fbpx

Social Business Strategy Consulting

Krajem avgusta i početkom ovog meseca desila su se dva veoma važna poslovna  događaja, o čijim posledicama nedeljama “bruji” stručna Social Media blogosfera:

Geneza buzz terminologije

Odjednom se u celoj ovoj priči pojavio novi buzz termin “Social Business“. Headshift objavljuje frazu “Social Business Design“, i David Armano iz ove kompanije detaljnije objašnjava značenje ove fraze, i nova industrija (privredna grana) je rođena. Istovremeno se pojavljuje i fraza Social Business Strategy, koja praktično definiše istu pojavu na sličan način:

Social Business Design se definiše kao “Presek marketinških aktivnosti sa organizacijom poslovnih procesa (operacija). To je praksa razvoja angažovanih zajednica iz razloga razvoja ideja, aktivnosti i ostalih ciljeva organizacije (output) zbog komercijalnih i društvenih efekata.”

Termin Social Business Strategy sa druge strane “apostrofira” konsalting elemente opisanih aktivnosti, i jednostavno se definiše kao “Social + Business Strategy” – Kako inkorporirati društvene medije u poslovnu strategiju.

Suština cele ove priče sa terminologijom leži u tri bitne činjenice:

  1. Termin Društveni Mediji (Social Media) uglavnom veoma dobro opisuje marketinške i PR aktivnosti koje su se “izrodile” višegodišnjom primenom Web 2.0 tehnologija i koncepta. Ovaj termin nije u naročitoj vezi za poslovnim procesima, i poslovanjem koje koristi društvenu komponentu Interneta koja se razvila poslednjih godina.
  2. Ranije “obnarodovan” termin Enterpise 2.0 opisuje savremenu primenu IT tehnologija u organizaciji, i nije u direktnoj vezi sa poslovnim procesima, procedurama, kao ni sa vođenjem poslovanja u uslovima društvenih medija (nedostaje business management komponeneta).
  3. Pojavila se potreba striktne diferencijacije poslova iz oblasti Social Media Merketing/PR-a, od biznis konsalting poslova iz oblasti poslovne primene društvenih medija.

Postavlja se pitanje koliko će ovi termini opstati, obzirom da su u velikoj koliziji sa već etabliranom grupom termina oko fraze “Social Business“, koja se vezuje za socialno odgovorno kreiranje kompanija koje za cilj imaju širi društveni značaj od samog sticanja profita (trend Fair Trade).

Nema kvalitetne poslovne primene društvenih medija bez ozbiljnog business management konsaltinga!

Obzirom da sam više od pet godina u konsalting biznisu u oblasti poslovne primene interneta, sasvim mi je logično da svaki novi Marketing/PR biznis koji se uvodi mora da ima svoju stratešku management komponentu. Ovo je naročito slučaj za poslovnu primenu društvenih medija, jer osvajanje ovog tipa komunikacije u organizaciji direktno dovodi do značajnih pomeranja u poslovnim procedurama, a pre toga do “pomeranja” u samoj svesti zaposlenih u kompaniji (uključujući i top management).

Činjenica je da u razvijenim zemljama posao oko društvenih medija uglavnom je u vezi sa marketinškim i PR aktivnostima (poslovi oglašavanja i publiciteta), a poznato je da veoma mali broj ovih pojedinaca i organizacija ima komponentu realnog biznis management konsaltinga. To se može videti i po tekstovima koji se u većini mogu pronaći na temu social business buzz-a, gde je i dalje akcenat na osnovnim komponentama aktivnosti oko društvenih medija, a mnogo manje se pominje operations management, odnosno svi oni aspekti upravljnja poslovanjem koji su potrebni za sprovođenje bilo kojeg novog posla u organizaciji.

Svakako je bitno da se desi terminološka diferencijacija između definisanja samog strategijskog management-a u odnosu na uvođenje savremenih tehnologija zasnovanih na participaciji različitih tipova korisnika (javnosti), i u odnosu na poslove koji su u domenu marketinških i PR odeljenja, odnosno odeljenja (pozicija) iz oblasti korporativne komunikacije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Social Business Strategy Consulting, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/09/2009, RSS

1 odgovor na Social Business Strategy Consulting

  1. Stanko says:

    Ovo meni lici na onu menadzersku – ako nisi prvi u industriji, izmisli novu kategoriju!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.