" u Engleskoj 2010.?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/05/2010, RSS

4 odgovora na Šta možemo da naučimo iz “Digitalnih izbora” u Engleskoj 2010.?

  1. Sloba Markovic says:

    Mrka kapa da će kod nas Internet igrati relevantnu ulogu na predstojećim izborima. Ne kažem da neke partije neće odvojiti budžete za online kampanje, ali od toga će imati koristi samo agencije koje će plasirati te kampanje 😉 dok će “predizborna kampanja na Internetu” verovatno više podsećati na kampanju lepljenja-i-prelepljivanja plakata po gradu koju smo imali prilike da gledamo dok Internet nije ušao u mainstream. Dakle, ništa od supstance, konstruktivnosti, dvosmerne komunikacije, poziva na akciju itd. Voleo bih da grešim, ali to je naša realnost… stvari će se promeniti i kod nas vremenom, ali ne brzinom kojom bismo voleli… 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Koliko god mediji bili neophodni za prenošenje političke poruke i, samim tim, dragocjeni političarima, mislim da ovogodišnje parlamentarne izbore u Engleskoj treba posmatrati u kontekstu nekoliko parametara, koji su i odlučili konačni rezultat.

    Prije svega, mislim da se već prije više od pola godine znalo da će konzervativci da ostvare izbornu pobjedu. Već duže vrijeme u Engleskoj postoji ozbiljno nezadovoljstvo radom laburističke vlade, kako u domenu spoljne politike (Avganistan, Irak), tako i zbog posljedica SEK-e. I inače u uslovima recesije vlade veoma teško opstaju na vlasti, a pogotovo je bilo za očekivati da će engleski birači okrenuti u desno, dajući tako svoju podršku politici koja je evropskeptičnija, odnosno kojoj je daleko više stalo do engleske nego npr. portugalske ekonomije.

    Političke pozicije laburista i konzervativaca su jasne i poznate već duži niz godina, i građanima nisu posebno bili potrebi mediji da bi se o istima dodatno upoznavali. Možda je iznenadjenje (poprilično) bledunjav rezultat liberala, koji su znatno više koristili (online) medije od svoje političke konkurencije. Njih su, zapravo, mediji i lansirali u orbitu, pogotovo njihovog lidera, prognozirali su im znatno bolji rezultat od onog koji su ostvarili.

    Zaključak može da bude da su engleski birači politički poprilično potkovani, da izborne kampanje ne mogu previše da utiču na njihove političke stavove, a i da tradicija engleskog političkog života, koja je vjerovatno najdugovječnija u svijetu, onemogućuje virtuelne medije da imaju onakav značaj kakav inače imaju u nekim drugim državama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Srbija je zaista daleko od online izbora, a agitovanje političkih partija preko društvenih mreža još dalje. Prvenstveno, što smatram da je internet kultura ove nacije (a pogotovo domaćih Facebook korisnika) više usmerena ka, moram se slengom izraziti, hejtovanju i trolovanju, što je očigledno i u raznim FB grupama, što direktno utiče na kvalitet realnog dijaloga koji ste spomenuli u Vašem postu. Tako da bi eventualno masovnije uključivanje partija, dodalo ulje na vatru. Naravno, tu je i drugi problem, možda i veći, koji se tiče edukacije stanovništva u vezi internet tehnologija.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Da li će političke stranke nešto naučiti? Mislim da hoće, ali pre će to biti sticanje iskustva za „one posle“ izbore nego što će važna „politička borba“ na webu biti već na prvim narednim izborima sasvim presudna.
    Ključni momenti odigravaju se sad i vredeće još neko vreme – što kasnije počne izgradnja stranačkih infrastruktura za korišćenje društvenih medija i mreža, to će „zakasneli igrači“ imati i manje koristi od svog online angažovanja, što čitamo i u postu.
    Za dve godine, ako se tad bude izlazilo na birališta, Internet će igrati daleko veću ulogu nego danas (mada je i sad za poštovanje) – biće ga još više, odnosno u više domova, širokopojasni priliv signala će rasti (u kovinskoj opštini, koja ima 40.000 stanovnika i važi za veoma slabo razvijene vojvođanske opštine, do kraja ove godine svako selo imaće, uz kablovsku TV i „brzi Internet“), društvene mreže su (FB pre svega) „otvorile“ vrata Internetu i učinile da kompjuteri lagano postaju standardni deo kućne „opreme“… Dakle, dodajmo na to još dve godine ma i malog pomaka, eto veoma respektabilnog „propagandnog aparata“ za stranke.
    Treba imati u vidu da kod nas i male razlike u glasovima znaju da preurede republičku, pokrajinsku, a i lokalne skupštine, tako da će svaki glas itekako imati težinu. Zato i kažem da možda online rad neće biti presudan, ali neće biti ni zanemarljiv.
    Mislim, ne bez osnova, da su stranački vrhovi toga svesni već sad. Ne svi i ne podjednako, ali to je nekako i očekivano.
    Da, i nešto veoma važno: neće nedostajati infrastruktura već pravi ljudi da je dobro vode.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.