fbpx

Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Drugi deo

Dok sam u prvom delu teme o konsaltingu iz oblasti poslovne priene Interneta (neki to još zovu i e-business consulting) objašnjavao vrste Internet konsaltinga, u ovom delu obratiću pažnju na to kakva i koja su to znanja potrebna za bavljenjem ovim tipom posla.

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

Razlog zašto o ovome pišem je da sve češće vidim na Webu, ali i čujem svojim ušima kako se neko bavi poslom konsaltinga u vezi sa Internetom, ali često mislim da oni koji to izriču nemaju ni dovoljno znanja, ni dovoljno iskustva da bi se bavili takvim poslom – ili grešim? Pa da vidimo!

Generalna znanja i osobine potrebne za bavljenje poslom konsaltinga

Do sada sam imao više puta prilike da budem u kontaktu sa osobama koje su duže i više od mene u poslu konsaltinga (Management, PR, Marketing, ICT), i svi oni manje-više imaju slične osnovne osobine:

  • Veliko prethodno poslovno iskustvo.
  • Sistemski i analitički način razmišljanja (postavljanje problema u kontekst pojedinačnog i opšteg posmatranja – Indukcija i Dedukcija kao saznajni procesi).
  • Dobri edukatori, dobri predavači (držati predavanja i biti dobar predavač su dve različite stvari).
  • Obično dobri prodavci.
  • Osobe koje često rade jedan zahtevan i nekoliko ne toliko zahtevnih poslova. U razvijenijim zemljama, konsultanti obično u jednom vremenskom periodu rade jedan consulting posao.

Interesantno je da se za ovaj posao često “prijavljuju” ili ga “rade” oni koji nemaju dovoljno iskustva, ili su tek izašli iz “klupa” i misle da veoma puno znaju, odnosno još nisu svesni koliko toga ne znaju.

Kakva su to znanja potrebna za posao konsaltinga?

U dve reči – primenljiva znanja, koja se dobijaju kao sinteza već proživljenih iskustava u konkretnim poslovima, više puta urađeni poslovni procesi iz kojih se sastoji određeni konsalting posao, poznati problemi u određenim poslovima, slabe tačke, “izlazi” po kontrolnim tačkama projekta (tzv. mile stone-ovi i izlazni dokumenti/parametri u njima).

Evo nekih pitanja, na koja ako imate pozitivne odgovore ili odgovore koje će potencijalni klijent prihvatiti, možete slobodno da se bavite poslom konsaltinga (ako ne poznajete engleski na nivou jednostavnog praćenja stručne literature na tom jeziku – zaboravite ovaj tip posla):

1. Da li ste bar pet puta uspešno radili posao o kojem pregovarate? Da li znate na koji način se klijent može postaviti u tom poslu, odnosno gde su sve problemi zbog kojih taj posao može biti neuspešan i direktno negativno uticati na vaš kredibilitet?

2. Kako ste došli do cene za određeni tip konsaltinga? Koliko je u ceni sadržan vaš rizik, odnosno koliko delite rizik sa klijentom (što više delite rizik sa klijentom, to je kvalitetniji konsalting posao u pitanju)? Kakve garancije dajete?

3. Zašto bi neko od vas prihvatio savet, ako taj isti jeste u tom poslu 100% a vi ga prvi put čujete 10 min, i već imate “savete” za njega/nju? A zašto bi prihvatio od vas savet neko ko 100 puta više zarađuje od vas?

Konkretna znanja i iskustva potrebna za eBiznis konsalting?

Po mom mišljenju, najbitnija znanja i iskustva za bavljenje ovim poslom:

  • Poznavanje problema izrade Web sajta . Preporuka – ako ne znate da pravite sajt (tj. nikada niste pravili Web sajt), završite negde kurs. Ovo se ne radi zbog toga da biste prvili sajtove, već zbog toga da bi ste konkretnije razumeli programere, Web dizajnere, i konkretne zaahteve koji se postavljaju pred njih.
  • Poznavanje mogućnosti različitih Internet tehnologija, platformskih rešenja i sl. Potrebno je da ste više puta radili u projektima na različitim operativnim sistemima, programskim jezicima, bazama podataka. Svaka tehnologija ima svoje prednosti i nedostatke sa aspekta onoga ko je na kraju koristi.
  • Iskustva (poznavanje problema i njihovih uspešnih rešenja) u implementaciji Internet poslovanja u mikro, malim, srednjim i velikim firmama (ili u onim vrstama firmi za koje postoji specijalizacija u konsalting poslu – niche market consulting).
  • Medijacija u komunikaciji između managementa firme i tehničkih pojedinaca ili firme koja radi neko e-business tehnološko rešenje.
    Ovo je jedan od najčešćih razloga mog angažovanja od strane firmi (da prvo shvate šta oni hoće, a zatim da imaju “treću stranu” koja će osigurati da ih “druga strana” ne prevari – tj. da im ne proda im nešto što im nije potrebno). Znači, mora se razumeti management interes, interes zaposlenog u firmi, interes pojedinca ili firme koji su dobili posao u oblasti Interneta, kao i način razmišljanja svih navedenih grupa, u odnosu na datibudući posao.
  • Predlagaje i implementacija takvih tipova rešenja, koja omogućuju firmi da veoma lako nastavi da kvalitetno radi zamišljeno nakon završetka posla konsaltinga. Ovo se odnosi na kvalitetne predloge i izvršavanje određene edukacije managementa i zaposlenih.

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

U narednom delu, objasniću koje konkretne konsalting poslove radim ja i moja firma u poslednjih nekoliko godina.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Drugi deo, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/10/2007, RSS

4 odgovora na Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Drugi deo

  1. indigo says:

    ma ajde… gluposti i podvale. ovako bi svako znao laprdat i umotat jadnom narodu maglu u učene reči i onda to još i prodat. ma srami se ❗ fuj

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. veroljub says:

    Napisao sam komentar i pogrešio ovaj kod… užas.

    Skratiću: Kako ja ili kako mene neko može proglasiti konsultatnom? Gde se u ovoj oblasti nalazi prvi posao?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Za sada, ne može vas niko sa strane proglasiti konsultantom, samo vaše iskustvo u poslovima.

    Najjednostavnije je prvo raditi za sebe, raditi za nekog određeni posao iz oblasti Interneta, i što više naučite taj posao, pa zatim neke srodne poslove, kada vidite primer nekoga ko želi slično da uradi, kako ste vi to više puta uradili, možete mu pomoći. Tako se kreće…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Djordje says:

    Postoji onaj vic kad su Engleza pitali da im otkrije tajnu uzgajanja engleske trave, a on ima kaze: “Pa vrlo lako, samo 100 godina kosite travu na jednu stranu, pa onda još 100 godina na drugu i dobićete nešto što liči na englesku travu.”

    BTW, odlična serija članaka!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.