fbpx

Social Media Capital 2.0 = Reputation Capital – Nove mogućnosti za poslove

Pre tri godine (2009.) pisao sam na temu trenda razmatranja kapitala na društvenim medijima, čiji je smisao da se definiše koja je to vrednost aktivnosti i ostvarenih veza putem društvenih medija koju imaju pojedinci i organizacije. Upravo ostvarenje vrednosti svojim online aktivnostima dovodi do ponovnog redefinisanja pojma ekonomije reputacije (ekonomija poverenja, Relationship Economy), koji predstavlja meru  izgradnje online poverenja.

P2P Marketplaces – Collaborative Consumption – Masovna razmena u cilju potrošnje (zajednička potrošnja?)

U poslednje 2 godine doživljavamo pravu revoluciju u razvoju hiljade servisa koji omogućuju pojedincima da međusobno razmenjuju, rentiraju, menjaju (…) svoje stvari, proizvode, usluge. Termin Collaborative Consumption (kolaborativna potrošnja) 2010 godine magazin Time je proglasio za jednu od ideja koje mogu promeniti svet (ovdašnji tekst na ovu temu). Neki smatraju da će ovaj trend u narednom periodu postati  toliko važan, da nazivaju vreme posle industrijskog doba – doba kolaboracije.

U celom svetu (ali ne baš puno i kod nas) sve su popularniji servisi kao što je:

  • AirBnB.com – Iznajmite višak vašeg stambenog prostora, ili nađite povoljno smeštaj u preko 190 država. Primer ponude iz Novog Sada.
  • ExchangeZones.com – Želite li da zamenite stan/kuću s nekim na određeno vreme?
  • FreeCycle.org – Želite li besplatno da razmenite poklone ili date stvari koje vam ne trebaju? Primer ponude iz Beograda.
  • Kiva.org – Društveno pozajmljivanje sredstava.
  • Paperbackswap.com – Servis za besplatnu razmenu knjiga

Na primeru koji možete videti u gornjem videu, prikazuju se vidovi korišćenja servisa koji spajaju pojedinačne potrebe korisnika za potrebe unapređenja javnih usluga po gradovima.

Collaborative Consumption projekti su zasnovani na korišćenju online servisa koji omogućuju jednostavno povezivanje pojedinaca (Peer to Peer – P2P) u mreže sa tačno određenim ciljevima te mreže – P2P Networks.

Collaborative Consumption i Srbija

Kao što se moglo videti u nekoliko primera (ima ih još) u Srbiji se ovakvi servisi već koriste, iako praktično da nema domaćih servisa ovog tipa.

U kontekstu prethodne teme o pronalaženju sredstava za online projekte, jedan od tipova servisa koji je zasnovan na pojedinačnim donacijama ljudi koji veruju da će se projekat i desiti (CrowdFunding – pisaću posebno o ovoj temi) jeste i npr. KickStarter.com, na kojem je trenutno aktuelna ponuda za finasiranje ovdašnjeg filma od strane pojedinaca iz celog sveta.

Moje je mišljenje da postoji velika šansa za kreiranje uspešnog domaćeg projekta iz oblasti, i da povezivanje ideja koje su u vezi sa projektima koji međusobno povezuju ljude koji na osnovu toga obavljaju određene razmene definitivno predstavlja buduće uspešne projekte u Srbiji, za koje se mogu pronaći i investitori…

Evolucija poverenja – Reputation Capital

U poslednjih nekoliko godina, intenzivno korišćenje društvenih mreža od strane velikog broja osoba dovelo je do jedne veoma važne pozitivne pojave:

Sve veći broj osoba lakše procenjuje koliko može da veruje potpunim strancima. U nekim slučajevima mnogo više se veruje osobama koje nikada niste uživo videli, u odnosu na sve prijatelje koje poznajete ceo život…

Upravo ovaj razvoj načina procene poverenja u nepoznate osobe je omogućio da imaju smisla pomenuti servisi koji povezuju pojedince iz svih krajeva sveta radi ostvarivanja neke razmene. Od pojedinačnih merenja uticaja pojedinaca sa aspekta njihove mogućnosti uspešnog prenosa neke poruke na daljinu (npr. servisi Klout.com ili PeerIndex.net) koji je u fokusu kapitala koji kreiraju društveni mediji, sada dolazimo u situaciju da poverenje koje se ostvaruje između pojedinaca online postane mera uspeha projekata i različitih vrsta razmena koje se obavljaju i van Interneta.

Reputacioni kapital (Reputation Capital) upravo predstavlja meru poverenja koju pojedinac stiče aktivnostima na različitim online servisima, sa idejom da se taj kapital može koristiti kao vrednosna mera i van Interneta.

U osnovni svih opisanih sistema personalne razmene dobara, proizvoda i usluga stoji način kako je moguće izgraditi sistem merenja  verovanja/poverenja (Reputation System) koji je potreban da biste npr. potpunom strancu iznajmili vaš stan/kuću u zamenu za stan/kuću te osobe. Ovakvi sistemi postoje već godinama, i mogu se videti na servisima kao što je Ebay, Amazon (…), ali i na domaćim servisima kao što je npr. Limundo.com. Na svim ovim servisima pojedinac ima određene ocene na osnovu kojih se možete opredeliti koliko ćete tom pojedincu verovati.

Ideja koja stoji u osnovi termina Reputation Capital jeste da se različite prethodne istorije korišćenja različitih servisa mogu iskoristiti za utvrđivanje poverenja u određenu osobu koja prvi put kreira nalog na nekom trećem servisu. Kao i u slučaju reditne istorije pojedinca (čak i u Srbiji) vama je omogućeno ili onemogućeno da u nekoj banci uzmete kredit. Kao što se u prethodnom videu može videti (obavezno pogledajte ovo TED predavanje), Rachel Botsman (autorka knjige “What’s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption“) pominje da prema njenom mišljenju razvoj poverenja u pojedince putem prikazanih servisa za razmenu dobara će na kraju dovesti do kreiranja “valute” koja je sačinjena od reputacije pojedinca, i koja će biti bolja mera za npr. kreditni rejting, nego što je to sada slučaj.

Naravno, još smo daleko od tog vremena gde će banke preuzeti mere ovakvog rejtinga na osnovu izgradnje poverenja u online zajednicama, i postoji puno problema koji su u vezi sa realnim i stalnim pokušajima prevara sa aktuelnim sistemima rejtinga, da ne pominjemo probleme privatnosti, ali razvoj tehnologije neumitno ide u pravcu objedinjenja određenih tipova podataka o ličnosti koji će istima omogućiti da iskoristeprednosti svojih prethodno ostvarenih rejtinga u poverenju.

Ako želite još toga da saznate o temi Reputation Capital, preporučujem da pročitate tekst “Welcome to the new reputation economy” iz časopisa Wired, kao i tekst “Reputation Capital and the Dawn of the New Era of Credentialing” iz Huffington Post-a.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Social Media Capital 2.0 = Reputation Capital - Nove mogućnosti za poslove, 9.3 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/10/2012, RSS

8 odgovora na Social Media Capital 2.0 = Reputation Capital – Nove mogućnosti za poslove

  1. Da li možemo zajedno da dođemo do najprihvatljivijeg prevoda za termin Collaborative Consumption?

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Illusion says:

      Združena potražnja

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Illusion says:

      tj Združena potrošnja

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Možda kao “zajednička potrošnja/upotreba”? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Deljena upotreba, deljeno uživanje, zajednička upotreba, zajedničko uživanje

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Veoma vulgarno rečeno: redaljka!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. IgorT says:

    Reputacija je izuzetno važna i pri prodaji proizvoda ili usluga online, tako da mnogi koji je nemaju pokušaju da stvore privid reputacije pomoću dobrog copy-ja, društvene validacije (veliki broj npr. FB likes, često lažnih) itd.

    Mislim da će, kada se omasove, velika prepreka collaboration servisima biti nešto slično navedenom u paragrafu iznad, tj. lažna reputacija.
    No kada se preboli ta dečija bolest, vrlo je verovatno da ćemo voditi život na znatno drugačiji način od onog na koji ga vodimo danas.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)

Komentari su zatvoreni.