fbpx

SEO – Pozicioniranje na regionalnim Google sajtovima

Nisam baš primetio da ima puno toga napisanog na ovdašnjim jezicima o temi optimizacije sajta i njegovog pozicioniranja na regionalnim pretraživačima (uglavnom je Google najbitniji). Kada probate da pretražite bilo koju frazu na lokalnim Google pretraživačima (ne mešati sa Google-ovim servisom Google Local), kao što su npr. Google.hr, Google.ba (uskoro Google.rs), videćete da se rezultati pretraživanja uglavnom veoma razlikuju od jednog do drugog pretraživača po državama, a svi zajedno se dramatično razlikuju od rezultata sa Google.com.

Kada se prethodnom još doda mogućnost pretraživanja po lokalnom jeziku ili zemlji odakle je korisnik pretraživača (npr. u delu Novog Sada koji se zove Telep, kada ukucate Google.com dobijete automatsku mogućnost pretraživanja i na mađarskom jeziku, jer u ovom delu Novog Sada živi značajan broj Mađara – eto šta znači ciljanje po IP adresi), ili ubacivanje lokalnih rezultata pretraživanja za upite na Google.com, situacija postaje još zamršenija. Kada pogledate razvoj lokalnog pretraživanja u SAD, videćete da u narednih 5-10 godina i kod nas biće aktuelno i pozicioniranje po gradovima, odnosno regionima u državi.

Pozicioniranje Web sajta na regionalnim pretraživačima (uključujući i Google sajtove)

Da bi se uopšte definisao način kako ćete pozicionirati vaš sajt na regionalnim pretraživačima, uključujući i Google sajtove po državama, prvo se postavlja pitanje kakvo je vama prisustvo u tim državama uopšte potrebno. Generalno pravilo br. 1 kod pozicioniranja sajta na pretraživačima (koje potencira i sam Google) jeste – predstavite vaš posao na kvalitetan način, u odnosu na vaše ciljeve i potrebe, i imaćete dobru osnovu za kvalitetan rejting na pretraživačima.

  1. U kontekstu lokalnih pretraživača, prethodna rečenica znači – ako vam je bitno značajno prisustvo u nekoj državi, postavite sajt na lokalnom serveru/hostingu, i po mogućnosti na lokalnom jeziku (pogledajte primere regionalnih firmi sa lokalnim sajtovima kao što su www.etarget.eu, ili www.httpool.com). Takođe, veoma je dobro imati sajt na lokalnom TLD-u (.hr, .ba, .mk…).
  2. Jednostavniji način (ali nikako toliko efikasan kao prethodno) jeste linkovanje sajta na Web sajtovima iz posmatrane države gde želite bolju lokalnu pozicioniranost. Linkovanje je strategija koja se svakako radi za bilo kakvo kvalitetnije pozicioniranje sajta na pretraživačima. U ovom kontekstu, bitno je optimizovati određene stranice/kategorije za lokalne države, ako već nemate poseban sajt/domen/hosting u posmatranoj državi.Ako uzmete pozitivan primer regionalne blogosfere, činjenica je da blogovi koji se često čitaju (i linkuju) u različitim državama imaju relativno dobar rejting i van svoje države.
  3. Moguće je iskoristiti i servis Set Geographic Target koji se daje u sklopu Google Webmaster Tools (iako još nije dokazano kako i koliko ovaj servis pomaže regionalnom rejtingu), gde je moguće navesti koje su vam sve bitne ciljne države u kojima želite da vam se pozicionira sajt na lokalnim Google pretraživačima.

Moje je mišljenje da je davno prestala da bude aktuelna predrasuda koja kaže – napravite dobar sajt (ili deo sajta) na engleskom jeziku, i možete prodavati vaše proizvode i usluge u celom svetu. Tamo gde želite da imate prodaju, morate imati i lokalno prisustvo (jezik, hosting, domen – tim redosledom). Lokalni sajt je prvi korak, sledeće je zaposleni koji se (što bolje) služi lokalnim jezikom, zatim je partnerska firma iz države u kojoj želite ozbiljnije prisustvo, zatim predstavništvo, itd.

Prijavite se za uslugu optimizacije vašeg sajta za pretraživače

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
SEO - Pozicioniranje na regionalnim Google sajtovima, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na SEO – Pozicioniranje na regionalnim Google sajtovima

  1. Mile says:

    Zaista korisne komentare dajete u vezi Googla.
    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. bivsi djak says:

    Svakako koristan tekst vec jutros sam podesio webmaster tools ali imam i jedan predlog upucen vama. Postavljajte linkove da se otvraju u novom prorozu, dzabe vam odlaze posetioci sa sajta.

    srdacan pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.